Miksi vapaaehtoistyönteosta ulkomailla pitäisi maksaa?

on
Vaikka koirien kanssa oleminen Care for Dogsin koirien pelastuskeskuksella olikin mahtavaa, ei mielestäni olisi ollut ollenkaan järkevää ottaa minulta siitä maksua, varsinkaan kun hoidin majoitukseni ynnä muun itse.
Vaikka koirien kanssa oleminen Care for Dogsin koirien pelastuskeskuksella olikin mahtavaa, ei mielestäni olisi ollut ollenkaan järkevää ottaa minulta siitä maksua, varsinkaan kun hoidin majoitukseni ynnä muun itse. Pelastuskeskus tarvitsee kipeästi rahaa, mutta onneksi Care for Dogsilla ei ajatella paikassa käyvien vapaaehtoisten olevan vapaaehtoistyön ohella kykeneviä osallistumaan lisäksi myös kustannusten kattamiseen.

En ole ollut innostunut menemään ulkomaille vapaaehtoistyöleireille lähinnä siksi, että ne maksavat. Ehkä asia on muuttunut, mutta joskus ne tuntuivat maksavan enemmän kuin mitä matkailu samassa kohteessa samalla aikavälillä maksaisi. Jotenkin on tuntunut siltä, että en halua maksaa siitä, että menetän mahdollisuuteni tehdä mitä milloinkin lystää. Mietin tässä tyypillisesti jotain projekteja Afrikasta, joita muistan joskus tutkailleeni.

Työleirit voivat olla loistavat juttu sellaisille, jotka haluavat tavata ihmisiä ympäri maailman, saada uusia kavereita ja selkeitä yhdessä hoidettavia töitä.
Työleirit voivat olla loistavat juttu sellaisille, jotka haluavat tavata ihmisiä ympäri maailman, saada uusia kavereita ja selkeitä yhdessä hoidettavia töitä.

Asenteeni johtunee siitä, etten halua maksaa oikein mistään muustakaan järjestetystä ohjelmasta. Kun en halua maksaa järjestetyistä retkistä, en halua maksaa muustakaan ohjelmasta, oli se sitten tässä tapauksessa ohjattua vapaaehtoistyön tekemistä. Raha menisi  hyvään tarkoitukseen vapaaehtoistyöprojekteissa, mutta budjettimatkailevana nomadiksi haikailevana ihmisenä en ole ehkä ihan oikea henkilö rahoittamaan oikein mitään. Ja varmaan monien vapaaehtoistyöleirien ja -projektien on tarkoitus olla myös sosiaalisesti kivoja ryhmämatkoja, mitä en kaipaa.

Tänä vuonna aluksi etsin Thaimaasta sellaisia töitä, joissa vapaaehtoiselle annettaisiin edes majoitus tai myös ruoat. Semmoisia löytyy esimerkiksi Workawayn kautta. Mutta halusimme puolisoni tehdä jotain mielestämme yleishyödyllistä, mieluiten jotain mikä auttaisi eläimiä tai edesauttaisi ympäristonsuojelua. Workawaystahan löytyy kaikenlaisia maatiloja, guest houseja ja rakennusten kunnostamista kyläprojekteille.

Kannattaa lukea tämä juttu loppuun, koska siitä selviää eri syitä, miksi vapaaehtoistyöpesteistä on joskus, ellei jopa usein, syytä maksaa.

Vapaaehtoismaksut menevät koordinointiin

Vaikka isolla tarhan pihalla on paljon koiria samalla alueella, on monilla koirilla silti tietyt alueet joilla oleskelevat ja koirat on toisinaan paras kantaen viedä omalla alueelleen. Erillisten aitauksien koiria pitää jatkuvasti kantaa läpi pihan, siten vapaaehtoistyö on hyvin fyysistä.
Työ Care for Dogsilla sopii omatoimisille ihmisille, jotka huomaavat pystyvänsä toimimaan tarhalla ilman että kukaan kertoo mitä milloinkin tehdä ja miten.

Nyt oltuani vapaaehtoisena Care for Dogsin koiratarhalla Chiang Maissa olen käsittänyt, että vapaaehtoistöiden pitää maksaa siksi, että yleensä vapaaehtoisia varten täytyy saada vähintääkin vapaaehtoiskoordinaattori neuvomaan heitä ja koordinoimaan heidän töitään. On varmaankin sellaisia organisaatioita, joissa vapaaehtoisten tarvitsee osallistua myös organisaatiokustannusten maksamiseen siksi, ettei niihin saada rahaa muualta. Ja jos projektit pyörivät jollain avustusrahalla, ei se välttämättä kata vapaaehtoisympyrän pyörittämistä eikä lahjoituksin saatuja rahoja haluta käyttää vapaaehtoistoimintaan, vaan kaikkein kriittisimmistä välttämättömyyksistä, kuten vuokrasta ja eläinlääkärikustannuksista huolehtimiseen.

