Thaimaan kuninkaan kuolema

on
Wat phra kaeo, jonka sisällä on pieni smaragdibuddha.
Thaimaalaiset matkustavat nyt suremaan Wat phra kaeoon eli Smaragdibuddhan temppeliin Bangkokiin.

Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadej kuoli 13.10.2016. Sinä iltana olin puolisoni kanssa Pohjois-Thaimaan epävirallisessa pääkaupungissa Chiang Maissa ja kävimme syömässä. Ruokapaikassa en huomannut mitään, eikä siellä tapaamani thaimaalainen tuttavakaan sanonut mitään. Vasta myöhemmin illalla luin asiasta netistä.

Keltainen oli kuninkaan väri, koska hän oli syntynyt maanantaina, joka on keltaisen värin päivä. Thaimaassa kaikilla viikonpäivillä on onnenvärinsä.
Keltainen oli kuninkaan väri, koska hän oli syntynyt maanantaina, joka on keltaisen värin päivä. Thaimaassa kaikilla viikonpäivillä on onnenvärinsä.

Thaimaassa on ollut majesteettirikos puhua kuninkaan kuolemasta ja siitä mitä sen jälkeen tapahtuu. Keskenään tutut ihmiset ja ulkomainen lehdistö ovat tietenkin spekuloineet asialla ja dramaattisimmat ovat olleet sitä mieltä, että Thaimaasta kannattaisi lähteä pois tämän tapahtuessa. Kuningas Bhumibolia on pidetty maan koossa pitävänä voimana.

Chiang Maissa kuninkaan kuolema näkyy katukuvassa vain siten, että tavallista useammat ihmiset ovat pukeutuneet mustaan ja Chiang Main yliopiston aidoille ripustettiin surunauhaksi valkoista ja mustaa lakanaa. Ensimmäisenä päivänä televisiosta tuli vain kuninkaan teemalaulua mustavalkoisine videoineen. Mustavalkoiset lähetykset jatkuvat, thaimaalaisia saippuaoopperoita ei näytetä ja englanninkielisten sanomalehtien Bangkok Postin ja The Nationin verkkosivut ovat vaihtaneet väritystänsä. Eri puolilta kaupunkia on kuulunut tavallista enemmän buddhalaisten munkkien rukoilua.

krathong
Loi Krathong -juhlissa jokiin lasketaan tällaisia kynttiläveneitä. Sikäli se voisi olla ihan rauhallinen ja suruaikaan sopiva juhla, mutta kun paljon thaimaalaisia kerääntyy jonnekin, niin kyllä siitä aika hälyistä tulee. Ja lisäksi ainakin Chiang Maissa juhliin on kuulunut paraateja.

Monissa kaupoissa ei myyty alkoholia lähes viikkoon ja huvitapahtumia perutaan todennäköisesti kuukauden ajan. Baarit ovat silti auki, mutta musiikkia ei käsittääkseni soiteta. Chiang Maissa oli suunniteltu sulkea joka iltaiset Night Bazaarin markkinat sekä lauantaisin ja sunnuntaisin pidettävät viikonloppumarkkinat. Nämä kuitenkin päätettiin pitää auki. Mutta etenkin Pohjois-Thaimaassa tärkeät Loy Krathong -juhlat on tältä vuodelta peruttu, joten jokiin ei lasketa banaaninlehtiveneitä eikä taivaalle lasketa paperilyhtyjä. Päivitys: Loi Krathong -juhlat pidetään Chiang Maissa vähän eri tavoin tänä vuonna >>

Lue Loy Krathongista:
Loi Krathongin paraatit Chiang Maissa >>
Thaimaan Loi Krathong -juhlissa uitetaan koristeita >>
Yi Pengin paperilyhdyt taivaalla Chiang Maissa >>

Vuonna 2005 full moon partyjen ohjelmassa oli tulipolulla steppailua.
Koh Phanganin Full Moon Partyt jätettiin ainakin lokakuulta väliin.

