Koiran hankinta Thaimaasta

on
Laila-pentu Care for Dogsilta Chiang Maista.
Laila-pentu Care for Dogsilta Chiang Maista. Yleisimmät pentutapaukset siellä ovat tarhan eteen jätetyt ja aamulla löydetyt pennut.

Maailma on niin pieni, että koiran voi pelastaa vaikka Thaimaasta. Pääasia että pelastaa. Thaimaassa paljon matkustaville on luontevaa vierailla paikallisessa koiraturvatarhassa ja adoptoida sieltä koira. Se on yksi pieni tapa avustaa matkakohdettaan rahan lahjoittamisen lisäksi. Tuo teko ei pelasta maailmaa, mutta pelastaa sen yhden koiran ja se riittää. Loma jää ikuisesti mieleen. Tietenkin pitää olla muutenkin suunnitellut koiran ottamista ja valmis sitoutumaan jopa 15 vuodeksi koiran iästä riippuen.

Kirjoitan tässä yleisesti turvatarhojen koirien taustoista ja seuraavissa postauksissa itse adoptioprosessista ja matkustamisesta Suomeen.

Koira tulee hankkia turvatarhalta

Casey on ihana vanhempi herra, joka asuu Care for Dogsin turvatarhalla, mutta sen kuuluisi päästä oikeaan kotiin.
Casey on ihana vanhempi herra, joka asuu Care for Dogsin turvatarhalla, mutta sen kuuluisi päästä oikeaan kotiin. En muista hänen tarinaansa, että miksi Casey on päätynyt tarhalle.

Puhun tässä pelkästään rescue-koirista, rotukoirien ostaminen kasvattajilta ei tule kysymykseen, siinä ei ole mitään järkeä. Ethän missään nimessä osta koiranpentua säälistä Chatuchakin markkinoilta tai vastaavista paikoista, se vain kannustaa koirankasvattajia jatkamaan toimintaansa ja myymään entistä enemmän koiria markkinoilla. Noidankehässä myyjät tappavat koirat, jos niitä ei osteta pieninä pentuina, mutta silti yhdenkin pennun ostaminen kannustaa jatkamaan tätä toimintaa ja teettämään entistä enemmän pentuja ja tappamaan entistä useampia isoksi kasvaneita ja vaikeammin kaupattavia pentuja.

Olen Bangkokissa seurannut järkyttyneenä hotellihuoneeni ikkunasta beaglekennelin toimintaa päivä toisensa jälkeen, kun kiukkuinen mummo löi ja riepotteli beagleja joka päivä ilman minkäänlaista kiintymyksen ja ilon osoittamista koiria kohtaan. Tällaiset paikat pitää sulkea kannattamattomina, ei tukea niitä ostamalla niistä koiria.

Eli vastuullinen ihminen hankkii koiran Thaimaasta vain koiraturvatarhalta tai adoptoi muuten avun tarpeessa olevan kodittoman koiran.

Malie on pelastettu koiranliharekasta. Nyt se asuu Euroopassa.
Malie on pelastettu koiranliharekasta. Nyt se asuu Euroopassa. Thaimaassa on paljon vastaavia koiranlihakaupalta pelastettuja koiria, jotka asuvat ruuhkaisissa koirakeskuksissa ja tarvitsisivat kipeästi kodin.

Kaduilla asuvat koirat eivät ole jotenkin ”enemmän avun tarpeessa” kuin koiraturvatarhoilla elävät koirat. Joku voisi ajatella, että turvatarhojen koirat ovat jo turvassa ja olisi jotenkin hienompaa pelastaa koira suoraan kadulta. Mutta turvatarhoille on valikoitu koiria, jotka eivät pysty olemaan kadullakaan ja turvatarhoihin pitäisi aina saada tilaa seuraaville avuntarpeessa oleville koirille.

