Bangkokin Chinatownin kasvisravintolat

on
Kasvisnakkeja ja kalamaisia pihvejä Suki Yeh Ru Yissä.
Kasvisnakkeja ja kalamaisia pihvejä Suki Yeh Ru Yissä eli Ruyi Vegetarianissa.

Bangkokin Chinatownista eli Yaowaratissa löytyy mukavasti kasvisravintoloita. Etenkin sen kyljessä olevassa Indiatownissa eli Phahuratissa on pienellä alueella monia thaimaalaisia ja intialaisia kasvisravintoloita.

Suki Jeh Ru Yi (Ruyi Vegetarian) rautatieaseman lähellä

Suki Yeh Ru Yin lempiannokseni kasvis crab curry.
Suki Yeh Ru Yin lempiannokseni kasvis crab curry.

Bangkokin päärautatieasema Hualamphongin läheltä löytyy kätevästi hyvä kasvisravintola Suki Jeh Ru Yi. Olen käynyt siellä ollesasni junalipunostomatkoilla ja saapuessani nälkäisenä Bangkokiin. Se oli myös lähimpiä kasvisravintoloita ja suosikkini majoittuessani River View Guesthousessa. Menuravintolasta saa feikkilihaa ja tofua sisältäviä salaatteja, feikkilihalautasia, curryja, nuudelikeittoja ja paistettuja ruokia. Nämä olivat erityisen hyvin maustettuja sekä sopivasti yhtä aikaa messeviä, proteiinisia ja yrttisiä.

Kasvislihalautanen.
Kasvislihalautanen.

Erityisesti pidin crab currysta, vaikka se ei muistuttanutkaan thaicurryja maultaan tai koostumukseltaan. Keltaisen, tofua sisältävän miedon kastikkeen joukossa on rapsahtavan pehmeitä paloja, jotka ilmeisesti imitoivat rapua. Samoin kaikki salaatit feikkilihoineen olivat hyviä. Muista pyytää salaatit ilman majoneesia, jonka vegaanisuudesta ei ole tietoa.

Tämä taisi olla munakoisoa.
Tämä taisi olla munakoisoa.

Paikassa näytti käyvän hyvän verran asiakkaita, todennäköisesti kiinalaistaustaisia thaimaalaisia ja joitain länsimaisia. Turisteille suunnattujen kasvisravintoloiden, tiskiltä myytävää ruokaa myyvien jay-ravintoloiden ja food court -tiskien joukossa Suki Jeh Ru Yi on poikkeus Bangkokin kasvistarjonnassa, vaikka sinänsä ruoka oli aika perusthairuokaa. Maut vaan olivat parempia, hinnat kalliimmat ja ruoka annos annokselta valmistettua.

Suki Yeh Ru Yi / Ruyi Vegetarian Happy Cowssa >>

Jokin ravintolan curryista.
Jokin ravintolan curryista, noista vihreistä pippureista päätellen jungle currya.
Tulinen salaatti.
Tulinen salaatti.
Ravintola ulkoa. Jo kauempaa Rama-kadun kulmasta voi bongata Vegetarian-sanan kyltissä.
Ravintola ulkoa. Jo kauempaa Rama-kadun kulmasta voi bongata Vegetarian-sanan kyltissä. Kasvisfestivaalien aikaan täällä on erityisen ruuhkaista.

Lee Jae Chinatownin ytimessä

Lee Jaen paistetut vihannekset.
Lee Jaen paistetut vihannekset.

Chinatownin halkovalta Charoen Krung -kadulta lähtee etelään kuja, jonka varrella on katettu katukasvisravintola. Lee Jae -nimeä ei lue missään, mutta ravintolan tunnistaa silti helposti keltaisista Healthy Boyn tuotteita mainostavista muovibanderolleista. Myös kelta-punaisia kolmion muotoisia lippuja roikkuu.

Lee Jaen kasvisriisi.
Lee Jaen kasvisriisi.

Lee Jaessa on ollut erityisen nuivaa palvelua. Tiskiltä saa englanninkielisen menukirjasen, josta voi osoitella haluamansa ruoat, jotka valmistetaan nopeasti.

Lee Jae vaikuttaa olevan erityisen perinteinen thaimaalainen jay-ravintola, joka ei taida käyttää ruoissaan mm. sipulia eikä maustaa ruokia kovin voimakkaasti. Ainakin tilaamani nuudelikeitto oli laimea. Sen liemi oli kuin pelkkää kasvisliemikuutiolientä, eikä sen lisäksi ollut muita mausteita kuin tuoretta korianteria. Korianterin lisäksi oli nuudelia, pavunituja ja feikkilihaa.

Lee Jaen laimea nuudelikeitto.
Lee Jaen laimea nuudelikeitto.

Kun kysyimme saako ravintolasta olutta, oli vastaus vähän loukkaantunut ”tämä on kasvisravintola!”. Minähän en hirveästi arvosta sellaista, että kasvissyöntiin lasketaan mukaan raittiutta, siveilyä ja kaikenlaista muuta millä ei ole mitään tekemistä eläinten ja luonnon suojelun kanssa. Ne ovat asioita erikseen.

