Kaupunkielämää Chiang Main Nimmanhaemenilla

on
maya-paivalla
Maya-ostoskeskus Nimmanhaemin-kadun päässä. Olen hiukan ihmetellyt miksi tykkään Thaimaassa käydä ostoskeskuksissa, mutta kai yksi syy on, että niissä on helppo kävellä, toisin kuin Thaimaan tien vierustoilla, ja koska ne ovat ilmastoituja.

Viimeisimmän koiranhoitopestin jälkeen on kiva olla taas Chiang Main kaupungissa ja päästä Care for Dogsin turvatarhalle kävelyttämään koiria, kun sinne ei ole enää niin pitkä ajomatka. Vaikka koiranhoitopaikkani oli upeaa San Kamphaengin maaseutua, oli helpotus päästä taas kaupunkiin koirien omistajien palattua kotiinsa.

Ruuhka-aikaan Nimmanhaemenilla ei ole kiva ajaa eikä kävellä.
Ruuhka-aikaan Nimmanhaemenilla ei ole kiva ajaa eikä kävellä.

Halusin majapaikan ihan Nimmanhaemin-kadun läheltä. Se on eniten kaupungin sykettä muistuttavaa seutua Chiang Maissa, jossa ei ole samanlaisia pilvenpiirtäjiä ja kaupallista keskustaa kuten Bangkokin Siam Squarella, Sukhumvitillä tai Silomilla.

Majapaikastani R1 Boutique Serviced Apartmentilta pääsin kävellen Maya-ostoskeskukseen, jossa on mm. Rimpingin ruokakauppa. Se on semmoinen Stockan herkun ja S-marketin sekoitus ja hinnatkin ovat melkein Suomen tasoa. Chiang Maista ei (eikä muistakaan Thaimaan kaupungeista) kovin hyvin löydy supermarketteja keskustasta. Isot Big C- ja Tesco Lotus –megamarketit löytyvät isojen teiden varsilta, ja Tops-marketit ostoskeskuksissa, joten niihin ei ole kovin kiva pistäytyä pikkuostoksille. Muutoin sitten löytyy tuoretoreja sekä 7-Eleven- ja Tesco Express -kioskeja.

Halpa kasvisruokatiski Mayan kellarikerroksessa. Tämän etu on myöhään auki oleminen.
Halpa kasvisruokatiski Mayan kellarikerroksessa. Tämän etu on halpuus ja myöhään auki oleminen. Lautasellinen riisiä, kolmea kastiketta ja kasvinakki maksavat 70 bahtia eli vajaa kaksi euroa.

Maya-ostoskeskuksesta löytyy myös halpa myöhään auki oleva kasvisruokakoju, Asia Booksin kirjakauppa ja kun nyt vaikkapa tarvitsin uudet shortsit ja kengät, löysin ne sieltä. Kaikki ”normaalit” vaatekaupat sijaitsevat kivijalan sijaan Chiang Main ostoskeskuksissa. Vanhasta kaupungista voi löytää turistiromppeita, kuten elefanttihousuja. Ostoskeskuksissa on kaikki kansainväliset vaateketjut. Mayassa on ehkä vähän kalliimman puoleiset merkit, joten Mangot ja H&M:t löytyvät esimerkiksi Central Festivalista tai Central Plazasta, jotka sijaitsevat isompien teiden varrella.

Ravintola sijaitsee kujalla toisessa kerroksessa. Talviaikaan tällaisissa avonaisissa ravintoloissa voi tulla illalla vilu.
Anchanin sisäänkäynti. Ravintola sijaitsee kujalla toisessa kerroksessa. Talviaikaan tällaisissa avonaisissa ravintoloissa voi tulla illalla vilu, mutta muutoin on aina kuuma paikoissa, joissa ei ole ilmastointia.

Majapaikastani oli lyhyt kävelymatka myös kasvisravintola Anchaniin ja salaattiravintola Salad Conceptiin. Alue on semmoista vähän varakkaampien thainuorten bilealuetta, mutta myös suosittua kaikenikäisten ulkomaalaisten asuinaluetta, sellaisten jotka eivät halua omaa taloa jostain Chiang Main ympäristöstä. Chiang Main yliopisto levittäytyy tiedekuntineen alueen ympärille pääkampuksen ollessa Nimmanhaemilta ehkä kilometrin päässä lännessä.

Maya-ostoskeskuksen vieressä on myös erikoinen Think Park, joka on tyylikäs ja vähän taiteellinen alue, jossa on paljon pikkuruisia kauppoja, jotka myyvät uniikkeja vaatteita, kasseja ja krääsää. Suosittelen suunnistamaan sinne, mikäli haluaa mukaansa jotain thaitavaraa, jota ei ole kaikilla muilla. Nyt alueella näytti olevan tyhjiä liiketiloja ja polkujen pintoja kunnostettiin. En tiedä että eikö kauppa ole käynyt, onko vuokrat liian korkeita vai onko kyseessä vain remontti. Aika mielenkiintoista on, että Think Park on upporikkaan thaimaalaisen perheen tyttären puuhasteluprojekti (lue juttu Chiang Mai Citylifessä >>).

