Lihaa muistuttavat kasvistuotteet Thaimaassa

on
Kasvisnakkia ja -lihaa Krabin kaupungin Hong Ming kasvisravintolassa.
Kasvisnakkia ja -lihaa Krabin kaupungin Hong Ming -kasvisravintolassa.

Feikkilihojen huono puoli on se, jos jotkut luulevat ettei vegaaniruoka ole mitään ilman niitä. Näinhän se ei ole. Suomessa en juurikaan osta lihaa muistuttavia kasvisvalmisteita. Syön tyytyväisenä lähinnä tofua, papuja ja soijamaitoa, vähän myös siemeniä ja pähkinöitä.

Lisää messevää proteiinituotetta suratthanilaisessa kasvisravintolassa.
Messevää proteiinituotetta suratthanilaisessa kasvisravintolassa.

Suomessa saan itse kokatessani laittaa jokaiseen salaattiini purkillisen kikherneitä tai muita papuja ja tofua menee helposti puoli kiloa päivässä. Jos tilaan ravintolassa Thaimaassa tai Suomessa tofuruokaa, on siinä yleensä liian vähän tofua ja salaateissa ei ole papuja eikä hummusta saa. Siispä Thaimaassa minusta on ensinnäkin hauskaa löytää heidän ihmeellisiä lihaa muistuttavia kehitelmiään ja maistella millaisia ne ovat (yleensä tosi tuhteja ja suolaisia!). Ja toiseksi näissä vaikuttaa olevan korkea proteiinikoostumus, joten ravintoloiden feikkilihoja syömällä tankkaa protskua, jota kotioloissa saisin kyllä tarpeeksi itse tekemistäni feikkilihattomista ruoistani, mutta reissussa pitää proteiininsaantia vähän tarkkailla (napostelen siksi yleensä paljon pähkinöitä, joita saa helposti mistä vain).

Kasvislihatarjontaa.
Kasvislihatarjontaa Bangkokin intialaisessa kaupunginosassa jay-ravintolassa.

En tiedä miksi en söisi näitä Thaimaan kasvisravintoloiden lihaa imitoivia ruokia ja fiilistelisi niiden olemassaoloa. En oikeastaan intoile feikkilihoissa sitä, että ”onpas tämä samanlaista kuin kananliha”, koska en kaipaa kanan enkä minkään muunkaan eläimen syömistä. Oikeastaan mieluimmin olen ajattelematta näiden feikkilihojen olevan samankaltaisia kuin lihakset, vaan ennemmin otan ne tuotteina sellaisinaan, riippumatta siitä mitä lihaa niiden on tarkoitus muistuttaa. Intoilen vain mahdollisuuttani saada hyvänmakuista tuhtia ja proteiinipitoista ruokaa.

Soijalihoja Hong Ming -kasvisravintolassa Krabissa.
Soijalihoja Hong Ming -kasvisravintolassa Krabissa.

Kaikki vegaanit eivät syystä tai toisesta suinkaan tykkää feikkilihoista. Kun olen Happy Cow -sivuilta lukenut kävijöiden arvioita Thaimaan kasvisravintoloista, monet tuntuvat pitävän feikkilihojen käyttöä huonona puolena annoksissa. Eiväthän ne suinkaan ole mitään gourmeeta, vaan eittämättä yleensä vähän keinotekoisia tehdasvalmisteisia eineksiä. Silti pidän niistä, koska niiden saaminen on ollut vähän harvinaista ravintoloissa, joissa Suomessa varsinkin kasvisyöjät ovat jääneet usein vaille mitään proteiinipitoista annoksissaan. Reissatessa haluan välillä saada ravintoloissa tukevaa ruokaa ja sitä nuo lihaimitaatiot ovat. Mutta hienompaa ruokaa on toki sellainen, mikä on täysin valmistettu paikan päällä tuoreista tuotteista. Mutta ei ruoan tarvitse aina olla hienovireistä.

Chew Xin Jain kasvisproteiinilautanen.
Kasvisproteiinilautanen Chew Xin Jai -ravintolassa Paissa Pohjois-Thaimaassa.

