Mitä tapoja olen oppinut Thaimaassa

on

pitkähäntävene

Suomeen tultuani huomasin pari juttua, mitkä olivat jääneet Thaimaasta päälle. Ensinnäkin liikenne tuntui kulkevan väärällä puolella. Tämä yllätti minut, koska ajoin itse Thaimaassa vain mopoa aina tien laitimmaista vasenta reunaa. Koska ajoin autoa vain pari kertaa, ajattelin ettei tuommoista tuntumaa autoiluun ehtisi syntyä. Sen sijaan ajattelin, että vain mopoa olisi hankala ajaa Suomessa.

Oikealla kädellä ojentaminen

Se hetki tuli ikuistettua, kun menetin sydämeni durianille balilaisella temppelillä.
Tässä kuvassa osoitetaan oikealla ja otetaan duriania oikealla kädellä.

Vieläkin tuntuu, että saisi ojentaa vain oikealla kädellä ja pitäisi nähdä vaivaa kolikoiden ja tavaroiden siirtelystä kädestä toiseen, jotta ei sillä vasemmalla ottaisi vastaankaan. Aasiassahan vasenta kättä pidetään likaisena (ja sehän voi olla likaisempi, koska sitä käytetään vessassa huljutteluun) ja sillä ei myöskään syödä silloin kun käsin syödään (thaimaalaiset pitävät kyllä lusikkaa vasemmassa).

Asioiden pehmeästi esittäminen

Minulle sopii aivan loistavasti se, ettei ikäviä asioita aina läjäytetä päin naamaa. Tykkään siitä, että ihmisten välistä kanssakäyntiä pehmennetään monin eri keinoin. Harjoitin tätä tosi paljon esimerkiksi Koh Lantan eläinkeskuksella, kun paikalliset saapuvat sinne lemmikkiensä kanssa. Jos eläinlääkäri ei heti pysty ottamaan heitä vastaan, joskus asiakkaat kysyvät voivatko jättää kissansa siihen ja tulla takaisin myöhemmin. Tämä on ehdoton ei, ihmisten pelätään dumppaavan eläimensä sinne ja muutenkin sysäävän eläimen keskuksen vastuulle. Tämä pitää sitten esittää pehmeästi. Käytin semmoista epätoivoista hymyä ja sanoin soriiiiiii.

Karmat puhdistetaan ja kuolleet sukulaiset lepytetään rituaaleilla.

Thaimaassa vältellään konflikteja, mistä tykkään. Vuosi sitten Yhdysvalloissa ollessani tuntui joskus pahalta kun kuulin ihmisten räyhäävän toisilleen ja koin ihmisten muutenkin olevan valmiita haastamaan vastapuolen. Thaimaassa tietysti mennään äärimmäisyyksiin ja yksi kulttuurierojen selitys tässäkin on kasvojen menettäminen. Yhdysvalloissa ja Suomessa pidetään hyvin tärkeänä totuudessa pysymistä ja omien näkemysten suoraa esittämistä. Thaimaassa taas ei ole niin paha juttu valehdella kuin sanoa valehtelijaa valehtelijaksi. Tämän takia Thaimaassa joutuu kummallisiin tilanteisiin, joissa toinen valehtelee päin naamaa ja siinä pitää jotenkin luovia, jotta ei loukkaisi valehtelijaa!

En ole edes kokenut Bangkokin yläluokan hienoa tapakulttuuria, vaan turistialueilla me koemme enemmän semmoista maalaismaista rennompaa elämistä ja olemista. Varmasti olisi ihan loputtomat mahdollisuudet tyriä ja olla vulgaari.

Sanojen venyttäminen ja khaa

Chiang Mai breadThaimaan reissarit voivat hauskuutella thaimaalaisittain puhumisella eli puhumalla yksinkertaista englantia sanoja venyttäen. Mutta teen näin Thaimaassa ihan oikeastikin kun haluan olla kohtelias ja pehmentää puhettani.

Naisethan tervehtivät Thaimaassa sanomalla sawaddii khaa ja kiittämällä khop khun khaaaa (miehet sanovat khop kun khap). Hommaan kuuluu siis venyttää khaa-sanaa. Sanan khaa voi lisätä vähän joka lauseen päätteeksi kohteliaisuuden lisäämiseksi. Aluksi Suomessakin tuo sana livahti suusta vahingossa kassalla ja sen semmoisissa tilanteissa.

