Pukeutuminen ja huivinkäyttö eri kulttuureissa

on
nainen ja lamppu
Thainainen Loy Krathong -juhlien aikaan Chiang Maissa.

Musliminaisten huivinkäyttö on mielestäni kiehtova aihe, ja siihen liittyy varmasti vaikka mitä kulttuureihin ja uskonnon oppeihin liittyviä selityksiä. Käsittääkseni huivilla, tai siis hijabilla, kuitenkin viestitään olevansa muslimi. Ihan sama kuin että jotkut käyttävät kaulaketjua, jossa riippuu risti tai mitä nyt ikinä on päättänytkään laittaa ketjuun riippumaan. Olen itsekin viestinyt vaatteillani edustavani jotain, etenkin teininä oli tärkeää näyttää hevarilta, hipiltä tai punkkarilta. Viestin vaatteillani nykyäänkin jotain, kuten kaikki ihmiset.

Yukata-asu keskellä kulkuetta, joka oli oikeastaan jättimäinen kävelykatu.
Joidenkin maiden perinneasujen suhteen oltaisiin ihastuneita, jos niitä vielä käytettäisiin. Japanin Kiotossa japanilaiset saattavat pukeutua yukataan huvittelun vuoksi.

Olen käsittänyt että esimerkiksi Italiassa on tärkeää pukeutua siististi, jopa konservatiivisesti, tai muuten saa huonompaa kohtelua. Ja olenhan itsekin Suomessa saanut erilaista kohtelua ulkonäöstäni riippuen.

Thaimaassa pukeutumisesta huomaa joskus aika selkeästi, mihin luokkaan joku thaimaalainen kuuluu. Joskus olen lukenut väitteitä, että Thaimaassa pitää pukeutua tyylikkäästi, mutta se pätee lähinnä esimerkiksi Bangkokin keskustassa, kouluissa, toimistotyöpaikoissa ja ylemmässä luokassa. Minulle yleisempi näky on löysässä t-paidassa ja sortseissa jalat harallaan maassa istuva nainen, joka väkertää jotain ruokaan liittyvää käsissään.

Tunisin medinassa tyypillinen puoti, josta saa nopeasti tilattuna täytettyjä leipiä.
Tunisin medinassa parilla vanhemmalla naisella on päähinettä ja kylmän sään vermettä päällä, mutta myyjänaisella ei.

On tietysti maailmankolkkia, joissa naiset kokevat painetta huivinkäyttöön ja sitten on vinksallaan olevia maita, joissa nyt muutenkin sorretaan ihmisiä monin eri tavoin ja pakotetaan asioihin hengen uhalla. Suomessakin jotkut naiset kokevat paineita, kun pitäisi näyttää naisellisemmalta, pukeutua kalliimpiin vaatteisiin. Naiset voivat saada konservatiivisilta miehiltä kommentteja, siitä miten pukeutua miellyttääkseen paremmin heidän makuaan.

Intialaisia koulutyttöjä.
Intialaisia koulutyttöjä.

Ranska on ollut otsikoissa kaikenlaisin huivi- ja burkinikieltoineen. Se maa nyt on muutenkin konservatiivinen pukeutumisen suhteen. Naisten vaatteet voivat kyllä olla jopa paljastavia, mutta jotenkin klassista pukeutuminen siellä on. Ainakaan ennen siellä ei katukuvassa näkynyt valkoisten nuorten alakulttuureihin kuuluvaa pukeutumista. Vaihtoehtonuorena kummeksuin suoriin housuihin ja kauluspaitoihin pukeutuneita nuoria miehiä. Mutta oikeastihan huivikieltojutut ovat rasismia ja muukalaispelkoa.

Vapaus on minulle arvoista tärkeimpiä ja vapaus pukeutua miten haluaa kuuluu tähän piiriin. Väittäisin, että muslimien huivinkäyttöoikeutta vastustavilla ihmisillä on itsellään tiukkojakin näkemyksiä siitä miten pitää pukeutua. Heidän mielestään esimerkiksi tietyissä tilanteissa pitää olla tietynlaiset vaatteet päällä (hautajaiset, juhlat), hekään eivät välttämättä halua lastensa opettajan pukeutuvan miten vain. Kaikilla ihmisryhmillä tuntuu olevan omat pukeutumistyylinsä ja joskus Suomessakin ihan pienetkin poikkeavuudet noteerataan.

