Portugalin kasvisruoat ja Lissabonin ravintolat

on
Buffetlautanen Cascaisin kasvisravintola House of Wondersissa. Buffetissa oli paljon marinoituja vihanneksia, joten se oli siten messevä salaattibuffet, mutta olisin toivonut ehkä vähän enemmän makua. Onneksi tahnoilla sain suolaisuutta lusikallisiini.
Buffetlautanen Cascaisin kasvisravintola House of Wondersissa. Buffetissa oli paljon marinoituja vihanneksia, joten se oli siten messevä salaattibuffet, mutta olisin toivonut ehkä vähän enemmän makua. Onneksi tahnoilla sain suolaisuutta lusikallisiini.

Portugalin ruokakulttuuri on minulle vielä mysteeri, mutta ainakaan se ei ole kuuluisa kasvisruoistaan. Portugalissa asuvat tuttuni varoittelivat vegaaniruoan saannista Lissabonin ulkopuolella. En tosin aina ota ihan vakavissani lihansyöjien käsityksiä kasvisruoan saannista, heiltä kun yleensä puuttuu vegaanihoksottimet, joiden avulla ruokapaljouden joukosta löytää omat helmet. Välimeren alueen parhaat kasvisruoat löytynevät joka tapauksessa Italiasta ja siitä itään.

Ink Farmfood Cafen ovet pysyivät meille kiinni.
Ink Farmfood Cafen ovet pysyivät meille kiinni.

Lissabon on silti helppo, siellä kun on paljon kasvisravintoloita. Haastavaa on sen sijaan epämääräiset aukioloajat. Ei riitä että paikantaa haluamansa ruokapaikat, pitää myös ottaa selvää milloin ne ovat auki. Ravintolat voivat olla kiinni esimerkiksi iltapäivällä kello kolmen ja seitsemän välillä, mutta tämä vaihtelee kovin ravintoloittain, joten säännönmukaisuutta ei ole.

Varasin meille majapaikan Lissabonin Bairro Altosta läheltä kivan oloista kasvisravintola Ink Farmia. Katsoin niiden Facebook-sivulta että ruokaa saisi kello 10 lähtien. Kun menimme ovelle, he sanoivat avaavansa kello 11. Palattuamme kello 11 he sanoivat avaavansa kymmenen minuutin päästä. Se varmaan voi yhtä lailla tarkoittaa puolta tuntia, joten jatkoimme matkaamme.

Sain myös käsityksen, että monissa ravintoloissa saattaa olla hyvin suppea ruokalista. Tuntuisi tylsältä suunnistaa kaukana olevaan kasvisravintolaan vaikkapa keskiverron tomaattipastan takia. Onneksi esimerkiksi suppean ruokalistan Princesa do Castelo -ravintolan listalta löytyi kivoja ruokia.

Suomen tapaan Portugal taitaa olla maita, joissa vegaania ei hirveästi auta jos ruoan sanotaan olevan kasvista. Leipomoiden piirakat sisältävät kananmunaa ja maitotuotteita käytetään.

Sintrassa söimme kiinalaista ruokaa.
Sintrassa söimme kiinalaista ruokaa.

Lissabonin lähellä Sintrassa ei vegaanitarjonta näyttänyt hyvältä, joten söimme sitten kiinalaisessa ravintolassa. Sielläkin pitää muistaa, että paistetussa riisissä voi kananmunan lisäksi olla myös kinkkua. Sintra-Cascaisin kansallispuiston parissa kylässä näytti Happy Cown mukaan olevan pari kasvisravintolaa, toinen joogakeskuksen yhteydessä, mutta emme kokeilleet niitä. (Päivitys 2020: Happy Cown mukaan Sintrassa on nykyään useampi kasvisravintola!).

Lissabonin viereissä Cascaisin rantakaupungissa oli pari kasvisravintolaa ja myös vegaaninen vaate- ja kenkäkauppa, joten siellä tarjonta oli ihan hyvä ja onhan se isompikin kuin Sintra.

Kauppojen vegaanitarjonta

Vegaanimakkaraa eväsleipiin rannalla.
Vegaanimakkaraa eväsleipien päälle rannalla.

Näyttäisi vaihtelevan kovin paljon millaista tarjontaa Portugalin kaupoissa on. Sintrassa emme löytäneet paikallisesta marketista oikein mitään kivaa evästä. Olisi pitänyt tyyliin ostaa leipää ja pastakastiketta, paitsi ettei siellä välttämättä olisi ollut vegaanista pastakastikettakaan.

Sen sijaan Sintra-Cascaisin kansallispuiston pienessä Praia da Macasissa oli oikein oiva kulmakauppa, josta löytyi jos minkäkinlaista vegaaniherkkua, kuten makkaroita, keksejä, soijamaitoa ja levitteitä.