Lanta Animal Welfaren käytäntö

Vapaaehtoinen viemässä koiraa ulkoilutukseen Lanta Animal Welfaren keskuksessa. Siellä työt vaikuttivat selkeästi organisoiduilta ja pitkäaikaisille vapaaehtoisille tarjottiin majoitusta.
Vapaaehtoinen viemässä koiraa ulkoilutukseen Lanta Animal Welfaren keskuksessa. Siellä työt vaikuttivat selkeästi organisoiduilta ja pitkäaikaisille vapaaehtoisille tarjottiin majoitusta.

Lanta Animal Welfaren eläinsuojelukeskuksessa vapaaehtoisia otetaan rajattu määrä ja heille tarjotaan vaatimaton majoitus. Vapaaehtoisuus ei maksa mitään. (Korjaus 2016: Jutun kirjoituksen jälkeen vapaaehtoisohjelma on tullut maksulliseksi ja tunnen paikan toiminnan nyt erittäin hyvin siellä vuoden oltuani, joten tämä seuraava on vanhentunutta tekstiä). Siihen en päässyt tutustumaan miten vapaaehtoisten koordinointi on saatu pyörimään, koska siellä se epäilemättä on toteutettu tehokkaasti. Eläinsuojelukeskukseen otetaankin vapaaehtoisia vain pitemmiksi ajanjaksoiksi ja yksi hyvä syy siihen on ettei kenenkään energiaa menisi jatkuvaan neuvomiseen. Minusta vaikuttikin että me satunnaiskävijät olimme lähinnä tutustujia, pystyimme vain kävelyttämään koiria ja hengaamaan niiden kanssa. Muu ei olisi kustannustehokasta, koska vain muutaman päivän ajan olevat vapaaehtoiset väkisin sähläävät ja kyselevät, vaikka olisivat kuinka fiksua porukkaa. Pääosa paikan rahoituksesta tulee Time for Limestä, joka on kokkikoulu-bungalowpaikka-ravintola-baari samalla saarella. Tämä on erikoinen ja nerokas tapa saada toiminta rahoitettua. Myöhempi lisäys: lue tuoreempia juttuja Lanta Animal Welfaresta >>

Elephant Nature Parkin käytäntö

Norsujen pesussa ei itse kastunut kovin paljoa. Hieman mietitytti miten nautinnollista vedenheitto norsusta oli, koska heti kun sen edessä olevat vesimeloniviipaleet loppuivat se halusi lähteä.
Elephant Nature Parkissa vapaaehtoisviikon tarkoitus saattaa olla enemmäkin elämyksellinen ja opetuksellinen. Veikkaan että keskuksen kodittomien koirien puolella ehkä tarvitaan kipeämmin vapaaehtoisia oikeasti tekemään töitä, joita kukaan muu ei ehdi.

Elephant Nature Parkissa vapaaehtoisviikko maksaa. Norsupuolella viikko maksaa jopa 280 euroa ja koirapuolella päälle satasen. Nämä hinnat ovat mielestäni ihan ymmärrettävät. Majoitus vaikutti hyvältä ja hintaan sisältyy myös aivan loistavat ateriat, joten voisin mennä tännekin vapaaehtoiseksi. Norsupuolella luulen, että sinne on niin paljon tunkua, että on päätetty ottaa hintaa koko paikan kustannusten kattamiseen. Tämä on mielestäni oikein ok, mikäli tosiaankin on paljon enemmän paikkaan hinkuavia ihmisiä kuin minkä verran heille on töitä. Onhan norsujen kanssa oleminen mieletön etuoikeus ja mahdollisuus. En tiedä, mutta toinen mahdollinen syy norsupuolen hintaan voi olla se, ettei vapaaehtoisista loppujen lopuksi ole siellä hirveästi apua, mutta heidän koordinointiinsa menee työntekijöiden vaivaa. Ehkä se on enemmänkin opetuksellinen viikko, jossa kävijät saavat mahtavia norsuelämyksiä. Siitäkin voisin olla valmis tuon summan maksamaan!

Care for Dogsin käytäntö

Marina työskenteli Time for Limen respassa ja vastineeksi sai vaatimattoman majoituksen ja ruokaa.
Marina työskenteli Time for Limen respassa ja vastineeksi sai vaatimattoman majoituksen ja ruokaa.

