Miksi tykkään Khao San Roadista?

on
Khao Sanin katuesiintyjiä uutena vuotena 2014-2015.
Khao Sanin katuesiintyjiä uutena vuotena 2014-2015. Kuva kRisu.

Jotkut reissarit inhoavat Khao San Roadia, ja Bangkokia ylipäätään, mutta minulle muutaman päivän loma Bangkokin vanhassa kaupungissa on aina tervetullut ja olen pistäytynyt siellä ehkä parikymmentä kertaa reissujen aikana. Joidenkin vastenmieli Khao San Roadia kohtaan johtuu lienee siitä, että se on reppureissarighetto.

Harvinaisuus Thaimaassa: punk-henkisiä nuoria.
Harvinaisuus Thaimaassa: punk-henkisiä nuoria.

Oikeasti sinne valuu myös esimerkiksi bangkokilaisia vaihtoehtonuoria ja siellä käynti kuuluu monien turistien ohjelmaan. Ehkä joidenkin ihmisten mielissä väijyy jonkinlaiset mielikuvat bilettävistä ensi kertaa Aasiassa olevista reppureissarinuorista, mutta mielestäni siellä käy useanmanlaista porukkaa. En itsekään lukeudu nuoriin bilettäviin reppureissareihin enää. Toki siellä viipyvät turistit ovat yleensä budjetimmasta päästä, mikä mielestäni on hyvä puoli. (Lue samansuuntaista KSR-tykkäilyäni vuodelta 2013 >>).

1 Kuhinaa ja hyvät ihmisten tuijottelumahdollisuudet

 

Pari Leon juojaa uutena vuotena Khao Sanilla.
Pari Leon juojaa uutena vuotena Khao Sanilla. Kuva kRisu.

Minusta on kiva välillä pöllähtää jonnekin, missä katu vilisee ihmisiä, baareja ja ravintoloita. Semmoinen kuhina on välillä kivaa ja kaipaan sitä. Khao Sanin tunnelma on kuitenkin ihan eri kuin vaikkapa Pattayan Walking Streetillä tai Phuketin Patongilla. Yleensä kaupungeissa kuhinaan kuuluu järjetön liikenne, mutta sitä ei ole tuolla, kuten Bangkokin modernimmassa keskustassa on.

Bangkokin ohjelmaani kuuluu aina istuskelu jossain Soi Rambuttrin ravintolassa katselemassa ohikulkijoita. Kaikkein mukavinta tuolla on ollut tavata samaan paikkaan päätyneitä tuttuja ja viihtyä ravintoloissa vähän pidempäänkin. Olen kokenut Khao Sanilla myös yhden vuoden vaihteen ja songkranin.

2 Se on pienimuotoinen alue

Toki ilta-aikaan on hankala edetä Khao San Roadia ja Soi Rambuttria ihmismäärän ja ärsyttävien kaupittelijoiden takia. Mutta muuten se on näppärä pieni alue, jossa pari tietä ovat lähestulkoon kävelykatuja.

3 Siellä on monia lempipaikkojani pienellä etäisyydellä toisistaan

Siellä on lähellä toisiaan neljä kasvisravintolaa, joissa käyn yleensä syömässä. Pienen kävelyn päästä löytyy lisää.

Tarvitsen usein alueen tarjoamia reissaripalveluja. Auta armias kun kerran toivoin illalla löytäväni Siam Squaren alueelta paikan, josta saisin passikuvia. Olisin halunnut hoitaa asian siellä voidakseni jäädä yöksi lähelle Suomen suurlähetystöä, jonne minun piti aamulla kiiruhtaa. Piti sitten kuitenkin ottaa taksi Khao Sanille, jossa tuommoiset hommat hoituvat todennäköisesti vuorokauden ympäri ja siellä valokuvaus onnistuikin helposti.

Ravintola 1: Halpa thaimaalainen kasvisravintola Kao Daeng

Nuudelikeitto maksaa tuolla 30 tai 40 bahtia.
Nuudelikeitto maksaa tuolla 30 tai 40 bahtia.

Tuonne on hyvä suunnata lounaalle tai aamiaiselle, mikäli aamulla maittaa nuudelikeitot tai riisi lisäkkeineen. Annos maksaa jotain 30-40 bahtia eli noin euron ja sisältää jääveden. Paikka menee iltapäivällä kiinni, kuten tällaiset kasvisravintolat yleensäkin. Löydä Kao Daeng Happy Cowsta >>

Ravintola 2: Mango

Mangon erikoinen pad thai isoilla freeseillä vihanneksilla, mutta riisinuudelit maistuivat kyllä ihan perinteiseltä.
Mangon erikoinen pad thai isoilla freeseillä vihanneksilla, mutta riisinuudelit maistuivat kyllä ihan perinteiseltä.

