
Olen kirjoittanut blogiani nyt kaksi vuotta. Viimeisimmän bloggausvuoden aikana olen kirjoittanut 158 juttua, mikä on vähemmän kuin blogin ensimmäisenä vuotena. Pimeät, kylmät ja tylsät Helsingin illat ovat viime kuukausina vaihtuneet Thaimaassa kiertelyyn. Mieleni ja muistiinpanoni pursuilevat kirjoittamisen arvoisista paikoista ja ilmiöistä, mutta en ehdi kirjoittamaan niin paljon kuin himottaisi.
Eniten juttuja Thaimaasta

Tämän vuoden puolella ja joulukuussa olen kirjoittanut lähinnä juttuja paikoista, joissa olen juuri käynyt. Olen kirjoittanut 47 juttua Thaimaasta kohteista, ruoista, ilmiöistä ja kulttuurista. Olen päässyt thaimaalaisten temppelien makuun ja kirjoittanut nähtävyyksistä, kuten Bangkokin Wat Phra Kaeosta. Monien Thaimaan paikkakuntien kasvisravintoloista olen kirjoittanut ihan erikseen juttuja, kun niitä on ollut useampia. Yleisesti näistä löytyy tietoa jutusta Kasvissyönti thaimaalaisittain.
Olin maaliskuussa kaksi viikkoa Vietnamissa, mutta sieltä olen ehtinyt kirjoittaa vasta kaksi juttua, toisen Hanoin kasvisravintoloista ja toisen Halongin lahden risteilystä.
Joitain juttuja olen kirjoittanut Thaimaasta yleisesti, mm. Nämä asiat ärsyttävät Thaimaassa.
Juttuja muista vuoden reissumaista kuin Thaimaasta
Vuodenvaihteessa tein yhteenvetoni vuoden aikana tekemistäni reissuista, joista voi lukea jutun Missä matkailin vuonna 2013.

Bloggausvuoden aikana kirjoittelin Thaimaan lisäksi etenkin Italiasta, jossa olin kesällä kolme viikkoa. Kirjoitin 20 juttua eri kohteista (mm. Cinque Terre) ja italialaisesta ruoasta, joka yllätti vegaanitarjonnaltaan erittäin positiivisesti. Napolilainen juustoton marinarapitsa teki sellaisen vaikutuksen, että haluaisin matkustaa maahan pian uudestaankin. Lue: Maailman paras pitseria on kasvisravintola >>

Ennen Italiaa tein mahdottoman hauskan matkan Euroopan halki, josta kirjoitin 13 juttua Baltiasta, Puolasta, Itävallasta, Tsekistä, Saksasta ja Brysselistä, ja josta voi lukea koosteen 10 päivää Tallinnasta Brysseliin musikanttien kyydissä.
Lisäksi vuoden aikana kirjoitin yhdeksän juttua Ranskasta, muutaman jutun Belgiasta ja kolme juttua Iso-Britanniasta, joissa kävin keväällä ja kesällä 2013.
Vanhojen reissujen muistelot
Matkustelultaan hiljaisemman syksyn aikana kirjoitin myös taannehtivasti vanhoista matkoistani. Muistelin

- yhdellä jutulla Kroatiaa (Kroatian Dalmatia ja kirkkaat vedet)
- viidellä jutulla vuoden 2005 matkaa Kiinan läpi (mm. Kiinan muuri Huanghuachengissä)
- yhdellä jutulla täydensin aiemmin raportoimaani kevään 2013 Tunisian matkaa (Tunisin keskusta ja Medina)
- kahdella jutulla Japania ja japanilaista ruokaa (mm. Kapselihotelli Tokiossa)
- yhdellä jutulla Intiaa (Mumbain parsit syöttävät kuolleensa korppikotkille)
- yhdellä jutulla Malesian Langawia (Langawilla visa runilla vuoden 2005 tapaan)
Tänä keväänä blogissa oli myös ensimmäinen vieraspostaus, Heini Huhtisen Viisi vinkkiä vegaanille: 5 edullista ruokapaikkaa Lontoossa. Erityisesti vieraspostaukset matkailun ja vegaaniruoan yhdistämisestä olisivat jatkossakin kivoja!
Matkustusvinkit
Viimeisimmän bloggausvuoteni aikana olen kirjoitellut matkailun alalta monenlaista muutakin kuin kohde- ja kasvisravintolaesittelyitä. Monet ovat olleet jonkinlaisia vinkkejä matkustamista varten:

