Liveaboardilla Similanilla sukeltamassa

on
Ennen sukelluksia pidettiin sukelluskohteen esittely ja sitten päästiin alakannelle pukemaan varusteet ylle.
Ennen sukelluksia pidettiin sukelluskohteen esittely ja sitten päästiin alakannelle pukemaan varusteet ylle.

Thaimaan länsipuolella eli Andamaanien merellä on Similanin kansallispuisto saarineen. Alueella on Thaimaan parhaat sukellusvedet. Saaret ovat hiukan kaukana rannikosta, joten päiväretkille sinne on työlästä mennä. Siksi sinne on suosittua tehdä liveaboard-sukellusretkiä, joilla yövytään veneellä.

Kuva veneen seinällä olleesta kartasta. Siinä näkyy Koh Bon ja Koh Tachai Similanin yläpuolella. Richelieu Rock on Koh Surinista itään.
Kuva veneen seinällä olleesta kartasta. Siinä näkyy Koh Bon ja Koh Tachai Similanin yläpuolella. Richelieu Rock on Koh Surinista itään.

Liveaboard-matkoja Similanille tehdään ainakin Khao Lakista ja Phuketista käsin. Olen kahdesti retkeillyt Khao Lakista käsin, keväällä 2011 ja nyt keväällä 2014.

Ensimmäisellä, vuoden 2011 liveaboard-matkallamme sukellukset tehtiin ihan vain Similanin saarilla, joita on yhdeksän. Nyt tammikuussa 2014 sukellukset olivat pohjoisella Similanilla Koh Bonilla, Koh Tachailla sekä Richelieu Rockilla, joka on itse asiassa osa Surinin kansallispuistoa .

Varasimme matkan etukäteen sähköposteja lähettelemällä ja soittelemalla. Haluamamme neljän päivän reissut olivat täynnä, joten tyydyimme kolme päivän reissuun. Se oli ehkä ihan hyvä, koska neljän sukelluksen tekeminen per päivä on aika raskasta hommaa.

Matka sukelluskeskukselta Khao Lakin satamaan.
Matka sukelluskeskukselta Khao Lakin satamaan.

Varasimme matkan Similan Dive Centeristä, mutta ilmeisesti se oli vain välitysfirma, koska sukellukset olivat Khao Lak Scuba Adventuresin Manta Queen II -aluksella. Hinta olisi ollut sama, vaikka olisimme varanneet suoraan Scuba Adventuresilta. Kymmenen sukelluksen paketti neljän hengen huoneessa yöpyen maksoi 16.800 bahtia per henkilö eli jopa sellaiset 390 euroa. Hurja hinta kolmelta päivältä, jonka voisi katsoa rakentuneen seuraavasti:

  • 3 yötä á 500 bahtia = 1.500 bahtia
  • ruokailut 200 bahtia per päivä = 600 bahtia
  • sukellukset á 1500 bahtia = 15.000 bahtia
BCD:t eli sukellusliivit rivissä. Veneessä toimi palvelu äärimmäisen tehokkaasti. Kamat aseteltiin päälle ja ne autettiin pois. Tankit täytettiin välittömästi uudella ilmalla.
BCD:t eli sukellusliivit rivissä. Veneessä toimi palvelu äärimmäisen tehokkaasti. Kamat aseteltiin päälle ja ne autettiin pois. Tankit täytettiin välittömästi uudella ilmalla.

Siten matkan hinta ei tunnu niin pahalta. Tällä tavoin ajateltuna hinta per sukellus on ehkä vähän korkea vaikkapa Koh Taon sukelluksiin verrattuna. Mutta pitää ottaa huomioon, että sukellusoppaat ja muu miehistö joutuvat elämään aina kolme päivää kerrallaan merillä ja saavat varmastikin parempaa palkkaa kuin maista käsin työskentelevät. Tätä merkittävästi halvempia sukellusreissuja Similanille ei varmaankaan ole. Sen sijaan löytyy vaikka kuinka paljon kalliimpia, joissa majoitutaan hienompiin huoneisiin ja paatit ovat ehkä pienempiä. Nyt meitä asiakkaita taisi olla paatin maksimikapasiteetti eli 18 henkilöä.

Sukelluskokemukset

Raput alas sinne missä neljän hengen tilava huoneemme oli. Minua ei haitannut yhtään olla jaetussa huoneessa.
Raput alas sinne missä neljän hengen tilava huoneemme oli. Minua ei haitannut yhtään olla jaetussa huoneessa.

Reissulla päiviin ei mahtunut juuri muuta kuin sukeltamista, syömistä ja nukkumista. Paatilla olikin motto: Dive, eat, sleap, repeat. Aamuisin ensimmäiset sukeltamiset olivat kello 7 tai 8. Aina ennen sukeltamisia oli alustus sukelluskohteeseen liittyen. Joka välissä oli syömistä ja esimerkiksi banaaneja yllin kyllin. Vegaaniruoat hoituivat hyvin. Sukelluspaatilla tulikin syötyä enemmän kuin matkan aikana muuten. Iltaisin uni maittoi. Kaikki eivät pystyneet nukkumaan veneessä kovin hyvin, mutta minä nukuin tukkina.

