Venematka Chiang Raista Tha Toniin Pohjois-Thaimaassa

on

12_vene etenee

On hauskaa päästä välillä matkustamaan paikasta toiseen muullakin kuin bussilla, junalla tai lentokoneella. Veneessä Kok-jokea pitkin Chiang Raista Tha Toniin pystyi näkemään maisemia joka suuntaan paljon paremmin kuin bussista olisi nähnyt. Bussissa aina välillä on puita edessä ja sähkölinjoja.

Thaimaan kartta.
Thaimaan kartta.

Chiang Rai ja Tha Ton sijaitsevat ihan pohjoisimmassa Thaimaassa lähellä Burman, ja myös Laosin, rajoja.

Tha Ton on Chiang Raista länteen.
Tha Ton on Chiang Raista länteen.

Pyydystimme Chiang Rain keskustasta kyydin veneen lähtöpaikalle sanomalla kuskille vain ”Tha Ton Boat”. Ensimmäinen kuski ei tainnut ymmärtää ja otimme sitten seuraavan joka tuntui ymmärtävän. Seurasin myös että lähdimme varmasti oikeaan suuntaan. Matkaa oli keskustasta ehkä jotain kahden ja neljän kilometrin väliltä.

Venematkan voi tehdä myös toiseen suuntaan Tha Tonista Chiang Raihin. Sekä Tha Ton että Chiang Rai ovat paikkoja, joissa kannattaa viettää ainakin päivän.

Omatoiminen Pohjois-Thaimaan lenkki

Pohjois-Thaimaassa turisteille kaupataan paljon erilaisia retkiä. Opaskirjassani jopa väitetään joidenkin majapaikkojen heittävän asiakkaansa pihalle, mikäli he eivät osta majapaikastaan retkiä elefanttileireille tai heimokyliin, mutta en tiedä tämän paikkansa pitävyydestä enkä onneksi ole törmännyt aggressiiviseen kaupusteluun.

Kerran Thaimaassa Khao Sokin kansallispuiston luona oli pettymys kun kanoottiretki tarkoittikin sitä että opas meloi ja me löhösimme.
Kerran Thaimaassa Khao Sokin kansallispuiston luona oli pettymys kun kanoottiretki tarkoittikin sitä että opas meloi ja me löhösimme.

En pidä ryhmämatkoista, joissa ei saa itse määrätä tahtiaan ja joissa kuljetaan oppaan ja muun ryhmän kanssa. Turvaudun opaskirjojen neuvoihin siitä, miten paikasta toiseen pääsee liikkumaan ja mitä mistäkin voi löytää. Täysin omien polkujen kulkeminen ei ole minulle tärkeää, vaan hyvät kokemukset, jotka eivät ole yleensä niin hyviä jos touhu on liian järjestettyä. Neljän yön rengasmatka Chiang Maista Chiang Rain, Tha Tonin ja Fangin kautta takaisin Chiang Maihin oli kiva tapa tutustua Pohjois-Thaimaahan omatoimisesti.

Chiang Maista pääsee bussilla muutamassa tunnissa Chiang Raihin jos ottaa hitaamman ja halvemman version Green Busin busseista, jotka lähtevät Chiang Main isommalta Arcade-bussiasemalta vanhasta kaupungista itään. Liput maksavat jotain alle 300 bahtia (alle 7 e) ja Green Busilla on aika hyvin erottuva lipunmyyntialue vuoron odottelupenkkeineen.

Chiang Raista voi valita kerran päivässä kello 10.30 lähtevä venekyyti Tha Toniin, tämä matka kestää muutaman tunnin. Matkalla näkee luontoa ja joen varren asutusta. Tällä veneellä kulkee vain turisteja ja vene pysähtyy pari kertaa kylissä, mutta ensinnäkin tämä on kätevä ja erilainen tapa päästä paikasta toiseen ja toiseksi tämä on vain kyyti, mukana ei ollut hengennostatusleikkejä. Huomasin että suunnilleen koko noin 100 km matkan olisi päässyt kävelemään joen läheisyydessä, joten itsenäinen vaellus voisi siellä onnistua helposti, kun kyliäkin oli paljon pitkin matkaa.

Tha Ton sijaitsee kukkuloiden ympäröimänä jokilaaksossa.
Tha Ton sijaitsee kukkuloiden ympäröimänä jokilaaksossa.

Tha Ton on ihanainen joen ympärille rakentunut kylä, jossa on juuri sopivasti maja- ja ruokapaikkoja, jotta on hieman valinnanvaraakin. Chiang Maissa, Chiang Raissa ja jopa Paissa olisi ollut vähän vaikea keksiä minne lähteä kävelemään. Tha Tonissa se olisi ollut helppoa. Kun ensin kipuaa ylös temppelille, voi sieltä tähyillä sopivia paikkoja. Jos olisin viipynyt Tha Tonissa, niin ensinnäkin olisin etsinyt polkupyörän, jolla lähteä ajelemaan lattean laakson riisipeltojen polkuja. Sitten olisin lähtenyt katsastamaan, minne temppelin takana kukkuloilla kulkevat tiet vievät.

