Ravintolapäivänä pitäisi tarjota kohtuuhintaisia maistiaisia: raportti 17.8.2014

on
Pieni mezeannos Wow such Vegan goes Meze -pisteeltä Karhupuistosta.
Pieni mezeannos Wow such Vegan goes Meze -pisteeltä Karhupuistosta. Mielestäni tällaiset pienemmät maistiaisannokset ovat sitä mitä ravintolapäivänä kuuluisi tarjota.

Ennen 17.8.2014 pidettyä ravintolapäivää listasin löytämäni kasvispaikat Helsingin keskustan seudulta. Lähdin sitten listani avulla kiertämään joitain paikkoja.

Rauhanaseman brunssipöytää.
Rauhanaseman brunssipöytää.

Aloitin kierrokseni brunssilla Pasilan Rauhanasemalla. Seitannakit ja tofukokkeli vetosivat. Lopulta kuitenkaan nämä eivät edustaneet brunssin parhaimmistoa, vaan parasta oli brunssipöydästä vapaasti otettava perunasalaatti, tapenade, hummus ja jälkiruoista uuniomenaviipaleet vaniljakastikkeella. Myös focaccia oli kuulemma tosi hyvää. Nakkia ja tofua tuotiin pöytään annosteltuna, mikä on ymmärrettävää koska buffetista voin kuvilla että porukka olisi rohmunnut nakkeja, jotka olisi huomanneet tuhdeiksi. Seitannakki oli aika pieni, mutta ihan sopiva ja ok makuinen. Tofukokkeli taas olisi vaatinut enemmän mausteita, vähintään suolaa ja lisää paistamista. Mutta brunssi oli hirmu halpa, 8 euroa, eli oikein hyvä homma. Tuotot menivät Aseistakieltäytyjäliitolle.

Pasilasta oli hyvä kävellä Karhupuistoon ja sulatella hieman matkalla. Se ei kuitenkaan riittänyt ja kykenin syömään vasta paljon myöhemmin. Karhupuisto taitaa olla jonkinlainen ravintolapäivän keskus, puisto nimittäin kuhisi ihmisiä ja kojuja.

Ravintolapäivänä ei saa ylihinnoitella

Vegaaninen raakajuustolautanen (10 e) oli mielestäni niin hauska idea, että halusin sitä kokeilla, mutta ravintolapäivän kojujen pitäjien pitää alkaa tarkistaa hintojaan.
Vegaaninen raakajuustolautanen (10 e) oli mielestäni niin hauska idea, että halusin sitä kokeilla, mutta ravintolapäivän kojujen pitäjien pitää alkaa tarkistaa hintojaan.

Karhupuistossa olisi ollut seitanburgereita, mutta ne olivat loppu. Tietääkseni niiden hinta olisi ollut 8 euroa, mikä jälkeenpäin ajateltuna alkaa olla vähän liikaa burgerista ravintolapäivänä. Vieressä oli Hotel Dosan teltta, jossa masala dosat maksoivat niinikään 8 euroa. Niitä tosin valmistettiin jatkuvalle asiakasjonolle semmoisilla välineillä, joiden vuokraaminen tai ostaminen tuskin on käynyt ihan halvaksi. Mutta ainakaan raaka-aineet eivät olleet kummoisen hintaiset.

Väkeä riitti Hotel Dosan kasvissyöjille sopivien masala dosien kojulla, kun kyseessä oli Suomesta puuttuva erikoisherkku.
Väkeä riitti Hotel Dosan kasvissyöjille sopivien masala dosien kojulla, kun kyseessä oli Suomesta puuttuva erikoisherkku.

Kahdeksan euroa on ihan ok, mutta kun söin päivän päätteeksi raakaruokaa edustavan vegaanisen juustolautasen, tunsin illalla itseni typeräksi maksettuani annoksesta 10 euroa. Mielenkiintoisen makuiset, todennäköisesti cashewpähkinästä tehdyt juustot ja vaatimattoman makuiset raakakorput (ei siten että ne olisivat olleet huonoja, raakakorput nyt vain ovat semmoisia) olivat varmasti vaatineet paljon työtä ja raaka-aineet eivät ole halvimmasta päästä. Päädyin ostamaan tämän melko vähän syötävää sisältävän annoksen, koska ennen ollut ennen syönyt raakaravinnon juustoja. Mutta jälkeenpäin mietin oliko tuossa nyt niin, että pyydettiin ravintolahintoja annoksesta, josta ei ole kuitenkaan tarvinnut maksaa ravintolahenkilökunnalle palkkoja, ei vuokria, ei veroja eikä työnantajamaksuja.

Rauhanbrunssin salaatit ja jälkiruoka (lautasella ylhäällä uuniomenat vaniljakastikkeella, hummus, perunasalaatti, tuoresalaatti ja keskellä tapenade tms. Oli myös leipiä, kahvia, teetä, mehua ja muffinsseja. Kaikki oli vegaanista.
Rauhanbrunssin salaatit ja jälkiruoka (lautasella ylhäällä uuniomenat vaniljakastikkeella, hummus, perunasalaatti, tuoresalaatti ja keskellä tapenade tms. Oli myös leipiä, kahvia, teetä, mehua ja muffinsseja. Kaikki oli vegaanista.

