Thaimaalaiset ruokailutavat

on

jätskin syöjät

Thaimaalaisten hoikkuuden syy on pienet annokset. Kun menen paikallisiin jay-kasvisravintoloihin saan riisiä keon, mutta soossia lastataan vain pikkuisen. Minä pyydän sitten lisää kastikkeita ja vieläpä montaa eri sorttia.

Ravistelin varmaan myyjän maailmaa tilaamalla bangkokilaisen MBK-tavaratalon food courtin kasviskojusta lautaselleni neljää eri ruokaa. Toisaalta farangeilta eli ulkomaalaisilta ehkä odotetaan mitä vain outoa käytöstä.
Ravistelin varmaan myyjän maailmaa tilaamalla bangkokilaisen MBK-tavaratalon food courtin kasviskojusta lautaselleni neljää eri ruokaa. Toisaalta farangeilta eli ulkomaalaisilta ehkä odotetaan mitä vain outoa käytöstä.

Thait pyörittelevät ja mutustelevat ruokaansa, lisäilevät mausteita ja hoitavat varsinaisen syömishomman hitaasti, vaikka siinä onkin tekemisen meininkiä. Kaduilla kaikki paitsi papaijasalaatin sekoitus ja skootterin ajo tapahtuvat verkkaisesti. Tiesin kyllä etukäteen thaiden kävelevän hitaasti, mutta nyt olen huomioinut kaikenlaista muutakin aikailua.

Kun kaupoissa ja kioskeissa myydään pulleissa muovipusseissa soosseja, ovat satsit pieniä. Jos ihmisten lounaat koostuvat sellaisesta ja riisistä on syöminen tosi pientä ja koostuu lähinnä liemistä ja riisistä. Kaduilla ryystetään nuudelikeittoja ja eihän niissä ole matskua paljon, jos niistä nesteen poistaisi.

Pussukoita katukojussa. En tiedä mitä niissä on. Näyttävät salak-hedelmän sisustoilta, mutta ne on pyöritelty pikkuruisia katkarapuja sisältävässä soossissa.
Pussukoita katukojussa. En tiedä mitä niissä on. Näyttävät salak-hedelmän sisustoilta, mutta ne on pyöritelty pikkuruisia katkarapuja sisältävässä soossissa.

Thaimaassa olon jälkeen en varmaan lopullisestikaan osaa syödä enää haarukalla. Sivistyneesti syöminen veitsellä ja haarukalla ei minulta mukavasti luonnistu, kuten ei ruoan vieminen suuhun vasemmalla kädelläkään. Thait kyllä osaavat, sillä he syövät nuudelikeittoa lusikka toisessa kädessä ja puikot toisessa. Siinä on juuri sitä tekemisen meininkiä, kun sorkkivat mieleisiänsä paloja suuhunsa puikoilla ja etsivät sopivia liemilusikallisia samaan aikaan. Tätä olen yrittänyt harjoitella, mutta helpompaa on vaihdella oikeaan käteen lusikkaa ja puikkoja vuorotellen kuin yrittää käyttää kahta kättä yhtä aikaa.

Sienivartaani grillissä, vasemmalla kuningasosterivinokkaita ja oikealla siitakkeita.
Sienivartaani grillissä, vasemmalla kuningasosterivinokkaita ja oikealla siitakkeita.

Thaimaalaisessa ruoassa tai minun tyylisessäni vegaaniruoassa on harvoin mitään mitä pitäisi haarukalla leikata. Homma onnistuu yleensä lusikan syrjälläkin tai vain haukkaisten rahvaanomaisesti palasen. Puhumattakaan sormilla syömisestä, mikä on oikein hauskaa puuhaa.

Turistioppaissa usein neuvotaan sellaista ruokailuetikettiä, jota turisti ei tarvitse ellei vieraile jonkun kotona. Minä en ole näitä neuvoja oikein tarvinnut. Mutta toki tiedän, ettei riisikulhoon pidä tökätä puikkoja pystyyn tai osoitella niitä ketään. Tai nämä itse asiassa taitavat olla kiinalaista etikettiä, koska puikkoja käytetään Thaimaassa vain nuudelikeitoissa, jotka nekin ovat kiinalaisperäisiä ruokia.

Kitchen Jayn oikein hyvä kirkas keitto.
Nuudelikeitto on aika pieni ruoka.

Jostain opaskirjasta luin osuvanoloisen maininnan, että thait haluavat päästä päivän mittaan maistelemaan mahdollisimman monenlaisia ruokia. Eli friteerattua, keittoa, makeaa, currya jne. Rantakohteiden ravintoloissa olen nähnyt thaiden tilaavan monia ruokia pöytään, joita natustelevat yhdessä. Olen lukenut että siksi on myös kiva mennä porukalla lounaalle, jotta voi maistella monenlaista. Mutta useimmiten näen thaimaalaisia syömässä omia katukärryistä ostamia annoksiaan. Ehkäpä he syövät enemmän ja porukalla myöhemmin illalla.

Thaimaata koskevalta keskustelufoorumilta luin thaimaalaisten vain puhuvan ruoasta ja sanovan vain ”aroi maak maak” eli oikein oikein herkullista. Perinteinen tervehdystapa onkin kysyä onko toinen jo syönyt tai erityisesti onko syönyt riisiä. Eipä ihme, että tykkään niin Thaimaasta kun ihmiset täällä tietävät mikä elämässä on oleellista 🙂

Lue myös:

Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s