Omaa luokkaansa oleva Amsterdam

on
Vaikka savuaa, tämä ei ole pössyttelijöiden joukkokokoontuminen vaan Vondelparkin puistossa alue, jossa saa grillata.
Vaikka savuaa, tämä ei ole pössyttelijöiden joukkokokoontuminen vaan Vondelparkin puistossa alue, jossa saa grillata.

Belgian Brysselin ja Gentin jälkeen mietin kiinnostaako minua edes mennä ja kierrellä Amsterdamissa. Siellä kun on ne samat vanhat talot ja kanaalit. Mutta ei Amsterdam ole kuin muut. Se on varmaankin Keski-Euroopan eläväisin kaupunki ja edustaa erilaista kulttuuria kuin vaikka vilkkaat Barcelona ja Napoli.

Damrak-katu suoraan rautatieaseman edessä. Jotenkin muistelisin että alue olisi ollut pitkään remontissa tästä kuvasta vasemmalle.
Damrak-katu suoraan rautatieaseman edessä. Jotenkin muistelisin että alue olisi ollut pitkään remontissa tästä kuvasta vasemmalle.

Olen muillakin reissuilla aloittanut rautatieasemalta Damrak-kadulle jatkaen. Se on jotenkin röyhkeä katu, jolla turistien naaman eteen tuodaan turistikrääsän ja pilven hajun Amsterdam. Sen kanssa rinnakkain kulkee Nieuwstraat-kauppakatu. Näiltä kun pääsee pois, voi nauttia ihanaisesta Amsterdamista.

Olen käynyt Amsterdamissa monia kertoja ja olevinaan se on tuttu kaupunki, mutta ei kuitenkaan. Yhdellä aiemmalla reissulla olin ihan pihalla suunnista. Kai se on siinä, etteivät keskustan kadut kulje suorina vaan kaartaen. Brysselissäkin olen jostain syystä huono suunnistamaan ja jostain syystä en opi kummankaan kaupungin katujen tai paikkojen nimiä.

Jonoa ja tungosta Anne Frankin talolla.
Jonoa ja tungosta Anne Frankin talolla.

Amsterdamissa oli heinäkuun alussa tosi paljon turisteja, joten välillä kaduilla joutui matelemaan muiden turistien lukiessa karttojaan tai muuten vain laahustaessa. Vaikka polkupyöräily on jalo tapa, niin en voi mitää sille, että oli kaameaa varoa sekä autoja että pyöriä. Amsterdamin keskustan voisi rauhoittaa kokonaan autoliikenteeltä, jotta jalankulkijoiden riesaksi jäisi vain ohi viuhahtelevien pyörien vahtaaminen.

Tavarankuljetuspyörä.
Tavarankuljetuspyörä.

Vielä muutamaa minuuttia ennen Rotterdamissa tapahtuvaa junanvaihtoa harkitsin sinne muutamaksi tunniksi jäämistä, jotta bongaisin uuden kaupungin. Mutta ei huvittanut. Minulla oli viileä ja ulkona näytti ankealta. Mietin että on kivempi istuskella Amsterdamissa jossain.

Stayokay Vondelpark -hostelli

Vondelparkin Stayokay-hostelli.
Vondelparkin Stayokay-hostelli.

Majoituin kalliiseen dormiin (n. 40 e/yö) Vondelparkin Stayokay -hostelliin. Halusin välttää keskustan todennäköisesti resuiset hostellit, joihin oletin majoittuvan bilettäviä pössyttelijänuoria, jotka riehaantuvat Amsterdamin rennosta menoista ja coffee shopeista. Damissa vaikutti olevan vähän täyttä hostelleissa tuohon aikaan, joten varauksien tekeminen kannattaa. Olin ollut aikeissa majoittua Stayokayn Zeeburgin hostelliin tai Ecomamahostelliin, mutta molemmat olivat täysiä. Raitiovaunulla oli kätevä mennä Vondelparkiin.

Oransseja lippuja, joita näki erityisen paljon jalkapallon mm-kisojen aikaan.
Oransseja lippuja, joita näki erityisen paljon jalkapallon mm-kisojen aikaan.

Vondelparkissa oli vähän sellainen piknik-festarimeno lämpimänä torstai-iltana, joten suosittelen menemään sinne iltakävelylle. Ja puiston Stayokay-hostelli on loistosijainti lenkkeilijälle, joten tennarit kannattaa pakata mukaan.

Kanavien varren kadut näyttivät kaikki aika samalle, joten ehkä en viitsisi niitä päiväkausia kävellä. Amsterdamissa minusta tuntuikin, että matkaseura olisi ollut mukavaa, koska se oli selvästi sellainen hengailukaupunki, jossa olisi kiva istahdella kahville ja oluelle tämän tästä.

Nemo-museo.
Nemo-museo.

Ison joen varrella on modernimpia, varmaankin entisten satamarakennusten tilalle tehtyjä rakennuksia. Ne olivat oikeastaan aika hienoja möhkäleitä ja toivat oman lisänsä Amsterdamin mukavaan sekasortoon. Ne oli tehty mielenkiintoisesti epäsäännöllisen muotoiseksi ja esimerkiksi Nemo-museon viisto katto olikin tehty kahvilaksi, jossa oli monitasoisesti penkit. Sieltä olisi epäilemättä hyvät näkymät kaupungille.

Lue myös: Vegaanina Amsterdamissa >>

pyöräilijät

vene joella

talojen raput

sm specials

Museumpleinin puisto Van Gogh- ja Rijksmuseoiden luona.
Museumpleinin puisto Van Gogh- ja Rijksmuseoiden luona.

kirkko

Ihan keskustassa on alue, jota kauppa- ja ravintolapaljouden vuoksi voi sanoa Amsterdamin Chinatowniksi.
Ihan keskustassa on alue, jota kauppa- ja ravintolapaljouden vuoksi voi sanoa Amsterdamin Chinatowniksi.

kiinalainen portti

kanavatalo

kanava

Modernia Amsterdamia ison joen varrella

modernia joenvartta

Kirjasto.
Kirjasto.

joen varren rakennuksia

ijdockin rakennukset

ijdock

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s