Kuala Lumpur vaikutti monikulttuuriselta ja järjestäytyneeltä

on

kuala-lumpurin-torni

Kuala Lumpurissa näytti mahtavalta kulttuurien sulatusuunilta. Siellä on malaijilaisten muslimeiden, kiinalaisten ja intialaisten sekamelska. Jospa sinne yksi valkonaamakin solahtaisi sekaan huomaamattomasti. Thaimaassa kun en pääse siitä eroon, etteikö minua katsottaisi turistiksi, mitä tietysti lopulta olen, kun en saa siellä asukaskaan olla. Mutta se tekee thaimaalaisista niin juntteja, kun katsovat kaikki valkoiset ulkomaalaisiksi ja ulkopuolisiksi. Ihan niin kuin Suomessakin monet juntit pitävät kaikkia erinäköisiä ulkomaalaisina.

Uuni kiinalaistemppelissä Kuala Lumpurin laajassa Chinatownissa.
Uuni kiinalaistemppelissä Kuala Lumpurin laajassa Chinatownissa.

Mutta olen lukenut, ettei Kuala Lumpurissa lopulta kuitenkaan ole tuo sekoittuminen ihan onnistunut. Malaijit hallitsevat maan virallista puolta ja muut taitavat olla joidenkin silmissä toisen luokan kansalaisia. Surullista, miksi aina on syrjintää.

En ihan tiedä miksi kaikki menevät Thaimaahan Malesian sijaan. Tätä olisi kiinnostava selvitellä. Onko Thaimaassa jotain, mikä tekee siitä kivemman ja kiinnostavamman? Olen olettanut Malesian olevan vähän tylsä. Mutta nyt minua voisi kiinnostaa Malesia enemmän, mikäli se on järjestäytyneempi, modernimpi, järkevämpi ja mikäli siellä puhutaan englantia paremmin kuin Thaimaassa.

Olisiko se jokin vapaamielisyyden maine, joka ajaa ihmisiä Thaimaahan. Niin monet miehet menevät sinne edelleen naisten perässä. Nuoret menevät bilemaineen perässä. Ja onhan siellä ihmiset pintapuolisesti ystävällisiä ja naisiakin on tasapuolisesti julkisessa elämässä mukana, eivätkä he piilottele kotona. Mutta Malesiassa ihmiset ovat rauhallisempia, ja siitä pidän. Kun olen ollut pitkään Thaimaassa, niin Malesia vaikuttaa länsimaalaisemmalta ja siksi se kiinnostaa. Sanoisin että kristitystä maailmasta tulleelle muslimimaat ovat järkeenkäyvempiä kuin idempää Aasiasta tulleita uskontoja seuraavat maat.

Malesia on minulle silti aika tuntematon maa, olen käynyt vain Langawilla, Penangissa ja Kuala Lumpurissa. Meidän piti mennä nyt yhdessä viikon Malesian matkalle, jolloin olisimme voineet tutustua esimerkiksi Cameron Highlandsin alueeseen, mutta koiranhoitosyistä teimme lyhyet pistäytymiset erikseen.

Kuala Lumpurin lentokenttä.
Kuala Lumpurin lentokenttä Klia2.
Air Asia on malesialainen lentoyhtiö.
Air Asia on malesialainen lentoyhtiö.

kuala-lumpur-2015

graffiteja-joen-varressa-kuala-lumpur

Bukit Bintangin ostosalue

Nyt helmikuussa lyhyellä Kuala Lumpurin visiitilläni majoituin Bukit Bintangin alueelle, koska tahdoin sinne missä tavaratalot ovat. Ensinnäkin halusin ostaa työvaatteita Suomeen ja toiseksi muutenkin kaipaan tämmöiseen kaupunkiympäristöön kaikenlaisissa rantakohteissa ja kehitysmaaympäristössä luuhattuani.

