Neljän päivän vegaaniravintolakierros Wienissä

on
Raakasacherkakku.
Raakasacherkakku Simply Rawssa.

Wienin visiittini oli syömisen juhlaa, kun kaverimme vei meitä paikasta toiseen. Söin tyylikästä rekkamiesruokaa Schillingerin vegaanisessa majatalossa Wienin ulkopuolella sekä Swing kitchenissä Wienin keskustassa, jäätelöä Veganista-ketjun kioskeissa, aamiaista koristeellisessa raakakahvila Simply Rawssa, kakkua vegaanileipomo NomNomissa ja vegekebabia Adam & Lunassa Tonavan varrella. Lisäksi kierrokselle kuului monia suureksi osaksi vegaaniruokaa tarjoavia paikkoja, kuten bagelpaikka Blue Orange, lähi-itäläistä ruokaa Nenissä Naschmarktin torilla ja salaattia raparperikastikkeella jokilaivassa. Viimeisenä aamuna en jaksanut tilata kuin kakkua ja kahvia vegaaniravintola Deli Bluemissa, jossa olisi saanut erilaisia aamiaismenusettejä newyorkilaisesta itävaltalaiseen. Maha kärsi kaikesta tuosta mättämisestä.

Tässä kuvassa on vain Wienin keskustan vegaaniravintolat, lisäksi on muut kasvisravintolat ja paikat, joissa on hyvä vegaanimenu. Kuva: Happy Cow
Tässä kuvassa on vain Wienin keskustan vegaaniravintolat, lisäksi on muut kasvisravintolat ja paikat, joissa on hyvä vegaanimenu. Kuva: Happy Cow

Helsingissäkin vegaanitarjonta on parantunut sen parin vuoden aikana kun olin poissa. On tullut kaikenlaista uutta tuotetta kauppoihin, Vegekauppa Vaasankadulle ja pari uutta kasvisravintolaa (Cargo ja Just Vege). Vielä kun pääsisi Wienin tasolle. Wienissä on toki enemmän asukkaita kuin Helsingissä ja vastaavasti enemmän kysyntää. Berliinistä lähtenyt Veganz-ruokamarketti on avannut Saksan osoitteiden ja Prahan lisäksi Wienissäkin.

Kovin monessa Wienin ravintolassa vaikutti olevan vegaaniannoksia, sain esimerkiksi mahtavan couscous-hummusleivän sattumanvaraisesti vierailemassamme baarissa. Ja kaverini asuu Wienin keskustassa vastapäätä isoa luomukauppaa ja Govinda-kasvisravintolan vieressä, eikä hän edes ole käynyt kummassakaan, koska muualta löytyy mieleisempää tarjontaa tarpeeksi. Wienissä ei tosiaankaan tarvitse turvautua kiinalaisiin ravintoloihin, joissa muualla maailmassa käyn vegaaniruoan saannin ollessa heikkoa.

Swing Kitchen sisältä.
Vegaaninen pikaruokapaikka Swing Kitchen sisältä.

Jos jollakulla on vielä tietty käsitys siitä, että kasvisravintolat näyttävät tietynlaisilta ja että niissä myydään tietynlaista ruokaa, niin se käsitys on jo vanhentunut. Vierailemissamme paikoissa ei ollut hippisisustusta, huonekasvipaljoutta, intialaista musiikkia eikä listoilla ollut itupöperöitä (vaikka kaikki kunnia iduille, jotka saisivat kuulua kaikkien ruokavalioon). Eikä voi kuin ihmetellä miten Suomesta voi löytyä niin surkeita kokkeja, että Facebookin ”paskaa vegaaniruokaa” -ryhmään löytyy postattaviksi kuvia ankeista ravintola-annoksista (kun muut seurueesta saavat messevää kakkua niin vegaani saa hedelmäsalaatin…).

Naschmarktilla oli myynnissä monenlaista hummusta.
Naschmarktilla oli myynnissä monenlaista hummusta.

