Lomailua Gili Trawanganilla ennen kissaklinikkaa

on
Ihanat kilit pöydällä. Näitä oli pakko vähän rapsutella aina kun kuljin ohi.
Ihanat kilit pöydällä. Näitä oli pakko vähän rapsutella aina kun kuljin ohi.

Lomailimme Gili Trawanganilla viikon ajan ennen kissaklinikan alkua. Halusimme sukeltamaan ja muutenkin päästä lomailuhaluista ennen kymmenen päivän vapaaehtoisrupeamaa. Majoituimme yhteensä 11 yötä Gili Palms Resortissa ennen siirtymistä Gili Menon saarelle.

Gili Trawangin rantatie.
Gili Trawangin rantatie.

Pienet Gilisaaret sijaitsevat Indonesiassa isojen Balin ja Lombokin saarten välissä. Kävimme Gileillä viimeksi vuonna 2011, kun kiertelimme Indonesiaa muutenkin. Jämähdimme Gili Airille suunniteltua pidemmäksi aikaa, niin käy kuulemma monille. Gili Trawanganilla kävimme silloin vain päiväseltään. Siksi emme osanneet arvioida nyt, että oliko saari muuttunut paljoa. Se oli silloinkin saarista isoin ja vilkkain ja edelleen bilesaaren maineessa. Sataman (tai jos sitä nyt voi satamaksi sanoa, veneet vain rantautuvat sinne) tienoolla on eloisin alue. Saaren ympäri kulkee päätie, jonka varrella useimmat ravintolat ja monet majapaikat ovat, mutta varsinkin sataman kohdalla on paljon takakujia sisämaahan päin.

Näitä kylttejä olisi voinut olla enemmänkin.
Näitä kylttejä olisi voinut olla enemmänkin.

Kyllähän sen huomasi Trawanganilla, että se vetää nuorta bileväkeä. Vähän tuli aatoksia, että voisi mennä vaihteeksi jonnekin syrjäisempään paikkaan. Tai ehkä k-30 -paikkaan, jos semmoisia olisi. Trawanganin rantaraitilla porukka kulki pelkissä shorteissa ja bikineissä ihan kuin eivät olisi koskaan kuulleet muslimikulttuurista ja semmoisissa maissa pukeutumisesta. Ja muilla ihmisillä ympärillä oli täysi vaatetus (lue Vähin vaattein kekkuloivat turistit >>).

Saaren pohjois- ja länsirannat ovat ihan rauhallisia, joten noinkin pienellä saarella on monta puolta. Gili Palms Resort sijaitsee kivan rauhallisella paikalla, mutta rantatie ravintoloineen on silti lähellä. Majapaikastamme pääsimme kävelemään polkuja pitkin saaren läpi Lutwalan sukelluskeskukseen.

Sukeltamista Lutwalan sukelluskeskuksen kanssa

Lutwala oli meille ilmiselvä valinta saaren monista sukelluskeskuksista, koska sen tiloissa pidetään saaren ainoaa kissasairaalaa. Eli sukelluskeskuksen omistajat ovat antaneet rahojaan ja resurssejaan siihen, että siellä voidaan pitää hoidossa Gilisaarien sairastuneita tai loukkaantuneita kissoja. Paikan manageri on toiselta ammatiltaan eläintenhoitaja, joten hän pystyy operoimaan kissojen kanssa tietyissä rajoissa. Muissa tapauksissa kissat pitää viedä esimerkiksi Balille.

Lutwalan kissasairaala on pieni huone, mutta parempi kuin ei mitään.
Lutwalan kissasairaala on pieni huone, mutta parempi kuin ei mitään.

