
Ihmisillä on kotimaissaankin loputtomasti opittavaa eläinten asiallisesta kohtelusta, mutta ulkomailla vieraillessa saattaa vasta ollakin vaikeaa arvioida mikä on eläinystävällistä ja mikä ei. Jos Suomessakin on välillä liian vähän tietoa eläinten oloista, niin muiden maiden käytännöistä tiedetään usein vielä vähemmän.
Saattaahan jollekin tulla yllätyksenä esimerkiksi että härkätaistelussa härkiä silvotaan keihäillä ja tapetaan eläin hitaasti. Tai ettei miljardin intialaisen maidonjanoa sammuteta vapaana kulkevien lehmien avulla, vaan että sielläkin lehmiä pidetään parsinavetoissa ja kaiken lisäksi muutenkin huonoissa olosuhteissa.

Hyvä nyrkkisääntö on olla osallistumatta mihinkään missä on eläimiä ja olla ostamatta tavaroita tai ruokia, jotka on tehty eläimistä tai joistain niiden tuotoksesta. Tämä voi tuntua eläintenystävästä oudolta, mutta yleensä eläinystävällisintä on jättää eläimet rauhaan.
Ikävä kyllä yhdistelmä eläimet + ihmiset tarkoittaa yleensä sitä, että eläimiä pitävät ihmiset haluavat hyötyä niistä taloudellisesti. Se taas johtaa ratkaisuihin, jotka eivät ole eläimille hyviä, kun eläinten pidon lähtökohtakaan ei ole huolehtia eläimistä vaan saada niistä elinkeino. Ahtaampi, niukempi ja vähäisempi on yleensä aina taloudellisempaa kuin väljempi ja enempi. Eläimiä laitetaan häkkeihin, niiden määrään nähden ei ole tarpeeksi hoitajia ja ne laitetaan tekemään asioita tai elämään oloissa, joissa ne eivät toteuta lajityypillistä käyttäytymistään vaan jotain niille sopimatonta.

Onneksi maailmalta löytyy mahtavia paikkoja, joissa on yleensä lahjoitusvaroin onnistuttu pitämään eläimiä hyvissä oloissa. En ole tyytyväinen mihinkään luomutiloihin, joissa eläimiä tapetaan ihmisten ruoaksi ja joissa olot on vain niukin naukin tehty luomustandardit täyttäviksi. Sen sijaan maailmalla on paikkoja, jotka on perustettu eläinten suojelua varten. Niihin tuodaan loukkaantuneita eläimiä, hyljättyjä eläimiä ja ihmisten julmilta puuhilta pelastettuja eläimiä.
Elephant Nature Park Pohjois-Thaimaassa >>
Miten voi yrittää olla pahentamatta eläinten tilannetta matkailukohteissa

Älä koskaan missään valita koirista, kissoista tai muista eläimistä, vaikka ne ottaisivatkin aivoon. Turismista pennosensa kerääville ihmisille eläinten henki ei ehkä ole kallis ja turistin valitus voi johtaa tappamiseen. Valittajasta saattaa tulla syypää koirien myrkyttämisiin ja ampumisiin.
Älä osoita närkästystäsi eläimiä kohtaan, vaan osoita hyväksyväsi ne ja jopa pitäväsi niistä, vaikka et niistä oikein välittäisikään. Osoittamalla pitäväsi eläimistä turvaat niiden selustan. Mieti tapauksia, joissa esim. olympialaisten tieltä on ”puhdistettu” katukuvaa turisteja ja mediaa varten tappamalla katukoiria.
Älä anna rahaa eläinten kanssa kerjääville ihmisille. Vaikka kaikilla kerjääjillä on rahantarve, ei heidänkään pidä ryhtyä hyväksikäyttämään eläimiä saadakseen paremmin lahjoituksia. Vaikka jollakin koira voi olla aito elämänkumppani kaduilla, monet ihmiset kuitenkin pitävät eläimiä kerjäystilanteessa vain sympatiapisteitä kerätäkseen.

