Vähin vaattein kekkuloivat turistit

on

nainen sarongissa koh larnillaEnsimmäisen Thaimaan kuukauteni aikana ihmettelin turistien vähäpukeisuutta. Tytöt ja mummot kävelivät rantaa pitkin pelkissä bikineissä, venäläismiehet tallustivat rantatietä speedoissaan ja kaupungilla näkyi mikropituisia farkkushortseja. Miksi paljasta pintaa halutaan näyttää niin paljon? Sitä mietin, kun vastaan tulee olkaimettomia mekkoja ja bikiniyläosia tai kun joudun kävelemään jonkun sellaisen perässä, jolta näkyy puolet pakaroista.

Perinteistä auringonottoa Koh Taon Saireen rannalla. Uikkarit kuuluvat turistirannoille.
Perinteistä auringonottoa Koh Taon Saireen rannalla. Uikkarit ovat oikein hyvä vaate turistirannoille.

Yksi selitys on ruskettumisen halu. Bikinit päällä kekkuloidaan mahdollisimman kaikkialla, jotta saisi imettyä vielä vähän väriä pintaan. Mies laittaa pienet uimahousut jalkaansa saadakseen reidetkin ruskeiksi. Rannalla maatessa hivutetaan housuja saadakseen pakaroillekin aurinkoa ja bikiniyläosan voi mahallaan maaten riisua, jos ei vallan heittäydy yläosattomaksi.

Yksi syy paljaan pinnan näyttämiseen on se, että voi tehdä niin. Suomessa ei paria taannoista kesän helleaaltoa lukuun ottamatta ikinä ole sellaista säätä, että tarkenisi koko päivän hengailla bikineissä. Siinä on varmaan jotain vapauttavaa, kun voi olla vähissä vaatteissa. Minullekin suurimpia onnia Thaimaassa on se, ettei ovesta ulos mennessä tarvitse pukea lisää päälleen pysyäkseen lämpimänä. Ehkä pieniin kangaskaistaleisiin pukeutuminen antaa samaa auvoa. Suomessa kun niin ei voi tehdä, mutta lämpimissä maissa voi.

Se aina ihmetyttää, miten toisilla voi olla samaan aikaan farkut ja pitkähihaiset päällään, jos toiset tarkenevat bikineissä.
Se aina ihmetyttää, miten toisilla voi olla samaan aikaan farkut ja pitkähihaiset päällään, jos toiset tarkenevat bikineissä.

Kuumuus on tietysti suuri syy siihen, ettei päällä ole pitkiä housuja ja hihat ovat mahdollisimman lyhyet. T-paita on hihatonta paitaa kuumempi. Toisaalta pienimmissä vaatteissa sipsuttelijat eivät erityisesti hakeudu varjoon.

Vähäpukeisuuteen liittyy myös jotain käsityksiä paljaan pinnan viehättävyydestä. Etenkin nuoret voivat tuoda esiin ulkonäkönsä parhaita puolia. Ehkäpä minäkin näyttäisin paljasta vatsaa, jos olisin sen ulkomuodosta ylpeä. Mutta en usko kaikkien ajattelevan näyttävänsä sitä paremmalta, mitä vähemmän pukee päälleen. Eiköhän se ole vain lomalaisen hällä väliä -asennetta ja vapautuneisuutta.

Toisella on hihaton hellemekko ja toisella pitkät housut ja paita.
Turistilla on hihaton hellemekko ja thaimaalaisella pitkät housut ja paita.

On opittu juttu pukeutua lomalla pieniin lomavaatteisiin. Se vain kuuluu lomaan heittäytyä mahdollisimman alastomaksi. Se on ihan sama asia kuin että lomalla tehdään tiettyjä juttuja ja ostellaan matkamuistoja.

Entä häiritseekö tuo vähäpukeisuus? Minä kun olen sitä mieltä ettei alastomuudesta saisi sakottaa ja että kaikki saavat pukeutua miten lystää. Mutta aivan kuten kauhistelen karmeita kuteita, kummeksun vähäisiä vaatekappaleitakin. Ehkä minua lähinnä huolettaa paikallisten ihmisten mielipiteet puolialastomista ihmisistä kotikaduillaan.

Ajattelin itse viettäneeni viime vuosina niin paljon aikaa lämpimissä maissa, ettei minun tarvitse imeä jokaista auringonsädettä eikä vapauttaa itseäni suomipukeutumisen kahleista. Mutta kai se on kulttuurisidonnaista. Thaimaalaiset käyvät uimassa t-paidoissa ja shortseissa, mutta cariocat poseeraavat superpienissä uikkareissaan Rion rannoilla, vaikka voivat mennä sinne joka päivä.