Paras sukelluskohde oli Richeliu Rock ja toisena sukelluspäivänä siellä onneksi olikin kolme sukellusta. Siellä on vain ylivertaisen paljon kaikkea eli paljon kaloja ja erilaisia koralleja. Viimeinen sukelluskohde eli lähellä Khao Lakia oleva Boonsung Wreck oli positiivinen ylläri. Vuosikymmeniä sitten uponneella paatilla piileskeli erilaisia mureenoita ja leijoakaloja eli siipisimppuja. Erikoinen kokemus oli myös siilikalojen (porcupine fish) määrä. Niitä oleskeli muun muassa ainakin kymmenen kalan parvi paikallaan suu ammollaan.

Veneen pieni keittiö.
Veneen pieni keittiö.

En suosittelisi tätä liveaboard-reissua ihan vasta-alkajille, koska sukelluskohteissa oli välillä paljon virtausta. Yksi sukelluksistamme jäi ihan tyngäksi, koska sukellusoppaamme koki virtauksen liian hankalaksi. Pari sukellusta jouduimme ottamaan uudestaan, koska ajauduimme liian kauas kohdista, joihin tähtäsimme. Ryhmässämme oli yksi sukeltaja, jolle virtauksissa liikkuminen oli vaivalloista varmaankin kuntonsa takia.

Emme käyneet millään saarella maissa, koska Koh Bon ja Koh Tachai olivat aika jyrkkiä saaria. Richelieu Rock taas hädin tuskin tulee näkyviin laskuveden aikaan.

Vuonna 2011 sukelluspaatille tuli päiväretkeläisiäkin

Ruokaa liveaboardilla 2014 sienten kera.
Ruokaa liveaboardilla 2014 sienten kera.

Huhtikuussa 2011 varasimme kolmen yön ja kolmen päivän matkan Manta Point -sukelluskeskuksesta. Silloin meidät vietiin satamasta nopealla moottoriveneellä Similanille, jossa varsinainen sukellusalus odotti. Vene ei tainnut kovin usein käydä maissa, vaan sijaitsi merellä koko kauden.

Vene oli vuoden 2014 liveaboard-paattia isompi. Sen huonoja puolia oli se, että päivisin veneelle tuli päiväretkeläisiä sukeltamaan. Silloin vene oli aika täysi ja hälinä päällä. Sukeltajia hyppi veneestä veteen turhan paljon kerralla. Onneksi päivän ensimmäisellä ja viimeisellä sukelluksella oli sentään rauhallisempaa.

Perus paistettua kasvisruokaa ja hedelmiä tankattiin sukellusten välillä.
Perus paistettua kasvisruokaa ja hedelmiä tankattiin sukellusten välillä.

Tuolloin ärsytystä aiheutti se, ettei sukelluskeskuksen työntekijää olisi voinut vähempää kiinnostaa kasvisruokatarpeemme. Jouduimme veneellä itse menemään tekemään pyyntömme kokille. Onneksi he kaikki osaavat tehdä hyvää thairuokaa vegaanisenakin ja ainekset ovat olemassa valmiiksi.

Lue muita sukellusjuttuja >>

Veneeseen meno Khao Lakin satamassa.
Veneeseen meno Khao Lakin satamassa.
Ensimmäisen aamun auringonnousu Koh Bonilla.
Ensimmäisen aamun auringonnousu Koh Bonilla.
Päivän aikataulu.
Päivän aikataulu.
Koh Bonin saaressa oli reikä.
Koh Bonin saaressa oli reikä.
Tältä näyttää kun sukeltajat odottavat veteen pääsyä.
Tältä näyttää kun sukeltajat odottavat veteen pääsyä.
Valmistautumista sukeltamaan.
Valmistautumista sukeltamaan.
Raput alas sukelluskannelle.
Raput alas sukelluskannelle.
Noutopöytä. Pikkuastioissa kasvisruoat erikseen.
Noutopöytä. Pikkuastioissa kasvisruoat erikseen.
Auringonlasku Koh Tachailla.
Auringonlasku Koh Tachailla.
Kokoontumistila.
Kokoontumistila.
Toinen päivä aloitettiin Koh Tachailta.
Toinen päivä aloitettiin Koh Tachailta.
Meri oli tumma ja sukellukset olivat melko syvissä vesissä - snorklaajille ei olisi ollut yleensä nähtävää.
Meri oli tumma ja sukellukset olivat melko syvissä vesissä – snorklaajille ei olisi ollut yleensä nähtävää.
Veneen nokkaan ei ollut menemistä, koska se on omistettu Buddhalle.
Veneen nokkaan ei ollut menemistä, koska se on omistettu Buddhalle.
Kokkimme kävivät Richelieu Rockilla snorklaamassa, siellä on vähän matalampaakin.
Kokkimme kävivät Richelieu Rockilla snorklaamassa, siellä on vähän matalampaakin.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s