Älä ikinä osta mitään eläintä kaduilta tai markkinoilta. Ne eivät ole oikeita paikkoja millekään eläimelle viettää päiviään myyjän odotellessa ostajia. Vaikka nämä myytävät eläimet säälittävät ihan sydäntäsärkevästi, hankitaan ostetun eläimen tilalle uusi eläin myyntiin ja bisnes kiihtyy ja kasvaa. Kohta myyjä haalii lisää eläimiä ja naapurikin päättää ryhtyä eläinten myyjäksi, jos sillä näyttää tienaavan.
Älä mene mihinkään eläinnäytöksiin. Niissä eläimet laitetaan tekemään asioita, jotka eivät kuulu niiden luontaiseen käytökseen. Eläimiä, kuten norsuja, on usein pahoinpidelty kesyttämisen yhteydessä. Härkätaistelut ja kukkotappelut perustuvat eläinten kiduttamiseen ja tuskalliseen kuolemaan.
Älä mene vesieläinpuistoihin tai eläintarhoihin, koska voi olla vaikeaa arvioida ovatko ne pelkästään arveluttavia paikkoja vai maanpäällisiä helvettejä eläimille. Tämä on mielestäni ehkä vaikein oman arviointikyvyn koettelija. Mikä on oikea suojelukeskus ja mikä on paikka, jonka tarkoitus loppujen lopuksi on vain tuottaa rahaa joillekin siitä, että ihmiset käyvät katsomassa vangittuja eläimiä? Monet eläintarhat saattavat olla näiden kahden jonkinlaisia sekoituksia. En vieläkään ole ottanut selvää oliko Panda Breeding Center Kiinan Chengdussa oikein fiksu paikka vai vähän huono paikka. Etukäteen monesta paikasta luin että Belize Zoo olisi toisenlainen eläintarha, joka on ollut arvokas paikka opettaa belizeläisille jotain oman maan eläimistä. Silti en ole siitä niin varma olivatko paikan eläimet oikeasti lähinnä loukkaantuneita pelastettuja eläimiä, joita ei voinut enää luontoon palauttaa.

Älä ratsasta norsuilla ollenkaan, koska norsujen kesyttäminen työnorsuiksi on julmaa puuhaa. Ole kriittinen myös eri hevos- ja kameliratsastusyrityksiä kohtaan.
Älä poseeraa vangittujen eläinten kanssa. Haukkojen ja apinoiden ei kuulu istua kenenkään käsivarsilla eivätkä kamelit, norsut ja karhut kuulu kaduille.
Älä osta ”paikallisia erikoisuuksia”, joiden takia on rääkätty eläimiä. Sano ei näille tuotteille:

– kopi luwak -kahvi, jonka takia näätäeläimiä pidetään pikkuhäkeissä ja syötetään niille kahvipapuja. Tätä myydään etenkin Vietnamissa ja Indonesiassa.
– koiranliha. Koiria pyydystetään kaduilta, kuljetetaan ahtaissa häkeissä pitkiä matkoja ja pidetään ahtaissa häkeissä ja tapetaan julmasti. Näin etenkin Aasiassa.
– hainevätuotteet, kuten haineväkeitto. Hai pyydystetään merestä, leikataan evät ja heitetään takaisin mereen kuolemaan loppuun. Älä muutenkaan osta mitään haista tehtyä, kuten hainlihaa, jota rantaravintolat myyvät grillausiltoinaan.
Ikävä kyllä lista julmista eläintuotteista on loputon. Mukaan kuuluu myös suomalaiset virikehäkkikanojen munat, sianliha jne.
Lue myös:
Vapaaehtoisena koirien turvatarhalla Chiang Maissa >>
Elephant Nature Park pelastaa norsuja >>
Sumatran orankit ja öljypalmut >>
Eläinsuojelukeskus Tuulispää Somerolla >>
Kissojen kaveri huolehtii sterilisoimisesta >>
Oikeaa possujen elämää näkee vain ulkomailla >>
Juurikin näin! Olisi kyllä niin tärkeää, että nämä säännöt ja ohjeet olisivat kaikkien matkailijoiden tiedossa. Täällä Espanjassa eläinoikeusasiat ovat kyllä huonossa jamassa….härkätaisteluiden lisäksi aasit ja hevoset joutuvat kuljettamaan turisteja vilkkaan liikenteen seassa tehden uuvuttavan pitkiä työpäiviä. Sitten myös surettaa kulkukoirat- ja kissat, joita on paljon…monesti koiranpentuja löytyy hylättynä roskiksista 😦 Ihmisen julmuus on käsittämätöntä!
Tuo on kyllä jännä, etteivät turistit näe sitä, ettei aasien ja hevosten paikka ole keskellä moottoriliikennettä auringonporotuksessa. Tuo on varmaan taas sitä turismin tuomaa sokeutta, että kun turisteille jotain tarjotaan, niin kuvitellaan että se on jokin harraste mitä on turistina asiaankuuluvaa harrastaa tai asia joka pitää ostaa ”nyt kun täällä ollaan”. Tuosta tavarapuolesta olen kirjoittanut: https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2013/11/13/turisti-sinun-ei-tarvitse-ostaa-tavaroita-matkoiltasi/ ja siitä olen kirjoittanut, miten reissuissa turistit päätyvät mopoilemaan, vaikka eivät kotimaassaan mopoilisi: https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2013/02/27/turistit-korottavat-mopoilla-aasiassa/