Selfie-hullua ja pinnallista kulttuuria Thaimaassa

on

selfie mielenosoituksessa 2Citylife Chiang Mai -lehdessä oli mielenkiintoinen juttu liittyen thaimaalaisten selfie-kuvapakkomielteeseen (Hilary Cadigan: At Face Value – Thailand´s Selfie Obsession). Thaimaalaiset kun tykkäävät ottaa paljon näitä kuvia itsestään ja laittaa nettiin. Jutussa pyöriteltiin aihetta sekä thaimaalaisen että länsimaisen kulttuurin kannalta.

Suurimmaksi osaksi thaielämä näyttää minusta huolettomalta.  Joskus myös ajattelemattomalta, pinnalliselta ja ankaralta. Mutta usein hauskalta.
Suurimmaksi osaksi thaielämä näyttää minusta huolettomalta. Joskus myös ajattelemattomalta, pinnalliselta ja ankaralta. Mutta usein hauskalta.

Mielestäni thaimaalaisten innostus näiden kuvien ottamiseen on jonkinlaista hauskuuttelua, söpöilyä ja pelleilyä. Mutta jutussa pohdittiin mitä nämä kuvat ovat thaimaalaisen yhteisöllisen kulttuurin kannalta. Monien mielestä kun moinen itsensä esiin tuominen on epäthaimaalaista.

Ihan aiheesta siitä ollaan huolissaan, jos nuoret ja muutkin laittavat itsestään kuvia nettiin saadakseen kuvilleen paljon tykkäyksiä ja hyväksyntää ja muodostaakseen siten omaa minäkuvaansa. Mielenkiintoisen suorasti jutussa kirjoitettiin, että keskustelua tästä käydään lähinnä vain länsimaissa.

Thaimaasta, thaikulttuurista ja thaimaalaisista kirjoitetaan paljon negatiivisena pitämiäni asioita etenkin liittyen pinnallisuuteen. Tässäkin jutussa väitettiin seuraavia asioita:

  • ”Thait eivät tykkää paljoa lukemisesta”, on joku kirjoittanut syyksi, miksi Twitter ei ole Thaimaassa erityisen suosittu visuaalisen sosiaalisen median rinnalla.
  • Monet thait menevät mielenosoituksiin ottamaan itsestään selfie-kuvia, mutta eivät pysty haastateltaessa kertomaan mistä mielenosoituksessa on kyse. Mielenosoituksiin osallistumalla voi ”luoda itselleen identiteettiä ja paikkaa skenessä”.
  • ”Thaimaassa ei paljoa harrasteta itsereflektointia”

Varmaankin kaikissa kirjoissa ja artikkeleissa, joissa thaikulttuuria selitetään, kerrotaan ulkoisen vaikutelman tärkeydestä thaimaalaisille. Tämän ”ulkoinen ennen sisäistä” -elämänarvon takia selfiet ovat mielestäni niin suosittuja Thaimaassa hauskuuttelun lisäksi. Itse otetuissa ja nettiin laitetuissa kuvissa voi panna parastaan, tuoda itseään esille ja silti pitää touhu pinnallisena. Jutussakin arveltiin selfieiden olevan johdonmukainen seuraus thaimaalaisesta koulutuksesta ja sosiaalisestamisesta, jossa sisältö ei ole niin tärkeää kuin vaikutelma.

Tavaratalot ovat suosittuja hengauspaikkoja Bangkokissa, mutta missäpä maassa ne eivät olisi.
Tavaratalot ovat suosittuja hengauspaikkoja Bangkokissa, mutta missäpä maassa ne eivät olisi.

Luulen aika monien suomalaisten miettivän miten itsekeskeistä on laittaa kuvia itsestään Facebookiin tai muualle nettiin, esimerkiksi arvioiden miten noloa on laittaa itsestään mahdollisimman edustava kuva hauskan kuvan sijaan. Mitä thaimaalaisten mielenlaadusta olen lukenut, he eivät paljoa tällaista pohdi. Mielestäni se, että näitä kuvia otetaan niin paljon, kertoo että se on ennemminkin joukkoharrastus, sitä tehdään kun kaikki muutkin tekevät. Tosin tämä yleisyys ja suorastaan nuorisokulttuuriin kuuluva tekeminen on varmasti suomalaisillakin madaltanut kynnystä.

Jutun mukaan Thaimaan terveysministeriö on ottanut huolestuneena kantaa selfieihin ja etenkin siihen miten tykkäysten saaminen vaikuttaa minäkuvaan. Mutta selfieitä pidetään myös jonkinlaisena individualismin nousuna, vaikka toisaalta minä ainakin pidän selfieitä Thaimaassa sellaisena massatoimintana, johon suorastaan kuuluu osallistua ollakseen osa ryhmää. Jutun kirjoittaja näki kuitenkin Thaimaan terveysministeriö kannanotossa viittausta sellaiseen viestiin, jolla halutaan ihmiset ruotuun, olemaan tuomatta itseään esiin ja tajuamaan paikkansa rivijäsenenä yhteiskunnassa. Tällaisestahan tulee mieleen Kiina.

On vaikea ymmärtää miten materiaaliset asiat, kuten nämä uhraukset hengille, voisivat liittyä henkimaailmaan. Näin kuitenkin Thaimaassa.
On vaikea ymmärtää miten materiaaliset asiat, kuten nämä uhraukset hengille, voisivat liittyä henkimaailmaan. Näin kuitenkin Thaimaassa.

Aasialaisen kulttuurin esittelyn yhteydessä tuodaan aina esiin käsite kasvojen menettämisestä ja säilyttämisestä. Toinen tähän liittyvä asia on hierarkiassa pysyminen. Jutussa esiteltiinkin, että selfiet ovat thaimaalaisille keino tuoda itseään esiin ilman että hyppisi hierarkiassa kenenkään silmille. Käsittääkseni esimerkiksi työpaikoilla pitää olla varovainen, ettei näytä olevansa taitavampi kuin joku korkeammassa asemassa oleva. Selfiet ovatkin tällaisten perinteisten hierarkioiden ulkopuolista toimintaa.

Thaimaan kouluissa ei taideta panostaa oman ajattelun kehittämiseen. Tuntuu että selfiet ovat taas yksi lisä kaikenlaiseen lässynläähän, jolla mielestäni Thaimaassa ja muuallakin Aasiassa tukahdutetaan suoraan puhuminen ja itsenäinen ajattelu. Mutta toisaalta jos kulttuurissa ei noita asioita arvosteta, niin ei senkään pitäisi paha asia olla, erilainen vain. Länsimaisen kulttuurin kasvattina on kovin vaikea opetella ymmärtämään ajattelua, jossa itsenäisyys, yksin pärjääminen, totuuden etsiminen, avoimuus ja omatoiminen ideointi eivät ole tärkeitä asioita monien muiden arvojen mennessä edelle.

Muita juttuja Thaimaan kulttuurista:
Thaimaassa ei kannata äksyillä >>
Nämä asiat ärsyttävät Thaimaassa >>

 

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s