Huoneeni R1:ssä.
Huoneeni R1:ssä.

R1-talossa (Rimdoi 1) tykkäsin siitä, ettei se ole hostelli, eli rakennukseen voi astua sisään ja mennä ulos ilman että kukaan kiinnittää mitään huomiota. Ihmiset asuvat siellä ja respa on ennemminkin toimisto, jossa asukkaat voivat asioida. Aulakerroksessa on tyylikäs pesutupa, joten pyykkäys hoitui kätevästi kolikkopesukoneilla ja -kuivaajalla. Ihmettelin aluksi, miksi niin monet nuoret asukkaat viihtyvät tietokoneineen aulassa. Vaikuttaisi siltä, että talossa on monen tasoista majoitusta. Olin ylimmässä seitsemännessä kerroksessa, mutta alemmassa kerroksessa on kuluneet vaneriset ovet, joihin on saatettu esim. lätkiä tarroja. Ehkä ne ovat jotain vaatimattomampia opiskelijoiden huoneita, joita ehkä jaetaan toisen opiskelijan kanssa ja siksi porukka viihtyy hienossa aulakerroksessa. Viides kerros ja montako kerrosta siitä alemmas ovat remontissa.

Huoneeni Chiang Mai Hill 2000:ssa ei ole niin raikas kuin R1:n huone ja kukkuloitakaan ei näe ikkunasta niin hyvin.
Huoneeni Chiang Mai Hill 2000:ssa ei ole niin raikas kuin R1:n huone ja kukkuloitakaan ei näe ikkunasta niin hyvin.

Tänään jouduin muuttamaan muualle ja valitsin Chiang Mai Hill 2000 -hotellin. Se on tällä samalla alueella, mutta kävelymatka samoihin paikkoihin tulee olemaan vähän pidempi tuon hotellin ollessa lähempänä Canal Roadia ja kauempana Nimmanhaemin -kadulta. Tykkäsin Rimdoi 1:stä enemmän. Jokin siinä tunnelmassa on eri, kun talossa asutaan eikä se ole turistien hotelli. Ensi viikolla menen taas uuteen paikkaan koiravahdiksi.

Nimmanhaemin on muuten jonkinlainen sanahirviö, josta on vaikea tietää miten se pitäisi lausua. Joskus olen nähnyt sen kirjoitettavan Nimmana Haeminda.

Majoitukset ja tekemiset Chiang Maissa

Free Birdistä saa muun muassa tällaisia kaakaosmoothiekippoja.
Free Birdistä saa muun muassa tällaisia kaakaosmoothiekippoja.

Vajaan kolmen viikon aikana olen majoittunut Chiang Maissa neljässä paikassa. Ensin majoituin kaverini kanssa Baan Klang Vieng -hotellissa vanhassa kaupungissa. Silloin kävimme joka aamu Free Bird Cafessa syömässä ja jatkoimme siitä Care for Dogsille. Iltaisin käytiin taas syömässä. Vanhassa kaupungissa on paljon kasvisravintoloita, joten etenkin jos majoittuu Thapae Gaten suunnalle, niin pääsee kävellen ainakin kymmeneen suht kivasti. Tai pääseehän kävellen vaikka maailman ääriin, mutta kuumuus ja surkeat kävelytilat ovat tehneet minusta rajoittuneen tässä asiassa.

Ihanat hoitokoirani nukkumassa terassilla.
Ihanat hoitokoirani nukkumassa terassilla.

Sitten siirryin maaseudulle San Kamphaengin alueelle. Se oli syrjemmässä kuin oletin, joten skippasin koiratarhalla käynnit, jotta pystyin menemään iltaisin kaupungille kaverini luo, hänellä kun ei ollut enää montaa reissupäivää jäljellä. Matka kesti skootterilla lähes tunnin suuntaansa. Päivisin hengailin hoitokoirien kanssa, kirjoittelin ja tepastelin. Keskustasta piti tuoda maalle ruokatarpeita, Baanpong Lodgen ravintola ei ollutkaan näin matalasesonkina koko ajan auki. Iltaisin kävin kaverini kanssa taas lähinnä syömässä, mutta ajoimme myös Doi Suthepin kukkulan temppelille ja katsastimme San Kamphaengin kuumat lähteet.

Molemmat majapaikat R1 ja Baan Klang Vieng maksoivat jotain 850 Bahtia eli noin 20 euroa yöltä, Chiang Mai Hill jotain 770 Bahtia. Puolet halvempiakin huoneita saisi jos tinkii mm. omasta kylppäristä, ilmastoinnista ja viimeistellystä ulkoasusta. Dormeja saa paljon halvemmalla. Huone maksaa saman verran majottuipa sinne yksi tai kaksi henkilöä. Olen valinnut vähän turhan kalliita majapaikkoja, mutta olen sentään säästänyt ollessani koira- ja talovahtina.

