
Barcelonassa ei ainakaan tulisi aika tylsäksi. Se on elämää täynnä ja kuhisee menoa, itse asiassa liikaakin. Heinäkuun alkupäivinä siellä oli hirveästi ihmisiä ja uskon suuren osan katujen massoista olleen turisteja. Barcelona on varmaankin aina vain suositumpi matkakohde ja en ihmettele sitä, koska se on Euroopan parhaita kaupunkeja. Mutta 27 miljoonaa vuosittaista turistia ruuhkauttaa Ramblasin ja sivukadut.

Puolisoni on aina muistellut miten 2000-luvun alussa Barcelonan pääkatu La Ramblan yläpäässä oli parhaat ihmispatsaat ja alapäässä laatu huononi jyrkästi. Nyt ihmispatsaat oli näköjään häädetty kaikki La Ramblan rannan päähän. Mutta niiden kostyymit olivat uskomattomia. En vain ottanut kuvia, koska en jaksanut kaivaa kukkaroani. Sen sijaan seurasin tyrmistyneenä turistiäitiä ja -tytärtä, miten he kävivät poseeraamassa jokaisen taiteilijan kohdalla heittämättä taiteilijoille kolikoita lainkaan. Kenenkähän he kuvittelivat kustantavan nämä nähtävyydet.
Me pysyttelimme kahden päivän visiitillämme ihan keskustassa, La Ramblan ja Barcelonetan tuntumassa. Onneksi Ramblalta oli hävinnyt siellä vielä vuosituhannen vaihteessa myydyt elävät eläimet. Ramblan varrella tuli käydä La Boquerian kauppahallissa, mutta se oli pienempi kuin muistelin.

Olen käynyt Barcelonassa kahdesti aiemmin ja molemmilla kerroilla ruokaostosten tekeminen kauppahallissa kuului säännölliseen ohjelmaan. Ensimmäisellä kerralla joskus vuonna 1999 reilasin kaverini kanssa ja kolmas kaverimme oli Barcelonassa vaihto-opissa. Silloin kokkailimme salaatteja kimppakämpän keittiössä ja silloin huomasin miten ihanalta etikkainen vihreä salaatti maistuu hellekelillä. Taisin silloin löytää balsamietikan. Toisella kerralla vuokrasimme kaveriporukalla Airbnb-tyyppisesti huoneiston ja kokkailimme vähän itse silloinkin. La Boquerian sisääntulon luona myydään kätevästi hedelmäsmoothieita kohtuuhintaan. Sieltä löytyy vegaaninen falafelkojukin.

Barcelonan metrolinjoja ei ole rakennettu siten, että metrolla pääsisi lentokentältä kätevästi keskustaan. Metroa joutuu pari kertaa vaihtamaan ja reitti ei ole millään tavoin suora silloinkaan, joten matka kestää metrolla yli tunnin. Ydinkeskustaan majoittuessa kannattaa kiltisti mennä lentokentällä turistijonoon ja ottaa bussi Plaça da Catalunyalle. Hintaa sillä on ehkä euro enemmän. Barcelonasta poistuessa nämä bussit lähtevät samalta aukiolta El Corte Ingles -tavaratalon edestä.
Lensimme Barcelonaan Lissabonista ja varasimme lennon Expedian kautta (95 euroa, Vueling-lentoyhtiö). Lippuja varatessahan usein tulee mainoksia mahdollisuuksista varata majoituksia ja autoja. Tällä kertaa tutkailin Expedian majoitustarjouksia ja totesin joidenkin hotellien olevan edullisempia heidän kauttaan esimerkiksi Agodaan tai Booking.comiin verrattuna. Majoituimmekin ihan rantabulevardien tuntumaan Barcelonetan alueen länsipäähän Hotel Oasikseen (80 e/yö, ei mikään halpa kaupunki). Edellisenä iltana olimme Lissabonissa syöneet ravintola Oasiksessa, jonka viereisessä puistossa soi Oasis.






Hmm, mikähän olisi paras vuodenaika vierailla Barcassa niin, ettei turisteja olisi niin hirveästi? Keski-Euroopan loma-aikaan ajoittuvat kesäkuukaudet eivät tietysti ainakaan, mutta kunhan pohdin. En itse ole liian isojen tursistiryysisten ystävä, mutta Barcelona olisi kyllä nähtävä 🙂
En kyllä tiedä, kun ei nuo viileimmät talvikuukaudetkaan taida antaa Barcelonan parhaita puolia esiin. Hmm, ehkä siellä on silloin vähiten turisteja kun saa parhaat lentotarjouksetkin, kun lennot eivät mene kaupauksi.