Songkranin aikaan Thaimaassa jännittää mennä ulos. Kynnys hakea illalla kioskilta juotavaa kasvaa, kun matkalla saattaa saada sangollisen vettä päällensä. Rahat, passit ja kamerat on laitettava vedenkestäviin pusseihin ja vaatteiden tarvitsee olla katseen kestävät märkinäkin.

Pohjoinen Chiang Mai on songkran-juhlinnan pääkaupunki, mutta koko maa on yhtä vesisotaa lähes viikon ajan. Virallisesti songkranin pitäisi kestää 13.–15. huhtikuuta. Vesipyssyjen ja selässä kannettavien vesipumppujen myynti aloitettiin jo paria viikkoa aiemmin. Sain ensimmäisen saavillisen vettä päälleni istuessani mopon kyydissä illalla 12. huhtikuuta. Siksi en uskonut, että hauskuutuksesta pitävät thaimaalaiset malttaisivat lopettaa hyviä juhlia ajallaan. Muistaakseni keväällä 2011 Bangkokissa vesisota kesti pidempään. Hämmästyin kun 16.4. Chiang Main keskustassa ei ollut enää mitään songkran-tohinaa.
Myönnän etten enää ensimmäisen illan jälkeen jaksanut juhlia. Meininki Chiang Maissa oli loistava, kovempi kuin millään festareilla. Mutta minulle oli liikaa jännittää milloin saan selkääni jäävesisuihkun (kyllä, vesipyssyjen täyttösaaveissa oli jättimäisiä jääkuutioita) tai saavillisen vettä päin naamaa. Se ei tuntunut hauskalta, vaikka kuinka haluaisin olla hyvä tyyppi, joka osaa pitää hauskaa.
Vesisuihkuilta eivät säästy edes skootterikuskit tai valokuvaajat. Parhaiten juhlista selviytyy pysyttelemällä sisätiloissa tai antautumalla juhlahumuun ostamalla itsekin vesipyssyn ja ampumalla takaisin. Yllättävät vesisuihkut haittaavat vähemmän, jos on valmiiksi läpimärkä.
Singapore meinasi varastaa juhlat
Singapore kehittelee aina vain uusia keinoja turistien houkuttelemiseksi pieneen maahansa. Vaikka songkrania ei perinteisesti ole Singaporessa juhlittu, aiottiin siellä tänä vuonna pitää oikein isot vesijuhlat. Kaikki thaimaalaiset eivät pitäneet tästä ideasta, koska songkranin pitäisi olla enemmän kuin pelkkää vesisotaa. Silloin käydään buddhalaisissa temppeleissä ja tapaamassa vanhempia sukulaisia. Singapore perui vedellä läträämis-osion vedoten veden säästämiseen.
Oikeasti songkrania juhlitaan myös ainakin Myanmarissa ja Kambozhassa, joten kyseessä ei ole thaimaalaisten ikioma juhlapyhä. Eikä kristityiltäkään taida olla varastettu mitään, vaikka joulua juhlittaisiinkin kaikkialla maailmassa ilman kirkossa käyntiä tai ajatustakaan Jeesuksesta.
Aiempi juttu songkranista: Songkranissa kastutaan ja juhlitaan >>









Suurimman osan jutun kuvista otti kRisu vedenkestävällä pokkarilla.
2 Comments Lisää omasi