Lee Jae Happy Cowssa >>

Paistetut nuudelit voivat joskus olla tällaisia paksumpia, joissa on ihan erilainen suutuntuma kuin Thaimaassa muuten useimmiten käytetyissä eri levyisissä riisinuudeleissa.
Paistetut nuudelit voivat joskus olla tällaisia paksumpia, joissa on ihan erilainen suutuntuma kuin Thaimaassa muuten useimmiten käytetyissä eri levyisissä riisinuudeleissa.
Lee Jaen koju.
Lee Jaen koju.

Japanilainen kasvisravintola joen tuntumassa

Todennäköisesti konnyakusta tehdyt katkarapuimitoinnit.
Todennäköisesti konnyakusta tehdyt katkarapuimitoinnit. Annos epäonnistui siinä, että nämä oli pursotettu majoneesilla, mikä yllätti.

Song Wat -kadulta lähtee lyhyt kuja Chao Phraya -joen rantaan. Kuja on osaksi katettu ja katosta roikkuu lukuisia keltaisia kiinalaisia lyhtyjä. Siellä sijaitsee japanilainen kasvisravintola Chijuya. Jos oikein ymmärsin niin kyseessä on sama ravintola jossa kävin vuosia sitten sen sijaitessa ostoskeskuksessa Bangkokin japanilaisessa kaupunginosassa.

Tämä temaki näytti paremmalta kuin maistui.
Tämä temaki näytti paremmalta kuin maistui.

Aivan kuten vuosia sitten, oli nytkin ruoka aika valjua. Ajatus japanilaisesta kasvisravintolasta on ihana, mutta toteutus on eri asia. Ravintolassa taidetaan käyttää annoksissa raa´an kalan sijaan konnyakusta tehtyjä tuotteita, joiden koostumus on mukavan narskuva, mutta makua ei ole.

Kaiken lisäksi Chijuyassa käytetään majoneesia, jonka vegaanisuutta epäilen. Vaivautuneen jännittynyt nuori tarjoilija ei oikeastaan osannut englantia, joten asiaa oli turha kysyä. Kun tilasin kasviskatkarapuja, en osannut odottaa että niiden päälle oli pursotettu hirveä määrä majoneesia. Ei olis maistunut edes jos se olisikin ollut vegaanista.

Chijuya Happy Cowssa >>

Keltaisilla paperilyhdyillä koristeltu kuja, jolla Chijuya sijaitsee.
Keltaisilla paperilyhdyillä koristeltu kuja, jolla Chijuya sijaitsee. Vasemmallla voi nähdä keltapunaiset jay-liput, jotka ovat Thaimaassa usein osoittamassa ravintolan tarjoavan vain kasvista.
Japanilaisen kasvisravintolan kyltti.
Japanilaisen kasvisravintolan kyltti.
Ravintolan ovi.
Ravintolan ovi.

India Emporiumin food gardenin ravintolat

Kasvisthairuokatiski India Emproriumissa.
Kasvisthairuokatiski India Emproriumissa.

Chakraphet-kadulta kannattaa paikantaa India Emporium -tavaratalo. Sen ympäriltä löytyy useampi kasvisravintola ja lisäksi sen ylemmissä kerroksissa on tavaratalon food court, josta löytyy sekä thaimaalaista että eteläintialaistan kasvisruokaa tarjoavat tiskit.

Mauton papaijasalaatti.
Mauton papaijasalaatti.

Thaimaalaiselta tiskiltä sain elämäni mauttominta papaijasalaattia, koska tilasin sen ”not spicynä”. Siinä ei sitten ollut mitään mausteita. Usein ”not spicy’” tulkitaan siten, että chiliä laitetaan vain vähän. Useimmiten papaijasalaatit ovat niin chilisiä, että syöminen on vaikeaa.
Lisäksi tilasin tom kha -keiton. Pari kertaa olen tilannut kasviksena tom khata Thaimaan halvoilta kasvistiskeiltä ja ihmetellyt saamaani keittoa. Olen käsittänyt että tom khan pitäisi olla yhtä mausteista ja vivahteikasta kuin tom yam -keittokin, mutta kookosmaitolisällä. Nyt olen saanut vain kookoskeittoa, jotka ovat maustettu thaiyrteillä. Suomessa olen saanut paljon parempaa tom khata thairavintoloissa.

Eteläintialaista ruokaa tarjoava Cha Cha. Tämän vieressä oli myös Hare Krishnalla mainostava intialainen tiski.
Eteläintialaista ruokaa tarjoava Cha Cha. Tämän vieressä oli myös Hare Krishnalla mainostava intialainen tiski.

