Miten vältät huijaukset Thaimaassa

on

taskuvarkausvaroitus

Ihan ensimmäiseksi kannattaa rentoutua tämän huijatuksi tulemisen suhteen Thaimaassa. Nimittäin todennäköisesti tulet huijatuksi, huomasit sitä tai et. Näitä voi olla erilaisia tilanteita. Tyypillisimmin se liittyy takseihin tai tuk tukeihin tai sitten tavaroiden ostamiseen. Suuria summia tuskin menetät, tulet vain maksamaan tuotteesta tai palvelusta enemmän kuin hintatasoon nähden pitäisi.

Laske paljonko vaihtorahaa pitäisi tulla ja paljonko sitä tulee

 

Jonoa 7/11-kaupassa uuden vuoden aikaan.
Jonoa 7/11-kaupassa Koh Taolla uuden vuoden aikaan.

Laske ihan aina itse paljonko sinun tulee saada vaihtorahaa. Laske aina saamasi vaihtorahat. Thaimaalaisten kunnioitusta ei saa olemalla raha-asioissa luottavainen ja höveli rento tyyppi. Kunnioituksen saat laskemalla vaihtorahasi ja olemalla tyyppi, jota ei voi huijata. Jos jätät vaihtorahasi laskematta, saattaa myyjää suututtaa ettei hän yrittänyt huijata sinua kun kerran olet noin hölmö tyyppi.

Tykkään rikkoa 1000 bahtin seteleitäni pienemmiksi rahoiksi 7/11-kioskeilla, joissa helposti yritetään antaa isosta rahasta parikin sataa bahtia liian vähän takaisin. Jotenkin voisi kuvitella että tuollaisessa ”oikeassa kaupassa” ja länsimaisessa ketjussa olisi kurinalaisemmat käytännöt, mutta ei.

Kun ihmisille vakuutellaan kaikenlaisen tavaran hyödyllisyyttä ja mahtavuutta, niin kai siitä syntyy ajatuksia että niitä pitäisi hankkia.

Kun saat liian vähän takaisin, sano siitä tyynesti ja rauhallisesti, niin saat oikean summan takaisin eikä huijaaja menetä kasvojaan ja suutu sinulle. Joskus minua joku on yrittänyt juksata antamalla tyyliin satasen silloin kun pitäisi antaa tonnin ja kun olen katsonut tyyppiä hymyillen ilmeellä ”et oo tosissas”, niin tyyppi on naureskellen antanut tonnin satasen tilalle – hänestä se oli hauska jekku josta parhaimmillaan tienaa hyvin tai sitten pääsee muuten vain pitämään hauskaa. Tai sitten hän keventää noloa tilannetta teeskentelemällä että tässä oli jekku ja minä hymyilen mukana kuin muka olisin jekuttelussa mukana vaikka minua ärsyttääkin. Monien thaiden mielestä tämmöinen huijailu voi ehkä olla pöyristyttävää, mutta heitäkin on moneen junaan.

Tuntemattomat eivät anna lahjoja

Älä ota vastaan mitään tavaraa tai ainetta. Jos joku antaa sinulle jotain ”lahjaksi” ja tunnet hetken iloa ystävällisyyden ja anteliaisuuden takia, niin kohta sinulta kuitenkin odotetaan maksua. Eli jotain tyrkätään käteesi ja kohta sinulta tivataan kohtuutonta hintaa siitä. Parempi hymyillä ja kieltäytyä.

Poikkeus:

  • Kaupanpäälliseksi olen kyllä saanut jotain, kuten hedelmiä ostaessani pari lisähedelmää ja kasvisravintolassa saanut papupullan vielä evääksi.
  • Tämä ei tietenkään koske tuttuja ihmisiä. Mutta en ottaisi vastaan mitään joltain seuraan lyöttäytyneeltä ihmiseltä, jonka ”sisko on asunut Helsingissä” tai ”jolla on tänään syntymäpäivä ja on anteliaalla päällä”.

Tuk tukit ovat takseja kinkkisempiä

Bangkokin takseissa on tyypillisesti kaikenlaisia onnea tuottavia härpäkkeitä kojelaudalla.
Bangkokin takseissa on tyypillisesti kaikenlaisia onnea tuottavia härpäkkeitä kojelaudalla.

Ota Bangkokissa taksi tuk tukin sijaan. Tuk tukeissa ei ole mittareita, takseissa on. Vaadi taksia käyttämään mittaria. Jos kuski ei ilmaise esim. nyökkäämällä käyttävänsä mittaria kun vaadit sitä, älä ota kyseistä taksia vaan etsi toinen. Jos mittari ei lähde pyörimään (siinä on kyllä aina jonkinlainen aloitustaksa, joka on kuitenkin vain muutamia kymmeniä bahteja) tai kuski väittää mittarin olevan rikki, käske pysäyttämään ja vaihda taksia.