Lue myös:
Ruskettuminen >>
Lentokenttäpukeutumisesta: Hillitty lentokenttätyyli >>

9 Comments Lisää omasi

 1. Anne sanoo:

  Hmm, kyllä mun mielestä monet thaimaalaisetkin pukeutuu vähän vähemmän peittäviin vaatteisiin, erityisesti nuoret. On lyhyttä shortsia ja toppia päällä. Mun mielestä on ihan ok olla rannalla bikinit päällä, ilman yläosaa aurinkoa ottavia en tosin ymmärrä. Ihmisten ilmoilla sitten vähän enemmän vaatetta päällä. Paikalliset ovat myös tottuneet lämpimiin keleihin että +30 asteessa farkut jalassa menee ihan hyvin, itse paahtuisin elävältä.

  Sitten jos meinaa mennä temppeliin tms. niin on kyllä enemmän kuin suotavaa pukea jo enemmän peittäviä vaatteita päälle. Myös vähän paikasta ja ajasta riippuen kannattaa miettiä, missä kuteissa liikkuu.

  1. Juu, ei thaimaalaisetkaan pukeudu aina peittävästi – eikä varsinkaan siististi, kuten joissain keskustelupalstoilla sanotaan (ne kirjoittajat varmaan liikkuvat lähinnä jossain Bangkokin Sukhumvitin skytrainissa ihmisiä katselemassa). Hyvin on monenlaista thaikulttuuria Thaimaan sisälläkin.

   Rantakohteissa porukka kävelee bikineissään muuallakin kuin rannalla, silloin tuntuu oudolta kun itse kävelee perässä mekko ja ehkä jopa pitkät housut jalassaan. Silloin mietin että miksi, ja olen tullut siihen tulokseen että siksi kun voivat. Ei se väärin ole pukeutua vähin vaattein, ei vaikka toiset turistit siitä vaivautuisivatkin. Toinen juttu vain mitä paikalliset ajattelevat.

 2. Niina sanoo:

  Todella hyvä artikkeli! Samoja mietteitä minäkin olen miettinyt reissumme ensimmäisen kuukauden aikana. Erityisesti Koh Taolla ihmettelin yläosattomissa rannalla makaavia naisturisteja. Toisaalta myös turistikohteiden rättikaupat myyvät hyvinkin paljastavia vaatteita. Yritin löytää itselleni sopivia shortseja, mutta suurin osa naisten puolen valikoimista oli niitä lyhyitä ”pakarat esiin” -shortseja. Kauan sain hakea, ennen kuin löysin polvien alle menevät shortsit.

  Toisaalta sitten kun saavuimme Thaimaan rannikolle, huomasinkin yhtäkkiä olevani ainut nainen hihattomassa paidassa.

  1. Nimenomaan Koh Taon Saireella olen kokenut hiukan tukalaksi sen, kun edessä kävelee puolipaljaat pakarat. Samalla henkilöllä oli lyhyt t-paita päällä. Hiukan ihmettelen omaa reaktiotani, koska ei vähissä vaatteissa mitään väärää ole (paitsi paikallisen kulttuurin kannalta). Siksi aloin ihmettelemään että miksi mennään niin vähin vaattein, että mitä sillä haetaan.

   Olisi juu aika vaikea myöskin bikinialaosaa etsiä Thaimaassa, koska ovat sellaisia vissiin seksikkäitä (joidenkin päällä) nyöri-ilmestyksiä.

 3. Päde sanoo:

  Sama meininki täällä meillä Gileillä Indonesiassa. Thaimaa lienee aika vapautunut, noin turistikohteissa ainakin, ja toki täälläkin ollaan aika höveleitä. Mutta Indonesia on kuitenkin muslimimaa, joten kyllä se mun mielestä ois paikallisten tapojen ja kulttuurin kunnioittamista ettei tepastella perse vilkkuen kadulla eikä maata tissit paljaana rannalla.

  Ei mene kaikille jakeluun, vaikka saaren rannoilla on tauluja joissa kohteliaasti kehotetaan että elkää menkö kylille bikineissä, ei oo kohteliasta. ”Please respect our culture”, siinä kainosti pyydetään, mutta so what, urpot kävelee spiidoissa ja hammaslangoissa pitkin huudiloita.

  Itte en myöskään ymmärrä että ravintolaan tullaan syömään pelkissä uikkareissa.

  Oon nähny täällä myös ihan estoitta ilkimullikkana elikäs täysin ilkosillaan retkottavan tyypin rannalla loikoilemassa. Hohhoijaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s