Thaimaassa ei kannata äksyillä

on

uudenvuoden tori

Aina neuvotaan, että jos Thaimaassa haluaa saada asioita eteenpäin, pitää ne sanoa nätisti. Seinän voi huomata jossain tilanteessa tulevan vastaan, mikäli menee vaikkapa lipunmyyntitiskille suomalaiseen tyyliin tervehtimättä, hymyilemättä ja kulmat kurtussa. Voisin hyvin kuvitella, että joku thaimaalainen jättäisi tällaisessa tilanteessa vaikkapa neuvomatta mistä löytyy lähin vessa.

Viesti ei mene perille väärän esittämistavan takia, jos tekee valituksen väärään tapaan ei-rakentavasti. Vastaanottaja ei ota huomioon ikävästi käyttäytyvää sanojaa eikä hänen sanomisiaan.

Esimerkkitapaus matkatoimistosta

Kerron esimerkin, miten valitus ei johda mihinkään Thaimaassa, mutta mukavien juttelu taas laittaa asiat rullaamaan:

Surat Thanin kaupungilla ja iltatorilla oli ihan kiinnostavaa viettää iltaa. Miksi kukaan turisti haluaisi ennemmin istua matkatoimistossa?
Surat Thanin kaupungilla ja iltatorilla oli ihan kiinnostavaa viettää iltaa. Miksi kukaan turisti haluaisi ennemmin istua matkatoimistossa?

Ostimme Surat Thanin keskustassa matkatoimistosta liput Koh Taolle menevään yölauttaan, joka lähti kello 23 illalla. Jätimme rinkkamme matkatoimistoon, jonne meidät neuvottiin palaamaan kello 17 toimiston mennessä kiinni. Toimistolta meidät kuljetettaisiin satamaan, joka sijaitsi lyhyen matkan päässä Surat Thanin keskustassa myös.

Kuinka ollakaan, kyytimme lähtikin eri suuntaan ja jätti meidät erääseen matkatoimistoon/ravintolaan. Tällaiset matkatoimiston ja ravintolan yhdistelmät ovat Thaimaalle hyvin tyypillisiä. Turistit tuodaan niihin odottamaan seuraavaa kyytiänsä.

Oletimme että meidät vietäisiin suoraan satamaan, josta yölauttamme lähti.
Oletimme että meidät vietäisiin suoraan satamaan, josta yölauttamme lähti.

Nyt tilanne oli vain siitä typerä, että meidät vietiin parin kilometrin päähän Surat Thanin keskustasta ja satamasta odottelemaan kuuden tunnin päästä lähtevää lauttaamme. Tietysti mieluummin halusimme viettää iltamme tutustuen Surat Thaniin kuin istuskelemalla koko illan syrjäisessä odottelupaikassa.

Thaimaassa tapahtuu juuri tällaisia älyttömyyksiä. Ei kerrota, että itse asiassa sinua ei viedä suoraan satamaan odottelemaan, vaan tuonne parin kilsan päähän odottelemaan keskelle ei mitään. Tässä ei osattu ajatella, että meitä kiinnostaisi tutustua illan mittaan vieraaseen kaupunkiin. Thait eivät itse taida tehdä sellaista kuljeskelua omassa maassaan, eikä tässä osata ajatella mikä turisteja voisi kiinnostaa.

Huono tapa toimia:

Menin kysymään matkatoimiston/ravintolan pitäjältä moneltako kyyti satamaan lähtee. Kello 21 oli vastaus. Minä siihen protestoimaan, että meidänkö pitäisi odottaa tässä neljä tuntia, meidät tuotiin sataman sijaan tänne, ihan eri suuntaan ja kauemmas satamasta. Ukko loukkaantui ja sanoi asian olevan meidän ja käyttämämme matkatoimiston asia. Minun oli parempi hipsiä pois.