Tarhoilla on aina liian vähän tiloja ja varoja ja niitä tarvitaan kaikkein kriittisimmille tapauksille. Niiden ei pitäisi olla minkään koirien loppusijoituspaikkoja. Siksi kaikkein varminta on adoptoida koira niistä. Turvatarhat tuntevat alueensa kulkukoirineen ja yleensä niillä on jonkunlainen strategia miten seuraavat populaatioita, steriloivat, rokottavat ja madottavat koiria.

Kadulla elämisessä on suuret riskinsä (ihmiset ja taudit), mutta Thaimaan katukoirat eivät välttämättä kaipaa omistajaa, jos ne ovat terveitä ja löytävät ruokaa. Thaimaassa katukoirien läsnäolo on osa elämää ja lemmikin omistamisen käsitekin on siellä erilainen. Vapaana elävää sekarotuista koiraa ei usein sanota omaksi koiraksi, vaikka sitä olisi syötetty pennusta pitäen ja sille olisi annettu nimi. Asuin Chiang Maissa kadulla, jossa eli Duu Duu, yksi ihanimmista koirista ikinä. Kannattaa lukea juttu tuosta linkistä, niin voit saada tarkemman käsityksen siitä, millaista katukoiran elämä Thaimaassa on parhaimmillaan.

Ta Waenin ja Tong Langin rantojen välissä roskakasoissa oli maailman huonokuntoisin koiranpentu. Sen iho oli ruvella ja varmaankin punervaksi palanut karvattomuudessaan. Tällaiset piittaamattomuudet pilaavat Thaimaan paratiisimaineen.
Tämä koiranpentu Koh Larnin saarella Pattayan edustalla on jäänyt mieleen.

Toki Thaimaassa on hirveästi todella surkeita katukoiratapauksia, koiria jotka kovasti tarvitsisivat apua. Jos asuisin Thaimaassa alueella, jossa ei olisi koiraturvatarhaa, alkaisin viemään kulkukoirille joka päivä ruokaa ja viemään niitä lääkäriin mikäli joku olisi sairas. Ehkä myös keräisin rahaa, jotta niitä voisi viedä steriloitavaksi ja rokotettavaksi.

Ensin tutustuisin tilanteeseen, etten alkaisi syöttämään koiria alueella, jossa niistä jo pidetään huolta, koska tokihan haluaisin paikallisten ihmisten jatkavan vastuun ottamista. En ensimmäisenä ryhtyisi perustamaan turvatarhaa ja ottamaan koiria itselleni.  Tehokkaimmin koiria voi alkaa auttaa ruokkimalla, rokottamalla, steriloimalla ja sairaita eläimiä hoitaen siellä missä ne ennestään asuvat. Seuraan Facebookissa koirien auttajaa, joka tekee tätä Thaimaassa, The Man That Rescues Dogs >>

Mieti miten toimit katukoirien kanssa

Blackie on Lanta Animal Welfarella asuva sokea pentu. Sen emo ja muut pennut olivat jättäneet sen jälkeensä ja turistipariskunta pelasti sen ja odottaa saavansa Blackien kotiinsa kunhan se on valmis matkustamaan.
Blackie on Lanta Animal Welfarella asuva sokea pentu. Sen emo ja muut pennut olivat jättäneet sen jälkeensä ja turistipariskunta pelasti sen ja odottaa saavansa Blackien kotiinsa, kunhan se on valmis matkustamaan.

Älä tuo kulkukoiraa asumaan luoksesi, mikäli et aio viedä sitä mukanasi. Itsenäisestä katukoirasta ei pidä tehdä ihmisestä riippuvaista kotikoiraa, ellei sen loppuelämä ole taattua kotikoiran elämää. Ethän kuvittele voivasi viedä sitä koiraturvatarhalle asumaan tai kenellekään muulle hoidettavaksi siinä vaiheessa kun lähdet. Turvatarhoilla on tarkat omat kriteerinsä siitä, ketkä koirat ovat niin epätoivoisessa tilanteessa, että ne on otettava sinne asumaan. Turistit eivät yleensä voi tietää koko kokonaisuutta, vaan saattavat kiintyä ensimmäiseen näkemäänsä koiraan kadulla ja haluaisivat viedä sen turvatarhalle, vaikkei sillä olisi mitään hätää.