Uudeksi suosikikseni muodostui punajuurihummus, vaikka aiemmin olen ollut sitä mieltä, ettei hummukseen tule sotkea mitään vihanneksia. Reissun kosteasta puolesta vastasivat spritzerit eli valkoviiniä kupliviin juomiin sekoitettuna. Weisswein gespritz oli ihan vain viiniä ja vissyä, mutta holler spritzerissä makeutta toi lehmuksenkukkajuoma ja aperol spritzer oli makean katkeraa.

Monissa ravintoloissa kummastutti, ettei heillä ollut englanninkielistä menua lainkaan. Wienissä kuitenkin käy paljon turisteja.

Schillingeristä kirjoitin erikseen, koska se on jotain aivan erityistä – tyylikästä rekkamiesruokaa vegaanisena: Schillingerin ravintolat Wienissä rikkovat vegaanistereotypioita >>

Veganistan jäätelökioskit

 

Veganista.
Veganistalla on kolme jäätelökioskia ympäri Wieniä.
Veganistasta saa kahdeksaatoista jäätelömakua.
Veganistasta saa kahdeksaatoista jäätelömakua.

veganistan jätskit

Veganista Facebookissa >>

Raakaravintola Simply Raw

 

simply raw ulkoa
Simply Raw sijaitsee hienolla kadulla.

Simply Raw on ehkä nätein vierailemani ravintola, oikein kepeää ranskalaista sisustustyyliä. Vaikka se mainostaa itseään leipomona, on siellä myös muuta ruokaa. Istuimme siellä kolmisen tuntia yhtenä pilvisenä päivänä suunnittelemassa Thaimaahan lähtöä taas syksyllä.

Raakaravintolat ovat yleensä tosi kalliita, mutta Simply Raw ei ollut niin pahan hintainen.

green bowl
En katsonut menua kovin tarkkaan ja luulin Green Veggie Bowlilla saavani salaatin, mutta tämä annos oli suurimmaksi osaksi pohjalla olevaa vihreää sosetta. Eikä tämä ollut ollenkaan pettymys, koska oli ihan tosi hyvää. Sose oli ehkä tuoretta hernettä, avokadoa ja vihreitä vihanneksia.
avokadoleipä
Kaverini tilasivat avokadoleivät. Leipä oli siis raakaleipää, joista en niin välitä.
Tuorepuuro oli tehty tattarista.
Tuorepuuro oli tehty tattarista.
Morh im Hemd on itävaltalainen perinneleivos. Tämä raakaversio oli tuhdin taatelinen ja en oikein tykännyt.
Morh im Hemd on itävaltalainen perinneleivos. Tämä raakaversio oli tuhdin taatelinen ja en oikein tykännyt.
Tämä raakamansikkakakku oli enemmän mieleeni, mutta tosiaan raakakakut ovat minusta liian tuhteja, tässäkin oli vaikka kuinka cashewpähkinää.
Tämä raakamansikkakakku oli enemmän mieleeni, mutta tosiaan raakakakut ovat minusta liian tuhteja, tässäkin oli vaikka kuinka cashewpähkinää.
Tällaisia lasipurkkeja oli kahvilassa paljon ja niissä oli myynnissä pikkuhyvää.
Tällaisia lasipurkkeja oli kahvilassa paljon ja niissä oli myynnissä pikkuhyvää.

Simply Raw Happy Cowssa >>

Deli Bluem

 

deli bluem
Deli Bluem sisältä. Kuva: Julia.
Deli Bluemin latte ja raakajuustokakku kävivät aamupalasta, mutta paikasta saisi mahtavia aamiaissettej.
Deli Bluemin latte ja raakajuustokakku kävivät aamupalasta, mutta paikasta saisi mahtavia aamiaissettejä. Kuva: Julia.

Jos olisin jaksanut, olisin tilannut Deli Bluemissa Marakesh-aamiaisen, mutta minun ei ollut niin nälkä että olisin halunnut heti aamusta syödä munakoisoa sahramijugurtilla, hummusleipiä, guinoa-punakaalisalaattia, taateli-banaanipirtelöä ja minttuteetä neljällätoista eurolla. Ravintolaa on Happy Cown arvioissa moitittu kalliiksi ja ehkä vähän niin on, aamiaisannokset ovat ehkä pari euroa liian kalliita Wienin hintatasossa, mutta ikävä kyllä Helsingissä hinnat olisivat pakosta juuri tuollaiset. Deli Bluemilla on kaksi sijaintia, me kävimme Hamerlingplatzilla.