Mielen malttaminen

Thaimaassa olen oppinut tyyneyttä. Matkat kestävät kovin usein pitempään kuin mitä etukäteen on kerrottu, niin usein jokin ei toimi, ihmisten kanssa on kieli- ja kulttuurimuurin takia käsittämättömiä tilanteita, aikatauluja ei noudateta jne. Thaimaalaisten mielestä tyylikkäintä on ottaa asiat rauhassa, säilyttää ”viileän sydämen” – jai yen. Siksi itsekin sain cooleimman olon, kun otin asiat tyynesti. Myös esimerkiksi hyönteiset ja tapaturmat.

Rukoilijoita Bangkokin Erawan-pyhätöllä. Uskonnottoman voi olla vaikea ymmärtää mitä syvällisyyttä on rituaaleissa kuten rukoilussa ja temppelivierailuissa.
Rukoilijoita Bangkokin Erawan-pyhätöllä.

Vaikka toisaalta konfliktien välttely tuntuu tutulta, niin olen kuitenkin Suomessa oppinut, että esimerkiksi aggressiivisuus vääryyksien edessä on tyylikästä, mitä se ei ole Thaimaassa. Tyyneyden lisäksi olen oppinut Thaimaassa myös lannistuneisuutta asioiden edessä, kun en voi niille yhtään mitään. En ihaile buddhalaista filosofiaa enkä sitä että pahojen asioiden annetaan olla eikä asioihin puututa. Se vain on Thaimaassa pakko, kun minä en muuta voi. En pidä siitä, miten thaimaalainen yhteiskunta ei kannusta ihmisiä aktiivisuuteen. Kyllähän korruptio ja epätasa-arvo lannistaa ja samoin se ettei asioihin voi puuttua kovin suoraviivaisesti.

Sormella tai kädellä osoittaminen

Jos tarkoitus on näyttää tulemaan tänne päin, niin sen voisi näyttää jotenkin näin. Samoin näin vilkutellaan esimerkiksi pyörällä kääntyessä.
Jos tarkoitus on näyttää tulemaan tänne päin, niin sen voisi näyttää jotenkin näin. Samoin näin vilkutellaan esimerkiksi pyörällä kääntyessä.

Jos minun tarvitsee osoittaa thaimaalaiselle jotakin, vaikkapa suuntaa, en osoita sormella. Käytän koko kämmentäni ja silläkin vältän sojottamasta suoraan. Osoittelu on yleensä Aasiassa epäkohteliasta ja niin myös Thaimaassa. Olen huomannut myös, että jos mopon kyydissä olija auttaa näyttämään mihin suuntaan ovat kääntymässä, hän hiukan vilkuttaa kädellä sojottamisen sijaan ja olen alkanut tekemään samoin.

Ihmisen ohittaminen

bangkokin naisia
Edes Bangkokissa ei törmäillä toisiin ihmisiin eikä juosta ihmisruuhkassa.

Ahtaassa tilassa toisen ihmisen ohittaminen tehdään kohteliaimmin kumartumalla hiukan. Toisen ohi suoraan kiiruhtaminen on epäkohteliasta. Käsittääkseni aikuisen ei tarvitse laskea päätään lapselle, mutta etenkin jos ohitat vanhuksen, on hyvä edes vähän laskea päätään.

Munkin ohittaminen

Munkki laskeutumassa Kultaisen vuoren huipulta.
Munkki laskeutumassa Kultaisen vuoren huipulta.

Jos buddhalaismunkki kävelee vastaan, saatan siirtyä ajotien puolelle odottamaan ohitusta, jotta en koskettaisi munkkia. Tämä koskee lähinnä vain naisia, buddhalaismunkit eivät saa koskettaa naisia. Tällaiset säännöt ovat mielestäni tyhmiä, mutta en halua loukata thaimaalaisia enkä aiheuttaa munkeille hankaluuksia (heidän pitäisi käydä jotkut puhdistautumisriitit, jos vahingossa koskettaisivat minua).

Siinä ei ole sääntöä etteivätkö munkit voisi keskustella kanssasi. Kerran Chiang Maissa kävelin ajotien vieressä ja munkin käyttämä tuk-tuk poimi minut kyytiin ja antoi ilmaisen matkan mopovuokraamoon, jonne olin menossa. Matkalla juttelimme ja munkki antoi minulle esitteen heidän meditointikursseistaan.

