Canggun ja Sanurin rannat Balilla

on
Surffilautatelineet mopoissa ovat yleisiä Canggussa. Pitäähän laudat saada jotenkin kuljetettua rannalle.
Surffilautatelineet mopoissa ovat yleisiä Canggussa. Pitäähän laudat saada jotenkin kuljetettua rannalle.

Canggun ranta Balilla näyttäisi olevan nyt se paikka Balilla, jonne kannattaa mennä. Muutaman vuoden päästä sen eteläpuolella olevat Kuta, Legian ja Seminyak saattavat notkua liitoksistaan ja näiden rantojen kehitys voi ylettää Cangguun asti.

Tämäkin tie Ubudissa on olevinaan kaksisuuntainen ja laidalle on parkkeerattu mopoja. Myös kaupunkien ulkopuolella kulkevat tiet ovat kapeita.
Tämäkin tie Ubudissa on olevinaan kaksisuuntainen ja laidalle on parkkeerattu mopoja. Myös kaupunkien ulkopuolella kulkevat tiet ovat kapeita.

Canggussa on vielä ilmavaa eikä ruuhkia ole. Balin tiet ovat niin kapeita, että liikenne on hidasta ja helposti pakkautuvaa. En ole mopoillut Balilla, mutta katselin että haastellisinta siellä on varmasti juuri nuo ahtaat väylät. Ei auta ajella tien laitaa, jos autot eivät mahdu ohi kuitenkaan silloin kun on vastaantulevaa liikennettä. Minibussin kyydissä Ubudista Padangbaihin kauhistelin, miten auto ajoi aivan lähellä edessä olevien mopojen periä. Siellä olisi supertärkeää ajella ihan tasaista tahtia peräänajojen välttämiseksi.

Canggun (lausutaan Sanggu eikä Kanggu) alueeksi määritellään aika kapea kaistale rantaa, mutta myös pitkä alue sisämaata kohti. Tällä kertaa Balin karttoja tuijotellessani tajusin, miten koko saari valuu keskikohdan kukkuloilta merta kohti. Sateisella saarella on lukemattomia jokia ja puroja, joiden takia teitä kulkee enemmän pohjois-eteläsuuntaisesti, koska itä-länsisuuntaisia teitä varten pitää tehdä siltoja purojen ja kanjoneiden yli. Canggussakin on pitkä tie Jalan Pantai Batu Bolong ja muita samansuuntaisia pitkiä teitä, joiden välillä on yhdistäviä teitä harvakseen. Ubudin kaupungissa on sama juttu.

Avocadon smoothie bowl.
Avocadon smoothie bowl.

Canggussa on kiva kasvisruokatarjonta. En ole vielä löytänyt nimitystä näille maailmalla löydettäville ravintoloille, joissa on rennon tyylikäs sisustus ja meno ja listalla tämän päivän kasvispainotteisia suosikkiruokia, eikä mitään grillikylkiä. Puhutaan ruoista, joissa on vaikutteita ympäri maailman. Tämmöinen oli myös Avocado Cafe, jonka valitsin kehujen vuoksi.

Kävimme Canggussa vain kerran syömässä. Avocado Cafe tuntui vähän hintavalta, mutta osoittautui aika samanhintaiseksi kuin kaikki muutkin paikat Balilla ja Gileillä. Canggussa on myös pari kasvisravintolaa, Samadi Kitchen Lab ja Oma Jamu. Ja jos ajelisi etelään muille lähellä oleville rannoille, niin ehkäpä noin 15 kilometrin pätkällä näyttäisi olevan vaikka mitä kasvisravintolaa Seminyakin ja Legianin suunnassa.

nakyma-granpa-guest-house-2Ensimmäisen yön majapaikaksi varasin hyviä arvosteluja saaneen Grandpa Guest Housen. Siellä olisi viihtynyt pitempääkin siistissä ja hienossa huoneessa, jonka edustalta avautui riisipelto- ja uima-allasnäkymät. Se oli vain kaukana rannalta ja Canggun kivoista ravintoloista, joten sinne pitäisi liikkua mopolla. Muutoin en suosittele, vaan rantaelämäihmisten kannattaa majoittua lähemmäksi merta Batu Bolong -kadulle tai sen sivukaduille.

