
Turistit käyvät Krabin ja Phuketin välissä olevalla Phang Ngan lahdella lähinnä päiväseltään katsomassa merellä olevia karstikukkuloita. Ne ovatkin upea kohde. Mutta jos ei ole pakettimatkalla, voi Phang Ngan kaupunkiinkin mennä yöksi tai pariksi. Kylässäkin on nähtävää ja sieltä voi varata venematkan lahdelle. Phang Ngan eteläpuolelta lähtevillä avonaisilla veneillä näkee lahden maisemat varmaan paremmin kuin Phuketin speedboateista.

Phang Nga on muodostunut yhden tien varrelle. Molemmin puolin kaupunkia on kukkulat ja siellä kohoaa myös yksittäisiä äkkijyrkkiä karstikukkuloita suoraan maastosta. Bussiaseman läheisyydessä on majapaikkoja, joiden hinnat lähtevät 400 bahtista. Ravintolatarjonta ei muuten näyttänyt kummoiselta, mutta kahden korttelin päässä bussiasemasta oli loistava kasvisravintola. Kaupungissa oli myös pieni ostoskeskus, jossa kävimme syömässä MK-ravintolaketjun liikkeessä thaimaalaista hot pot -ruoka sukia.
Monipuolinen jay-kasvisravintola

Yritimme mennä kahtena päivänä Phang Ngan kasvisravintolaan, mutta se oli jo kello 15 aikaan kiinni. Thaimaan jay-kasvisravintolat usein avautuvatkin aikaisin ja menevät kiinni ruoan loppuessa. Lähtöaamunamme ehdimme hakemaan ravintolan ruokapaljoudesta pari rasiallista maistiaisia.
Thaimaalaiset itse ovat niin vähäruokaisia tai jotain, joten taas oli hieman hankalaa saada henkilö tiskin takana mättämään ruokarasiamme täpötäysiksi. Jännä juttu, olisin voinut ostaa enemmänkin, jos en olisi tuntenut olevani kummallinen rohmuinen asiakas.
Ruokalajeja oli ennennäkemättömän montaa sorttia. Oli erilaisia tikun varressa olevia marinoituja kasvislihoja, tofunyyttejä ja monia tyypillisempiä jay-ravintolaruokia, kuten erilaisia kastikkeita, paistettuja vihanneksia ja feikkilihoja. (Katso kuvia ruoista tämän jutun lopusta ja lue lisää aiheesta jutusta Kasvissyönti Thaimaalaisittain >>)
Ta Pan -temppeli ja luola

Phang Ngassa olisi useampia luolia, mutta me kuljimme lähimpänä keskustaa olevalle Wat Tham Ta Pan -temppelille ja luolalle. Siellä on kolme seikkaa, jotka tekevät paikasta ehdottomasti käymisen arvoisen.
Ensinnäkin siellä voi kivuta kallioseinämän viereisiä rappusia pitkin ylös pienelle temppelille, josta avautuu näkymät kaupunkia ympäröiville kukkuloille.
Toiseksi siellä on yllättävän syvä luola, jonne voi kulkea lohikäärmetunnelia pitkin.
Kolmanneksi paikassa on omituisia patsaita. Ensin on isoja satuolentomaisia eläinpatsaita. Viimeistään luolasta poistuessa kohtaa kauhutantereen, jossa kymmenet ihmispatsaat kuvaavat mitä makaaberimpia kidutustapoja. (Lue lisää: Raakoja patsaita Ta Pan -temppelissä >>)
Kiinalainen uusi vuosi

Phang Ngassa oli kiinalaisen uuden vuoden kunniaksi järjestetty melko tyypilliset thaimaalaiset bileet, eli ohjelmassa oli ruokakojuja, esiintymislavoja ja markkinameininkiä. Lavalla paikalliset lapset tanssivat diskoa, pikkulavalla jaettiin tunnustuspalkintoja ja aukion laidalla oli suuria pomppulinnoja.
Kiinalaiseen uuteen vuoteen kuuluu myös lohikäärmekulkueet. Lähtöaamunamme bussiaseman viereisiä liikkeille kävi onnea tuottamassa vain pari vaatimattomampaa lohikäärmelavasteisiin pukeutunutta ihmistä.
Lue myös:
Raakoja patsaita Ta Pan -temppelissä >>
Thaimaalainen suki eli hot pot -ateria >>
Kiinalaisen uuden vuoden viettoa Helsingissä >>




















Upeita maisemia ja nuo sapuskat! Nam 😛
Juu, jotenkin tuntui ettei Phang Ngan kaupunkia näköaloineen ole ”löydetty” ihan niin paljon kuin voisi. Ehkä siksi koska Thaimaassa on niin paljon hienoja paikkoja muutenkin. Tuolla on merenrantaan matkaa jotain parikymmentä kilometriä ja vesi on sameaa, koska sinne laskee vettä joista.
On niin hauskaa löytää Thaimaassa kasvisravintoloita pikkukaupungeistakin. Ei tarvitse arvuutella onko sapuskoissa osterikastiketta tms. ja ruokatarjontakin on erilaista. Paistettua riisiä, curryja yms. saa syödä muutoin ihan tarpeeksi ja lihaa imitoivat proteiinimätötkin maistuvat vaihtelun (ja proteiinin saannin) vuoksi.