Yleisesti lihaimitaatiot ovat hyvä juttu, koska jos joku on ennen syönyt lihaa ja pitänyt siitä, niin onhan se hyvä että samoja makuja ja koostumuksia saa kasvissyöjänäkin. Ja olisihan se kiva jos lihansyöjätkin joskus korvaisivat lihan vastaavilla kasvistuotteilla. Minusta on tosi kiva joskus saada esimerkiksi mahdollisimman paljon lehmämaitojuuston makuista vegaanijuustoa. Maailma on täynnä makuja ja etsin aina uusia kokemuksia, mutta miksipä en joskus tykkäisi noista vanhoista lapsuuden makukokemuksistakin, kun lapsena minulle kumminkin syötettiin lihaa (josta joskus pidin ja joskus en). Thaimaan feikkilihat ovat kylläkin tuoneet ihan uusia, niin mausteisia ne monesti ovat.

Feikkilihoja, vasemmanpuoleisessa oli oikein feikkiläskiä.
Feikkilihoja Hua Hinissä, vasemmanpuoleisessa oli oikein feikkiläskiä.

Tällä viikolla pääsen kokeilemaan ehkä taas uusia lihaimitaatioita Thaimaan kasvisfestivaaleilla, joita juhlitaan etenkin Phuketissa ja Bangkokin Chinatownissa, mutta myös muilla paikkakunnilla kiinalaisväestö saattaa juhlia syöden vegaaniruokaa kymmenisen päivää.

En ihan tiedä miksi thaimaalaisissa perinteisissä kiinalais-thaimaalaisissa jay-kasvisravintoloissa on aina tarjolla erilaisia lihaimitaatioita. Ehkä siksi että niitä on olemassa ja niitä saa hankittua myyntiin. Ehkä siksi että niistä yksinkertaisesti tykätään. Ehkä siksi ettei Thaimaan ruoissa ole näkynyt käytettävän papuja kuten kikherneitä tai kidneypapuja ainakaan kovin runsaasti, jotta ne riittäisivät proteiinintarpeeseen ja siksi jay-ravintolatkaan eivät ehkä osaa niitä käyttää.

Tällaisia kolmiolippuja riippuu usein monia peräjälkeen jay-kasvisravintoloissa. Näiden avulla näitä ravintoloita voi löytää vahingossakin jos pitää silmät auki.
Tällaisia kolmiolippuja riippuu usein monia peräjälkeen jay-kasvisravintoloissa. Näiden avulla näitä ravintoloita voi löytää vahingossakin jos pitää silmät auki. Tässä on Youta-merkin mainos. Iso kiinalainen merkki kertoo kasvisruoasta.

Thaimaassa toimii ainakin Youta-niminen firma, joka valmistaa näitä feikkilihoja. Kasvisravintoloissa usein roikkuu Youtan kelta-punaisia banderolleja mainostamassa kasvisruokaa. Joskus nuo banderollit ovat esimerkiksi suuryhtiö Maggin. Youtan verkkosivuilta löytyy tavallisempien feikkilihatuotteiden ohella mitä vain lihaimitaatioita merimakkaroista sian mahalaukkuun, onhan asiakaskunta kai lähinnä kiinalaisia, joilla saattaa olla halu syödä jos minkäkinlaista eläintä muistuttavaa ruokaa.

Lue myös: Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

Katso kaikki Thaimaan ravintola- ja ruokaesittelyt sivulta Kasvissyöjänä eri maissa kohdasta Thaimaa >>

