Kambodza ja matkustamiseen liittyvät asiat

on
Riksa Phnom Penhissä.
Tuk-tuk Phnom Penhissä.

Kambodzaan on helppo matkustaa Thaimaasta ja kävin siellä ensi kertaa marraskuun puolivälissä puolisoni ja vanhempieni kanssa. Olimme Siem Reapissa viisi yötä ja Phnom Penhissä kolme. Nyt kun sain jonkunlaisen kuvan maasta, on kynnys matalampi matkustaa sinne uudestaankin. Pitää vaan muistaa, että passi pitää olla voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta.

Viisumi

Kambodzaan voi etukäteen hankkia netistä viisumin, mutta mielestäni ei ollut vaivan väärtiä etsiä verkosta luotettavia viisumisivuja, täytellä lomakkeita netissä ja ladata passikuvia. Lentokentällä 30 päivän turistiviisumin hankinta kun hoitui niin kätevästi. Lentokoneessa saimme kolme lomaketta täytettäväksemme: viisumihakemuksen, tullilapun ja maahansaapumiskortin. Pidä siis kynä mukanasi aina matkustellessa.

Siem Reapin lentokenttä.
Siem Reapin lentokenttä.

Laskeuduttuamme ensitöiksemme nostimme rahaa automaatista. Lentokenttä oli niin pieni, että kävelimme koneesta lentokenttärakennukseen. Heti oven lähellä oli kolme automaattia, joista sai ainakin dollareita, jotka toimivat Kambodzan kakkosvaluuttana (vaikka yleensä tuntui kyllä sen olevan ykkösvaluuutta ennen rieliä).

Sitten menimme viisumijonoon. Jos meillä ei olisi ollut valmiiksi mukanamme passikuviamme, niin en tiedä olisiko niitä saanut otettua jossain siellä. Jono liikkui nopeasti ja sen jälkeen menimme ihmisröykkiöön odottamaan omien passiemme luovuttamista. Sen jälkeen jonotimme passintarkastukseen. Kambodzassa käyminen täyttää passistasi puolitoista sivua viisumeineen.

Matkustaminen Kambodzaan

Olisihan Siem Reapiin päässyt Bangkokista bussillakin, mutta olipa ihanaa ettei tarvinnut. Kunnon reppureissulla pitäisi toki mennä Bangkokista Koh Sametin ja Koh Changin saarille lomailemaan ja jatkaa sieltä bussilla Kambodzaan ja tutustua maahan kunnolla matkustamalla bussilla siellä kuukauden paikasta toiseen.

air asiaMe vaan lensimme Bangkokin Don Muangin kentältä Siem Reapiin ja Phnom Penhistä takaisin Bangkokiin. Käytän Kaakkois-Aasiassa pääasiassa Air Asiaa, koska niiden lennot ovat yleensä halvimpia, olen tottunut niiden varaussivujen kommervenkkeihin (eli halpalentoyhtiöiden tyrkyttämiin lisähintaisiin palveluihin ja miten niitä voi tulla vahingossa varanneeksensa) ja koska kerään lentopisteitä. Mutta en toki koskaan varaa mitään vain pisteiden takia, mikäli jostain muualta saa halvemmalla hinnalla.

Bussi Siem Reapista Phnom Penhiin

Minulle jäi mysteeriksi, että onko Kambodzassa ollenkaan sellaisia valtion busseja, kuin Thaimaassa on. Minähän vältän Thaimaassa viimeiseen asti ostamasta bussimatkoja matkatoimistoista, joissa myydään paikkoja turisteilla pakattuihin busseihin, joissa on huono palvelu, joskus pitkiä odotteluita huitsin kuusessa ja joissa tapahtuu joskus matkatavaroiden penkomisia. Sen sijaan menen ja ostan bussilippuni bussiasemilta saadakseni lipun valtion bussiin, jotka ovat parempia, mukavampia ja turvallisempia.

Oikein mukava bussi.
Oikein mukava bussi.

Siem Reapissa kuitenkin kiersimme muutaman matkatoimiston kautta kyselläksemme hintoja, aikatauluja ja bussityyppejä. Itse asiassa pyysimme tuk-tukin kuskia viemään meidät bussiasemalle palatessamme maamiinamuseossa, mutta kuski vei meidät matkatoimistoon, ihan kuten ne saattavat tehdä Thaimaassakin. Olisimme halunneet bussin, jossa on makuupaikat, mutta kuulemma niitä kulkee vain öisin. Sitten olisimme halunneet bussin, jossa on vessa, mutta niitäkään ei ole päiväbusseissa. Otimme sitten 8 dollarin hintaiset liput firmalta, jolla oli leveät penkit, eli penkkirivillä oli toisella laidalla kaksi penkkiä ja toisella vain yksi. Ne olivat oikein mukavat. Jollain frmalla oli 5,5 dollarin lippuja, mutta hyvä että otimme tämän kalliimman tarjouksen vastaan.

Maisema bussin ikkunasta.
Maisema bussin ikkunasta.