Lissabonissa kannattaa suunnata El Corte Inglés -tavaratalon ruokaosastolle, jossa veikkaan olevan Portugalin paras vegaanieinestarjonta jäätelöineen ja makkaroineen. Minun oli pakko ostaa pakkaus chocolate chip cookie -dough -jäätelöä ja pettyä kun se oli ihan vain suklaajäätelöä ja melko vetistä (taisi olla riisimaitojäätelöä ja mielestäni yleensä vain soijapohjaiset ovat messeviä).

Lissabonin kasvisravintolat

Jardim das Cerejas

Annos vegaanibuffetista.
Annos vegaanibuffetista. Valkoinen salaatinkastike oli soija- tai muuten kasvispohjaiseen kermaan tai jugurttiin tehtyä.

”Kirsikkapuutarha”-ravintola on hyvä paikka buffet-ihmisille.  Jardim das Cerejas oli ruokiensa puolesta paras Portugalissa testaamamme ravintola ja se sijaitsee todella keskeisesti Rua Garretin sivukadulla lähellä Bairro Altoa. Buffetista saa salaatteja ja lämpimät ruoat ovat hieman intialaishenkisiä pyöryköineen ja kookossuuruskastikkeineen, mutta oli siellä yhtenä päivänä lasagnea ja parsakaaligratiiniakin. Myynnissä on monia toisiaan muistuttavia kakkuja. Portugalissa taitaa olla perinteisiä nuo kakut, joissa on keksimurukerroksia ja täytettä.

Jardim das Cerejas Happy Cowssa >>

Kakkupala, jossa välit olivat jonkinlaista keksitaikinaa.
Kakkupala, jossa välit olivat jonkinlaista keksitaikinaa.

Oasis

Porkkanakakku. Se oli vähän tuhtia, hyvää, mutta pidän vähän ilmavemmista ja kosteammista leivoksista enemmän.
Porkkanakakku. Se oli vähän tuhtia ja hyvää, mutta pidän vähän ilmavammista ja kosteammista leivoksista enemmän. Saimme jälkiruoan ilmaiseksi, koska suostuimme vaihtamaan pöytää kesken ruokailun tehdäksemme tilaa isommalle seurueelle.

Kasvisravintola Oasis sijaitsee vähän pohjoisemmassa Lissabonin keskustassa lähellä El Corte Inglés -tavarataloa. Söimme siellä viimeisenä Portugalin iltanamme. Siten kätevästi kävi, että majoituimme lentokentälle menevän metroradan varrelle ja hotelliin päästyämme tarkistimme Happy Cown sivuilta sopivan illallispaikan. Myöhään auki oleva Oasis oli kävelymatkan päässä.

Tilasin pinaatti-tofustruudelin, joka oli käytännössä piirakka voitaikinassa (vegaanisessa tietysti). Ruoka oli vähän kotikutoista, mutta hyvää. Tämä paikka voisi sopia sellaiselle, joka pelkää eksoottisia ruokia, kookoksen vivahteita ja outoja sekoituksia. Paikassa on ehkä jonkinlainen venäläinen fiilis.

Minusta vaikuttaa, että Lissabonin kasvisravintolat eivät ole ihan oppineet käyttämään soijakermoja ja tekemään leivoksia vegaanisena. Jos ravintola ei ole vegaanipaikka, toteuttavat ne nuo ruoat epävegaanisina. Ja tekevät vegaanisena vain sellaisia kakkuja, jotka ovat perinteisenkin reseptin mukaan vegaanisia, vaikka nykyisin kuka vain pystyy toteuttamaan mitä vain vegaanisena versiona modernien reseptien avulla.

Oasis Happy Cowssa >>

Pinaatti-tofupiirakkaa salaatein ja maustetuin riisein.
Pinaatti-tofupiirakkaa salaatein ja maustetuin riisein.

Princesa do Castelo

Princesa do Castelossa omenastruudeli oli ainoa leivos. Jättäisin pinnan vähemmän paahtuneeksi, jotta struudeli olisi mehevämpi.
Princesa do Castelossa omenastruudeli oli ainoa leivos. Jättäisin pinnan vähemmän paahtuneeksi, jotta struudeli olisi mehevämpi.

Kasvisravintola Princesa do Castelo kannattaa ottaa suunnaksi, jotta tulisi kivuttua alueen mäkisiä kujia oikeaa katua etsiessä. Ruokapaikkoihin suunnatessa tulee nähtyä sellaisia kulmia, joihin ei turistinähtävyyksiä kolutessa aina tulisi törmättyä. Ruoka ei ollut Princesa do Castelossa mitenkään erityistä, mutta ihan kiva paikka ja sinne voi tulla vaikka vain kahville ja kakulle.

