Gili Meno on Gileistä rauhallisin indonesialainen saari

on

nakyma-airille-ja-lombokille

Tulimme Gili Menolle pienellä paatilla Gili Trawanganilta. Tilausvene lähti sieltä Cats of Gilin kissakaupan ja Egoiste-ravintolan edestä ja rantautui Meno-saarella pidettävän klinikan kohdalle. Heti vain ryhdyttiin hommiin: purettiin lasti veneestä ja kannettiin kamat Mallias bungalowsille, jotka lahjoittivat kaksi huonetta klinikan käyttöön. Siellä oli paikalliset vapaaehtoiset jo laittaneet häkit kasaan ja kissoja oli valmiina odottamassa leikkauksia. Itse lähdin aika pian etsimään lisää kissoja.

Joku majapaikka Menolla.
Joku majapaikka Menolla.

Gili Menon saari on Gileistä pienin ja pienimuotoisin. Se oli viehättävä Trawangin jälkeen, koska se on vehreämpi, puhtaampi ja ilmavammin rakennettu. En kävellyt saarta ympäri kolmen siellä vietetyn päivän aikana, koska minulla oli riittävästi puuhaa kissojen heräämössä ja sain myös ihan tarpeeksi kävellä kuumuudessa melko pienellä alueella, josta kävin hakemassa kissoja. En käynyt pohjoisosissa ollenkaan.

Kissoja etsiessä näillä saarilla tuli tutuiksi semmoiset paikat, joihin ei muutoin olisi päätynyt. Tuli nuohottua bungalowien takapihoja ja kurkittua paikallisten koteihin. Gili Airilla marssin jonkun hienon resortin bungaloweille, koska joku oli antanut minulle vinkin, että kämpän numero kahdeksan terassilla olisi sairas kissanpentu. Vartija tuli perääni ja ilmeni, että resorteilla oli samankaltaiset nimet. Vinkin antaja oli sanonut paikan olevan lähellä, mutta oikea paikka olikin saaren toisessa päässä.

Pari pientä kissaa, jotka jäivät odottamaan seuraavaa sterilointiklinikkaa.
Pari pientä kissaa, jotka jäivät odottamaan seuraavaa sterilointiklinikkaa.

Monet paikalliset tiesivät millä asialla olimme, koska kuljetimme mukanamme muovikoreja, joita käytetään kissojen kuljettamiseen (samanlaisia koreja käytetään muuten Thaimaan Koh Lantallakin samaan tarkoitukseen). Rupesihan se pian ärsyttämään, kun joka puolelta kuului ihmisten naukumista. Monien ravintoloiden ja kauppojen työntekijöillä on tylsää asiakkaita odottaessa, joten he hauskuuttivat itseään ja hakivat reaktiota meiltä ohi kulkiessamme. Piti vain koittaa hymyillä ja naukua takaisin. Joskus auringon paahtaessa ja hien valuessa silmille leikin kylläkin kuuroa.

Kuva sairaasta pennusta, josta kukaan ei halua pitää huolta, pitäisi riittää kertomaan, miksi kissat pitää steriloida.
Kuva sairaasta pennusta, josta kukaan ei halunnut pitää huolta. Tällainen kuva pitäisi riittää kertomaan, miksi kissat pitää steriloida.

Gili Menolla oli hieman eri meininki kuin muilla saarilla. Ihan aluksi sataman kohdalla oli joitain ukkoja, joista joku oli sitä mieltä, ettei meidän pitäisi sterilisoida kissoja. Kun kerroin hänelle kissoissa leviävistä sairauksista ja Trawanganilla roskikseen heitetyistä pennuista, hän oli vain sitä mieltä, että me kaikki kuolemme joskus. Tämmöisiä hölmöyksiä joutuu joskus kuulemaan näissä hommissa, mutta pääasiassa ihmiset tuntuivat suhtautuvan auttavaisesti. Päätimme lähteä saaren sisäosan poluille pois rantatiellä laiskottelevien ukkeleiden katseiden alta.

Heräilevä kissa leikkauksen jälkeen.
Heräilevä kissa leikkauksen jälkeen.

Gili Menolla oli itse asiassa aika helppoa löytää kesyjä kissoja, vaikka oli joitain villikkojakin. Onneksi Menolla saimme käyttöömme yhden kissaloukun, jolla saada kiinni villimpiä yksilöitä. Jos arka emo tekee pentuja, tulee pennuistakin arkoja. Sitten ne kaikki lisääntyvät ja niiden pennut ja pennunpennut. Pian on aikamoinen määrä ihmisiä karkuun juoksevia kissoja, joita ei saa hoitoon, vaikka ne olisivat kuinka sairaita.