Bussi pysähtyi matkalla kaksi kertaa. Ensimmäinen oli puolen tunnin pysähdys ja toinen oli kymmenen minuutin vessatauko. Lisäksi alkumatkasta bussi pysähtyi pari kertaa noukkimaan ihmisiä.

Phnom Penhin päässä meille oli sanottu bussin saapuvan Central Marketille, josta olisi ollut jotain kahdeksan korttelin kävelymatka hotellillemme. Mutta kaupunkiin saavuttuamme seurasin kartasta tuloreittiämme ja osoittautui että bussi pysähtyi 108. kadulle, jonne monien bussifirmojen bussit näyttävät pysähtyvän ja tuo oli vain parin korttelin päässä hotellistamme. En tiedä jatkoiko bussi siitä vielä Central Marketille vai jatkoiko bussi siitä esimerkiksi Sihanoukvilleen.

Tonlé Sap -järven suistoa.
Tonlé Sap -järven suistoa.

Siem Reapista pääsisi myös veneellä Phnom Penhiin, mutta tulimme siihen tulokseen, että Tonlé Sapin järvi on niin iso, ettei siellä ole mielenkiintoista näkemistä. Ehkä alkumatkasta olisimme nähneet jonkun kelluvan kylän ja Phnom Penhiä ennen joki olisi kaventunut ja siten muuttunut mielenkiintoisemmaksi. Mutta tuskin se olisi ollut esimerkiksi Intian Keralan backwatersin tai Kiinan Yangtsejoen veroista maisemaa ja lukemani mukaan vene olisi ollut bussia epämukavampi.

Minibusseja myös vältän aina jos on isoja bussejakin tarjolla. Oma taksi olisi maksanut jotain 60-100 dollaria ja uskon että tuo bussi oli paras vaihtoehto. Bussimatka ei edes kestänyt sanottua kuutta tuntia, vaan alle 5,5 tuntia. Toki matka-aikaa lisäsi se, että meidät haiettiin tuk-tukilla hotellilta 40 minuuttia ennen lähtöä. Mutta ihmeen mukavasti matka meni, eikä tuommoisen matkan sijaan kannata lentoa ottaa, varsinkin kun nyt oli oikein hienosti niin, että Phnom Penhissä joen varrella olevaan majapaikkaamme oli vain muutaman minuutin kävelymatka bussipysäkiltä eikä tarvinnut matkustella taksilla.

Matkustaminen Siem Reapissa

Hotellimme järjesti meille kyydityksen Siem Reapin lentokentältä majapaikkaamme pikkubussilla, mutta muuten tuollaisia autokyytejä ei ollut Siem Reapin kaduilla tarjolla. Kuljimme siellä pelkästään tuk-tukeilla, jotka Kambodzassa ovat mopon vetämiä katollisia kärryjä, remorkeja. On itse asiassa hämmästyttävää, miten mopot pystyvätkään vetämään tuollaisia pienen hevoskärryn näköisiä vaunuja, saati jättimäisiä peräkärryjä, joilla näin istuvan jopa parikymmentä paikallista.

Kambodzalainen tuk-tuk.
Kambodzalainen tuk-tuk.

Tuk-tukilla kuljimme myös Angkor Watille ja myös tunnin matkan maamiinamuseolle.

Kaupungin sisällä matkojen pitäisi maksaa 1-3 dollaria, esimeriksi keskustasta majapaikkaamme 2 dollaria. Mutta jo Angkorin kansallismuseolta, joka ei sijainnut kovin kaukana keskustan Psar Chaa -torilta, kuskit halusivat jo 3 dollaria matkasta majapaikkaamme.

Kyyti Angkor Watille ja takaisin kuskin odotteluaikoineen maksaa 15 dollaria. Eli voit mennä Angkor Watille vaikka koko päiväksi ja kuski odottelee sinua. Odottelu on heille kuitenkin ilmaista, he mieluummin odottelevat voidakseen viedä sinut takaisin, koska heidän on vaikeaa saada muita asiakkaita. Jos menet päivän aikana usealle temppelialueelle Angkor Watissa, maksaa se 20 dollaria.

Matkustaminen Phnom Penhissä

Phnom Penhissä otimme tuk-tukkyydin Choeung Ekin kuoleman kentälle kaupungin ulkopuolelle ja sieltä S21-kansanmurhamuseoon takaisin keskustaan. Nyt en enää muista paljonko maksoimme, joko 15 tai 20 dollaria. Tuk-tukkyyti lentokentälle taitaa maksaa vähimmillään 5 dollaria, mutta me taisimme maksaa 8 dollaria kuin meitä oli neljä ja aamulla oli kovat ruuhkat.

Lue myös: Kambodzan Siem Reap >>

Riksakuskit nukkumassa Phnom Penhissä.
Riksakuskit nukkumassa Phnom Penhissä.

 

Aluksi luulin että Phnom Penhissä olisi iisi liikkua itsekin mopolla, mutta jotkut isot risteykset näyttivät ikävän sekavilta.
Aluksi luulin että Phnom Penhissä olisi iisi liikkua itsekin mopolla, mutta jotkut isot risteykset näyttivät ikävän sekavilta.

 

Liikennettä Phnom Penhissä.
Liikennettä Phnom Penhissä.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s