Lanna-tyyliä Chiang Maissa Thaimaassa

on
Kaunista sisäseinää ja ikkunaluukkuja.
Chiang Main Wat Chedi Luangista kaunista sisäseinää ja ikkunaluukkuja. Tumma puu, kultakuvioinnit ja koristekaiverrukset ovat osa lannatyyliä.

Osa Pohjois-Thaimaasta on ollut aikoinaan Lannan kuningaskunta ja siitä pohjautuu, että sen aikakauden tyyliä kutsutaan lannaksi. Pitäisi varmaan olla aika asiantuntija tunnistaakseen jotkut esineet ja rakennusten yksityiskohdat varmasti nimenomaan tuohon aikakauteen kuuluviksi.

Olen vapaasti tulkinnut lannatyyliin kuuluvan tumman puun (yleensä tiikkiä), koukeroiset puukaiverrukset, kultaiset koristekuviot ja muutenkin sellaisen aika maanläheisen mutta koristeellisen selvästi aasialaisen tyylin. Luulenkin että lannaksi kutsutaan Thaimaassakin aika vapaasti monenlaista tyyliä samaan tapaan kuin maailmalla kutsutaan monia asioita zeniksi. Lanna eroaa koristeellisuudellaan vanhasta japanilaisesta melko pelkistetystä estetiikasta, jonka fani olen myös. Minusta vaikuttaa siltä, että Pohjois-Thaimaan lannatyyliset temppelit ovat kauniimpia kuin bangkokilaiset tai muuten vain modernimmat Thaimaan buddhalaistemppelit.

Katso kuvia Chiang Main lannatyylistä jutussa Thaimaan kaunista arkkitehtuuria Wat Chedi Luangissa >>
ja vertaa sitä Bangkokin tärkeimpään temppeliin, värikkääseen Wat Phra Kaeoon >>

Kuvia Wat Phan Tao ja joistain toisista Chiang Main temppeleistä

Tiikkistä seinäpintaa.
Tiikkistä seinäpintaa.
Minusta vaikuttaa siltä, että lannatyyliset buddhlaistemppelit ovat hillitymmin tumman ruskean, valkoisen ja kultaisen värisiä siinä missä muutoin Thaimaassa temppelit ovat usein seiniltään valkoisia, ja joissa katot saattavat olla värikkäitä ja niistä löytyy paljon värikkäitä koristekuviointeja.
Minusta vaikuttaa siltä, että lannatyyliset buddhlaistemppelit ovat hillitymmin tumman ruskean, valkoisen ja kultaisen värisiä siinä missä muutoin Thaimaassa temppelit ovat usein seiniltään valkoisia, ja joissa katot saattavat olla monivärisiä ja niistä löytyy paljon värikkäitä koristekuviointeja.

katosta roikkuvat liput

Nämä ovat käsittääkseni munkkien ruukkuja, joihin he keräävät/ovat keränneet ihmisten ruoka yms. lahjoituksia. Munkit eivät siis kerjää, vaan antavat ihmisille mahdollisuuden hyvän karman hankkimiseen.
Nämä ovat käsittääkseni munkkien ruukkuja, joihin he keräävät/ovat keränneet ihmisten ruoka- yms. lahjoituksia. Munkit eivät siis kerjää, vaan antavat ihmisille mahdollisuuden hyvän karman hankkimiseen.

mustakultaisia maalauksia

Kultaisella maalattu säilytysarkku.
Kultaisella maalattu säilytysarkku.

tuoli temppelissä

wat sisältä

lannaa

Lanna-arkkitehtuurin keskus

Chiang Maissa sattumalta käväisin kauniissa vanhassa puutalossa, joka oli lannatyylin esittelytalo, Lanna Architecture Center.

raput
tummapuinen talo

Kuvia Chiang Main kaupungilta

keltaiset kukat

En tiedä menevätkö nämä talot ihan lannatyyliin, mutta ovat mielestäni kovasti kauniimpia kuin Chiang Main nykyaikaiset rakennukset. Tällaisia pihoja näkyi majapaikkani takana piilossa katukuvasta. Kukko kiekui aamuisin.
En tiedä menevätkö nämä talot ihan lannatyyliin, mutta ovat mielestäni kovasti kauniimpia kuin Chiang Main nykyaikaiset rakennukset. Tällaisia pihoja näkyi majapaikkani takana piilossa katukuvasta. Kukko kiekui aamuisin.
Tummaa puuta ja kultaa jossain Chiang Main temppeleistä.
Tummaa puuta ja kultaa jossain Chiang Main temppeleistä.
Naga-käärme vartioi monien temppelien rappusia Thaimaassa.
Naga-käärme vartioi monien temppelien rappusia Thaimaassa.
Kauniin Naga-hotellin piha Chiang Maissa.
Kauniin Naga-hotellin piha Chiang Maissa.
Johonkin toiseen chiangmailaiseen hotelliin johtava bambukuja.
Johonkin toiseen chiangmailaiseen hotelliin johtava bambukuja.
Tämä maisema Tha Thonista Pohjois-Thaimaasta voisi edustaa jonkinlaista ihannekuvaa lannamaisemasta.
Tämä maisema Tha Thonista Pohjois-Thaimaasta voisi edustaa jonkinlaista ihannekuvaa lannamaisemasta.
Lan Na tarkoittaa miljoonaa riisipeltoa.
Lan Na tarkoittaa miljoonaa riisipeltoa.

riisinkorret

Lue myös: Kiotossa on maailman kaunein katu >>

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s