Patongin ranta Thaimaassa.
Patongin ranta Thaimaassa.

Vaikka ihmisillä on vapaus pukeutua miten haluaa, niin silti minua ärsyttää liian niukat vaatteet. Minua hämmästyttää miten Suomessa on normina käydä uimassa uimapuvuissa, joissa jokaisen höllyvät reidet joutuvat armotta kaikkien katseiden alle. Onneksi meillä ei yläasteella koskaan käyty uimahallissa liikuntatunneilla, olisin lintsannut.

Minusta on luonnollista, että meressä käydään uimassa t-paita ja shortsit jalassa, mutta tämä aasialaisille ihmisille normaali tapa kummastuttaa rannoilla nirunarubikineissä olevia länsimaisia. Miettikää miten kummallisilta turistit näyttävät heille. Uimapuvut ovat toki kätevämpiä kun ne kuivuvat nopeammin (vaikka mielestäni eivät tarpeeksi nopeasti, tuossa on yksi syy miksi en välitä uiskentelusta, koska inhoan märän uimapuvun tuntua).

Naisia sareissa, joita läheskään kaikki naiset Goalla eivät käytä. Muutenkin salwar kameez tai kurtta pajama housut + pitkä tunika + huivi -yhdistelmä on kätevämpi ja suosittu.
Naisia sareissa Intiassa.

Olen mekkoihminen ja minua harmittaa miten niin usein kevyet ihanat mekot on varustettu naruolkaimilla. Ne tietysti istuvat helpommin useammalle, mutta ne eivät sovi niin moneen tilanteeseen. Poltin taas hartiani ajellessani mekossani, joka ei peitä hartioita kunnolla.

Voisinko käyttää huivia ei-muslimina?

Asuin vuoden muslimisaari Koh Lantalla. Siellä mietin vähentäisikö riskiä tulla illalla ryöstetyksi jos kietoisin huivin paikallisten musliminaisten tyyliin. Olisiko huivin käytössä paikallisten mielestä jotain väärää, koska en ole muslimi? Kyllähän sitä pidettäisiin sopivana jos menisin moskeijaan sisälle. Entä jos käppäilisin Koh Lantan kylän raitilla huivi päässä? Tai jos menisin kauppaan ja ostaisin sen semmoisen kypärämallisen kätevän päähineen. Ne kun ovat muslimien tunnusmerkkejä, ehkä niitä ei ole sopiva käyttää jos ei ole muslimi. Ainakin Koh Lantalla se aiheuttaisi kummeksuntaa, toisin kuin Lähi-idässä.

Koh Lantan päätie ja yksi moskeija sen varrella. Tuk-tukit täällä ovat tällaisia sivuvaunumopoja.
Moskeija Koh Lantalla.

Se taas johtaa ajatukseni siihen, että kyllähän ainakin huivien kietominen on ihan kansainvälinen juttu. Muistan joskus teininä karsastaneeni pipon käyttöä ja sen sijaan kiedoin ison huivin (oli muuten palestiinalaishuivi) päähäni ja hartioilleni lämmikkeeksi.

Sitäkään ei pidä unohtaa, että naiset ovat käyttäneet huivia myös Suomessa (lue Hesarin juttu suomalaisten huivinkäytöstä >>). Muistan lapsuudestani kylältä yhdenkin vanhan naisen, jolla oli aina huivi päässään ja hämmästyin kun kerran näin hänen tosi pitkät harmaat hiukset auki. Muutenkin kahdeksankymmenluvun maalla naiset saattoivat käyttää työskennellessään huivia päässään. Ehkä vielä tänäkin päivänä joillakin huivi kuuluu navettaunivormuun.

Yksi Koh Lantan monista moskeijoista.
Yksi Koh Lantan monista moskeijoista.

Kuala Lumpurissa ja Penangissa käydessäni olisi ollut mukava käyttää huivia, koska intialaismiesten tuijotus ja tervehtimisyritykset ärsyttivät. Tuommoisissa tilanteissa ei tule mieleen ”opettaa” vähäpukeisuudella että naiset saavat pukeutua miten lystää. Noissa kohteissa on vaan niin kuuma etten ymmärrä miten naiset pystyvät liikkumaan vaatekerroksissaan.

Muita pukeutumiseen liittyviä juttujani:
Vähin vaattein kekkuloivat turistit >>
Hillitty lentokenttätyyli >>

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s