Lutwalan manageri on aloittanut myös Horses of Gili -projektin tukeakseen saarten hevosten hyvinvointia. Gilisaarillahan ei ole autoja eikä skoottereita joitakin uusia sähkömopoja lukuunottamatta. Tavaraa ja ihmisiä kuljetetaan hevoskärryissä. Oli hevosten käyttämisestä ihmisten tarpeisiin ja työhevosina mitä mieltä tahansa, niin joka tapauksessa nämä hevoset tarvitsevat mahdollisimman hyvää hoitoa ja niiden omistajat tietoa. Esimeriksi omatekoiset hiertävät suitset on paras vaihtaa kunnollisiin lahjoitettuihin. Ja ajureiden on tarpeen oppia eroon kummallisista uskomuksista, kuten että hevoset voisivat kuolla, mikäli ne saavat vettä kesken työpäivän.

Lutwalan takana onkin juuri rakennettu haat rescuehevosille, sinne tuli juuri yksi emo raskaana ja me pääsimme rapsuttelemaan kymmenen päivän ikäistä varsaa. Oli myös mainio kilipukki. Mikäli asuisin Gilisaarilla, minulla olisi kissojen lisäksi pari vuohta korvaamassa koiranikävääni. Gilisaarillehan ei saa tuoda koiria.

lutwalan-sukelluskamojaLaitesukellus on näillä saarilla hyvää, vaikka täälläkin on raportoitu korallien kuolemaa. Mutta se on jo jotakin, että yleensä jokaisella sukelluksella näkyy kilpikonnia. Viidellä sukelluksellani näin lisäksi valkoevähain, antennikrotin (eli frogfish) ja pohjahiekasta törröttäviä ankeriaita. Harmi vain kun en yhtenä päivänä lähtenyt sukeltamaan, kun muut näkivät mantan eli paholaisrauskun. En ole aiemmin huomannut sukeltaessani merituppia, joita oli tuolla paljon. Englanniksi niiden kutsumanimi on sea squirt tai tunicate. Suomalaiset nimet näille lämpimien merien olennoille ovat kyllä outoja. Kuten että leijonakala onkin siipisimppu.

Vegaaniruokailu Trawanganilla

Gili Trawanganilla on kolmekin kasvisravintolaa, mutta me kävimme vain yhdessä, Banyan Treessä, koska saaren vegaaniravintola Pituq oli remontissa ja joogapaikan ravintola ei muuten vain tuntunut ehdottomalta. Banyan Tree oli kätevästi rantatiellä ehkä sadan metrin päässä Cats of Gilin kissakaupasta, joten sieltä haimme ruokaa ja lattea ollessamme kissaklinikalla.

Paistettua riisiä eli nasi gorengia tofulla Bale Sampanissa.
Paistettua riisiä eli nasi gorengia tofulla Bale Sampanissa.

Muutoin tykkäsimme käydä Balé Sampanissa, Cafe Kecilissä ja Ikanissa. Jostain syystä Gili Trawanganin ruokatarjonta on Gili Menoa ja Gili Airia huonompi. Trawanganin ruokalistat on kai enemmän muokattu sellaiseksi, mitä siellä luullaan turistien haluavan. Ravintoloista ei löydy niin helposti tofua ja tempeä eikä indonesialaisia herkkuja.

Lue myös:
Kissaklinikan apulaisena Indonesian Gilisaarilla (2016)>>
Kaunis Ubudin kaupunki Balilla (2016) >>

trawanganin-ranta-2

Gili Trawanganin itärannalta näkyy viereinen Gili Menon saari.
Gili Trawanganin itärannalta näkyy viereinen Gili Menon saari.

pienet-vuohet

Gili Palmsin uima-allas.
Gili Palmsin uima-allas.
Hotellin viereisessä Gili Golfin baarissa tuli vietettyä jokunen ilta.
Hotellin viereisessä Gili Golfin baarissa tuli vietettyä jokunen ilta.
Gili Palmsin edusta.
Gili Palmsin edusta.
Tie Gili Palmsin edessä.
Tie kohti rantaa Gili Palmsin edestä.
Näkymä Lutwalan sukelluskeskuksesta rannalle.
Näkymä Lutwalan sukelluskeskuksesta rannalle.
Vene Lutwalan edessä.
Vene Lutwalan edessä.
Matkalla sukeltamaan. Sukelluspaikkoihin on vain lyhyet venematkat, jotka taitetaan veneillä ja joka sukelluksen välissä tullaan takaisin rantaan.
Matkalla sukeltamaan. Sukelluspaikkoihin on vain lyhyet venematkat, jotka taitetaan veneillä ja joka sukelluksen välissä tullaan takaisin rantaan.