Hyvä tapa toimia:

Mieheni sitten meni toisenlaisella asenteella juttelemaan, että miten tästä pääsisi takaisin keskustaan, kun haluaisimme käydä katsomassa kaupunkia, ja että voimmeko omin päin mennä lautalle. Hän sai vastaukseksi perusteelliset neuvot mistä lauttamme löydämme ja matkatoimiston mies tuli vielä hankkimaan meille ohikulkevan songtau -kyydin ja neuvoi ettei kyydistä pidä maksaa 20 bahtia enempää.

Olisiko paikallaan aina puhua nätisti?

Eli toisia ihmisiä pitää lähestyä ystävällisesti ja sovitellen. Tämän pitäisi päteä Suomessakin.

Thaimaan keltapaitojen mielenosoitukset ovat olleet aika rauhallisia, kuten tässä kun Democracy Monumentilla oli vielä leiri joulu-tammikuussa. Thaimaalaiset käyttäytyvät aggressiivisesti yleensä vain jos pinna yhtäkkiä palaa. Onneksi en ole sellaista joutunut todistamaan.

Saattaa olla, että Suomessa on helpompi olla jatkuvasti sovittelevampi, koska siellä ei törmää yhtä paljon järjettömän ja ärsyttävän tuntuisiin asioihin. Thaimaassa käytännöt ja ihmisten toiminta suututtaa enemmän ja on hankalampi pysyä tyynenä ja hymyilevänä. Vaikka nimenomaan Thaimaassa pitäisi olla koko ajan hymy yllä ja rauhallinen. Suomessa asiakaspalvelu saattaa pysyä asiallisena, vaikka asiakas olisi kamalakäytöksinen.

Muuten Suomessa on mielestäni tympeämpää. Thaimaan kiinnostavuuteen varmaankin kuuluu, että täällä on sekä ihanaa että joskus myös ärsyttävää.

Thaimaasta joskus kuulee juttuja, miten vaikkapa taksikuski on menettänyt totaalisesti hermonsa ja ottanut viidakkoveitsen esiin, jos asiakas on alkanut väittelemään hinnasta matkan päätteeksi. Tällaiset tilanteet ovat varmasti hyvin marginaalisia, mutta muistuttaa siitä, että hankalat ja epäoikeudenmukaiset tilanteetkin pitäisi käsitellä hymysuin. Jos aiheuttaa thaimaalaiselle kasvojen menetystä, saattavat seuraukset olla käsittämättömät.

Lue myös: Nämä asiat ärsyttävät Thaimaassa >>

5 Comments Lisää omasi

 1. Lotta sanoo:

  Moikka, pakko sanoa tuohon viidakkoveitsi-asiaan kommentti. Taksikuskien/minibussikuskien kanssa ei kannata todellakaan alkaa väittelemään tai huomauttelemaan ajamisesta, senhän kaikki tietää. Koska tuloksena on suuttumus ja parhaimmassa tapauksessa kyydistä ulos heitto. Todistin tämän Malesiassa minibussissa, eräs hienohelma espanjalaismies ei tykännyt kuskin melko hurjasta ajotyylistä, ja huomautti nätisti, että voisiko hän ajaa hiljempaa. Itse olin melko kauhistunut tästä kommentoinnista, varsinkin kun hän jatkoi inttämistään. Kuski tulistui aivan silmittömästi, sai suorastaan raivokohtauksen, ja tarjosi ovea tyypille keskellä moottoritietä…

  1. Huih… hyvä esimerkki, joka voi varmasti päteä myös Thaimaassa!

   Thaimaassa ja nyt myös Vietnamissa vältän jossain määrin pikkubusseilla kulkemista ihan turvallisuus- ja mukavuussyistä. Juna on paras, mutta kallein, isot bussit (mielellään valtion bussit, ei turisteille suunnatut bussit) kakkosena.

   Takseilla, riksoilla, moottoripyörätakseilla ja cycloilla en kaupungeissa juuri ajele, koska en jaksa vääntää hinnasta kuskien kanssa ja tykkään kävelemisestä, eihän tässä mitään kiirettä ole.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s