Deli Bluem Happy Cowssa >>

NomNom Vegan Bakery

 

Nom Nom luotti leivonnaiskahvilana söpöstelytyyliin, mutta kitchimmin kuin upea Simply Raw.
NomNom luotti leivonnaiskahvilana söpöstelytyyliin, mutta kitchimmin kuin upea Simply Raw. Kuva: Julia.
NomNomin herkkuvitriini.
NomNomin herkkuvitriini. Kuva: Julia.

Minulle on ikävä kyllä vielä hieman erikoista päästä syömään vegaanileivonnaisia ravintoloissa, joten tietysti piti käydä vegaanileipomo NomNomissa. Otin täytekakkumaisen näköistä persikkaleivosta (sen hyytelökerros oli liian kova ja sitä oli hankala lusikoida), suklaakakku olisi ehkä ollut parempaa, mutta suklaakakut ovat vain niin tavallisia, vaikka voivatkin olla hyvin erilaisia keskenään. Kaverini otti itävaltalaisen perinteisen pinkillä kuorrutetun punssikakku punschkrapfenin, joka oli kokeilemistamme leivoksista paras.

NomNom Happy Cowssa >>
NomNomin nettisivut >>

Joenrantabaari Ada, & Luna

 

Adam & Luna on baari Tonavan varrella.
Adam & Luna on baari Tonavan varrella.
Adam & Lunan vebap.
Adam & Lunan vebap.

näkymä joelle

Adam & Luna Happy Cowssa >>

Bagelpaikka Blue Orange (ei kasvisravintola)

 

"Vegan Power" -bagelannos, jossa kokkäreet tavallista hummusta, punajuurihummusta ja avokadotahnaa. Lisäksi pari viipaletta vegaanijuustoa (8,90 euroa sis. appelsiinimehun ja kahvin).
”Vegan Power” -bagelannos, jossa kokkäreet tavallista hummusta, punajuurihummusta ja avokadotahnaa. Lisäksi pari viipaletta vegaanijuustoa (8,90 euroa sis. appelsiinimehun ja kahvin).

Kävimme Blue Orangen Alserbachstrassen kahvilassa. Muutaman liikkeen päässä oli Veganistan jäätelökioski. Näyttää siltä, että toinen Blue Orangen kahvila on myös samalla kadulla yhden Veganistan kioskin kanssa Margaretenstrassella, mutta siellä ne ovat kauempana toisistaan.

Vegaaniannokset oli hyvin merkitty ja tykkäsin paljon bagelini mukana tulleista tahnoista.

Alserbachstrassen Blue Orange on kulmapaikalla.
Alserbachstrassen Blue Orange on kulmapaikalla.

Lähi-itäläinen Neni Naschmarktilla (ei kasvisravintola)

 

Hummus ja
Hummusta ja pintopaputahnaa sisältävä Oriental Breakfast -lautanen, jonka mukana tuli pitaleipiä (8 e).

Naschmarkt on eläväinen ruokakoju- ja ravintolakatu Wienin keskustassa ja sieltä löytyy kivoja ruokapaikkoja. Nyt kävimme lähi-itäläistä ruokaa tarjoilevassa Nenissä.
Nenin tuotteita saa myös Itävallan Spar-kaupoista.

nenin ruoat
Soijalatte ja oriental breakfast.

Vapiano (ei kasvisravintola)

Vapiano on italialaista ruokaa myyvä ketjuravintola. Niitä löytyy pitkin Eurooppaa ja niissä on helppoa saada vegaaniruokaa kun muuta ei löydy.

vapianon pasta

Lue aikaisempi Wien-juttu: Hellekelillä Wienissä (19.6.2013) >>

4 Comments Lisää omasi

  1. En ole itse ollut kasvis ruoka valiolla.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    1. Juu yritänkin parhaani mukaan esitellä kuvin ja jutuin millaista ruokaa vegaanit syö maailmalla matkaillessaan! Juuri söin appelsiinikakkua ja jäälatten hasselpähkinämaidolla kasvisravintolassa Cascaisin rantakaupungissa Portugalissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s