Koh Phanganin saaren Full Moon Partyt peruttiin lokakuulta ja sitä ei vielä tiedetä pidetäänkö niitä marraskuussa. Se oli mielenkiintoista luettavaa, että Bangkokin isot tyttöbaarialueet hiljenivät viime viikolla. Saa nähdä miten pitkään se kestää. Chiang Main Loi Kroh -kadun tyttöbaarit olivat ainakin auki tällä viikolla, mutta näytti että kaikki työntekijät olivat pukeutuneet mustaan.

Bangkokissa kuninkaan kuolema näkynee katukuvassa enemmän, koska siellä hän eli, kuoli ja siellä järjestetään enemmän muistajaisia. Kuninkaan ruumis on siirretty sairaalasta Smaragdibuddhan temppeliin, jonne kansalaiset voivat mennä suremaan. Turisteille se ei ole auki käsittääkseni vuoteen, koska se on hautajaisrituaalien ja suremisen paikka.

Kuninkaan tuhkien kuljetuskärryt.
Kuninkaan tuhkien kuljetuskärryt ovat olleet tällaisia (kuva Thaimaan kansallismuseosta). Nyt kuninkaan toinen tytär suunnittelee hautajaiset.

Uutisia lukiessani olen hieman ihmetellyt, että kuninkaan uurnan luona käydään suremassa, kun krematointi tapahtuu kuitenkin vasta vuoden päästä. Tuo tilaisuus pidetään Sanam Luang -puistossa, joka sijaitsee Khao San Roadin ja Smaragdibuddhan temppelin välissä. Pari viikkoa sitten tyhjä puisto on nyt täynnä surijoita ja sinne on järjestetty jonkinlaista majoitusaluetta maakunnista tulijoille. Lue lisää: Bangkokin nähtävyydet Wat Phra Kaeo ja Grand Palace >>

Kuninkaan kuvia.
Kuninkaan kuvia.

Thaimaassa on aina ollut kaikkialla kuninkaan kuvia. Jos ei muuta niin kuninkaan kuvin koristettu seinäkalenteri ainakin löytyy joka ravintolasta. Sitä ei varmaan kukaan vielä tiedä mitä näille kuville nyt tapahtuu. Niitä ei ole pyydetty poistamaan, mutta käsittääkseni jotkut viranomaiset haluaisivat kuvat vaihdettavan sellaisiin, joissa kuninkaalla on yllään virallinen puku.

Kuninkaan syntymäpäivänä 5.12. Thaimaassa oli aina juhlat ja vapaapäivä. Vuonna 2005 olin Bangkokissa tuolloin ja menin Sanam Luangin puistoon juhliin, joissa oli kojuja, musiikkia ja thainyrkkeilyä. Tuo päivä on ollut myös Thaimaan isänpäivä (ja kuningattaren syntymäpäivä äitienpäivä), joten saa nähdä miten se jatkossa järjestetään. Viime talvena olin Koh Lantalla ja siellä en huomannut juhlimista. Sitä edellisenä talvena 2014 olin Chiang Maissa ja siellä oli kuninkaan kuvinn varustettu lava ja joku tapahtuma Thapae Gatella. Lue lisää: Thaimaan kuninkaan syntymäpäivä (2013)>>

Lähiviikkoina Thaimaahan matkustavien olisi hyvä pakata mukaan tummia vaatteita. Se nyt vaan olisi hyvä osoitus siitä, että turisti tajuaa mitä kohdemaassa on meneillään. Voisi myös jättää väliin julkisilla paikoilla bilettämiset, mutta normaali baareissa istuminen ja juominen on silti ok, kunhan semmoiset megabiletykset jättää pois ja muutenkin äänekkään tai riehakkaan esiintymisen.

Sanam Luang -puisto tyhjänä. Tällä hetkellä se on tupaten täysi.
Sanam Luang -puisto tyhjänä. Tällä hetkellä se on tupaten täysi.
Smaragdibuddhan temppeli Sanam Luang -puiston takana.
Smaragdibuddhan temppeli Sanam Luang -puiston takana.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s