- Yksin matkustaminen
- Vakuutus pitkällä reissulla
- Etätyö ulkomailta käsin
- Miten tienata ulkomailla?
- Kasvissyöjänä eri maissa
- Matkustaminen on naisille hieman eri kokemus kuin miehille
- Turisti, sinun ei tarvitse ostaa tavaroita matkoiltasi
- Kulttuurishokin vaiheet
- En matkaile ilman matkaopaskirjaa
- Mitä reissussa oikein tehdään? osa 1 – ruokailu
- Luottokamani reissussa: jodi, talkki ja tiikeribalsami
- Turistibusseilla kulkeminen ulkomailla
- Millainen on hyvä leirintäalue reppureissarille?
Kaukokaipuuta
Ennen kuin lähdin Thaimaahan purin lähtemisen tarvettani ja nomadiunelmiani jutuissa

- Miten irtiottosuunnitelmani etenevät?
- Expat, maahanmuuttaja vai irtolainen?
- Onneksi kaikki eivät unelmoi samasta
- Tahdon elää lämpimässä
- Miten matkustaisin jos voittaisin lotossa?
Tarkastelin myös kolmen digitaalisen nomadin (on aika huonosti suomenkieleen istuva termi) blogeja
- Neuvoja digitaaliseen nomadiuteen
- Nomadic Mattin kootut opit reissaukseen
- Vinkkejä sijaintivapaan elämän alkeisiin suoraan sähköpostiin
Lähialuematkailua ja katuruokaa
Viimeisimmän bloggausvuoden aikana tein aika vähän kotimaan matkailua ollessani lomat ulkomailla. Kirjoitin silti pari juttua ja muistelin myös Kolia ja Itämerellä purjehtimista:

- Helsingin saaristoristeilyllä
- Koli ja Herajärven kierros (muistelo muutaman vuoden takaa)
- Haltian luontokeskuksen tiedontarjonta on vähäistä (olin pettynyt moderniin installaatiokeskukseen)
- Purjelaiva Estellellä Itämerellä (muisteloa monen vuoden takaa ainoasta purjehdusharjoituksestani)
- Suomen kesäkuvat 2013
Ruoka- ja ravintolakulttuuri ovat tärkeitä teemoja ja niitä tuli mietittyä parin jutun verran. Itsekin osallistuin ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kerran ravintolapäivään omalla kahvilalla:
- Millaista oli pitää kahvilaa ravintolapäivänä 18.5.2013? (omia kokemuksiani ja reseptejämme)
- Katuruoka vaatii Suomelta pieniä muutoksia
- Vegaaniravintolat ravintolapäivänä 18.5.2013 (listaus)
Ruokaa tuli itse tehtyä varsin vähän mm. matkailun vuoksi ja siksi itse tehdystä ruoasta en kirjoittanut montaakaan juttua. Tässä silti pari:
Ruokaan keskittyvä blogini Kevyt vegaanikin on ollut aika hiljainen, koska en ole ruokaa juuri laittanut ja syksyllä 2013 ei tullut syötyä kovin kevyesti.
Yhteenvetoa kävijöistä