Care for Dogsilla ei ole palkattua vapaaehtoiskoordinaattoria (Myöhempi korjaus 2019: nykyään on ollut jo yli parin vuoden ajan). Luulisin ettei siihen haluta käyttää yhteisön vähiä rahoja eikä myöskään ole päädytty (ainakaan vielä) siihen, että vapaaehtoiset maksaisivat koordinoinnistaan.

Tässä pitää ottaa huomioon, että meillä Suomessahan on kaikenlaisia valtion osuuksia, joilla katetaan valtava määrä yleishyödyllistä toimintaa ja hienoa niin. Noista rahoista eläinsuojelu saa muuten aivan tosi vähän. Thaimaassa ei tämmöistä ole, eikä monessa päin muuallakaan maailmassa. Siksi yhdistyksillä on Suomessa ja etenkin muualla maailmassa palkattuja varainhankkijoita, jotta rahalahjoituksia tulisi. Rahat eivät valu yhdistysten tileille ilman kovaa työtä mm. siinä, että ihmisiä saataisiin heräteltyä asiaan ja luottamaan avustuskohteeseen.

Mihin vapaaehtoiskoordinaattoreita tarvitaan?

Time for Limessa on vapaaehtoistöitä myös baarihenkilökunnan tehtäviin, vaatimatonta majoitus tarjotaan siitä hyvästä myös. Voisin hyvin tehdä tuota työtä etenkin kun baarin voitot menevät eläinsuojelukeskukselle.
Time for Limessa on vapaaehtoistöitä myös baarihenkilökunnan tehtäviin, vaatimatonta majoitus tarjotaan siitä hyvästä myös. Voisin hyvin tehdä tuota työtä etenkin kun baarin voitot menevät eläinsuojelukeskukselle.

Jos kuvitellaan omalle työpaikalle yhtäkkiä pöllähtävän ihmisen, joka haluaisi tehdä jotain, niin ei se onnistu ilman että joku neuvoo. Neuvomisen määrä riippuu siitä, onko henkilö tehnyt samanlaisia hommia aiemmin ja miten omatoiminen henkilö on.

Care for Dogsille tuli ainakin kerran siellä ollessani ihminen, jolla ei ollut oikein kokemusta koirista ja joka halusi tulla katsomaan mitä se on kun ihmiset tekevät vapaaehtoistöitä. Siinä ei ole mitään vikaa. Mutta sellaisen henkilön voisi sittenkin olla parempi maksaa siitä, että pääsisi sellaiseen paikkaan, jossa varoja ja energiaa pystytään käyttämään enemmän neuvomiseen. Siksi on hienoa, jos on valinnanvaraa ja kukin löytää itselleen parhaan paikan.

manageri pesee koiraa

Care for Dogsilla oli hyvät etukäteismateriaalit ja keskiviikkoaamuisin uusille vapaaehtoisille neuvotaan paikan toiminta ja muuta tarpeellista. Mutta esimerkiksi jos joku koira tarvitsee pestä, niin se pitäisi osata pestä itse. Minua hävetti esimerkiksi pyytää apua, kun en osannut sulkea kummallisesti toimivaa vesihanaa. Palkatulla henkilökunnalla riittää ihan muitakin hommia. Mutta semmoista tapahtuu.

Time for Limessa vapaaehtoistyöntekijöille oli tarjolla majoitus tällaisissa rakennuksissa samassa joidenkin palkattujen thaityöntekijöiden ja muutamien kodittomien koirien kanssa.
Time for Limessa vapaaehtoistyöntekijöille oli tarjolla majoitusta tällaisissa rakennuksissa samassa joidenkin palkattujen thaityöntekijöiden ja muutamien kodittomien koirien kanssa.

Olisi tietysti ihan kiva, jos vapaaehtoispaikoissa olisi tarjota jokin majapaikka vapaaehtoisille. Care for Dogsilla pari päivää oltuani ymmärsin täysin, ettei siellä ole sellaista tarjota. Olen nimittäin ennen ajatellut näiden Thaimaan koiratarhojen olevan isoilla maaplänteillä, jossa ehkä joku asuu, ja olisi useita rakennuksia, jolloin joukkoon voisi ajatella helposti mahtuvan halvasti rakennetun vapaaehtoismökin. Care for Dogsilla näin ei ole, vaan pläntti on niin pieni, että siellä on aivan liian vähän aitaustilaa koirillekin ja toimisto ja eläinlääritilatkin ovat hyvin pienet. Säätiön rahat menevät välttämättömimmän mahdollistamiseen. Olisi suorastaan kummallista, että jossain olisi joku talo, jossa vapaaehtoiset saisivat majoittua ilmaiseksi.