Pelkään arvostelevani kovasti ketään ravintolapäivän myyjiä, koska hinnoittelu on vaikeaa enkä itsekään siinä lajissa loistaisi. Entä jos olisi vaikka satanut, asiakkaita ei olisi riittänyt eivätkä annokset olisi menneet kaupaksi? Annoksiin saa mielestäni lisätä raaka-aineiden ja muiden mahdollisten kulujen (jotkut ehkä vuokraavat ruoanlaittovälineistöä, auton jne.) lisäksi vaivanpalkkaa ja jotain siltä varalta ettei jäisi tappiolle vaikka kaikkea ei saisikaan myytyä.

Olen itsekin kerran osallistunut tekijänä ravintolapäivään ja olen jälkeenpäin tyytyväinen että kanssaleipurillani oli niin korkeat standardit ja tarkkuus siitä etteivät annokset olleet kalliita. Vai mitä sanotte kolmen euron hintaisesta vegaanisesta rahkamarjapiirakasta tai mutakakusta soijakermavaahdolla? Itse helposti olisin miettinyt paljonko sellaiset maksavat kahviloissa ja hinnoitellut jotenkin niiden avulla laskeskelematta paljonko raaka-ainekustannukset oikeasti.

Seitanmakkaraa ja tofukokkelia ei ravintoloista vielä saa brunssiksi, onneksi on ravintolapäivä.
Seitanmakkaraa ja tofukokkelia ei ravintoloista vielä saa brunssiksi, onneksi on ravintolapäivä.

Varmasti ainoa oikea tapa lähteä ravintolapäivään on tarjota jotain mielestään tosi hyvää, ehkä jotain mitä muualta ei saa. Vegaanista purtavaa tarjoten toteutuu oikein helposti se että tarjoaa jotain mitä ei saa tavallisista ravintoloista. Yllämainitsemissani esimerkeissäni se toteutui: varmaankaan mistään ei saa raakaruoan vegaanijuustoja, tietääkseni missään Suomen intialaisissa ravintoloissa ei ole dosaa ja seitanburgeria vartenkin pitäisi mennä vissiin Vaasankadulle ja siltikin niissä on varioinnin mahdollisuuksia loputtomiin.

Sitten on vielä sekin seikka, että en päässyt maistamaan dosaa, mezejä tai vaikka mitä, koska vatsaani ei mahtunut mitään. Vaikka en olisikaan aloittanut päivääni brunssilla, olisi mahani sitten täyttynyt yhdestä dosasta ja muut ruoat olisivat jääneet kuitenkin kokematta kuten nyt. Siksi olisikin tosi kivaa, jos ravintolapäivänä tarjottaisiin parin euron hintaisia pieniä maistiaisia kokonaisten aterioiden sijaan. Silloin pääsisi kokeilemaan monenlaisia ruokia ja kiertämään kojulta toiselle.

Aiempia ravintolapäiväaiheisia juttuja:
Millaista oli pitää kahvilaa ravintolapäivänä 18.5.2013? >>
Ravintolapäivä 17.2.2013 >>
Ravintolapäivän antimia 19.8.2012 >>

Masala dosat valmistumassa.
Masala dosat valmistumassa.
Yksi Karhupuiston kojuista tarjosi vegaanille sopivia mustapapuburgereita.
Yksi Karhupuiston kojuista tarjosi vegaanille sopivia mustapapuburgereita.
Wow such Veganin kojun tuotot menivät eduskuntavaaliehdokkaaksi pyrkivän Mia Haglundin kampanjan hyväksi (Mia kuvassa oikealla).
Wow such Veganin kojun tuotot menivät eduskuntavaaliehdokkaaksi pyrkivän Mia Haglundin kampanjan hyväksi (Mia kuvassa oikealla).
Ravintolapäivänä hyvin mennen tuotteet loppuvat. Raw Food Amourin valkosuklaa-vadelma-juustokakku ja suklaaquiche olivat illan suussa jo loppuneet vitriinistä.
Ravintolapäivänä hyvin mennen tuotteet loppuvat. Raw Food Amourin valkosuklaa-vadelma-juustokakku ja suklaaquiche olivat illan suussa jo loppuneet vitriinistä.
Rauhanaseman portaat.
Rauhanaseman portaat.

2 Comments Lisää omasi

  1. Maaret sanoo:

    Hinnat ovat kyllä välillä pöyristyttäviä! Masala dosia muuten saa Helsingistä Annankadun OmNamista. Muistaakseni torstai on dosapäivä.

    1. Kas ihmettä että tuollainenkin kasvisravintola on ilmestynyt kuin OmNam! Eli http://www.omnam.fi/ ja https://www.facebook.com/omnamHelsinki . Ilmeisesti aina ei ole vegaanista lämmintä ruokaa, mutta kiva juttu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s