Jos tuk tuk tai taksi tarjoaa sinulle ilmaista tai tosi halpaa matkaa nähtävyyksille tai haluamaasi paikkaan, tarkoittaa se sitä että tuk tuk vie sinua myös yhteen tai useampaan kauppaan. Penninvenyttäjä voi ottaakin tämmöisen tarjouksen vastaan, mikäli ei ole kiire ja mikäli kaupoissa kaupittelu ei vaivauta ja kykenee olemaan kohteliasuudesta mitään ostamatta.

Valitse kyyti tarvittaessa hieman aseman ulkopuolelta

Pattayalla oli edullista ja helppoa liikkua songthaew-lavatakseilla, jotka ajavat siellä paikallisbussien asemaa.
Pattayalla oli edullista ja helppoa liikkua songthaew-lavatakseilla, jotka ajavat siellä paikallisbussien asemaa. Piti vain opetella niiden reitti- ja taksaperiaatteet.

Pattayalle tullessani kysyin bussiasemalla songthaew-miehiltä mitkä songthaeweista (eli pienistä paikallisbusseista) vievät Jomtienin rannalle ja paljonko kyyti maksaa. He viittelöivät yhtä autoista ja sanoivat hinnaksi 100 bahtia. Se olisi voinut olla hinta, mikäli olisin halunnut ottaa songthaewin taksina. Onneksi olin ostanut asemalta kartan, jossa oli kirjoitettu vinkki, että matkat maksavat 10–20 bahtia. Lähdin siis kävelemään. Kävelyni tosin kesti tosi pitkään, kun en ymmärtänyt välimatkoja enkä sitä etteivät songthaewit kulkeneet kaikilla kaduilla. Pattayan bussiasemalta ei myöskään mene suoraan Jomtienille songathaewia, vaan songthaewia pitää vaihtaa kerran tai kaksi.

Valitse reittibussi turistibussin sijaan

Mieluummin vaikka kävelisin bussiasemalle kuin antaisin itseäni pompotella vähäarvoisena turistina.
Turistien pompottelu tämmöisillä odotuspaikoilla tuntuu alentavalta. Mieluummin vaikka kävelen bussiasemalle kuin annan itseäni kohdeltavan vähäarvoisena turistina.

Vältä ottamasta muita busseja kuin linja-autoasemilta lähteviä oikeita reittibusseja. Näiden lisäksi Thaimaassa kulkee paljon pelkkiä turisteja kyydittäviä busseja. Varmaankin aina, jos ostat bussilipun majapaikastasi, matkatoimistosta tai mistä vain paitsi linja-autoasemalta, sinulle myydään lippu turistibussiin.

Turistibusseihin liittyy usein sellaista, että ensin turistit haetaan jostain pikkubussilla tai isommalla bussilla. Sitten turistit viedään jonnekin odottelemaan varsinaista bussia. Tämä paikka on usein keskellä ei mitään ja odottelu saattaa venyä. Paikkaan kerätään eri suunnista saapuvia turisteja, joita yhdistellään sitten haluamiinsa jatkopaikkoihin. Esim. Krabissa odottelimme että Phuketista tulee porukkaa, jotta heitä sitten voisi laittaa Bangkokiin ja Surat Thaniin lähteviin busseihin. Tällaisissa paikoissa odotetaan epätietoisena keskellä ei mitään ja niissä pyydetään isosti ylihintoja juomista ja ruoista. Reissarit saattavat ajatella, että tämä on Thaimaan meininki, mutta ei, linja-autoasemilta lähtevät bussit lähtevät aikalailla ajallaan ilman mitään kommervenkkeja.

Linja-autot ovat Thaimaassa halpoja eivätkä matkakustannukset olleetkaan kuin alle kahdeksan prosenttia kuluistani Thaimaan päässä.
Valtion reittibussit lähtevät linja-autoasemilta aikalailla ajallaan, niissä on merkityt istumapaikat eikä bussiin siksi ryntäillä ja vessat siivotaan.

Sekin on ärsyttävää, ettei turistibussien lipuissa ole istumapaikkoja merkittynä. Tämä johtaa ryntäilyyn ja kaikenlaiseen ikävään käyttäytymiseen, kun kyytiläiset yrittävät turvata viereistä tyhjää istuinta itselleen nukkumapaikaksi.

Turistibussi saattaa jättää kyytiläiset vähän minne sattuu. Tosin linja-autoasematkaan eivät aina sijaitse keskustassa ja voivat olla hankalissa paikoissa, mutta ainakaan ne eivät määränpäässään jätä kyytiläisiä tienvarteen. Eikä reittibusseista määränpäässä aleta viskomaan kyytiläisten rinkkoja ruumasta kadulle, mutta turistibusseissa näin tehdään. Tyypillistä Bangkokissa on, että turistibussi pysähtyy yöllä kadun varteen lähelle Khao San Roadia. Kukaan bussihenkilökunnasta ei kerro selvästi bussin olevan perillä, ikkunasta katsot vain rinkkojen lentelevän ruumasta. Ulkona odottaa hälisevä joukko tuk tukkuskeja yrittämässä tarjota kyytejä kahden sadan metrin päässä olevalle Khao Sanille unistaan juuri heränneille epätietoisille reissareille. Jos heiltä kysyy missä ollaan ja missä suunnassa on Khao San Road, he sanovat sen olevan ”very far”.