Enkä koe että vapaaehtoistyöpanokseni Care for Dogsilla olisi ollut sellaista, että siitä pitäisi saada vastiketta. Koen olemiseni siellä toki erittäin tarpeelliseksi ja tärkeäksi. Koirat tarvitsevat ensinnäkin huomiota, jota työntekijät eivät ehdi antamaan. Mutta jos olisin saanut vapaaehtoistyöstä jonkinlaista vastiketta, olisi työni ollut järjestelmällisempää ja todennäköisesti olisin tehnyt tehtäviä, jotka olisivat olleet pois mukavasta hengaamisesta koirien kanssa, mikä sekin on tärkeää.

Lue myös:

Vapaaehtoisena koirien turvatarhalla Chiang Maissa >>

Elephant Nature Park pelastaa norsuja >>

6 Comments Lisää omasi

 1. Anne sanoo:

  Kiva kun toit esille vähän syitä, miksi vapaaehtoistyöstä voi joutua maksamaan!

  Tosin uskon, että monissa paikoissa vapaaehtoisilla tehdään ns. bisnestä – erikoista, että esim. jossain Nepalissa orpokotiin vapaaehtoiseksi mennessä pitäisi maksaa vaikka 500e/kk työskentelystä eikä paikka välttämättä tarjoa edes majoitusta, ruokaa jne.

  Kerran tuli vastaan yksi tosi hyvä kirjoitus liittyen siihen, miksi vapaaehtoistyöstä ei taas tulisi maksaa – en nyt vaan harmikseni löydä sitä juttua mistään! Mutta onhan tästä aiheesta kirjoitettu paljon.

  1. Minä en oikein tehnyt taustatyötä tätä kirjoittaessani ja minun pitäisikin lukea mitä aiheesta on kirjoitettu. Nämä tekstit tällä kertaa lähtivät omista kokemuksistani. Olisi kiva löytää tuo mainitsemasi hyvä juttu!

   Suomessa kun olen ollut enemmän ja vähän erilaisissa kansalaisjärjestöissä mukana niin minusta tuntuisi kovasti vieraalta mennä nepalilaiseen orpokotiin tekemään sydänverellä töitä ja sitten vielä maksaa siitä. Olen tottunut että on erikseen ne, joilla on aikaa, jaksamista ja kykyä toimia ja toisia jotka ennemmin lahjoittavat rahaa. Halutessani osaan ihan itse organisoida itseni tekemään hyväntekeväisyystyötä ilman että maksaisin satoja euroja siitä hyvästä että joku siloittaisi tietäni työn saralla. Koska siitä arvelen noissa olevan myös jonkun verran kyse.

   Ja jonkun verran kyse on siitä elämyksestä kun saa mennä ja tehdä hyvää. Mutta siinä on jotain tosi naurettavaa, vaikka epäilemättä se voi toimia monien vapaaehtoisten ja monien hyväntekeväisyyskohteiden kohdalla.

   Koh Lantan saarella kiersi perätön huhu paikallisten keskuudessa, että Lanta Animal Welfare laskuttaisi turisteja aina 500 bahtia siitä hyvästä, että voivat mennä ulkoiluttamaan pelastuskeskuksen koiria. Ehkä se kertoo jotain jostain. Ehkä se kertoo siitä että monet paikalliset eivät tajunneet miksi eläinsuojelukeskuksessa pidetään koiria ilman että siitä hyödytään taloudellisesti. Ja ehkä paikalliset eivät osanneet ajatella, että länsimaiset ihmiset voivat tehdä heidän saarellaan asioita, joista he eivät maksa mitään kenellekään. Eli Nepalin paikassa kuullostaa vähän siltä että ”maksakaa 500 euroa siitä elämyksestä että saatte tällaisen orpokotielämyksen.”

   Taidanpa nyt vähän googlaila mitä muut ihmiset ovat vapaaehtoistyöstä kirjoitelleet…

   1. Eiköhän maksuissa joo ole kyse kaitsemisesta, jota jotkut nuoret, kokemattomat, hieman pelokkaat ja muuten vain peukalo keskellä kämmentä syntyneet tarvitsevat. Ja lisäksi myös iha vain rahastusta.

    Tässä ainakin yksi hyvä kirjoitus aiheesta: http://www.rantapallo.fi/omaatietaetsimassa/2012/11/11/ala-maksa-vapaaehtoistyosta/

    1. Anne sanoo:

     Taisi olla hei juuri tuo juttu jota tarkoitin. Vapaaehtoistyöstä maksamisessa on tosiaan hyvät sekä huonot puolet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s