Schillingerin ravintolat Wienissä rikkovat vegaanistereotypioita

on
Schillingerin majatalon vegaani lihaisa gusto pan, jossa on ranskalaisten päällä pari sipulirengasta, varras, makkara, täytetty feikkilihaköntti ja joku mausteinen köntti. Näitä sai dipata majoneesiin.
Schillingerin majatalon vegaani lihaisa gusto pan, jossa on ranskalaisten päällä pari sipulirengasta, varras, makkara, täytetty feikkilihaköntti ja joku mausteinen köntti. Näitä sai dipata majoneesiin.

Kunpa Schillingerin ravintoloita olisi kaikkialla. Lihansyöjät voisivat muuttaa tapansa saman tien vailla ongelmaa, vaikka tekisi mieli syödä ravintolassa lihaisaa roskaruokaa. Schillinger on sipsikaljavegaanin unelmapaikka tuhteine annoksineen ja jälkiruokineen.

Gasthaus Schillingerin takka ja raput ylös.
Gasthaus Schillingerin takka ja raput ylös.

Schillingerin vegaaniketjussa ensin oli perinteinen gasthaus Wienin pohjoispuolella. Paikka on ollut Schillingerin suvulla jo yli kaksisataa vuotta. Kunnioitan yritystä vielä enemmän luettuani lisää paikan vegaaniuudistuksesta. Nykyinen yrittäjä asui New Yorkissa, mutta hänen piti palata ottamaan perhebisnes haltuunsa. Hän ei kuitenkaan halunnut ryhtyä tappamaan sikoja, vaan ryhtyi kasvissyöjäksi ja vaimonsa kanssa ovat kehittäneet Schillingerin vegaaniruokia vuodesta 2001.

Nyt Wienissä on gasthausin lisäksi myös moderneja fast food -ravintoloita Swing Kitcheneitä, joita toivottavasti tulisi lisää, jopa ympäri Eurooppaa (vink vink, franchisingistä kiinnostuneet lukekaa Company Information Booklet >>)

Gasthaus Schillinger Wienin pohjoispuolella

majatalon kyltti(Päivitys heti alkuun 2019: Gasthaus Schillingeriä ei enää ole, koska yrittäjät keskittyvät laajentamaan Wienin keskustan Swing Kitcheneitä).

Ajoimme noin puoli tuntia Wienistä päästäksemme Schillingeriin, joka on vegaaninen ravintola pikkukylä Grossmuglissa. Sinne saattavat paikallisetkin mennä illalla lasilliselle ja toiset ajavat varta vasten syömään kauempaakin pöytävarauksia jo varhain tehden. Sinne mennessä pitää tarkistaa aukioloajat, koska päivällä voi olla siesta-aika ja kannattaa myös jo vaikka Suomesta käsin soittaa ja tarkistaa tarvitseeko varata pöytä.

Katsoin netistä muiden ottamia kuvia Gasthausista ja näyttäisi siltä, että paikka on nyt entistä tyylikkäämpi, ainakin annosten kokoonpano. Gasthausissa ei käsittääkseni ikävä kyllä ole majoitusta, vaan paikka keskittyy ruokaan. Sikäli ei ehkä ihmekään, koska en tiedä miksi majoittuisin tuonne pikkukylään muutoin kuin syömään itseni halkeamispisteeseen.

Gusto pan -annos ja sen mukana tullut hapankaali sekä alkuruoaksi tilaamani leikkitonnikalasalaatti.
Gusto pan -annos ja sen mukana tullut hapankaali sekä alkuruoaksi tilaamani leikkitonnikalasalaatti.

Schillingeristä saa Itävallassa perinteisesti syötyjä ruokia vegaaniversioina. Gulassin mukana oli knöödeleitä, eli yleensä perunasta sun muusta tehtyä keitettyä massaa. Ihan kannattava ajatus kokeilla semmoista perunan tai pastojen sijaan. Cordon bleu tuli persiljaperunoiden kanssa.