Lue miten kaipasin kaupunkiin asustellessani vuoden Koh Lantalla Thaimaassa: Trooppisen saaren harmaa arki (maalis 2016) >>

Lue myös: Takaisin urbaaniin elämään Bangkokissa (huhti 2016) >>

Rykelmä kiinalaisten ravintoloiden kylttejä. Ravintolat sijaitsivan ostoskeskuksen alakerroksessa, kuten useimmat ravintolat Bukit Bintangissa.
Rykelmä kiinalaisten ravintoloiden kylttejä. Ravintolat sijaitsivan ostoskeskuksen alakerroksessa, kuten useimmat ravintolat Bukit Bintangissa.
Viihdyin Bukit Bintangissa, mutta kartattomuuden ja katutöiden takia olin aika sekaisin suunnista.
Viihdyin Bukit Bintangissa, mutta kartattomuuden ja katutöiden takia olin aika sekaisin suunnista.
Siirryin Bukit Bintangiin ilmaradalla saavuttuani junalla lentokentällä KL Centeriin.
Siirryin Bukit Bintangiin ilmaradalla saavuttuani ensin junalla lentokentällä KL Centeriin.
Bussejakin kulkisi ja jotkut niistä ovat ilmaisia.
Bussejakin kulkisi ja jotkut niistä ovat ilmaisia.

bukit-bintangin-keskusta

fahrenheit-kl

Olisi hulppeaa asua tuollaisessa condossa.
Olisi hulppeaa asua tuollaisessa condossa.
Bukit Bintangissa oli aika paljon lähi-itäläisiä ravintoloita ja kauppoja, ja näkyi tämmöinen Ain Arabia -kadun porttikin.
Bukit Bintangissa oli aika paljon lähi-itäläisiä ravintoloita ja kauppoja, ja näkyi tämmöinen Ain Arabia -kadun porttikin.
KL Pavilion ostoskeskus, koristelu taisi liittyä juuri olleeseen kiinalaiseen uuteen vuoteen.
KL Pavilion ostoskeskus, koristelu taisi liittyä juuri olleeseen kiinalaiseen uuteen vuoteen.
Heinäkuussa 2015 Pavilionin ostoskeskus oli koristeltu muslimien eid-juhlan kunniaksi.
Heinäkuussa 2015 Pavilionin ostoskeskus oli koristeltu muslimien eid-juhlan kunniaksi.
Muji on tykkäämäni japanilainen ketju, joka myy kaupoissaan ympäri maailman tuotteita, joissa ei näy logoja.
Muji on tykkäämäni japanilainen ketju, joka myy kaupoissaan ympäri maailman tuotteita, joissa ei näy logoja.
Katutaidetta Bukit Bintangissa.
Katutaidetta Bukit Bintangissa.

 

Kuala Lumpurin Chinatown

Heinäkuussa 2015 kävin myös Kuala Lumpurissa ja silloin majoituin Chinatowniin. Halusin halvan majoituksen ja vilkkaan alueen. Sieltä olisi pitänyt löytyä pari kasvisravintolakojuakin, mutta ne jäivät löytämättä. Ne ovat kai vähän hankalia löytää ruokakojualueelta, eivätkä ole koko päivää auki. Söin sitten lähi-itäläistä ja intialaista ruokaa Malesiassa kiinalaisessa kaupunginosassa. Monikulttuurista oli. Tuolla reissulla olin murtuneella pikkuvarpaalla ja pysyttelin Chinatownin kujilla.

Kovin hyvää babaganoushia, hummusta, ful medamesia ja tabboullehia Chinatownissa. Kaipasin vähän erilaista ruokaa Koh Lantan suppean tarjonnan jälkeen.
Kovin hyvää babaganoushia, hummusta, ful medamesia ja tabboullehia Chinatownissa. Kaipasin vähän erilaista ruokaa Koh Lantan suppean tarjonnan jälkeen.

chinatown

Jalan Petalingin katettu katu ylhäältä kuvattuna.
Jalan Petalingin katettu katu ylhäältä kuvattuna.

kiinalaisia-lyhtyja-3

reggaebar-ja-chinatown

chinatownin-yota

chinatownin-katuja
Jotkut Chinatownin rakennukset toivat mieleen Thaimaan Phuket Townin.
Ruokakojualue Chinatownissa. Tuolta yritin etsiä kasvistiskiä.
Ruokakojualue Chinatownissa. Tuolta yritin etsiä kasvistiskiä.