Tha Tonista pääsee songtau-bussilla 40 minuutissa Fangiin. Tässä olisi myös voinut mennä Hompokin kansallispuistoon, mutta Fangiin saavuttuamme ilmeni ettei Hompokiin enää sinä päivänä olisi mennyt songtau-busseja tai sitten niitä ei mene sinne päin ollenkaan. Songtaun taksina vuokraaminen kuulosti kalliilta ja jostain syystä emme ryhtyneet vuokraamaan skootteriakaan ja palasimme bussilla Chiang Maihin.

Lue myös muista Pohjois-Thaimaan omatoimisista aktiviteeteista:
Tekemistä Paissa >>

Lue rengasreitin paikoista:
Chiang Rain pieni kaupunki Pohjois-Thaimaassa >>

 

Lipunmyyntitoimisto joella Chiang Raissa.
Lipunmyyntitoimisto joella Chiang Raissa.
Veneen lähtöpaikka Chiang Raissa.
Veneen lähtöpaikka Chiang Raissa.
Katoksia joen rannalla. Thaimaalaiset tulevat näihin kai lekottelemaan ja syömään.
Katoksia joen rannalla. Thaimaalaiset tulevat näihin kai lekottelemaan ja syömään.
Buddhakukkula katosten vieressä. Matkan varrella muutenkin näkyi joitain temppeleitä.
Buddhakukkula katosten vieressä. Matkan varrella muutenkin näkyi joitain temppeleitä.

4_karstikukkula

Vene pysähtyi norsuajelupaikassa, jossa muut kyytiläiset jäivät pois. Mutta tämä näky sai minut vain surulliseksi ja harmitti kun muut kyytiläiset menivät tuonne.
Vene pysähtyi norsuajelupaikassa, jossa muut kyytiläiset jäivät pois. Mutta tämä näky sai minut vain surulliseksi ja harmitti kun muut kyytiläiset menivät tuonne.
Tuntui pahalta nähdä norsut puuhun tiukasti kytkettyinä. Norsut ovat herkkiä olentoja ja jotta niistä saataisin työnorsuja turistien kuljettamiseen, ne kesytetään riistämällä niiltä unet ja tökkimällä kepeillä kunnes ne lannistuvat.
Tuntui pahalta nähdä norsut puuhun tiukasti kytkettyinä. Norsut ovat herkkiä olentoja ja jotta niistä saataisin työnorsuja turistien kuljettamiseen, ne kesytetään riistämällä niiltä unet ja tökkimällä kepeillä kunnes ne lannistuvat. En tule ikinä hyppäämään norsun selkään.
Joen rannalla oli monenmoista asutusta.
Joen rannalla oli monenmoista asutusta.
Kuski oli kovasti tottunut puikkelehtimaan kivien välissä.
Kuski oli kovasti tottunut puikkelehtimaan kivien välissä.
Riippusilta matkan varrelta.
Riippusilta matkan varrelta.
Poikia hyppimässä jokeen.
Poikia hyppimässä jokeen.

13_vene kivikossa

Puhveleita vedessä.
Puhveleita vedessä.
Vene pysähtyi jossain kylässä, jossa tarkoitus olisi varmaan ollut turisteina lähteä kiertelemään ja ostelemaan. Veneen kuski ei kuitenkaan ollut mikään opas eikä meille selvinnyt minkä heimon kylä oli kyseessä. Ja olimme enemmän kiinnostuneita puhveleista ja jäimme niitä rannalle tuijottelemaan.
Vene pysähtyi jossain kylässä, jossa tarkoitus olisi varmaan ollut turisteina lähteä kiertelemään ja ostelemaan. Veneen kuski ei kuitenkaan ollut mikään opas eikä meille selvinnyt minkä heimon kylä oli kyseessä. Ja olimme enemmän kiinnostuneita puhveleista ja jäimme niitä rannalle tuijottelemaan.

16_vene etenee

17_maisemaa

Ohitimme kansallispuiston majan.
Ohitimme kansallispuiston majan.
Vihreää maisemaa.
Vihreää maisemaa.
Puhveli ja kylä.
Puhveli ja kylä.
Tha tonin kylä näkyi jo kaukaa, koska sen takana on kukkulat, joilla on temppeleitä. Matka Tha Toniin taittui kepeästi vaikka kulku olikin vastavirtaan ja vaikka olin lukenut että matka voisi olla epämiellyttävä.
Tha tonin kylä näkyi jo kaukaa, koska sen takana on kukkulat, joilla on temppeleitä. Matka Tha Toniin taittui kepeästi vaikka kulku olikin vastavirtaan ja vaikka olin lukenut että matka voisi olla epämiellyttävä.

 

2 Comments Lisää omasi

  1. Nimetön sanoo:

    Tuli heti tuosta jokilaivasta mieleen oma matka Malesiassa Tembeling jokea pitkin sademetsään. Oli jännä reissu 🙂 Tällä hetkellä olen Bocas del Toron saaristossa Panamassa ja täällä käytetään paljon vesitakseja.

    1. Voi kun Malesiassakin olisi niin paljon nähtävää. Ja Panamassa! Juttujesi perusteella Panama vaikuttaisi näppärältä kohteelta kokea luontoa, mm. http://kinttupolulla.blogspot.com/2014/10/panama-city-kahdessa-paivassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s