Arizonan Montezuma Castlesta Flagstaffiin

Maisemaa Sedonan jälkeen.
Maisemaa Sedonan jälkeen.

7. ajoreissupäivä: Sedona, Montezuma Castle ja Flagstaff Arizonassa

Phoenixista Flagstaffiin menevän tien varrella on Montezuma Castle, joka on Amerikan alkuperäisasukkaiden kallioon hakkaama asuinpaikka yli 600 vuoden takaa. Paikka on yhdysvaltalainen National Monument, jonne pääsimme kaikki sisään kansallispuistopassillamme. Siellä ei ole hirveästi nähtävää, mutta siellä käynti avartaa käsitystä siitä miten Yhdysvalloissa on eletty ennen eurooppalaisten tuloa.

Montezuma Castle on Amerikan alkuperäisasukkaiden kallioasumus noin 600 vuoden takaa.
Montezuma Castle on Amerikan alkuperäisasukkaiden kallioasumus noin 600 vuoden takaa.

Piipahdimme Montezuma Castlessa Oak Creekistä, palasimme sieltä vielä Sedonaan ja ajoimme 89A-tietä pitkin Flagstafiin. Tuo tie on maisemallisempi kuin isompi Phoenixista lähtevä väylä, se kulkee Oak Creek Canyonin pohjalla, joten kannattaa valita se. Alueella on ollut paljon metsäpaloja, joten joskus tuo tie on ollut suljettuna ja edelleen saattaa kuulua huhuja että tie olisi kiinni. Kannattaa siis tarkistaa tilanne useammasta kuin yhdestä lähteestä.

Flagstaff sijaitsee ylängöllä ja siellä on kylmempi kuin muualla Arizonassa (tosin kesällä siellä on kai tosi kuuma ja kaupungissa on viisi vuodenaikaa). Tämmöiselle korkeuseroihin tottumattomalle olikin jännää matkan aikana huomata kun ilmasto ja kasvillisuus muuttuivat nopeasti ajomatkojen aikana.

Flagstaffin alueella on vanhoja tulivuoria, mikä on tutkijoidenkin mukaan vähän outoa, koska Kalifornian rannikko mannerlaattojen liitoskohtineen on noin 500 kilometrin päässä. Sunset Craterin vierailijakeskuksessa oli hyvin havainnollistava kartta, joka esitteli kolme eri aikakausina syntynyttä tulivuorten rypästä. Alle tuhat vuotta sitten syntynyt Sunset-kraatteri on kaikkein nuorin tällä alueella.

Lue myös:
Sedona on yksi hienoimmista paikkakunnista >>
Aavikkoa ja jättikaktuksia Arizonassa >>

 

Näkymää 179-tieltä Sedonasta kohti Montezuma Castlea.
Näkymää 179-tieltä Sedonasta kohti Montezuma Castlea.

 

Montezuma Castle.
Montezuma Castle.

 

Amerikanplataanipuun runkoa. Englanniksi puun nimi on sycamore.
Amerikanplataanipuun runkoa. Englanniksi puun nimi on sycamore.

 

Lisko Montezuma Castlella.
Lisko Montezuma Castlella.
Pätkä Phoenixista Flagstaffiin kulkevaa tietä. Tämän tien sijaan Flagstaffiin kannattaa kulkea kuitenkin läntisempiä pienempiä maisemateitä.
Pätkä Phoenixista Flagstaffiin kulkevaa tietä. Tämän tien sijaan Flagstaffiin kannattaa kulkea kuitenkin läntisempiä pienempiä maisemateitä.
89A-tietä heti Sedonan jälkeen.
89A-tietä heti Sedonan jälkeen.
89A-tie kulki välillä kapeahkossa rotkossa, vierellä joki.
89A-tie kulki välillä kapeahkossa rotkossa, vierellä joki.
Flagstaffin pohjoispuolella on Sunset Craterin kansallismonumentti (National Monument kuten Montezuma Castlekin) ja siellä on laavakivialueita. Tässä kasvoi aavemaisia haapoja.
Flagstaffin pohjoispuolella on Sunset Craterin kansallismonumentti (National Monument kuten Montezuma Castlekin) ja siellä on laavakivialueita. Tässä kasvoi aavemaisia haapoja.
Laavakivikenttää.
Laavakivikenttää.

laavakivimaisemaa

Lisko laavamaisemissa.
Lisko laavamaisemissa.
Metsämaisemaa läheltä Sunset Crateria.
Metsämaisemaa läheltä Sunset Crateria.

Ruokailua Flagstaffissa

Flagstaffin kauppakeskuksen food courtissa sai vegaaniburgeria ja vieläpä tosi hyvää sellaista. Tsekkasimme Gardenburgerin piffiainekset. Yleensäkin sanoisin että parhaat kasvisburgerit olen syönyt kunnon rasvaisissa pikaruokaloissa ja grilleissä. Sämpylän kuuluu olla höttöistä ja lättänää, ei mitään kovaa kokojyvää. Burgerin pitää painua kasaan. Onneksi tässä burgerissa sisälle sai vihanneksia ettei ollut ihan riisuttu versio.
Flagstaffin kauppakeskuksen food courtissa sai vegaaniburgeria ja vieläpä tosi hyvää sellaista. Tsekkasimme Gardenburgerin piffiainekset. Yleensäkin sanoisin että parhaat kasvisburgerit olen syönyt kunnon rasvaisissa pikaruokaloissa ja grilleissä. Sämpylän kuuluu olla höttöistä ja lättänää, ei mitään kovaa kokojyvää. Burgerin pitää painua kasaan. Onneksi tässä burgerissa sisälle sai vihanneksia ettei ollut ihan riisuttu versio.
Kun tilasin pikaruokalan "Fried mushroomsit" en ajatellut niiden olevan tällä tavalla leivitettyjä.
Kun tilasin pikaruokalan ”Fried mushroomsit” en ajatellut niiden olevan tällä tavalla leivitettyjä.
Iltapalaksi syötiin motellihuoneessa vielä salaattia niin kuin useimpina muinakin matkan iltoina. Tässä valmissalaatinlehtisekoitusta, pinaattia, guacamolea ja jotain valmissalaatinkastiketta. Useimmiten tässä olisi ollut mukana vielä vegaaninakkeja, valmismaustettua tofua tai papuja.
Iltapalaksi syötiin motellihuoneessa vielä salaattia niin kuin useimpina muinakin matkan iltoina. Tässä valmissalaatinlehtisekoitusta, pinaattia, guacamolea ja jotain valmissalaatinkastiketta. Useimmiten tässä olisi ollut mukana vielä vegaaninakkeja, valmismaustettua tofua tai papuja.

5 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s