Princesa do Castelo Happy Cowssa >>

Perunasalaatti, jossa on runsaasti muutakin, kuten kikherneitä.
Perunasalaatti, jossa on runsaasti muutakin, kuten kikherneitä.
Intialainen ruoka.
Intialainen ruoka.

Vegana Burgers

Vegana burgerin koju.
Vegana burgerin koju.

Ihan kiva, että on vegaaninen burgeripaikka jonkinlaisen ostarin food courtissa, mutta mielestäni ei ole mitään järkeä tehdä terveellisiä hampurilaisia. Sen sijaan voisi tarjota salaattiannoksia papupihvin kera ja jättää tympeät sämpylät pois.

Ylejäänkin jos tilaa pavuista ja sienistä tehdyn kasvispihvin, niin yleisesti ei kannata odottaa saavansa sipsikaljaosaston elämystä, vaikka se voisikin olla mahdollista mikäli papupihvi olisi uppopaistettu. Usein ravintoloiden sämpyläkin on liian paksua ja tiivistä, jotta sitä olisi kiva syödä hampurilaisen muodossa. Täällä sämpylä oli suht kuohkea, mutta mauton muun annoksen ohella.

Vegana Burgers Happy Cowssa >>

Veganan burgerin annos. Sämpylä oli sentään kuohkea eikä kova niinkuin monissa ravintoloissa.
Vegana burgerin annos. Sämpylä oli sentään kuohkea eikä kova niinkuin monissa ravintoloissa.

Joshua´s Shoarma -ketju (ei-vegaaninen)

Joshua´s Shoarman vegemenu.
Joshua´s Shoarman vegemenu.

Joshua´s Shoarma on lähi-itäläistä ruokaa tarjoava ketju, jonka ruokatiskejä näyttää löytyvän erityisesti ostoskeskusten food courteista. Sillä tavoin ne on helppo löytää. Kävin yhdellä tiskillä Lissabonin keskustassa (Armazens do Chiado -ostari) ja Cascaisissa suuntasimme nälkäisinä keskustan ostoskeskuksen food courtiin ihan tarkistaaksemme löytyykö sieltä Joshua´sin piste ja olihan siellä. Cascaisin kasvisravintolan ruoka tuntui kovin kalliilta, joten Joshua´siin oli hyvä suunnata tankkaamaan.

Listalta löytyy aterioita ja lisäksi voi ostaa lisälautasellisia lempiherkkujaan.

(katso sijainnit eri puolilla Portugalia >>)
joshuas shoarman falafelannos

joshuas shoarma tiski

Amorinon jäätelöketju (ei vegaaninen)

amorinon jäätelötiskiEn ollut ennen huomannut Amorinon jäätelökauppoja, vaikka se näyttääkin olevan etenkin Eurooppaan levinnyt ketju. Joka tapauksessa sieltä sai jotain kuuttatoista vegaanista sorbettia mukaan lukien pistaasipähkinämaku. Jäätelötötteröön saa valita niin montaa makua kuin siihen mahtuu, pallojen sijaan jäätelöt muotoillaan lusikallinen kerrallaan ruusun muotoon. Yksi kauppa löytyi ihan Lissabonin ytimestä Rua Garretilta.

amorinon jäätelö
Makuina sisilialainen sitruuna, verigreippi ja keskeltä pilkottaa pohjimmaisena oleva pistaasisorbetti.

amorinon jäätelökauppa

Hamburgueria (ei kasvisravintola)

hamburguearian vegemenuLäheltä Lissabonin kesäistä EM-jalkapallokatsomoa Praça do Comérciolla löytyi Hamburgueria-ravintola, jonka näimme mainostavan vegehamppareita. Tätä juuri tarkoitan kun puhun vegaanihoksottimista, kaikki eivät samalla tavalla vainua herkkumahdollisuuksia.

Listalla oli kaksi vegaanihampurilaista ja päivän lounascombossa oli tarjolla beans & mushrooms -hamppari. Yllätykseksemme burgeri tuli ilman sämpylää. Sen sijaan tuli torni, jossa oli kaksi pihviä, kaksi kerrosta guacamolea ja lisäksi tomaattia ja sipulia. Tämä ei ollut ollenkaan pettymys, mutta jos olisi himoinnut rasvaista grillihampurilaista, niin sitten olisi voinut tulla harmitus.

hamburguerian vegaanihamppari
Yllätykseksi hampurilaisateria tuli tällaisena tornina ilman sämpylää.

