Miten tienata ulkomailla?

on

parveke ja tietokoneKannattaa tosissaan miettiä keinoja kokeilla elämää jossain muualla jos ulkomaanreissut eivät tunnu riittävän, arki Suomessa ei maistu eikä Suomi muutenkaan tunnu niin mukavalta paikalta kuin muu maailma. Kokeileminen tuskin kaduttaa. Vai kuinka todennäköisesti joskus tulevaisuudessa miettisi, että kunpa olisi antanut arjen jatkua samanlaisena, kunpa ei olisi kokeillut muita töitä ja kunpa ei olisi nähnyt muita tapoja elää?

Ihmisillä on toki hyvin erilaisia elämäntilanteita. Toisten tarvitsisi järjestää ulkomaille koko perhe, toisilla terveydentila askarruttaa, toisilla on Suomessa suurempia velvoitteita kuin monilla ja toiset uskovat enemmän kielitaitoonsa, kykyihinsä, itseensä ja muihin ihmisiin kuin toiset. Kaikki kuitenkin tarvitsevat rahaa elääkseen. Jos ei ole ruhtinaallisia säästöjä tai muuta rahoitusta elämälleen, tarvitsee kaikkien ennenpitkää tehdä jotain tienatakseen. Miten se voisi hoitua? Työskentelemällä verkossa tai paikanpäällä ulkomailla? Kirjoittamisella? Etätöillä?

Verkkopalvelut

tietokone baarissaErilaiset verkossa tehtävät työt antaisivat ihmisille suurimman vapauden elää ihan missä vain. Kovin monien ihmisten työ on nykyään tietokoneen ääressä tapahtuvaa, eikä internetin kautta myytävien tai internetiin liittyvien palvelujen tuottaminen vaadi heiltä nettivelhoutta, vaan hyvä idean, suunnitelman ja ahkeruutta.

Tilasin uutiskirjettä, joka sisälsi vinkkejä sijaintivapaan elämän alkeisiin. Niissä neuvottiin mm. ryhtymään erilaisten verkkosivujen ylläpitäjäksi. Uutiskirjeissä esiteltiin ryhtymisen olevan helpompaa kuin miltä se kuullostaa, kunhan on valmis näkemään vaivaa. Tämä voisi olla oikeasti hyvä keino sellaisille, joille bittimaailma ei aiheuta välitöntä tuskastumisen tunnetta.

Hack the System -blogi vaikuttaa antavan neuvoja lähinnä niille, jotka ovat jo alkaneet ansaitsemaan verkkopalveluilla. Blogi neuvoo töiden hoitamista entistä nopeammin, jotta jää enemmän aikaa muuhun mukavaan.

Kirjoittaminen

Perinteisemmistä tavoista kirjoittaminen on itsenäistä hommaa, joka onnistuu missä vain. Jotkut artikkelit suorastaan vaativat liikkumista maailman ääriin sinne mistä löytyy kirjoitettavaa. Ja vaikka jutut eivät koskisikaan eksoottisia paikkoja vaan yleisempiä asioita, niin istutaankohan lehtien toimituksissa siltäkään enää saman katon alla juttuja työstämässä? Ainakin ulkomaan asioiden toimittajan työtä luulisi voivan tehdä ulkomailta käsin.

opaskirjojaOma lajinsa ovat matkakirjoittajat. Tästä saattaa monella olla ruusuinen kuva. Tapasin eräässä matkailutilaisuudessa ison suomalaisen lehden toimittajan, joka kertoi artikkeleiden syntyvän yleensä lyhyiden ohjelmantäytteisten matkojen aikana. Jos matkat ovat ilmaisia, merkitsee se usein monista toimittajista koostuvaa ryhmää, jota kierrätetään paikasta toiseen erinäisten matkailupalveluiden tuottajien laskuun. Sellaisella ei taida olla oikein mitään tekemistä irtiottohaaveiden kanssa. Toki matkatoimittajat voivat lähteä reissuun omaankin laskuun ja yrittää kattaa elinkulujaan kirjoittamalla paljon juttuja joka suuntaan.

Onhan sitten myös ihmisiä, jotka menevät ulkomaille kirjoittamaan kirjaa. Ihmettelen miksi kaikki kirjailijat eivät tee niin! Mutta lehtijutut ja kirjat eivät ole kaikki, vaan kirjoitustöitä on muunkinlaisia. On kaikenlaista muutakin sisällöntuotantoa, kuten mainos- ja ohjetekstejä.

Etätöitä Suomeen

Yllä pohtimani työtavat ovat lähinnä itsenäistä yrittäjyyttä. Valitsemalla sopivan alan pystyy yritystään pyörittämään mistä käsin vain. Mutta entä jos ei halua ryhtyä yrittäjäksi? Silloin olisi onnenpotku voida olla palkkalistoilla sellaisessa firmassa itsenäisissä töissä, joissa ei vaadita jatkuvaa kanssakäymistä työkavereiden kanssa. Ensimmäinen etappi voisi olla miettiä, pystyisikö työn tekemään kokonaan kotoa käsin. Silloinhan työn saattaisi voida samantien tehdä toiselta puolelta maapalloa, jos vain kommunikointi sähköisesti sopisi kaikille osapuolille. Monille työnantajille ja -kavereille saattaa aluksi tuntua mahdottomalta ajatukselta, että joku joukosta tekisi työt etänä ja vieläpä ulkomailta käsin. Mutta onhan isommissa työpaikoissa haarakonttoreita ynnä muuta, jolloin ei oikeastaan ole eroa ovatko muualla sijaitsevat työntekijät Joensuussa vaiko Japanissa.

Lue juttua aiheesta: Etätyö ulkomailta käsin

Työskentely ulkomailla

Sukellusoppaamme esittelee Temple of Doomia.
Sukellusopas esittelemässä sukelluskohdetta Meksikossa.

Jos nomadielämä ja jatkuva matkustelu eivät ole tärkeimpiä asioita ulkomaille menemisessä, voi helpointa olla mennä ihan vain perinteisesti töihin ulkomailla. Ensimmäisenä mieleen tulee matkaoppaan ammatti. Mutta skaala on loputon. On joitain ammatteja, joiden avulla töitä saa helpommin. Esimerkiksi sairaanhoitajia on ainakin aiemmin kaivattu mm. Norjaan, Saudi-Arabiaan ja Australiaan. Alansa asiantuntijoista saatetaan suorastaan kilpailla ympäri maailman. Työpaikkojen katsomisen voi aloittaa ihan vain mol.fi-sivuilta ja googlaamalla itseänsä kiinnostavia maita ja ”jobs” ynnä muita hakusanoja. Kannattaa myös miettiä itseänsä kiinnostavia yrityksiä, katsoa näiden verkkosivuilta avoimia työpaikkoja tai lähettää avoimia työhakemuksia, vaikkei firma missään ilmoittelisikaan tarvitsevansa uusia työntekijöitä.

Etenkin nuorille löytyy erilaisia pienipalkkaisia töitä, kuten working holiday -töitä Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Kausitöitä löytyy esim. Xcrewn sivuilta.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s