Gili Menolla steriloitiin vähemmän kissoja verrattuna muihin saariin, koska paikallinen järjestäjä halusi pitää etenkin naaraskissoja tarkkailussa useamman päivän leikkauksen jälkeen. Ei siinä muuten mitään, mutta meillä ei sitten ollut tilaa useammille toipilaille. Kissat voivat myös olla herkkiä stressaantumaan häkkiolosuhteissa ja menettämään juoma- ja ruokahalunsa, mikä ei ole yhtään hyvä juttu. Kissojen seisottaminen häkeissä tarkoitti myös jätösten siivoamisurakkaa ja syöttämisshowta. Parhaan selostuksen Gili Menolla pidetystä kolmesta kissaklinikkapäivästä ja koko kymmenenpäiväisestä sterilointiprojektista voi lukea Moottoripuuma-blogista >>. Tämmöisten organisointiin menee valtavasti aikaa ja energiaa, mutta on palkitsevaa kun myös tulokset on nähtävissä saarten kissapopulaatioissa.

Mao Meno on aika erikoinen arkkitehtuuriltaan. Hieno oli, joskin vähän epäkäytännöllinen, kun ei ollut ovia.
Mao Meno on aika erikoinen arkkitehtuuriltaan. Hieno oli, joskin vähän epäkäytännöllinen, kun ei ollut ovia. Yläkerrassa on makuuhuone ja sen alla toinen makuulaveri.

Kun ensimmäinen työpäivä Gili Menon kissaklinikalla oli ohi, kävelin rinkan kanssa majapaikkaan. Menolla kissaklinikan vapaaehtoisille oli lahjoitettu majoitushuoneita eri paikoista ja me pääsimme Mao Menoon.

Toisena päivänä Gili Menolla vastaan käveli Google maps -mies, eli joku oli tullut kuvaamaan Gili Menon kujia. Gili Menolla kun ei ole autoja, piti miehellä olla selässään korkea kantamus, jonka huipulla oli iso pallo, jonka sisällä oli joka suuntaan sojottavia kameroita. Yksin hän ei ollut, vaan mukana taisi kulkea seitsemän ihmistä, tosin en ole ihan varma kuuluivatko kaikki samaan seurueeseen. Tarkistin ettei Google mapsista löydy ihan vielä Gili Menon katunäkymiä, mutta mielenkiinnolla seuraan miten pitkään menee, ennenkuin lisäävät ne sinne.

Vegaaniruoat Gili Menolla

Sasakin urap-urap, eli vihanneksia maustetussa kookoshiutalesekoituksessa.
Sasak kafen urap-urap, eli vihanneksia maustetussa kookoshiutalesekoituksessa.

Vaikka Gili Meno on Trawangania pienempi, eikä siellä ole yhtään kasvisravintolaa, on tavallisten ravintoloiden tarjonta siellä kuitenkin parempi. Vähän joka paikasta tuntui saavan paistettua tofua ja tempeä, maapähkinäkastiketta, gado-gadoa, urap-urapia, olah-olahia ja muita indonesialaisia kasvisruokia. Eli Indonesian lomapaikoissa on kasvissyöjäystävällisempää, mikäli ravintolat eivät yritä liikaa länsimaistaa menujaan.

Lue lisää kissaklinikasta ja Gilisaarista:

Kissaklinikan apulaisena Indonesian Gilisaarilla >>

Lomailua Gili Trawanganilla ennen kissaklinikkaa >>

 

kissaklinikan-kamat-rannalla
Kissaklinikan kamoja Trawanganin rannalla odottamassa Menolle siirtoa pienellä veneellä.
gili-trawangan-jaa-taa
Paatti lähti kohti Menoa.

vene-menolle

Gili Menon kissaklinikka.
Gili Menon kissaklinikka pidettiin Mallias Bungalowsilla. On upeaa, että tilat lahjoitettiin klinikan käyttöön. Paratiisisaari ei ole mikään paratiisi, jos siellä elää surkeita kulkukissoja.
Kissaheräämö.
Kissaheräämö.
Emo ja pentu. Tämä pentu olisi tuskin selvinnyt ilman eläinlääkäreiden hoitoa. Oli hienoa nähdä miten se parin päivän päästä oli kovin pirteä.
Emo ja pentu. Tämä pentu olisi tuskin selvinnyt ilman eläinlääkäreiden hoitoa. Oli hienoa nähdä miten se parin päivän päästä oli kovin pirteä. Tässä kylläkin ottavat kunnon torkkuja.
En ollut ennen nähnyt, että naaraskissojen sterilisaatioleikkaus tehdään kyljestä vatsan sijaan. Leikkausarvelle sumutettiin punaista desinfioivaa ainetta.
En ollut ennen nähnyt, että naaraskissojen sterilisaatioleikkaus tehdään kyljestä vatsan sijaan. Leikkausarvelle sumutettiin punaista desinfioivaa ainetta.