Lue:
Koiravahtina Chiang Main kukkuloiden juuressa >>
Chiang Main ruokatarjontaa kaupungin länsipuolella >>

Koirien kävelytys on vapaaehtoisten perushommaa Care for Dogsilla. Sinne on Nimmanhaeminilta yli 10 km matka.
Koirien kävelytys on vapaaehtoisten perushommaa Care for Dogsilla. Sinne on Nimmanhaeminilta yli 10 km matka.
Ihanat koirat.
Ihanat koirat.
Aida.
Aida.
Montylla on ihana ruttuinen otsa, mutta siitä oli vaikea saada kuvia, koska se tuli aina niin lähelle kameralla tähdätessäni.
Montylla on ihana ruttuinen otsa, mutta siitä oli vaikea saada kuvia, koska se tuli aina niin lähelle kameralla tähdätessäni.
Monty.
Monty.
Muualla kuin kaupungin kerrostaloissa asustellessa tulee vastaan kaikenlaisia tällaisia hankaluuksia, kuten sadevedestä tulvivat pihat.
Muualla kuin kaupungin kerrostaloissa asustellessa tulee vastaan kaikenlaisia tällaisia hankaluuksia, kuten sadevedestä tulvivat pihat.
Näkymä R1-apartmentsin ikkunasta.
Näkymä R1-apartmentsin ikkunasta.
Huone R1:ssä.
Huone R1:ssä.
Think Park on taiteellinen ja vähän ylellisempi pikkukauppojen alue Nimmanhaemenilla.
Think Park on taiteellinen ja vähän ylellisempi pikkukauppojen alue Nimmanhaemenilla.
Think Parkin puu. Pari vuotta sitten pidimme Care for Dogsin esittelypistettä tuossa pari kertaa.
Think Parkin puu. Pari vuotta sitten pidimme Care for Dogsin esittelypistettä tuossa pari kertaa.
Maya-ostari Think Parkin vieressä.
Maya-ostari Think Parkin vieressä.
Huay Kaew -katu kulkee vanhan kaupungin luoteiskulmasta Maya-ostoskeskuksen ohi Suthep-vuorelle.
Huay Kaew -katu kulkee vanhan kaupungin luoteiskulmasta Maya-ostoskeskuksen ohi Suthep-vuorelle.
Huay Kaew -katu illalla Maya-ostoskeskuksen vieressä. Tää kadulla on tämän hetkinen majapaikkani Hill 2000.
Huay Kaew -katu illalla Maya-ostoskeskuksen vieressä. Tällä kadulla on tämän hetkinen majapaikkani Hill 2000.
Huay Kaew -katu.
Huay Kaew -katu.
Suthep-katu Chiang Main yliopistokampuksen vieressä.
Suthep-katu Chiang Main yliopistokampuksen vieressä.
Nimman-katu. Vasemmalla näkyy Salad Concept.
Nimman-katu. Vasemmalla näkyy Salad Concept.
Mopoilijoita sateella. Pimeys ja sade ovat aika ikävä yhdistelmä ajellessa.
Mopoilijoita sateella. Pimeys ja sade ovat aika ikävä yhdistelmä ajellessa.
Burmalainen ravintola ja kirjasto Nimmanilla. Tästä vähän oikealle sijaitsee kasvisravintola Anchan.
Burmalainen ravintola ja kirjasto Nimmanilla. Tässä ihan oikealla sijaitsee kasvisravintola Anchan.
Olenpa touhunnut muun muassa Tipcon appelsiinimehujen makuvertailua. Niiltä kun löytyy paitsi tangeriini- että mandariinimehut, myös appelsiinimehuja ainakin neljästä eri lajikkeesta. Niistä testasin kolme: shogun-, si thong- ja sai nam phuen -laijkkeiden mehut. Valencia jäi testista pois.
Olen viime aikoina kirjoitellut ravintola-arvioita Happy Cowhun, päivittänyt Chiang Mai Vegans -sivuani ja touhunnut muun muassa Tipcon appelsiinimehujen makuvertailua. Niiltä kun löytyy paitsi tangeriini- että mandariinimehut, niin myös appelsiinimehuja on ainakin neljästä eri lajikkeesta. Niistä testasin kolme: shogun-, si thong- ja sai nam phueng -laijkkeiden mehut. Valencia jäi testistä pois. En kyennyt erottamaan kummempia makueroja. Mutta joka tapauksessa Tipcon mehut ovat moninkertaisesti Malee-merkkiä parempia. Nyt halusin perinjuurin tietää mitä kannattaa ostaa.

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s