Vaikka kirjoittelin toisena blogivuotenani ensimmäistä vuotta vähemmän lisääntyivät lukijaluvut paljon. WordPressin tilastotyökalu muuttui joulukuussa siten, että diagrammeissa näkyy nykyään sekä kävijämäärät että kuinka monta artikkelisivua on avattu. Jos edellisenä blogivuonna juttuja avattiin 42.000 kertaa, niin nyt niitä avattiin 90.000 kertaa ja keskimäärin 252 kertaa päivässä. Kävijöitä on yleensä jotain 100–150 päivässä, joten monet lukevat ainakin pari juttua. Joinakin päivinä kun juttuja on avattu reippaasti kolminkertaisesti kävijämäärän nähden, arvelen jonkun innokkaasti kahlanneen blogia läpi. Hakukoneet näyttävät havainnoivan blogini aika hyvin ja luulen useimpien kävijöiden tulevan lukemaan juttujani sitä kautta.
Lue myös yhteenvetoni vuosi sitten: Yksi vuosi ja 260 bloggausta! >>
Onnittelut 2-vuotiaalle! Ja onpas tuttu kuva tuo ensimmäinen. Ihan samasta kulmasta nappasin kuvan Koh Taolta parisen vuotta sitten 🙂
Kiitos! Koh Tao onkin kiva kävelysaari ja ylhäältä pääsi ottamaan noita maisemaotoksia. Nyt vaan sielläkin on varmaan niin kuuma, että taitais olla aika raskasta kavuta tuonne ylös. Tänään ollaan Koh Phi Phipillä ja saa nähdä jaksetaanko kävellä näköalapaikalle ottamaan klassisen kuvan hiekkarantaisesta kapeaasta salmesta.
Tervehdys ja onnea kaksivuotiaalle! Olen seurannut blogiasi jo pitkään, mutta en ole tainnut aiemmin kommentoida mitään.
Mielestäni pidät hienoa blogia, erityisesti tykkään pohdiskelevista matkailuteksteistäsi. Esimerkiksi pohdintasi katuruoan tuomisesta Suomeen oli todella kiinnostavaa!
Arvostan myös sitä, että avasit tässä postauksessa kävijämääriäsi – niistä kun kertoo avoimesti vain harva bloggaaja.
Hei ja kiitoksia oikein paljon! Taidan tykätä itsekin eniten pohdiskelevien matkailutekstien kirjoittamisesta silloin kun inspiraatiota löytyy. Olisikohan niin, että blogeja seurataan nimenomaan henkilökohtaisemman otteen takia? Matkakohdetietoa taas ehkä ajaudutaan lukemaan blogeista hakukoneiden avulla?
Kiitos kans toisen kerran. Arvelen etteivät kävijämääräni ole kummoisen suuria (ainakin muoti- ja ruokablogeissa kävijämääriin voi lisätä nollan tai pari loppuun lisää?), mutta itse olen iloinen kaikista eksymisistä blogiini, koska toivon juttujen olevan avuksi ja viihdykkeeksi. Mikäpäs määrien kertomisessa, kun olen ylpeä kävijöistäni oli ne sitten isoja tai pieniä määriä:) Bloggaan varmaan lähiaikoina siitä, millä hakusanoilla blogiini on taas päädytty ja mitä juttuja eniten luettu.
Kirjoita ihmeessä tuommoisia juttuja, tulen heti lukemaan. 🙂
Vaikka erityisesti tänä vuonna on matkablogeilla ollut paljon nostetta, ovat alamme blogit Suomessa vielä sen verran pieni juttu, että kävijämääräsi ovat mielestäni varsin kunnioitettavat. Totta on, että muotiblogien määristä jäävät Suomen suosituimmatkin matkablogit reilusti, mutta toisaalta matkablogit ovat eri tavalla ajattomia, kun kohdetietoa etsivät lukevat postauksiamme vielä vuosienkin päästä.
Kyllä henkilökohtaista otetta pidetään tärkeänä tekijänä blogin suosiolle, ja se lienee juuri se tekijä, joka koukuttaa ihmiset seuraamaan (matka)blogia säännöllisesti. Ja kuten tuossa yllä jo totesinkin, matkakohdetietoa tullaan hakemaan paljon hakukoneiden kautta. Omassakin blogissani hakukoneiden kautta tuleva virta muodostaa tukevan kivijalan yhdessä vakiolukijoiden kanssa. Itselleni esimerkiksi tulee paljon päivittäistä kävijämäärä haulla ”Kohvik Moon”. Sijoitun siinä heti Moonin virallisten sivujen jälkeen. Kuitenkaan nämä kävijät eivät tunnu innostuvan lukemaan muuta kuin tuon tietyn postauksen…