kissa-leikkauksessa

kissa-heraamossa-menolla
Steriloiduilta kissoilta leikataan pala pois korvan päästä, jotta sen huomaa jo kaukaa, että kissa on jo steriloitu. Jos näin ei tehtäisi, olisimme tuhlanneet valtavasti aikaa ottamalla kiinni kissoja, jotka on jo operoitu. Silloin ne saatettaisiin rauhoittaa ja naaraiden kohdalla huomata asia vasta haavan teon jälkeen.
Tämän pennun toi meille Trawanganilla kuulemma vanha mies, joka oli huolissaan huomannut emon hyljänneen. Pentu otettiin mukaan kissaklinikalle toisille saarille, koska eläinlääkärit hoitivat sitä päivät ja yöt.
Tämän pennun toi meille Trawanganilla kuulemma vanha mies, joka oli huolissaan huomannut emon hyljänneen lapsensa. Pentu otettiin mukaan kissaklinikalle toisille saarille, koska eläinlääkärit hoitivat sitä päivät ja yöt.
Gilimenolaiset hevoskärryt.
Gilimenolaiset hevoskärryt.
Saaren läpi menevä tie.
Saaren läpi menevä tie.
Lentopallomatsi. Tässä näyttivät kisailevan eri guest housejen ja hevoskärrytallien porukat.
Lentopallomatsi. Tässä näyttivät kisailevan eri guest housejen ja hevoskärrytallien porukat.
Saaren länsirannalla kummastuttaa romahtanut ja autioitunut resortti. Se kuulemma meni konkurssiin Balin pommi-iskujen jälkeen. Tässä on limettynyt uima-allas baareineen.
Saaren länsirannalla kummastuttaa romahtanut ja autioitunut resortti. Se kuulemma meni konkurssiin Balin pommi-iskujen jälkeen. Tässä on limettynyt uima-allas baareineen.
Sasak kafe sijaitsee saaren länsipuolella ja kävelimme sinne parina iltana syömään. Tässä heidän versionsa gado-gadosta.
Sasak kafe sijaitsee saaren länsipuolella ja kävelimme sinne parina iltana syömään. Tässä heidän versionsa gado-gadosta.
Sasakin kikhernepihviburgeri. Se pitäisi vain tilata ilman majoneesia.
Sasakin kikhernepihviburgeri. Se pitäisi vain tilata ilman majoneesia.
Cha cha on yksi rantaravintoloista itärannalla, ihan sataman vieressä. Tässä heidän olah-olah eli indonesialainen kasviscurry.
Cha cha on yksi rantaravintoloista itärannalla, ihan sataman vieressä. Tässä heidän olah-olah eli indonesialainen kasviscurry.
Cha cha mainosti että heitä saa heidän versiotaan masala dosasta. Tässä oli mahtavan makuisen kastikkeen alla rulla, jonka sisällä hyvää perunamössöä.
Cha cha mainosti että heitä saa heidän versiotaan masala dosasta. Tässä oli mahtavan makuisen kastikkeen alla rulla, jonka sisällä hyvää perunamössöä.
Mao Menon arkkitehtuuri on niin mielenkiintoinen, joten laitan sieltä useampia kuvia. Tässä yläkerran makuuhuone. Päädyssä ei ole varsinaista seinää. Siten paikassa ei tietenkään ole ilmastointia ja tuulettimesta huolimatta öisin oli kuuma.
Mao Menon arkkitehtuuri on niin mielenkiintoinen, joten laitan sieltä useampia kuvia. Tässä yläkerran makuuhuone. Päädyssä ei ole varsinaista seinää. Siten paikassa ei tietenkään ole ilmastointia ja tuulettimesta huolimatta öisin oli kuuma.
Tavallaan huoneeseen oli ovi, mutta kuten tästä oikealta näkyy, niin siihen suuntaan ei ole seinää, joten oven merkitys on vähän niin ja näin.
Tavallaan huoneeseen oli ovi, mutta kuten tästä oikealta näkyy, niin siihen suuntaan ei ole seinää, joten oven merkitys on vähän niin ja näin.
Kämppä ulkoa. Yläkerran makuuhuoneen alla oli laverilla patja ja hyttysverkko ja sinne majoittui kolmas klinikan vapaaehtoinen.
Kämppä ulkoa. Yläkerran makuuhuoneen alla oli laverilla patja ja hyttysverkko ja sinne majoittui kolmas klinikan vapaaehtoinen.
Näkymä yläkerrasta suihkun suuntaan.
Näkymä yläkerrasta suihkun suuntaan.

mao-menon-huoneita

mao-menon-aluetta

mao-menon-kyltti

Mao Menon edessä oli kaunis palmuinen alue.
Mao Menon edessä oli kaunis palmuinen alue.
Aamiainen Mao Menossa. Pähkinäinen puuro oli aika kallis, mutta hyvä.
Aamiainen Mao Menossa. Pähkinäinen puuro oli aika kallis, mutta hyvä.

vene-menon-edessa

menon-ranta

auringonlasku-gili-menolla

auringonlasku-menolla

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s