Matkalla Bangkokista Ban Phehen bussista puhkesi kumi. Valtion bussit näyttävät tyypillisesti tältä ja suosin niitä.
Matkalla Bangkokista Ban Phehen bussista puhkesi kumi, onneksi korjaamo oli ehkä parin sadan metrin päässä. Valtion bussit näyttävät tyypillisesti tältä ja suosin niitä.

Nämä turistibussien huonoudet ovat pientä siihen verrattuna, että turistibusseissa on varastettu ihmisten laukuista. Yksi tapa on, että joku ryömii bussin lattialla kyytiläisten nukkuessa pimeässä ja kollaa matkatavaroita. Toinen tapa on, että joku ihminen käy matkan aikana läpi ruumassa läpi rinkkojen sisältöjä. On raportoitu jopa että busseihin olisi rakennettu piilopaikkoja, joista jonkun pienen ihmisen on kätevä tulla ulos ja kaikessa rauhassa tutkia ruumaa matkan aikana. Kolmas tapa on jopa sellainen, että keskellä yötä ihmiset käsketään ulos bussista, bussi lähtee jonnekin ja tulee takaisin, kunhan jossain on käyty laukut läpi. Aina voi bussihenkilökunta sanoa bussin käyneen äkkiä huollossa.

Osta liput mieluiten lippuluukuilta

Tässä Thaimaan Ao Nangista otetussa kuvassa ollaan onneksi ihan rannan tuntumassa. Muualla turistien, miesten eikä naisten pidä kohteliasuuden vuoksi pukeutua näin. Naiset saavat kyllä onneksi olla Thaimaassa rauhassa vaikka olisivat miten pukeutuneita.
Ao Nangin rannalla Krabissa on rannan lähellä koju, josta voi ostaa lippuja rannalta lähteviin pitkähäntäveneisiin, jotka vievät esim. Railayn ja Tonsain rannoille. Tuo on niin paljon mukavampaa kuin tingata venekuskien kanssa.

Bangkokissa otimme taksin Ratchadamnoenin thainyrkkeilystadionille, jossa luulimme sen iltaisen matsin olevan. Kuski alkoi matkan aikana säätää meille pyytämättä lippuja ja kiersi taksillaan jonkun matkatoimiston kautta. Siellä olisi meille liput myyty, mutta halusimme jatkaa matkaa stadionille ja todeta siellä itse miten lippujen osto tapahtuu. Stadionin edessä oli mielenosoitusleiri, joten jäimme puolen korttelin päässä kyydistä. Stadion oli kiinni, kai joko joululomien tai mielenosoituksen takia. Silti meille olisi matkatoimistossa kovasti myyty sinne liput ja olisi mennyt 2000 bahtia per nenä hukkaan. Siinä oli taas yksi hyvä syy yrittää aina ostaa liput itse suoraan bussiasemalta, satamasta tai lippuluukulta.

Älä usko ettei jotain majapaikkaa, ravintolaa tai mitä vain enää olisi tai että se olisi kiinni

Älä usko jos joku väittää kaipaamasi hotellin/ravintolan/kaupan tms. olevan lopettanut, poissa toiminnasta, lomalla tms. Vaikka joku olisi tosi vakuuttava, näe asia ensin omin silmin.

Tingi aina vaatteista ja tavaroista

Krabin viikonlopputori.
Krabin viikonlopputori.

Jos ostat torilta, kojusta tai pikkuliikkeestä vaatteita tai tavaroita, tingi aina hinnoista. Joskus tosin on liikkeitä, joissa hinnat ovat jo kohdillaan. Kun Chiang Main kadulla kalastajahousuista pyydetään 70 tai 80 bahtia, niin en oikein tiedä onko siinä enää ylimääräistä hintaa. Paikallisen hintatason selvittäminen on hankalimpia hommia reissatessa. Se ei oikein toimi, että tinkisi tuotteen hinnan siihen minkä siitä on valmis maksamaan, koska Thaimaassa tuotteiden hinta ehkä kuuluu olla paljon vähemmän.

Poikkeus:

  • Ruokakojut ja ravintolat, käsittääkseni näissä ei koskaan tingitä.

Lue myös:

Nämä asia ärsyttävät Thaimaassa >>

Turistibusseilla kulkeminen ulkomailla >>

Junalla kulkeminen Thaimaassa >>

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s