Tämä kasvisravintola on ollut Tanao-kadulla kolmisen vuotta. Paikan ruoissa on yleensä jokin hieman omalaatuinen otteensa, kuten isojen salaattikulhollisten soosseissa tai että pad thain vihannekset ovat nuudeleiden ympärillä isoina paloina ihan kuin jonkun gourmetravintolan annoksessa, ja vihanneksia on paljon. Sieltä saa myös joitain vegaanisia jälkiruokia, kuten jätskiä ja laavakakkua. Löydä Mango Happy Cowsta >>

Ravintola 3: May Kaidee´s

Thai Salad – valitsin listan ensimmäisen salaatin, koska sen ainesosana oli May Kaidee´sin ihanaa pähkinäkastiketta. Sillä saisi pelkän kaalin tai porkkanankin maistumaan ihanalta.
Thai Salad on lempiruokani May Kaidee´sissa. Yksinkertaisen salaatin saa maistumaan mahtavalta näiden maapähkinäkastikkeella.

Bangkokin kasvisravintolaklassikko ja kokkikoulu. Sijaitsee Khao San Roadin päässä olevan Burger Kingin takaisella kujalla. Lauantai-iltaisin on 150 bahtin buffet ja muuten siellä on mahtavia annoksia, kuten salaatti maapähkinäkastikkeella, massaman curry, kasvismakkaratahna ja mikä vain mitä menusta löytyy. Löydä May Kaidee´s Happy Cowsta >>

Ravintola 4: Ethos

Ethoksen pannari.
Ethoksen pannari.

Kasvisravintola samalla kujalla Tanao-kadun takana kuin May Kaidee´skin. Listalta löytyy länsimaisia suosikkeja, kuten kombuchaa, pannukakkua, omenapaistosta, spagettia kasvispullilla (ei ole ikävä kyllä ihan niin hyvää kuin pitäisi olla), falafelia ja hummusta sekä isoja salaatteja. Löydä Ethos Happy Cowsta >>

Kauneushoitola Shewa Spa

Joskus ulkosalla on tällaisia jalkahierontatuoleja, joissa voi yhtä aikaa nautiskella ja katsella ohikulkijoita.
Shewa Spa.

Käyn täällä aina vähintään hieronnassa. Hierontaahan kaupitellaan tuolla alueella kaikkialla, mutta Shewa Spassa se on varmemmin hyvää ja paremmissa puitteissa samalla hinnalla. Pääset hyvänhajuiseen ilmastoituun tilaan ja saat vaihtovaatteet hieronnassa oloa varten. Paikka on auki yhteen asti yöllä eli se tosiaankin on muokkautunut matkalaisten tarpeisiin. Siellä ymmärretään englantia ja hieronnan lisäksi tarjolla on kampaamopalvelut, manikyyrit, pedikyyrit, kasvohoidot, ripsipidennykset ja kulmien värjäykset.

Parempi majapaikka: Rambuttri Village Hotel

Rambutri Villagen toisen kattoterassin uima-allas.
Rambutri Villagen toisen kattoterassin uima-allas.

Tällä kertaa halusin tsekata uuden majapaikan Sleep Withinnin, mutta enpä taida enää varata hienoa majoitusta muualta kuin Rambuttri Village hotellista. Se on varma valinta, jossa olen käynyt kymmenen vuoden ajan. Muissa hintavamman luokan (800 bahtista ylöspäin) paikoissa voi olla meluisaa, pikkuruiset huoneet, huonosti aseteltu ilmastointilaite tai heti sisäänkäynnillä parveilevat myyjät. Sleep Withinn ja DD Inn ovat meluisia, mutta Rambuttri Villagen lisäksi Fortville Guesthouse ja Bhimann Inn ovat ihan kelpo paikkoja Phra Sumen -kadulla.

Halpa majapaikka: K.C. House

KC House sisäänkäynti ja ravintola 7-Elevenin vieressä.
KC House sisäänkäynti ja ravintola 7-Elevenin vieressä.

Jos haluan majoittua halvasti (kahden hengen huone tuulettimella ja jaetulla kylppärillä 350 bahtia), niin en halua edes kokeilla muuta kuin K.C Housea Phra Sumen -kadulla. Sielläkin olen käynyt kymmenen vuoden ajan. Aina olen vain kävellyt sisään varaamatta etukäteen. Paikkaa pyörittää perhe, eivätkä mitkään dormihostelllien nulikat. Siellä tervehditään ilahtuneesti, mutta siellä saa olla rauhassa. Ja paikassa on kiva ravintola kadulle päin ja soijamaitokahviakin saa.