Kasvispihvi. Thaimaassa muualla kuin kasvisravintoloissa tämännäköiset pihvit ovat käsittääkseni yleensä kalapihvejä.
Kasvispihvi. Thaimaassa muualla kuin kasvisravintoloissa tämännäköiset pihvit ovat käsittääkseni yleensä kalapihvejä.
Kasvislihalautanen.
Kasvislihalautanen.
Kasvismakkaroita ja -"lihoja" Phuket Townista löytyneessä kasvisravintolassa. Tällaiset eivät suinkaan ole länsimaissa syntynyt ilmiö, vaan käsittääkseni Aasian buddhalaismunkkien kehittelyn tulosta.
Kasvismakkaroita ja -”lihoja” Phuket Townista löytyneessä kasvisravintolassa. Tällaiset eivät suinkaan ole länsimaissa syntynyt ilmiö, vaan käsittääkseni Aasian buddhalaismunkkien kehittelyn tulosta.
Thamnassa tilasin nämä kasvispallerot kirpeän makeassa tamarindikastikkeessa.
Bangkokin vähän hienomassa kasvisravintola Thamnassa tilasin nämä kasvispallerot kirpeän makeassa tamarindikastikkeessa.
Lempparini Thaimaan kasvisravintoloissa on tällainen nori-levällä päällystetty tofu tai seitan, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta. Nämä mehevät palat sain Kae Daeng -ravintolassa.
Lempparini Thaimaan kasvisravintoloissa on tällainen nori-levällä päällystetty tofu tai seitan, joka merilevän ja paistamisen takia maistuu kalamaiselta. Nämä mehevät palat sain Bangkokin Banglamphon Kae Daeng -ravintolassa.
Tuhti kasvisannos.
Tuhti kasvisannos Phan Ngassa eteläisessä Thaimaassa.
Lihaisan oloinen kasvisvarras oli tehty todennäköisesti narskahtelevasta konnyakusta.
Lihaisan oloinen kasvisvarras oli tehty todennäköisesti narskahtelevasta konnyakusta.
Ming Kwanin mausteista kasvismakkaraa.
Chiang Main Ming Kwanin mausteista kasvismakkaraa.
Ming Kwanin kasvisnakit.
Ming Kwanin kasvisnakit.
Toisen kasvisravintolan soijalihoja ja tofua.
Soijalihoja ja tofua Krabi Townissa.
Nuudelikeitto jay-kasvisravintola Kae Daengissa Bangkokin Khao San Roadin lähellä.
Nuudelikeitto jay-kasvisravintola Kae Daengissa Bangkokin Khao San Roadin lähellä.
Arawyn feikkilihat. Aika rasvaista ja suolaista oli tarjonnan tämä puoli.
Bangkokin kasvisravintola Arawyn feikkilihat. Aika rasvaista ja suolaista oli tarjonnan tämä puoli.
Kae Daengin soijalihat.
Bangkokin Kae Daengin soijalihat.
Tämä kuorrutettu kasvisvarras oli hyvää.
Tämä kuorrutettu kasvisvarras oli hyvää Phan Ngassa.
Kitchen Jayn buffetista kerätty annos. Muut ruoat olivat hieman valjuja, mutta punertava makkara oli mahtavaa, kuten myös ylhäällä reunalla oleva kalamainen pala.
Kitchen Jayn buffetista kerätty annos Pattayalla. Muut ruoat olivat hieman valjuja, mutta punertava makkara oli mahtavaa, kuten myös ylhäällä reunalla oleva kalamainen pala.

13 Comments Lisää omasi

 1. Oletpas löytänyt paljon ”feikkilihaa”! Itse vierastan myös ajatusta, että kopioidaan eläimen lihan makua, mutta esim. pihvi ja nakki voi olla aivan yhtälailla tehty kasviksesta kuin lihasta! Lihansyöjät vain omivat nuo nimitykset ja ajattelevat, että oikea pihvi on tehty eläimestä. Minun mielestäni kummallista, koska miellän pihvin, nakin tai vaikka leikkeleen kuvaamaan enemmänkin ruuan muotoa ja rakennetta, kuin että mistä se on valmistettu.
  Mä olen koukussa Aldin vegenakkeihin, kun täältä Espanjasta ei oikein muuta vegelihaa saa (paitsi riistohinnalla)….

  1. Tuo onkin hyvin sanottu! Sitä olen jotenkin yrittänyt joskus selittää, että nakki on semmoista mössöä että eihän sen maku nyt siitä riipu mitä siihen on laitettu raaka-aineina, kun maustaminen ja tekotapa sen maun todennäköisesti määrää. Sama kans piffeissä ja leikkeleissä. Ja ehkä jotain tofua on tehty Kiinassa jo ennen kuin juustoa Euroopassa, en tiedä.