Jaloilla osoittamisen välttäminen

jalat bussissa
En tiedä miten kamalaa oli, että matkustimme Thaimaassa joskus jalat tangolla. Kuski istui alempana.

Vältän usein istumasta jalka toisen päällä niin että toisen jalan varpaat sojottavat minne sattuu. En ole huomannut thaimaalaisten olevan kuitenkaan kamalan tarkkoja tässä. Tärkeintä on, ettet varsinkaan temppelissä istu suorin jaloin niin että jalkapohjasi osoittaisi alttarille.

Miehiin suhtautuminen

Paraativaunuissa oli koristeltuja ihmisiä, jotka näyttivät jumalilta.
Thaimaalaisten ihannemies loy krathong -paraatissa Chiang Maissa.

Teen Thaimaassa samaa kuin tosi monissa muissakin matkakohteissa, vältän katsomasta miehiä suoraan. Se ei ole mikään sääntö täällä samalla tavalla kuin vaikkapa Tunisiassa, mutta minua ei yhtään kiinnosta antaa kenenkään ymmärtää yhtään mitään ylimääräistä. En myöskään väläyttele mitään supermaireita hymyjä, semmoinen perusneutraali riittää.

Peittävä pukeutuminen

On varmasti sekä vanhenemisen että Thaimaassa pidempään oleskelun aiheuttamaa, etten ymmärrä turistien halua kulkea uimapuvussa kylänraitilla, käyttää osan pakaraa paljastavia shortseja, läpinäkyviä vaatteita, bikiniyläosia tai muuten vain näyttää hirveästi paljasta pintaa. Mekoissakin olisi parasta olla hihat jo palamisen estämiseksikin. Lue: Vähin vaattein kekkuloivat turistit >>

Nöyristelemättömyys

Ensimmäisellä pitkällä reissullani yli kymmenen vuotta sitten huomasin käyttäväni ällöttävää hermostunutta naurua esimerkiksi ravintoloissa ruokaa tilatessani. Ehkä tuo vieläkin joskus livahtaa. Se syntyi varmaan fiiliksestä, että tässä minä valkoinen läski pyydän palvelua riistetyiltä paikallisilta, joilla itsellään ei olisi varaa reissata ja syödä ravintoloissa. Ehkä naurulla koitin osoittaa olevani ystävällinen maanmatonen.

Thapae Gaten ruokatori.
Thapae Gaten ruokatori Chiang Maissa.

Luulen vihdoin oppineeni, että näin tämä homma menee, minä maksan palveluista, joita saan ihan niin kuin kaikki muutkin. Tässä on varmaan auttanut se mitä olen Thaimaasta lukenut. On noloa waiata ja kumarrella kerrossiivojille, myyjille ja lapsille. Se nolottaa thaimaalaisia, vaikket itse älyäisi nolostella, koska Thaimaassa on tarkka koodisto kuka waiaa ensin, kelle jätetään vastaamatta waiaukseen ja mille tasolle kädet asetetaan (lue lisää: Miksi en tykkää waiata Thaimaassa [2016]>>). Nykyisin minua nolottaa turistit, jotka haluavat osoittaa ylimitoiteluilla eleillä ja sanoilla olevansa tasa-arvoisia muiden kanssa. Tietenkin (toivottavasti tietenkin!) me olemme kaikki tasa-arvoisia varallisuudesta ja statuksesta riippumatta, mutta thaimaalaiset ikävä kyllä eivät ajattele ollenkaan niin.

Lue lisää thaikulttuurijuttuja:
Selfie-hullua ja pinnallista kulttuuria Thaimaassa >>
Thaimaassa ei kannata äksyillä >>
Mistä pidän thaimaalaisissa >>
Nämä asiat ärsyttävät Thaimaassa >>
Kun olinpaikka ja matkakohde ärsyttää >>
Intialaisten ja thaimaalaisten vertailua >>
Kaikissa kulttuureissa on kivaa ja mätää >>
Kulttuurishokin vaiheet >>
Aasialaisesta epäitsenäisyydestä ja yhteisöllisyydestä (touko 2012) >>

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s