Thaimaan skorpionit

on

skorpioni
Olen käsittänyt, että Thaimaassa ei tarvitse pelätä skorpioneja sen enempää kuin ampiaisia Suomessa. Ne näyttävät tosi kuumottavilta, mutta useimpien pisto on kuulemma mehiläisen tai ampiaisen pistoa vastaava, eli ei syytä huoleen. Kun löysin niitä viime talvena Koh Lantalla eläinkeskuksesta, kuljetin ne lähimpään metsään samaan tapaan kuin sisälle eksyneet kimalaiset: päälle läpinäkyvä purkki ja alle sujautetaan pahvi tai muu lerppumaton levy. (Päivitys 2019: yleensä isot mustat skorpionit ovat vähiten vaarallisia, pienet ruskeat taas ovat kivuliaampia. Varsinaisesti minkään Thaimaan skorpioneista ei pitäisi olla tappavan vaarallisia ei-allergisille).

Tämän takia olisi parempi sörkkiä ulkona säilytettäviä tavaroita ensin kepillä, koska niistä voi löytyä skorpioni, juoksujalkainen tai käärme. Tässä skorppioni talon kulmalla hiekkasäkkien vieressä. Tämän jälkeen ostin isot muovilaatikot pussien säilyttämiseen.
Tämän takia olisi parempi sörkkiä ulkona säilytettäviä tavaroita ensin kepillä, koska niistä voi löytyä skorpioni, juoksujalkainen tai käärme. Tässä skorpioni talon kulmalla hiekkasäkkien vieressä. Tämän jälkeen ostin isot muovilaatikot pussien säilyttämiseen.

Ulkona pitää varoa tarttuessaan yhtään mihinkään siellä säilytettävään objektiin. Kun eläinkeskuksen pihalla oli kasa lautoja, tuumasin sen näyttävän juuri sellaiselta, missä skorpionit, juoksujalkaiset tai käärmeet viihtyvät. Skorpionihan sieltä alimman laudan alta löytyi. Ja säilyttäessäni kotonani kissanhiekkasäkkejä talon kulman takana tartuin noihin säkkeihin aina tosi varovasti. Kerran avasin oven etsiessäni hoitokissanpentuani ja siinä se oli oven edessä nokakkain skorpionin kanssa.

Tarkistan aina kenkäni ennen kuin laitan ne jalkaani. Astun varovasti kengän päälle tai sohaisen sitä jalallani. Tein näin myös kesällä Suomessa ja mielestäni se oli ihan järkevää kun elokuussa oli niin paljon tokkuraisina lenteleviä ampiaisia. On myös parempi olla säilyttämättä oikein mitään, varsinkaan vaatteita, huoneen lattialla. Tosin juoksujalkaiset kyllä kiipeilevät vaikka verhoja pitkin.

Skorpioneja näkee yleensä vain pimeällä, päivälle ne eivät tule esiin. En tiedä tulevatko ne esiin etenkin sateiden jälkeen. Ainakin ensimmäisen kerran näin elävän skorpionin Chiang Maissa ison sateen jälkeen, kun asuinalueeni asfaltoidut tiet vilisivät isoja juoksujalkaisia.

Vaikka asunto olisi muuten tiivis, voi ulko-oven alla joskus pilkottaa tyhjää. Silloin laitan siihen pyyhkeen estämään olentojen sisäänpääsyn. Onneksi meille tuli Koh Lantalla tuolta ali joskus vain sammakko.
Vaikka asunto olisi muuten tiivis, voi ulko-oven alla joskus pilkottaa tyhjää. Silloin laitan siihen pyyhkeen estämään olentojen sisäänpääsyn. Onneksi meille tuli Koh Lantalla tuolta ali joskus vain sammakko.
Tähän en itse ryhtyisi missään nimessä.
Tähän en itse ryhtyisi missään nimessä.

 

Siimaskorpioni kenkäni vieressä.
Siimaskorpioni kenkäni vieressä.

Viimeisimmässä koiranhoitopaikassa Chiang Maissa terassin muurilla oli kumman näköinen otus. Katsoin sitä että jotenkin ei näytä ihan oikealta skorpionilta, mutta pystyssä oleva peräpiikki sai minut kuitenkin varuilleni. Vaikka tutkinkin kenkäni ennen kuin laitan ne jalkaani, siirsin tämän jälkeen kenkäni sisälle. Siimaskorpioni ei ole oikea skorpioni vaan muu hämähäkkieläimiin kuuluva öttiäinen. Myrkyn sijaan se voi suihkauttaa hännästään etikkahappoa.

Se ei näytä oikealta skorpionilta, koska sillä kummallisen paksu peräpää ja pitkä neulamainen häntä.

Lue myös: Juoksujalkaiset ja tuhatjalkaiset >>

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s