   Kyllä noissa feikkilihoissa on jotain kummallista, ei mitään väärää, mutta ymmärrän hyvin jos joku ei halua niitä syödä jos tuntuu vähän makaaberilta. Nuo Thaimaan systeemit nyt etenkin ovat tuommoisia. Mutta monesta olen lukenut, että siksi ne on laitettu muistuttamaan lihaa jotta buddhalaismunkit olisivat jo ammoisina aikoina voineet niitä tarjota vierailleen ilman että vieraat vierastaisivat tarjottua ruokaa. Hmm. Ei ne munkit yleensä mitään kasvissyöjiä ole, mutta toisinaan ja ajoittain ainakin jossain päin Aasiaa.

 2. Onko mitään ajatusta siitä sisältävätkö tällaiset tuotteet jauhoja?

  1. Jos on keliakia, niin monethan ovat seitantuotteita eli sisältävät gluteenijauhoa (paljon protskua hiilareita välttäville, mutta keliakoille paha juttu). Jos taas välttelee turhia hiilareita, niin mun mielestä nuo ovat enempi proteiinituotteita, paitsi konnyakusta valmistetut jutut.

   Esim. Youta-tuotemerkin pikkunakkien tuoteselosteessa lukee flour: http://www.youtavegetarian.com/product_detail.php?id=134&pcat=65&page=1&order=id&type=desc&dpage=11

   mutta siinä jää kyseenalaiseksi se että tarkoittaako se vehnäjauhoja joista on poistettu tärkkelysosuus eli tarkoittaako se lopulta kuitenkin gluteeni- eli seitanjauhoa. Esim. ”vegetarian red pork meat” -tuotteessa tuoteselosteessa lukee vain wheat flour, cinnamon, spices, joten tuon wheat flourin on pakko tarkoittaa seitanjauhoa, koska sillä tuo koostumus saadaan aikaan, ei tuollaisia tehdä kokovehnäjauhoista.

   1. Kiitos selostuksesta 🙂 Juurikin keliakkikkona joutuu välttelemään ”taikinatuotteita” kun ei jaksa ottaa selvää mitä mikäkin sisältää – tai lähinnä kun saamiinsa vastauksiin ei voi luottaa…

    1. Joo nuo tuotteet kuulunevat sitten ruokiin mitä ei kannata ryhtyä syömään vaan pitää pitäytyä ihan tofun näköisessä tofussa. Mulle kun aina seitantuotteistakin thaimaalaiset myyjät sanovat tofuu tai ”tauhuu” ja jopa kun kyse on ihan paistetusta sienestä niin jos kysy että ”tofuu” niin vastaavat joo kyllä ja sitten kun menen osoittamaan syömisen jälkeen että sientä (thaiksi het) niin siihenkin vastaavat joo kyllä (näin pari päivää sitten Chiang Maissa).

     Sitten kyllä tiskeillä on joskus ihan selvän teksturoidun soijaproteiinin näköistä elikkä semmoisia ihan pieniä soijasuikaleita, niitä ehkä voi uskaltaa syödä.

 3. Päde sanoo:

  Miä en oo törmänny semmoseen et kasvissyöjät ois niin kiihkoissaa et jopa feikkiliha ois ikäänku väärin, koska sitä kuttutaan LIHAks, tai et NAKKI tai mitä näitä nyt onkaan.

  sen sijaan lihansyöjiltä oon useemmanki kerran kuullu nokkavaa aukomista siitä, et jumaliste, jos olet kasvissyöjä ni syö sitte kasviksia, mutta jos pitää jouluks tehä seitanKINKKU ni mikset voi sit vetää sitä oikeetaki kinkkua?

  Tätä en tajua mitenkään. Ruoka ruokana. Jos kieltäydyn syömästä eläimiä mutta syön vaikka kasvisnakkeja, ni mitä helvettiä seki ny sit jotain pihvinjyystäjiä ärsyttää? Et jos en syö pelkkää rairuohoa ni selkeesti himoon lihaa mutta pelleilen vaan täs kasvissyömiseni kans? täh?

