Vegaanikauppaketjut Suomessa ja Euroopassa: Vegekauppa ja Veganz

on

vegekaupan ikkuna

Muistan kun parikymmentä vuotta sitten olin Lontoossa ihastuksissani isosta luomumarketista, kun oli kokonainen marketti laajalla valikoimalla ihan vain luomutuotteita. Sieltä joukosta löytyi joitain vegaanierikoisuuksia, jotka saivat minut hihkumaan. Nyt tuollaiset luomukaupat ovat paljon tavallisempia, Ruohonjuuria on Suomessa useampi ja on Ekoloa ynnä muuta, puhumattakaan isomman Euroopan kaupoista ja Yhdysvaltojen Wholefoods-ketjusta.

Lähinnä erilaisia soijajugurtteja Wienin Veganz-kaupassa.
Lähinnä erilaisia soijajugurtteja Wienin Veganz-kaupassa.

Seuraava askel onkin, että voi olettaa löytyvän kauppoja, joista vegaani voi ostaa mitä vain tarvitsematta tsekata ainesosaluetteloa. Ei siinä ettenkö tykkäisi lukea niitä, katson niitä uteliaisuuttani varmasti vastaisuudessakin, koska haluan tietää mistä mikäkin valmisruokaihanuus on tehty. Mutta vegaanikaupoissa on mukavaa, ettei tule pettymyksiä, kun johonkin on päätetty tunkea ihan turhaan ripaus laktoosia, heraa tai voiöljyä.

Ideahan veganismissa on se, ettei tue eläimiä riistävää teollisuutta. Vegaanikaupoissa asioimalla rahat menevät eläinystävällisille tahoille. Toki on hyvä ostoksillaan osoittaa isoillekin tuottajille, että kannattaisi tehdä ja myydä vegaanielintarvikkeita ja vähemmän liha- ja maitotuotteita. Mutta vegaanikaupoista löytyy kaikkea saman katon alta.

Suklaatahnoja Veganzin hyllyssä Wienissä.
Suklaatahnoja Veganzin hyllyssä Wienissä.

Toki ilman eineksiäkin voi olla niin vegaani kuin kuka tahansa muukin, mutta kuka niin haluaa elää jos on mahdollista olla väkertämättä kaikkea aina alusta lähtien itse? Elämää helpottaa ja syömisestä tulee hauskempaa, nopeampaa ja vaihtelevampaa kun saa esim. valmismaustekastikkeita niin salaateille kuin muullekin ruualle, valmistahnoja, vegaanijuustoa, pihvejä, makkaraa, jäätelöä, jugurtteja, piirakoita, täytettyjä leipiä, karkkeja… mums mums. Treenaajat tarvitsevat proteiinijauheensa ja kuka nyt oikeasti itse väkertäisi ravioleja alusta alkaen? Näille kaikille tuotteille on tilausta ja onneksi on avattu Vegekauppoja.

Vegekauppa Helsingissä, Turussa ja Tampereella

 

De Vegetarische Slagerin kaappi.
De Vegetarische Slagerin lihaa imitoivien tuotteiden kaappi Vegekaupassa.

Ensin oli Vegetukku, joka jatkaa nyt Vegekauppa.fi -verkkokauppana, josta voi tilata tuotteita ympäri Suomen. Ensimmäinen Vegekaupan myymälä aloitti Turussa muutama vuosi sitten. Helsingin Vaasankadulla oli juuri kaupan yksivuotisjuhlat ja Tampereen Vegekauppa avasi kuukausi sitten.

Vegekaupoista löytyy tuotteita, joita ei vielä muualta saa ja tietysti samasta paikasta saa kätevästi vegaanista kosmetiikkaa, juustoja, lihoja, majoneeseja, kermoja, suklaita ja kaikenlaista vaikkapa vaahtokarkeista lähtien.

Facebookissa Helsingin Vegekauppa >>
Tampereen Vegekauppa >>
Turun Vegekauppa >>

Suklaapatukoita ynnä muita nameja Helsingin Vegekaupassa.
Suklaapatukoita ynnä muita nameja Helsingin Vegekaupassa.
Vaasakadun vegekauppias tiskin takana.
Vaasakadun vegekauppias tiskin takana.
En ollut vielä käynyt Helsingin Vegekaupassa ja sinne oli päästävä ostelemaan erikoisherkkuja.
Vaasankadun Vegekauppa.

