Bangkokin nähtävyydet: National Museum

on
Thaimaan kansallismuseossa näytillä oleva kopio jonkun kuninkaallisen krematointitelineestä ja sen eteen vedettävistä sermeistä.
Thaimaan kansallismuseossa näytillä oleva kopio jonkun kuninkaallisen krematointitelineestä ja sen eteen vedettävistä sermeistä.

Vaikka olen viimeisten kahdeksan vuoden aikana viettänyt Bangkokissa yhteensä muutaman viikon, olen jättänyt perinteiset nähtävyydet huomiotta. Temppeleissä kävin viimeksi vain lapsena. Nyt kun minulla on aikaa, aion kiertää kaikkea mahdollista. Halusin aloittaa kiertelyn majapaikkani lähialueista, jonne pääsee kävellen tai muuten helposti.

National museum

Kansallismuseon piha.
Kansallismuseon piha.

Thaimaan kansallismuseo on iso ja aika perinteinen museo. Ensin kannattaa kiertää lipunmyyntipisteen viereinen rakennus, jossa on Thaimaan historian näyttely. Olen ennestään päntännyt Thaimaan eri aikakausia ja hallitsijoita, ja näyttely sai muistamaan hiukan paremmin miten Thaimaan historia onkaan suurinpiirtein mennyt.

Perinteisiä museoseiniä.
Perinteisiä museoseiniä.

Lonely Planetin mielestä museo on suloisen vanhanaikainen, mutta ei minusta. Mielestäni ei ole mitenkään hienompaa lukea samoja asioita museossa tietokoneruutua näppäilemällä kuin seinällä olevalta taululta. Olen kyllä miettinyt, että ovatko museoiden teksti- ja kuvataulut rakennustilan tuhlausta, jos samat asiat voisi katsella netistäkin, mutta ei näiden ”vanhanaikaisten” museoiden opetusmetodeissa ihan harhassa olla. Nuo taulut jotenkin piirtyvät aivoihini muistiin tietokoneruutua paremmin.

Minua kiehtoo etenkin Thaimaan hovin hiusmuoti vielä 1900-luvun alussa. Tässä kuningas Mongkut ykköspuolisoineen.
Minua kiehtoo etenkin Thaimaan hovin hiusmuoti vielä 1900-luvun alussa. Tässä kuningas Mongkut ykköspuolisoineen.

Museossa oli siis Thaimaan eri aikakausien esittelyitä ja kuninkaiden kuvia. Vähän kyllästyin seuraamaan eri burmalaissotien vaiheita, mutta thaimaalaisille nuo taitavat olla tärkeitä ja niistä on tehty elokuviakin. Pitäisi varmaan katsoa niitä. Opinhan Anna and the King -elokuvankin avulla Mongut ja Chulalongkorn -kuninkaiden nimet ja heidän aikakautensakin suunnilleen.

Museoalueella oli paljon vanhoja rakennuksia. Keskellä pihaa oli kompleksi, jossa esiteltiin  omissa huoneissaan mm. tekstiilejä, soittimia ja kuninkaankantotelineitä. Alueen reunoja kiertävät taidetta esittävät rakennusrivistöt. Oli hauskaa että museon ruokala oli tyypillisempi thairuokala. Turisteja varten ei siis ole rakennettu hienoa ja kallista ravintolaa.

Kuninkaan tuhkien kuljetuskärryt.
Kuninkaan tuhkien kuljetuskärryt.

Erityisen jännittävä oli kierrokseni viimeinen rakennus, joka valaisi Thaimaan kuninkaallisten hautajaismenoja. Jos nyt olen oikein käsittänyt, pystytetään Bangkokin Sanam Luang -puistoon isot pytingit, joissa krematointi tapahtuu (ks. video kuninkaan siskon hautajaisista). Museossa esiteltiin rakennelmia, joissa ruumis poltetaan ja sermejä, jotka laitetaan eteen. Lisäksi oli valtavia kärryjä, joissa tuhkauurnaa kuljetetaan.

Kansallismuseoon kannattaa mennä viettämään päivä hälyn ja tohinan kyllästyttäessä. Turisteja siellä ei ollut paljoa liikkeellä eikä koululaisryhmiäkään. Tiloissa oli vilpoista, muttei liian ilmastoitua, ja oli vehreää ja hiljaista.

Temppeli museoalueella.
Temppeli museoalueella.

Kansallismuseo sijaitsee Banglamphussa ihan Khao San Roadin lähettyvillä. Leveä Ratchadamnoen Klang -katu erottaa tuon alueen Sanam Luang -puiston viereisistä nähtävyyksistä. Puiston vierellä sijaitsee tämäkin museo.

Pääsymaksut Bangkokissa ovat nousseet parin viime vuoden aikana ja tänne maksoi 200 bahtia.

Museoalueen temppeli sisältä.
Museoalueen temppeli sisältä.
Temppelin seinämaalaukset.
Temppelin seinämaalaukset.
Teline kuninkaallisten kuljettamiseen norsun selässä.
Teline kuninkaallisten kuljettamiseen norsun selässä.
Miniatyyrin ihailijalle löytyi vitriinistä menneen kuningattaren ihania kokoelmia.
Miniatyyrin ihailijalle löytyi vitriinistä menneen prinsessan ihania kokoelmia.
Paviljonki museoalueella.
Paviljonki museoalueella.
Seinämaalauksia.
Seinämaalauksia.
Seinämaalauksissa kerrotaan tarinoita.
Seinämaalauksissa kerrotaan tarinoita.
Koristeellinen ikkunan sulkemisovi.
Koristeellinen ikkunan sulkemisovi.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s