Brysselin paloja: tekemistä, näkemistä ja ruokaa

on
Fête de la Musique -kaupunkifestarit Brysselin riemukaarella kesäkuussa.
Fête de la Musique -kaupunkifestarit Brysselin riemukaarella kesäkuussa.

Viime kesän tapaan vietin aikaa Brysselissä juhannuksen aikoihin, tällä kertaa jopa pari viikkoa. En ollut suunnitellut ajalle mitään enkä lomalaisena oikein edes hahmottanut etukäteen enkä jälkikäteen kauanko siellä olinkaan ja mitä tein. En viitsinyt olla tehokas Brysseliin ja Belgiaan tutustuja ja vietin pari päivää lähes sisätiloissa lokoillen. Muutoin kävin näissä:

  • Juomassa pinacoladaa Saint Gillesin kaupunginosassa Parvis de Saint-Gillesin kadulla. Kukkakaupan pitäjällä oli liikkeen edessä juomakatos, tuoleja ja pöytiä. Kadulla oli myös muita terasseja ja ruokakojuja. Kukkakauppiaan koira söi viereisen makkarakojun laatikosta makkaroita. Suomessa kojunpitäjä olisi torunut koiraa, mutta tämäpä ymmärsi että jos maahan jättää laatikollisen makkaraa, niin tietysti koira siitä syö. Kukkakauppias istui kaverinsa kanssa juomassa punaviiniä eli rento meno.
  • Fête de la Musique -kaupunkifestareilla vilkaisemassa miten brysseliläiset juhlivat. Ei kaljakarsinoita, vaan mojitokojukin sai toimia muiden ruokakojujen välissä. Rummutusmusiikkia en viitsinyt katsoa.
  • Woluve Shopping Centerillä etsimässä tykötarpeita.
  • Look 50 -kaupassa ihailemassa mekkoja.
  • Tervurenin metsässä/puistossa kävelyllä. Yhtäkkiä metsä (ja myös Brysselin alue) loppuu ja sen laidalla on ravintolakatu. Metsään matkustetaan raitiovaunulla.
Ihana Look 50 Ixellesin kaupunginosan Rue de la Paixilla myy -50 ja -60 -luvun henkisiä mekkoja, jotka eivät kuitenkaan ole naamiaiskuteiden näköisiä kuten monet fiftarikauppojen vaatteet. Nämä ovat vain hiukan hengeltään sellaisia.
Ihana Look 50 Ixellesin kaupunginosan Rue de la Paixilla myy -50 ja -60 -luvun henkisiä mekkoja, jotka eivät kuitenkaan ole naamiaiskuteiden näköisiä kuten monet fiftarikauppojen vaatteet. Nämä ovat vain hiukan hengeltään sellaisia.

Brysselin ruokatarjontaa

Mausteinen kasviscurry Recyclartissa.
Mausteinen kasviscurry Recyclartissa.

Viime kesäisiin Brysselin ravintolatuttavuuksiini voi tutustua jutussa Kasvisruokaa Belgiassa. Nyt kävin vain pari kertaa ulkona syömässä, kerran Recyclartissa, joka oli kiva ja mutkaton ravintola jonkinlaisen taidekeskuksen yhteydessä entisen juna-aseman rakennelmissa.

Exkin ruokia.
Exkin ruokia.

Kävin myös El Turcon turkkilaisessa buffetissa, mikä on yksi lempi ruokatyyleistäni nimenomaan kun voi kerätä erilaisia marinoituja salaatteja.

Exki (ei kasviskahvila)

Kätevin ruokailupaikka vegaanille Brysselissä ja Belgiassa on Exki-kahvila, koska ketjun liikkeitä on paljon kaduilla ja kauppakeskuksissa. Siellä otetaan tarjotin ja kerätään siihen kioskin hyllyltä annoksia. Minä otan yleensä yhden muovipakkauksessa olevan salaatin ja kauhon kuppiin keittoa. Salaatit ovat aika pieniä ja ehkä alle kolmen euron hintaisia. On linssisalaattia, punajuurisalaattia ynnä muuta. Keittoja on yleensä kolmea laatua ja ilokseni tällä reissulla huomasin että niissä on alettu käyttämään soijamaitoa lehmänmaidon sijaan. Juomavalikoimassa on Carpe Diemin kombuchamehuja.

Muutoin tuli välillä pysähdyttyä juomaan lasillinen kriek-kirsikkaolutta. On hyvin sekalaista milloin kahviloista saa soijamaitokahvia ja milloin ei.

Recyclart Happy Cown sivuilla >>

El Turcon buffetista keräämäni ruoat. Hinta tuli annoksen painon mukaan, tämä oli noin 12 euron annos.
El Turcon buffetista keräämäni ruoat. Hinta tuli annoksen painon mukaan, tämä oli noin 12 euron annos.
Tilatessa ravintolassa kriekin saattaa saada marjaoluen, jossa on muitakin marjoja, kuten tämän Leifmansin Fruitessen. Kriek on loistava kesäterassijuoma kylmänä, mutta tuskinpa se Suomen talvessa maistuisi yhtä hyvältä.
Tilatessa ravintolassa kriekin saattaa saada marjaoluen, jossa on muitakin marjoja, kuten tämän Leifmansin Fruitessen. Kriek on loistava kesäterassijuoma kylmänä, mutta tuskinpa se Suomen talvessa maistuisi yhtä hyvältä.

Grimbergenin leirintäalue

Brysselin pohjoispuolella on Grimbergenin kylässä camping, joka taitaa olla Brysseliä lähinnä. Sinne pääsee matkustamaan bussilla numero 232 Brysselin Noord-asemalta. Majoituin leirintäalueella asuntoautolla pari viimeistä yötä matkasuunnitelmien muututtua.

Palvelu leirintäalueella oli aika ihmeellistä. Leirintäaluetta pitävä / siellä työskentelevä mies ei selvästikään pidä hommastaan. Paikassa ollessamme hän ravasi leirintäalueella pyörällään, eli ei ollut aina paikalla. Majoittautuessamme valitti miten asiakkaat eivät ymmärrä että hän on leirintäalueella yksin ja silti kesäaikaa on lastenlasten syntymäpäiviä jne. Hmm, kannattaisikohan palkata apuvoima tai vain hyväksyä, että kesä on sesonkia, silloin on asiakkaita ja silloin joutuu tekemään pitkiä päiviä.

Lue myös:

Brysselin ilmiöitä ja antia >>

Kasvisruokaa Belgiassa >>

Yksi Brysselin sarjakuvaseinistä.
Yksi Brysselin sarjakuvaseinistä.

alamäki ja skeittipuisto

Palatsiaukiolle johtava katu.
Palatsiaukiolle johtava katu.
Johtoja Parvis de Saint Gilles -kadulla. Suomessa joku jalankulkija näihinkin kaatuisi.
Johtoja Parvis de Saint Gilles -kadulla. Suomessa joku jalankulkija näihinkin kaatuisi.
Talorivistö puiston laidalla.
Talorivistö puiston laidalla.

katu brysselissä

Galleries Royales, jonka varrella on mm. suklaakauppoja.
Galleries Royales, jonka varrella on mm. suklaakauppoja.

brysselin vanhaa muuria

Parvis de Saint-Gillesin kirkko.
Parvis de Saint-Gillesin kirkko.
Jonkinlainen asukaspuisto, mutta kieltomerkeillä pilattu.
Jonkinlainen asukaspuisto, mutta kieltomerkeillä pilattu.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s