Eteläintialaiselta kasvistiskiltä otin sipuliuttapamin. Uttapam on fermentoidusta riisijauhopohjaisesta taikinasta paistettu paksu lätty, joka mielestäni on parhaimmillaan sipulipäällysteisenä. Siitä riivitään paloja ja dipataan annoksen mukana tuleviin kippoihin, jotka nyt olivat kookoschutneytä (sitä tulee aina) ja rasam- tai sambarsoossia, jotka ovat ohuita mausteisia keittoja.

Food courtilla näytti olevan myös intialainen Krishna´s, joka tarjosi kasvisruokaa, mutta samalla firmalla taisi olla myös liharuokia myyvä tiski, eikä paikka siksi ole esimerkiksi Happy Cown listauksissa.

Thaikasvisruokatiski Happy Cowssa >>

Intialainen kasvisruokatiski Happy Cowssa >>

Tom kha -keitto.
Tom kha -keitto.
Sipuliuttapam, jossa myös tomaattia.
Sipuliuttapam, jossa myös tomaattia.
Tyypillisiä lisäkkeitä, joita tulee eteläintialaisten ruokien mukana, eli kookoschutneyta, rasam-soossia ja ehkä pohjoisintialaisista ruoista tutumpaa minttukastiketta.
Tyypillisiä lisäkkeitä, joita tulee eteläintialaisten ruokien mukana, eli kookoschutneyta, rasam-soossia ja ehkä pohjoisintialaisista ruoista tutumpaa minttukastiketta.

Thaimaalaiset kojut India Emporiumin takana

Thaimaalaiset kasvisravintolat tunnistaa yleensä tällaisista keltapunaisista viireistä.
Thaimaalaiset kasvisravintolat tunnistaa yleensä tällaisista keltapunaisista viireistä.
India Emporiumin takaisella kujalla sijaitsi aivan vieri vieressä kaksi jay-kasvisruokalaa.
India Emporiumin takaisella kujalla sijaitsi aivan vieri vieressä kaksi jay-kasvisruokalaa.

Kun kiertää India Emporiumin taakse, löytää kaksi thaimaalaista jay-kasvisruokaa myyvää kojua. Ne sijaitsevat kujalla sikhitemppelin sisäänkäynnin vieressä katoksen alla. Ruokapatoja on paljon ja erilaisia feikkilihoja. Ruoka on halpaa ja muut ruokailijat ovat pääasiassa paikallisia.

Saman kauppakeskuksen toisella puolella kujalla on myös yksi Punjab Sweetsin pikkuravintola.

Kasvisruokakojut Happy Cowssa >>

Kasviscurrypatoja.
Kasviscurrypatoja.
Kasvispihvi. Thaimaassa muualla kuin kasvisravintoloissa tämännäköiset pihvit ovat käsittääkseni yleensä kalapihvejä.
Kasvispihvi. Thaimaassa muualla kuin kasvisravintoloissa tämännäköiset pihvit ovat käsittääkseni yleensä kalapihvejä.
Kasvislihatarjontaa.
Kasvislihatarjontaa.
Valitsin ruokailuuni tämän vierekkäin olevista ravintoloista.
Valitsin ruokailuuni tämän vierekkäin olevista ravintoloista.

Intialaiset ravintolat India Emporiumin edessä

Intialainen kasvisravintola ei ole mikään harvinaisuus maan päällä. Tässä yksi India Emporiumin vastapäisillä kujilla.
Intialainen kasvisravintola ei ole mikään harvinaisuus maan päällä. Tässä yksi India Emporiumin vastapäisillä kujilla.
Punjab Sweets India Emporiumin vastapäisillä kujilla. Näillä on toinen ravintola myös saman kauppakeskuksen viereisellä kujalla.
Punjab Sweets India Emporiumin vastapäisillä kujilla. Näillä on toinen ravintola myös saman kauppakeskuksen viereisellä kujalla.

India Emporiumia vastapäätä lähtee Chakraphet-kadulta pari hämyistä kujaa, joilta löytyy intialaiset pure vegetarian -ravintolat. Toisella kujalla on Punjab Sweetsin ravintola ja toisella toinen itseään pure vegetarianiksi mainostava paikkaa.

Punjab Sweets Happy Cowssa >>

Lue muista Bangkokin kasvisravintoloista:

Banglamphun kasvisravintolat Bangkokissa >>

May Kaidee´sin kasvisravintolat Banglamphussa >>

5 Comments Lisää omasi

  1. Tämän vuoden kasvisfestivaalien aikaan Chinatownissa eli Yaowaratissa söin lähinnä vain festivaalien ajaksi pystytetyissä kasviskojuissa, mutta Suki Jeh Ru Yi crabcurrya oli käytävä syömässä… Mutta kasvisfestivaalien aikaan näissä kasvisravintoloissa on ruuhkaa ja minäkin odottelin ruokaani tunnin. Se ei tosin haitannut kun mukanani oli tietokone ja sain käyttää aikana festarikuvien käsittelyyn. Pöytääni tuli myös hyvää englantia puhua nainen, jolta sain tietoa festivaaleista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s