merivesi

Lutwalan vene.
Lutwalan vene.
Lutwalan respa.
Lutwalan respa.
Lutwalassa asuvia kissoja.
Lutwalassa asuvia kissoja.

lutwalan-kissat-puskevat

Hevoset Lutwalan takana.
Hevoset Lutwalan takana.
Lutwalan vuohi on oppinut kävelemään hihnassa.
Lutwalan vuohi on oppinut kävelemään hihnassa.
Yksi Lutwalan kissapotilaista. Tämä steriloitiin nyt järjestetyn klinikan aikana ja on valmis uuteen kotiin.
Yksi Lutwalan kissapotilaista. Tämä steriloitiin nyt järjestetyn klinikan aikana ja on valmis uuteen kotiin.
Toinen kissapotilas. Tämän päässä oli ammottava haava.
Toinen kissapotilas. Tämän päässä oli ammottava haava.
Trawanganilaiset hevoskärryt.
Trawanganilaiset hevoskärryt.

kuja-trawanganilla

Hevostalleja.
Hevostalleja.

kanoja

indonesialainen-lehma

Moskeija.
Moskeija.
Banyan Treen tiski.
Banyan Treen tiski.
banyan-treen-nasi-campuria
Banyan Treen nasi campuria. Nasi Campur on annos, jossa riisin kanssa tulee useampaa lisäkettä. Tässä valitsimme tiskiltä neljää: tofua keltaisessa curryssä, jotain vihreäistä pavuista, marinoitua tempeä ja paistettuja vihanneksia.
Kafe Kecil.
Kafe Kecil.
Kafe Kecilin gado-gado.
Kafe Kecilin gado-gado.
Kecilin tofusatay.
Kecilin tofusatay.
Bale Sampan.
Bale Sampan.
Bale Sampanin avokadopatonki.
Bale Sampanin avokadopatonki.
Bale Sampanin gado-gado.
Bale Sampanin gado-gado.
Mie goreng eli paistetut nuudelit.
Mie goreng eli paistetut nuudelit.
Tofucurry.
Tofucurry.
Bale Sampanin vihannestikkuja, tofua ja tempeä maapähkinätahnan kanssa.
Bale Sampanin vihannestikkuja, tofua ja tempeä maapähkinätahnan kanssa.
Ikan-ravintola sijaitsee rannalla.
Ikan-ravintola sijaitsee rannalla.
Ikanissa oli saatavilla vähän kalliimpi kulholllinen, jossa sain riisin päällä pari falafelia, paistettua siitaketta, munakoisoa ja hummusta. Oli mukava saada vaihteeksi tuommoista ruokaa.
Ikanissa oli saatavilla vähän kalliimpi kulholllinen, jossa sain riisin päällä pari falafelia, paistettua siitaketta, munakoisoa ja hummusta. Oli mukava saada vaihteeksi tuommoista ruokaa.
Ikanin falafellautanen, johon tuuppaistu hummukset falafelien, ranskisten ja salaatin päälle.
Ikanin falafellautanen, johon tuuppaistu hummukset falafelien, ranskisten ja salaatin päälle.
Bintang on indonesialainen olut.
Bintang on indonesialainen olut.

trawangan-merelta

suppausta-meressa

Lombokin iso saari taustalla.
Lombokin iso saari taustalla.

auringonlasku-gili-trawanganilla

agung-vuori-trawanganilta
Tuolla näkyy Balin Agung-vuori.
Auringonlaskua varten pitää mennä saaren rauhalliselle länsirannalle.
Auringonlaskua varten pitää mennä saaren rauhalliselle länsirannalle.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s