Parasta loppukesässä on sienet

on
Marinoidut kantarellit.
Marinoidut kantarellit.

Melkein haikeinta tämän vuotisessa Thaimaan-kauteni aikaisessa aloituksessa on jättää hyvä sienisyksy kesken. Suppilovahverot eivät ole vielä kunnolla nousseet ja jäi monet herkkutatit ja mustatorvisienet metsään. Koitan opetella aina uusia sieniä, sekä syötäviä että ei-syötäviä, mutta niidenkin suhteen tarvitaan aina kertausta.

Ihailen omavarais- ja downshiftaushommeleita ja minua on kiehtonut esimerkiksi Kaarina Davisin jutut siitä, miten ihmisten käyttäessä aikaa töissä käymiseen heille ei jää aikaa tehdä rahaa säästäviä asioita itse (lue Irti oravanpyörästä >>). Ilmaisen ruoan löytäminen metsästä on niin mahtavaa.

Marjojen keruu on puuduttavaa pidemmän päälle. Mutta sienimetsässä viihdyn vaikka koko päivän, jos vain saalista löytyy. Olen ennenkin verrannut tuota touhua tietokonepeliin ja nyt varsinkin sienestys taitaa muistuttaa Pokemon Gota, jota en ole kuitenkaan pelannut. Mutta idea on sama, etsiä poimittavaa. Kun löydän torvisieniä, kantarelleja tai herkkutatteja, saatan hihkua ääneen. Näen untakin sienistä metsässä.

Lue myös: Perussieniruoat >>
Sienipannarit ja intialainen sienihöystö >>

Leppärousku

leppärouskuOlen monesti tainnut erehtyä luulemaan kuusenleppärouskua karvarouskuksi samankaltaisen oranssirinkulaisen lakin takia. Mutta leppärouskusta ei tihku valkoista maitoa ja se on altakin oranssi. Toisin kuin muut rouskut, leppärouskua ei tarvitse keittää ennen käyttöä, sen voi heittää suoraan pannulle.

Paistetut leppärouskut sipulin kera.
Paistetut leppärouskut sipulin kera.

Mustavahakas

mustavahakasUusia sieniä pitää yleensä löytää muutaman kerran, kunnes niihin syntyy tuntuma. Silloin ne spottaa metsästä ja tunnistaa luotettavasti. Mustavahakas on siksi helppo tunnistaa, että sen tumma lakki on nätin ruskea ja sileä ja lakin alla on isot harvat valkoiset heltat.

Mustavahakkaat maistuvat erilaiselta kuin mitkään muut maistamani sienet ja hyviä ovat.

Sienisalaatti monista eri laaduista, myös vahakkaista.
Sienisalaatti monista eri laaduista, myös vahakkaista.

Kehnäsieni

kehnäsieniKehnäsienellä on ihana nimi, mutta minun silmiini se näyttää myrkylliseltä, joten opettelin keräämään sitä vasta tänä kesänä. Edelleen on hieman epävarma olo sen suhteen, joten olen varovainen. Etenkin vanhemmaksi ja laakeampilakkiseksi kasvaneet ovat ehkä vaikeampia huomata ja samoin ihan naperot.

Herkkutatti

Herkkutatit.
Herkkutatit.

Herkkutatti on sienten aatelia ja ne tunnistaa kovasta napakkuudestaan, tummanruskeasta lakista, pulleasta jalasta ja olomuodosta. Jos jalka ei ole kovin pullea, niin sitten olen epävarmempi onko kyseessä nimenomaan herkkutatti. Mutta tatteja on siitä turvallinen kerätä, etteivät ne ainakaan ole myrkyllisiä. Toiset vain ovat huonon makuisia, ja pahoja, kuten sappitatti. Jos tatti on pehmeä ja vetkula, jätän se metsään.

Maailman parhaat herkkutatit söin Levantossa bruschetan päällä.
Herkkutatteja voi nautiskella esimerkiksi bruschetan päällä Italian tapaan.

Lue myös:

Tattien opiskelua >>
Tattikeitto >>
Intialainen tattikastike >> Tähän käyttäisin muita sieniä kuin tuoreita herkkutatteja, jotka söisin kylläkin kevyesti paistettuna enkä pilaisi sen upeutta näin tujakoin intialaisin maustein.

Herkkutatit ja yksi kehnäsieni pannulla.
Herkkutatit ja yksi kehnäsieni pannulla.

Valkoiset kantarellit

valkoinen kantarelliOlen parina kesänä löytänyt samasta paikasta kantarellimetsästä albiinokantarelleja. Ne ovat siis ihan valkoisia kantarelleja, mutta luotettavasti aivan saman muotoisia. Varmuutta niiden keräämiseen lisää se, että tuo alue metsästä vilisee perinteisiä keltaisia kantarelleja.

Paistettaessa valkoiset kantarellit muuttuivat keltaisemmiksi. Maussa ei ollut mitään eroa.

Vasemmalla valkoisia kantarelleja, oikealla keltaisia.
Vasemmalla valkoisia kantarelleja, oikealla keltaisia.
Kantarellimuhennos on perusjuttu, mitä noista sienistä tehdään. Niihin lisätään soija- tai kaurakermaa, joskus myös tarvitsee suurustaa vehnäjauholla, jos sienet ovat kovin vetisiä. Tai valuttaa nestettä pois. Voihan sen haihduttaakin, mutta muutoin kantarelleja ei tarvitsisi keitellä niin pitkään.
Kantarellimuhennos on perusjuttu, mitä noista sienistä tehdään. Niihin lisätään soija- tai kaurakermaa, joskus myös tarvitsee suurustaa vehnäjauholla, jos sienet ovat kovin vetisiä. Tai valuttaa nestettä pois. Voihan sen haihduttaakin, mutta muutoin kantarelleja ei tarvitsisi keitellä niin pitkään.
Paistetut kantarellit ja sipulit
Paistetut kantarellit ja sipulit
Vaaleaorakkaita kanttarellien päällä. Kookoskastikkeessa käyttämäni rusko-orakkaat ovat näihin verratuna oranssin ruskehtavia.
Vaaleaorakkaita kanttarellien päällä. Paistan nämä yleensä yhdessä.

Kantarellimarinadi

Tänä kesänä tein paljon marinoituja kantarelleja raaoista sienistä. Ne ovat parhaita seuraavana päivänä, muutoin raa´at kantarellit maistuvat väkeviltä.

sitruunamehua ja/tai etikkaa (omenaviini, balsami tms.)
suolaa
sokeria tai esim. agavesiirappia (on kiva jos sienistä tulee aika makeita)
mustapippuria
kylmäpuristettua oliiviöljyä
pilkottua sipulia ja sipulinvarsia
ehkä myös valkosipulia

Marinoidut kantarellit ja herkkusienet.
Marinoidut kantarellit ja herkkusienet.
Kantarellit marinoitumassa.
Kantarellit marinoitumassa.

Mustatorvisienet

Kuivattujen torvisienten murskaus.
Kuivattujen torvisienten murskaus.

Torvisienet kuuluvat sienten parhaimmistoon ja tänä kesänä löysin niitä paljon. Ne on helppo kuivata koska ovat niin ohuita. Sitten niitä voi murskata moneen ruokaan makua antamaan, kuten vaikka couscousin sekaan tai lisätä riisiin keittämisen loppuvaiheesa. Ne voivat tosin tehdä ruoasta ikävän harmaata.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s