LX-Factory (alueella ei kasvisravintoloita)

Kävimme Lissabonin kaapelitehdasmaisella LX-Factoryn alueella ja paikan artsyn atmosfäärin takia odotin löytäväni sieltä jonkun kasvisravintolan, mutta ei. Siellä oli kyllä vegaaninen sandaalikoju sekä oikein hieno vegaanikenkäkauppa, jossa oli kuitenkin tyly vastaanotto (”Oletteko auki?” – ”No, nyt kai sitten olemme”). Alueen ravintolat olivat kalliinlaisia ja viimeisen päälle sisustettuja. Menimme sitten vähän edullisempaan, kotikutoisempaan ja viihtyisempään Cafe na Fabricaan, josta bongasin listalta vegaaniburgerin. Se piti kylläkin kylvettää chilikastikkeessa, jotta siinä olisi ollut kosteutta ja makua.

Cafe na Fabrican vegaaniburgeri.
Cafe na Fabrican vegaaniburgeri.

Viinit ja muut Portugalin juomat

vinho verdeJos muuten sain Portugalissa aika keskinkertaista ruokaa, niin otin iloa siitä että viini oli halpaa. Olen ottanut linjan, että en tarkistele viinien suhteen niiden vegaanisuutta, se ehkä menisi jo samalle tasolle kuin jos tarkistaisin kaikki tuotteissa käytetyt liimat ja sen sellaiset. Mutta se ei tarkoita, että minusta olisi ok että viinit saatetaan liruttaa jonkun luuydinmössön avulla kirkkaammaksi, kun olisi muitakin tapoja. Tsekkasin juuri Barnivore-sivustolta portugalilaisen  Casal Garcia vinho verden vegaanisuutta ja jouduin pettymään ja saatoin menettää makuni tuon juoman suhteen. Harmi! Eivätkö voisi muuttaa valmistustapaa?

Kahvi oli Portugalissa hyvää, joten ei paljoa haitannut, ettei siellä voi olettaa löytyvän soijamaitoa kahviloista. Mukavimpia olivat lippakioskimaiset kahvilat aukioilla.

Ginjinha-kirsikkalikööriä ja espresso.
Ginjinha-kirsikkalikööriä ja espresso.

Tärkein apu ravintoloiden löytämisessä on Happy Cown sivusto >>

Syvempiä juttuja portugalilaisesta kasviruoasta:
Heart of a Vagabond: Vegetarian Portuguese food (kirjoittaja itse on portugalilainen) >>

Juttuja muualla portugalilaisesta kasvisruoasta:
Chocochili: Vegaani Lissabonissa (vähän vanha juttu vuodelta 2009) >>
Indefinite Adventure: Vegan Lisbon (ravintolaesittelyitä) >>
Tripsteri Lissabonin kasvisruokatarjonnasta >>

Lissabonin kasvisravintolat. Kuva: Happy Cow
Lissabonin kasvisravintolat. Kuva: Happy Cow
Buffetlautanen Jardim das Cerejasista.
Buffetlautanen Jardim das Cerejasista.
Buffetista sai keittoakin.
Buffetista sai keittoakin.
Buffetin jälkeen ei jaksanut syödä kakkua, joten ostin sitä mukaan.
Buffetin jälkeen ei jaksanut syödä kakkua, joten ostin sitä mukaan.
salaatti falafelilla
Salaattia falafelilla Joshua´s Shoarma -ketjun ravintolassa.
Joshua´s Shoarmasta voi tilata annoksen oheen yksittäisi lautasia lempituotteitaan. Nämä pahvilautase ovat tosin aika rupuisen näköisiä. Tilasimme tällaisen satsin kun en ekalla kerralla tajunnut systeemiä, että tulee halvemmaksi ostaa jokin combo vegemenusta ja ostaa näitä lautasellisia lisäkkeeksi.
Joshua´s Shoarmasta voi tilata annoksen oheen yksittäisi lautasia lempituotteitaan. Nämä pahvilautaset ovat tosin aika rupuisen näköisiä. Tilasimme tällaisen satsin, kun en ekalla kerralla tajunnut systeemiä, eli että tulee halvemmaksi ostaa jokin combo vegemenusta ja ostaa näitä lautasellisia lisäkkeeksi.
Tofupata Sintran kiinalaisessa ravintolassa. Vegaanien kannattaa suunnata kiinalaiseen ravintolaan jos ei muuta löydy.
Tofupata Sintran kiinalaisessa ravintolassa. Vegaanien kannattaa suunnata kiinalaiseen ravintolaan, jos ei muuta löydy.
Linssikeittoa intialais-italialaisessa ravintolassa Sintran Sao Pedro de Penaferrimissä.
Linssikeittoa intialais-italialaisessa ravintolassa Sintran Sao Pedro de Penaferrimissä.
Kasvispitsa ilman juustoa Sintran intialais-italialaisessa Indian Palacessa.
Kasvispitsa ilman juustoa intialais-italialaisessa Indian Palacessa.
Cappucino ja avokadoraakakakkua Cascaisin ravintola Dona Florissa.
Cappucino ja avokadoraakakakkua Cascaisin ravintola Dona Florissa.

 

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s