Viimeinen yö Sanurilla ennen lentoa Bangkokiin

Kun aloitimme Balin reissun Canggun rannalta viipymällä siellä yhden yön, niin paluumatkalla yövyimme Sanurin rannalla. Kummassakaan emme käyneet edes hiekkarannalla, sitä saimme tarpeeksi Gilisaarilla. Meren läheisyys ei ole minulle enää niin tärkeää ja haluaisin yhtä hyvin metsä-, vuori- tai riisipeltonäkymät kuin merinäköalan. Näistä mitään meillä ei kuitenkaan ollut Sanurilla valitessamme huokean ja siistin Gustav Bali Homestayn.

zulaSyömässä kävimme saman Jalan Danau Tamblingan -kadun varrella kasvisravintola Zulassa. Kyllähän Balilla saa kasvisruokia tavallisistakin ravintoloista, mutta miksi ihmeessä kävisin syömässä niissä paistettuja vihanneksia, paistettua riisiä tai paistettuja nuudeleita kun kasvisravintoloista löytyy niin paljon paremmat valikoimat ja vaihtelevuutta. Luulenpa monien lihaa syövienkin ihmisten huomanneen tämän ja etsiytyvän kasvisravintoloihin hakemaan uusia kokemuksia. Väittäisin että kasvisravintoloiden perustajilla on yleensä jotain intohimoa ruokaa kohtaan, kun taas muita turistikohteiden ravintoloita tunnutaan perustettavan vain tulonlähteeksi ilman mitään kummempaa näkemystä. Turistikohteissa on usein samat ruoat joka paikassa ja sekös kyllästyttää.

Lue Balista ja Gilisaarista tältä reissulta:

Kaunis Ubudin kaupunki Balilla >>
Vegaaniruokaa Balin Ubudissa >>

Gili Meno on Gileistä rauhallisin indonesialainen saari >>
Lomailua Trawanganilla ennen kissaklinikkaa >>
Kissaklinikan apulaisena Indonesian Gilisaarilla >>

Kuvia Canggusta

Balin perinteiset sisäänkäynnit ovat tällaisia: sivuilla on vartioivat patsaat ja ensimmäiseksi sisällä on Ganesha.
Balin perinteiset sisäänkäynnit ovat tällaisia: sivuilla on vartioivat patsaat ja ensimmäiseksi sisällä on Ganesha.

balin-vartijapatsas-1

balin-vartijapatsas-2

Riisipeltoa ja rakennuksia.
Riisipeltoa ja rakennuksia.
Näkymä Grandpa Guest Housen terassilta.
Näkymä Grandpa Guest Housen terassilta.
Grandpa Guest House.
Grandpa Guest House.

grandpan-uima-allas

puu-resortin-edessa

avocado-cafe

Portti balilaisen villan pihalle, jonne pääsin käymään, ihailemaan ja ottamaan kuvia.
Portti balilaisen villan pihalle, jonne pääsin käymään, ihailemaan ja ottamaan kuvia.
Villan uima-allas. Sellainen olisi kaunis katsella, vaikka en tiedä kävisinkö itse paljoakaan uimassa.
Villan uima-allas. Sellainen olisi kaunis katsella, vaikka en tiedä kävisinkö itse paljoakaan uimassa.
Balityylinen sisustus on ihanan näköistä.
Balityylinen sisustus on ihanan näköistä.
Villan kylppäri.
Villan kylppäri.
Ulkosuihku.
Ulkosuihku.
Puuhun on maalattu jonkinlainen henkiin liittyvä kuvio ja juurella on uhrilahja, joita on Balilla vähän joka rakennuksen edessä.
Puuhun on maalattu jonkinlainen henkiin liittyvä kuvio ja juurella on uhrilahja, joita on Balilla vähän joka rakennuksen edessä.

Kuvia Sanurista

Kuvia Sanurin pääkatu Danau Tamblinganilta.
Kuvia Sanurin pääkatu Danau Tamblinganilta.

danau-tamblingan

Jännä ruohokattoinen hotelli.
Jännä ruohokattoinen hotelli.
Ratillisia polkupyöriä. Keskustelimme, että oliko nämä juttu, jota olen joskus kaivannut. Mutta taisi olla niin päin, että haluaisin autoon samanlaisen ohjastangon kuin skootteerissa on.
Ratillisia polkupyöriä. Keskustelimme, että oliko nämä juttu, jota olen joskus kaivannut. Mutta taisi olla niin päin, että haluaisin autoon samanlaisen ohjastangon kuin skootterissa on.
Kasvisravintola Zulan seitankebab.
Kasvisravintola Zulan seitankebab.
Zulan välimerenlautanen. Ylhäältä kellonsuuntaisesti: babaganoush-munakoisotahnaa, persiljaista taboulleh-salaattia, hummusta, avokadotahnaa, friteerattuja munakoisoja, paprikahhhakkelusta, maustettua kaalia ja keskellä falafelia.
Zulan välimerenlautanen. Ylhäältä kellonsuuntaisesti: babaganoush-munakoisotahnaa, persiljaista taboulleh-salaattia, hummusta, avokadotahnaa, friteerattuja munakoisoja, paprikahhhakkelusta, maustettua kaalia ja keskellä falafelia.
Zulan vegaanijuustokakku ei ollut mitään maailman parasta, mutta suht ok. Turhan hyytelömäistä oli.
Zulan vegaanijuustokakku ei ollut mitään maailman parasta, mutta suht ok. Turhan hyytelömäistä oli.

 

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s