  Nythän on muuten ”lihaton lokakuu”. Ärsyttää myös joidenkin suhtautuminen tähän(kin). Oon jo nähny feispukissa joidenkin määkivän että NYT VARMASTI SYÖN PELKKÄÄ PIHVIÄ KOKO KUUKAUDEN.

  Mikä ihmisiä vaivaa?

  1. Joo joskus olen törmännyt jonkun sanomiseen että ”eikö lihaa imitoivien juttujen syöminen vie idean koko kasvissyönnistä”. No ei tosiaankaan kun ideahan on ettei ketään minun takiani tapettaisi tai sullottaisi liikkumattomiin olosuhteisiin navetoihin. Ihan saman mitä suuhuni laitan kunhan sen takia ei kiusata eläimiä.

   Varmaan sitten jotkut kasvissyöjät ovat herkkiä semmoiselle että ”muistuttaa lihaa, en voi syödä”. Mutta se menee ehkä semmoselle henkisemmälle tasolle, josta itse voisin pysytellä poissa.

 4. Onpas siinä feikkilihoja! Mulla oli Vietnamissa ensimmäiset kasvisravintolakäynnit aikamoista selvittelyä (johon keliakiani tuo tietysti vielä oman lisänsä) kun listalla oli ”shrimp soup”, ”pork fillet”, ”meat balls” jne. Ei vaan meinannut mennä tällä asiakkaalla jakeluun ettei ruoissa ole lihaa vaikka ruokien nimet näin väittävätkin 🙂 Vietnamissa nämä paikat on kuulemma suunnattu tapabuddhalaisille, jotka syövät tiettyinä kuupäivinä kasvisruokaa. Kun perinteiset vietnamilaiset pöperöt yleensä sisältää enemmän tai vähemmän lihaa niin kuupäivinä tehdään samaa ruokaa kasvisversioista.

  1. Joo toi voi olla vähä hämmentävää kun nimeävät ruoat sen mukaan mitä ne imitoivat. Mä olen käynyt Vietnamissa vain kahden viikon ajan ja en ole ehtinyt kirjoittamaan siitä paljoa muuta kuin tämän: https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2014/03/23/hanoin-kasvisravintolat/

   Hanoin kasvisravintolat tuntuivat tosiaan olevan vähän tyhjiä. Noina tiettyinä kuupäivinä ne ovat sitten varmasti pullollaan asiakkaita!

   Eka kerran kun selasin joskus vietnamilaista kokkauskirjaa niin ihmettelin kovasti että samoissa ruoissa saattoi olla sekä tofua että lihaa. Itse kun on tottunut että tofua käytetään lihan sijaan. Näköjään tosiaan Vietnamissa pitää joka ruokaan tunkea lihaa, jos ei kyseessä ole kasvisravintola tai kuupäivien menu.

   Mut tosiaan Thaimaassa ei ole vaikea löytää noita feikkilihoja tarjoavia oikein halpoja ravintoloita. Yleensä niissä nuudelikeitto on 35 bahtia (alle euron) ja riisi + kahta soossia 40 bahtia. Näen niitä aina bussien kyydissä istuenkin ja pitäisi nytkin täällä Chiang Main maaseudulla/esikaupungissa mennä tsekkaamaan muutaman kilometrin päässä bongaamani paikka. Ehkä huomenna.

 5. Näitä eri merkkejä on useita, tässä yksi uusi tuttavuus: SPA foodsin nakit ja muut lihanoloiset ”länsimaiset” tuotteet http://www.spa-foods.com/SPA-product.htm.
  Sitten samalla firmalla taitaa olla erikseen enempi aasialaistyyppisiä feikkilihoja J.V. Productsin nimellä: http://www.spa-foods.com/JV-product.htm
  Näillä on myös Bangkokissa kolme ravintolaa, joista Vegetarian Cottage-ravintola on Chatuchakin markkinoiden lähimain: http://www.spa-foods.com/restaurant.htm

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s