Näitä hedelmäkärryjä on Bangkokissa kaikkialla. Hedelmäpussin hinta turisteille vaikuttaa olevan vakio 20 bahtia, mutta puolikkaan ananaksen olen saanut 15 bahtillakin ja jossain paikoissa turistilta yritetään pyytää 30-40 bahtiakin. Muiden hedelmäkärryjen myyjät eivät ole näin hipstereitä kuin tämä KSR:n myyjä.
Hedelmäkärryt Khao Sanilla.

Muuten sitten nautin Khao Sanin alueella myyntikärryistä, joista saa valmiiksi pilkottuja hedelmiä ja makeaa appelsiinimehua. Chakrabongse-kadulla on kiva kokea katuruokakärryjen elämää ja Phra Sumen -linnakkeen puistossa istuskella katsomassa Chao Phraya -joen liikennettä. Phra Athit- ja Sumen -kaduilla voi iltaisin katsoa thainuorten illanviettoa ja jos aamulla on aikaisin liikenteessä, voi katsoa kun munkit kiertävät keräämässä almuja.

Bangkokin kuuluisat palatsit kävelymatkan päässä

Olen käynyt näissä paikoissa vain kerran (tai oikeastaan kahdesti kun lapsenakin kävin), joten ne eivät tosiaankaan kuulu Khao Sanin repertuaariini. Mutta jos et ole vielä käynyt Bangkokin Grand Palacessa ja Wat Phra Kaewissa, Wat Phossa, Sanam Luang -puistossa, Golden Mountainilla ja kansallismuseossa, voi niihin liikkua kävellen. Thaimaan kuninkaan kuoltua Grand Palace on nyt vuoden ajan kiinni  turisteilta, koska siellä tehdään hautajaisvalmisteluita. Lue lisää: Wat Phra Kaew ja Gran Palace >> ja Golden Mountain >>

Lue muita juttuja Khao San Roadista:
Khao San Roadin seutu Bangkokissa (2013) >>
Majoitus Bangkokin Banglamphussa (2013)>>
Banglamphun kasvisravintolat Bangkokissa (2013) >>
May Kaidee´sin kasvisravintolat Bangkokissa (2013) >>

 

Khao Sanilta saa nopeaa mättöruokaa. Itse tosin tykkään istua ravintoloissa, mutta voisi kai näitä ruokia viedä huoneeseensa ja syödä vaikka partsilla, jos majapaikassa sattuisi semmoinen olemaan.
Khao Sanilta saa nopeaa mättöruokaa. Itse tosin tykkään istua ravintoloissa, mutta voisi kai näitä ruokia viedä huoneeseensa ja syödä vaikka partsilla, jos majapaikassa sattuisi semmoinen olemaan.
Hotellin uima-allas Khao Sanin alueella.
Hotellin uima-allas Khao Sanin alueella ruuhkaisena vuodenaikana.
Uuden vuoden show Khao Sanilla.
Uuden vuoden show Khao Sanilla.
Uusi vuosi.
Uusi vuosi.
Khao Sanilla on uuden vuoden aikaan kova meno.
Khao Sanilla on uuden vuoden aikaan kova meno.
Khao San aamutuimaan.
Khao San aamutuimaan.
Alueen kattoja.
Alueen kattoja.
Khao Sanin tunnelmaa maaliskuussa 2014. Nyt kun olimme siellä lokakuun alussa, oli siellä vähän rauhallisempaa kun ei ollut ihan sesonkiaika.
Khao Sanin tunnelmaa maaliskuussa 2014. Nyt kun olimme siellä lokakuun alussa, oli siellä vähän rauhallisempaa kun ei ollut ihan sesonkiaika.
Chedi Tanao Roadin päässä.
Chedi Tanao Roadin päässä.
Democracy Monument on lähellä Khao Sania.
Democracy Monument on lähellä Khao Sania.
Wat Arunillekin voi kulkea kävellen, mutta se on vähän kauempana kuin Grand Palace ja Wat Pho.
Wat Arunillekin voi kulkea kävellen, mutta se on vähän kauempana kuin Grand Palace ja Wat Pho.
Sanam Luang -puistoon kävelee kymmenessä minuutissa.
Sanam Luang -puistoon kävelee kymmenessä minuutissa.
Rambuttri Village Hotelin piha.
Rambuttri Village Hotelin piha.
Lähellä Phra Sumen Roadin takana on kanava, jonka varrella on vanhoja puutaloja.
Lähellä Phra Sumen Roadin takana on kanava, jonka varrella on vanhoja puutaloja.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s