kujanpaa-chinatownissa

Kiinalaistemppeli Guan Di Chinatownissa

Suitsukkeita kiinalaistemppelissä.
Suitsukkeita kiinalaistemppelissä.

patsas-kiinalaistemppelissa-2

kungfutsepatsas

patsas-kiinalaistemppelissa-1

kiinalaistemppelin-esineistoa

kiinalaistemppeli-2

Hindutemppeli Sri Mahamariam Chinatownissa

Sri Mahamariam on Kuala Lumpurin vanhin hindutemppeli ja se sijaitsee samalla kadulla kuin Guan Di.

sri-mahamariamman-illalla

patsaita-sri-mahamariamman-hindu

Temppelin kattoa.
Temppelin kattoa.

hevospatsaita-hindutemppeli

Hindutemppeliä vastapäätä oli intialainen ravintola Green Life ja siellä söin uttapamin.
Hindutemppeliä vastapäätä oli intialainen ravintola Green Life ja siellä söin uttapamin.

4 Comments Lisää omasi

 1. Isäpuoleni teki noin 30 vuotta sitten useita työmatkoja Kuala Lumpuriin, piti paikasta ja ihmetteli myöhemmin samaa kuin sinä eli miksi ihmiset haluavat Thaimaahan. Miksi he eivät matkusta kauniiseen Malesiaan?
  Maailmanympärimatkallani vuonna 2002 minua varoitettiin matkatoimistossa Malesiasta, koska turisteihin suhtauduttiin nihkeästi ja maa oli vaarallinen etenkin naisille.
  Erittäin hyvä, että tilanne on muuttunut.

  1. Tuo on mielenkiintoista, jos matkatoimistossa on varoitettu, että turisteihin suhtauduttaisiin Malesiassa nihkeästi. Pitää tutustua aiheeseen. Vähän kokemukseni perusteella Malesiassa ollaan asiakaspalvelussa vain normaalin oloisia verrattuna thaimaalaisten makeiluun, vaikka toisaalta olen Thaimaassa törmännyt hyvin tuppisuiseen ja juroon palveluun, kuten myös aasialaisesti tyypilliseen pakoiluun, kun asiakaspalvelijaa jännittää englanti ja uudet tilanteet.

   Thaimaahan verrattuna malesialaismiehet ja erilaiset etnisten ryhmien edustajamiehet tosiaan huomioivat valkonaamanaiset thaimaalaismiehiä enemmän, ja tuo johtaa aina niin epämiellyttävään tuijotukseen ja taka-ajatuksia sisältävään ystävälliseen käyttäytymiseen. En tiedä sitten vaarallisuudesta.

   Kävin eka kerran Malesiassa (Kuala Lumpur & Penang) lapsena suunnilleen vuonna 1992 ja kai se silloin jo ihan sijoittui tällaisiin lämpimien turistikohteiden joukkoon. Sen muistan vain että silloin valtiolla oli kovat tavoitteet nostaa maan elintasoa ja nostaa se teollistuneiden (tai teollistuneisimpien) maiden joukkoon. Varoitteluita en muista. Sen muistan ettei minulla ollut sen ikäisenää vielä mitään hajua maailman uskonnoista ja poseerasin moskeijan edessä muslimikaavussa kädet wai-asennossa…

 2. Tilanne oli varmasti erilainen 50-65 vuotiaalle työmatkalla olevalle miehelle ja yksin matkustavalle +30-vuotiaalle vaalealle naiselle. Minua harmitti, koska maa vaikutti kiinnostavalta. Mietin silloin, että ehkä joskus myöhemmin.

  1. Minua muuten kiinnostaa, että miten minuun suhtaudutaan eri maissa tulevaisuudessa, kun olen vanha. Olisi ihanaa mennä maihin, joissa vanhoja ihmisiä arvostetaan ja autetaan erityisellä tavalla. Vanhenemisen hyvä puoli voi olla se, jos saa olla enemmän rauhassa katseilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s