Mutta jos koira on sairas (väsynyt, voimaton, ruokahaluton), sillä on vammoja tai iho on karmeassa kunnossa, niin sellaiset koirat tarvitsevat apuasi ja ne pitää viedä hoitoon. Sellainen paikka on eläinklinikka tai klinikallinen turvatarha.

Koiran hankinta Thaimaassa

Myös Cocon löysi ja adoptoi ruotsalaisperhe, joka odottaa saavansa Cocon Ruotsiin muutaman kuukauden kuluttua.
Myös Cocon löysi ja adoptoi ruotsalaisperhe, joka odottaa saavansa Cocon Ruotsiin muutaman kuukauden kuluttua.

Lanta Animal Welfaren turvatarhalla asuu aina välillä koiria ja kissoja, jotka niiden uudet omistajat ovat löytäneet ja pelastaneet jostain, ja joiden pitää tulla asumaan turvatarhalle siksi aikaa, kunnes ne ovat valmiita seuraamaan omistajia uusiin kotimaihinsa. Prosessi kun kestää Eurooppaan muutaman kuukauden ja Yhdysvaltoihin ja Kanadaan 1-2 kk. Joskus omistajien on pitänyt lähteä edellä. He maksavat näistä koirista ja kissoista hoitomaksun sekä adoptointi- ja matkakulut. He ovat tietysti sopineet ja maksaneet etukäteen kaikesta. Jos koiran- ja kissanomistajat ovat asustelleet Thaimaassa jo pidempään, on järkevintä aina tehdä eläimelle tuo prosessi jo valmiiksi, mikäli on mahdollista joutua palaamaan Suomeen lyhyemmällä kuin neljän kuukauden varoajalla.

Apple Care for Dogsilta.
Apple Care for Dogsilta, jonne se tuotiin puolitoista vuotta sitten kahden sisaruksensa kanssa. Ne olivat pieniä ja henkihieverissä, niiden ihot olivat miltei kaljut ja rupiset. Kesti vain noin kuukauden, kun ne tervehtyivät.

Mutta helpoin tapa on adoptoida eläin, joka jo asuu turvatarhalla. Alla on lista joistain Thaimaan tarhoista, joista voi adoptoida koiran. Kaikissa on omat käytäntönsä, mutta jotkut (esim. Soi Dog ja Lanta Animal Welfare) tekevät kaiken paperityön puolestasi tai ainakin voivat auttaa siinä.

Jos sinulla ei ole varaa tuhannen euron adoptointi- ja matkakuluihin, niin silloin sinun ei pitäisi hankkia koiraa ollenkaan Suomestakaan. Koiranomistajan pitää olla varautunut siihen, että koirasta voi milloin vain tulla tuota suurempiakin sairaskuluja.

Thaimaan koiraturvatarhoja, joista voi adoptoida koiria:

Phuket: Soi Dog Foundation

Koh Lanta: Lanta Animal Welfare

Chiang Mai:
Care for Dogs
Elephant Nature Park
Santisook

Koh Samui: Dog and Cat Rescue Center Samui

Laem Mae Phim (lähellä Koh Sametin saarta ja Rayongia): Dog Rescue Thailand

Bang Saphan (rannikolla Hua Hinin ja Chumponin puolivälissä): Headrock Dogs Rescue

Kanchanaburi: Baan Unrak

Lue myös:

Lanta Animal Welfaren koirat ja niiden adoptointi >>
Katukoiramme Duu Duu >>
Koiran hankkiminen ja matkailu >>
Adoptoin koiran Thaimaassa >>
Jössi-koira myrkytettiin Thaimaassa vuosi sitten >>
Mitä reilu matkailija ottaa huomioon >>

10 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s