 

Veganz valloittaa Euroopan

veganzEnsin Berliinissä oli yksi Veganz-marketti, mutta nyt niitä on jo kymmenen, on levittäydytty mm. Frankfurtiin ja Muncheniin sekä ulkomaille Prahaan ja Wieniin.

Kävin Wienin Veganzissa kesäkuussa ihmettelemässä tarjontaa. Monet tuotteista olivat ennestään tuttuja Suomen ja muiden maiden kaupoista, mutta koskaan en ollut nähnyt niin montaa eri vegaanieinestä saman katon alla. Oli kovin montaa merkkiä jäätelöitä, jugurtteja ja vaikkapa suklaalevitteitä. Mutta silti monia lempituotteitani puuttui, kuten Suomen Vegekaupoista ja monista marketeista saatavat Violifen juustot. Vantastic Foodsin juustomakkarat taisivat puuttua myös. Sen sijaan sieltä sai Beddan juustoja ja Wienin muista kaupoista sai Wilmersburgerin vegaanijuustoja ja muita vegaanisia juustomakkaroita.

Maidottomia jäätelöitä.
Maidottomia jäätelöitä.

Veganzissa oli joitain oman merkin tuotteita, eli samaan tapaan kuin vaikka Pirkka-tuotteet. Minua eniten huvitti Veganzin pussikeittotyyliset ainekset valmiskastikkeita ynnä muuta varten, joita ostaisin ilman muuta vaikkapa retkille.

Wienin Veganz.
Wienin Veganz.
Valmisruoka ja herkkuhylly.
Valmisruoka- ja herkkuhylly.

veganz marketti

veganzin vegaanimarket

Veganzin kastikejauhepusseja.
Veganzin kastikejauhepusseja.
Veganzin juustoja yms.
Veganzin makkaroita, tuorepastoja yms.
Leipää ja leivoksia, kuten kääretorttua Veganzissa.
Leipää ja leivoksia, kuten kääretorttua Veganzissa.

 

Maistiaisia.
Maistiaisia.
Viinihylly kuuluu keskieurooppalaiseen kauppaan, näin myös Veganzissa.
Viinihylly kuuluu keskieurooppalaiseen kauppaan, näin myös Veganzissa.
Keittokirjat.
Keittokirjat.
Veganzin take away -ruokia.
Veganzin take away -ruokia.

3 Comments Lisää omasi

  1. Olipas sattuma! Pääsin juuri pari päivää sitten käymään ensimmäistä kertaa elämässäni Berliiniläiseen Veganzsiin, joka taitaa olla se ketjun ensimmäinen. Hienoa, että Veganz on levittäytynyt jo niinkin laajalle Eurooppaan, vaikka Suomessa ja Ranskassa joudutaan vielä odottelemaan….

    Täytyy kyllä myöntää, että vaikka tiesin, että ihan kaikki kaupassa on vegaanista, niin sorruin moneen otteeseen tarkistamaan tuoteselosteita. Siitä hommasta kun on kokemusta jo melkein parinkymmenen vuoden ajalta, joten ehkä menee vielä tovi, että sisäistää asian ja riehaantuu täysin ostamaan tuotteita ihan fiilis edellä 😉

    Aamupala syötiin aina huoneessa, joka koostui tietenkin Veganzin juustoista, makkaroista, pyöryköistä ja soosseista, nam!

  2. Kävinkin katsomassa että juurihan eilen bloggasit tuosta yhdestä Berliinin Veganz-kaupasta 🙂 Itse kävin Wienin Veganzissa liian täydellä mahalla, joten mukaan ei lähtenyt mitään, mikä on hämmästyttävää.

    Ranska etenkin kaipaisi vegaanikauppoja, mietinkin juuri Marseillessa käydessäni että yksi haaste nyt voisi olla ranskalaiseen ruokakulttuuriin ja sen vegaaniversioon tutustuminen. Olen ihan ohittanut Ranskan ruokakulttuurin kun sellaisenaan se ei tarjoa oikein mitään.

    1. Ihan totta! Täällä on tosi huonosti vegaaniruokaa tarjolla. Onneksi kauppoihin on alkanut ilmestymään lisää kasvistuottaita ja me käydään ainakin tyhjentelemässä hyllyjä ahkerasti 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s