Thaimaalainen suki eli hot pot -ateria

on
Sukikattilasta sai ottaa sattumia reikäkauhalla tai sitten tavallisella kauhalla ottaa mukaan lientä.
Sukikattilasta sai poimia sattumia reikäkauhalla tai sitten tavallisella kauhalla ottaa mukaan myös lientä.

Monissa Thaimaan kauppakeskuksissa on MK-ravintola, jonka olen luullut olevan joku pihviä ja ranskalaisia myyvä huono ketjuravintola. Paljoa enempää en olisi väärin voinut luulla. Kyseessä on nimittäin thaimaalaista versiota hot potista tarjoava ketju.

Special Vegetable set sisälsi mm. vesipinaattia, lehtiselleriä, minimaissia, porkkanaa, enokisieniä, olkisieniä, siitakesieniä, pilvenkorvasieniä, tremella fuciformis-sientä, lasinuudelia, yubatofua, pehmeää tofua, friteerattua tofua, kaalia ja kiinankaalia.
Special Vegetable Set sisälsi vesipinaattia, lehtiselleriä, minimaissia, porkkanaa, enoki-, olki-, siitake-, pilvenkorva- ja tremella fuciformis-sieniä sekä lasinuudelia, yubatofua, pehmeää tofua, friteerattua tofua, kaalia ja kiinankaalia ja maissia. Nämä laitettiin kuumaan liemeen kypsymään.

Thaimaassa tätä ruokatyyliä kutsutaan sukiksi. En oikein tiedä miten se oleellisesti eroaa kiinalaisesta tai japanilaisesta hot potista, mutta kai näissä on jotain eroavaisuuksia ruoka-ainesten ja dippikastikkeiden suhteen. Ympäri idempää Aasiaa löytyy erinimisiä variaatioita tällaisista ruoista, jotka kypsennetään ruokapöydässä yhdessä.

Keskellä pöytää on keittolevy ja kattila. Tilauksemme jälkeen MK:ssa kattilaan kaadettiin kuumaa lientä (toivottavasti se oli kasvislientä). Tilasimme siitakesieniä (40 bahtia) ja ison Special Vegetables Setin (245 bahtia), jotka tuotiin pöytään pikaisesti. Saimme samoin dippikastiketta (toivottavasti se oli vegaanista) ja krysanteemimehua, joita sai pyytäessä lisää.

Sukin ainekset juuri kuumaan liemeen laitettuna.
Sukin ainekset juuri kuumaan liemeen laitettuna.

Olimme aika hämmentyneitä oikein toimimisen suhteen. Heitimme ensin liemeen porisemaan sellaisia vihanneksia, joiden kypsyminen kestää pisimpään. Lopulta laitoimme joukkoon kaiken muunkin. Voi olla että pitkään ja hartaasti ruokailevat keittelevät yhden suupalan kerrallaan, mutta siinä hommassa kestäisi ikuisuus. Meidän tyylimme oli oikein hyvä. Otimme padasta vihanneksia, sieniä, tofua ja lasinuudelia vähän kerrallaan kippoihimme ja sotkimme dippisoossia joukkoon. Ainekset pysyivät rapsakoina. Lopuksi liemi oli maustunut aineksista ja minä ainakin tykkäsin sitä ryystää.

Kattilasta valikoin kippooni eri aineksia. Tässä ainakin vesipinaattia, kaalia, tofua ja nuudelia. Lehtisellerit lisäsin omaan kippooni raakana, koska ruokaseura ei selleristä pitänyt. Vieressä dippisoossi.
Kattilasta valikoin kippooni eri aineksia. Tässä ainakin vesipinaattia, kaalia, tofua, pilvenkorvasientä ja nuudelia. Lehtisellerit lisäsin omaan kippooni raakana, koska ruokaseurani ei selleristä pitänyt. Vieressä dippisoossi.

Syötyämme huomasin tarjoilijan kärryissä pikkuruisia kippoja, joissa oli hakattua tuoretta vihreää chiliä ja valkosipulia. Ne olisivat olleet loistava lisä keitokseemme, joka olisi voinut kaivata lisää makuja. Mutta olin ihan tyytyväinen kevyeen ruokaamme. Mieto chilinen pöytään tuotu dippisoossi oli kyllä tarpeen, koska pöydässä ei ollut esimerkiksi mitään perus thaimausteita.

Suki oli loppujen lopuksi aika samanlaista ruokaa kuin kirkasliemiset nuudelikeitot. Special Vegetables Set siitakesienilisineen oli hyvänkokoinen kahdelle, ruokaa sai paljon. Toisaalta se ei ollut täyttävää, nälkä oli taas parin tunnin päästä. Seuraavan kerran aion tilata kasvissetin lisäksi kaikkia neljää menussa ollutta tofua lisää (settikin sisälsi niitä). Kannattaa huomioida että menussa oleva gypsum on myös tofua.

Krysanteemimehua tai oikeastaan teetä sai jatkuvasti lisää.
Krysanteemimehua tai oikeastaan teetä sai jatkuvasti lisää.

Olisimme kaivanneet useampaa sorttia dippikastikkeita. Muissa pöydissä jotain näimmekin. Niitä ehkä olisi saanut jos olisi tilannut menusta muita ruokia. Olisi myös kiva saada erilaisia mausteyrttejä, kuten korianteria, basilikaa, inkivääriä yms. Selleri on hyvä liemenmaustaja, samoin siitakesienet. Mukaan voisi listalta tilata myös wakame-levää, jota käytetään ainakin japanissa paljon liemissä. Toisaalta olisi tylsää, jos koko liemi maistuisi vahvasti yhdelle ja samalle, joten oman kippoon lisäiltävät erilaiset mausteet olisivat paras keino tehdä sukista parempaa.

Seuraavalla kerralla himoitsisin listalla ollutta Mushrooms Settiä, jossa on ainakin viittä eri sientä liemeen upotettavaksi. Toisaalta sieniä voi tilata joukkoon erikseenkin. Nyt kaikkia sieniä ei ollut saatavilla.

MK ei ole mikään kasvisravintola, mutta vegaani saa sieltä vaihtelua, kun muutoin ravintolaruoat ovat usein paistettuja riisejä, nuudeleita ja vihanneksia tai öljyisiä curryja.

Sukista poimittua valkoista ja lehtevää tremella fuciformis -sientä, jonka päällä on oranssia dippisoossia. Alla ainakin vesipinaattia, lehtiselleriä ja minimaissia.
Sukista poimittua valkoista ja lehtevää tremella fuciformis -sientä, jonka päällä on oranssia dippisoossia. Alla ainakin vesipinaattia, lehtiselleriä ja minimaissia.
Lopuksi latkin ainesten maustamaa sukilientä sellerin ja joukkoon sekoitetun dippikastikkeen kera.
Lopuksi latkin vihannesten ja sienten maustamaa sukilientä sellerin ja joukkoon sekoitetun dippikastikkeen kera.
Viimeisiä liemiä sukikattilassa.
Viimeisiä liemiä sukikattilassa.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s