Itse tilasin paikan övereimmän annoksen Gusto panin, jossa oli ranskalaisten päällä monenmoista lihaketta. Onneksi tilasin myös tonnikalasalaattia matkivan annoksen, koska harvoja ruokarajoitteitani on liian kuiva ruoka. Olen salaatteja ja vihanneksia innolla syövä vegaani, joka kuitenkin arvostaa tällaisia mahdollisuuksia syödä kuin rekkamies.

Gasthaus Happy Cowssa >>

Swing Kitchenit Wienin keskustassa

menuseinääSchillinger´s Swing Kitchenin juttu ovat niiden burgerit, mutta sieltä saa muutakin roskaruokaa, kuten nuggetteja, aasialaista feikki ankkaa ja tanakkoja wrappejä. Paikassa oli mielestäni täydellisen yksinkertainen fast food -menu. Jälkiruoaksi on montaa eri kakkua (juustokakku, sacher, tiramisu, jugurttitorttu ja mantelinougatleivos) sekä vegaanipehmistä, josta olen unelmoinut, mutta vatsassani ei ollut sille enää tilaa burgerimenun jälkeen (juustoburgeri, coleslaw ja seljankukkalimu). Ostin muita jälkiruokia mukaan.

schillingersin tiskiWienissä on tällä hetkellä kaksi Swing Kitcheniä eri sijainneilla, me kävimme Schottenfeldgassella. Toinen olisi myös vanhasta keskustasta länteen, lähellä Naschmarktia Operngassella.

Swing Kitchenissä näkyy perustajan tykästyminen New Yorkiin ja fast food -kulttuuriin ja tällainen ravintola Helsingissä olisi hohdokkaampi kuin mikään nykyisistä burgeripaikoistsa.

Gasthaus Schillingeristä ja Swing Kitchenistä muissa blogeissa:

Vegantourist (2014) >>

Aliciouslyvegan (2015) >>

Vegaanihampurilainen coleslawn kera Swing Kitchenissä.
Vegaanihampurilainen coleslawn kera Swing Kitchenissä.
Juustokakku, jossa vadelmasattumia. Tykkään enemmän juuri tällaisista rahkaisen oloisista juustokakuista kuin jäkeröistä newyorktyylisistä.
Juustokakku, jossa vadelmasattumia. Tykkään enemmän juuri tällaisista rahkaisen oloisista juustokakuista kuin jäkeröistä newyorktyylisistä.
Tiramisu oli ihan oikeasti suussa sulavaa.
Tiramisu oli ihan oikeasti suussa sulavaa.
Tällaisia manteli-nougatleivoksiakin olisi saanut.
Tällaisia manteli-nougatleivoksiakin olisi saanut.
Swing Kitchenin leivostiski.
Swing Kitchenin leivostiski.
Swing Kitchen sisältä.
Swing Kitchen sisältä.
Gasthaus Schillinterin gulassi knöödeleillä.
Gasthaus Schillinterin gulassi knöödeleillä.
Cordon bleu vegaanisena. Annoksen mukana tuli myös salaattilautanen.
Cordon bleu vegaanisena. Annoksen mukana tuli myös salaattilautanen.
Vegaaninen tonnikalasalaatti. Päällimmäisenä merileväkaviaaria (Caviart), jota saa monista marketeista Suomesta ja maailmalta. Feikkikatkaravut kuten tämä eivät maistu paljoa miltään, mutta ovat ihan hauskoja. Salaatti oli oikein messevää.
Vegaaninen tonnikalasalaatti. Päällimmäisenä merileväkaviaaria (Caviart), jota saa monista marketeista Suomesta ja maailmalta. Feikkikatkaravut kuten tämä eivät maistu paljoa miltään, mutta ovat ihan hauskoja. Salaatti oli oikein messevää.
Gasthaus sisältä.
Gasthaus sisältä.
Gasthaus kylän kadulta.
Gasthaus kylän kadulta.
Gasthausin menu.
Gasthausin menu.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s