Thaimaan saarien vertailua: Koh Phangan ja Koh Lanta

on
Sekä Koh Lantalla että Koh Phanganilla on hyviä rantoja. Phanganilla on parempia ravintoloita, mutta toisaalta Lantallakin on omat loistopaikkansa, kuten kuvan Time for Lime Klong Daon rannalla.

Vietettyäni aikaa Koh Lantan saarella oli jännää mennä tutustumaan toiseen saareen, Koh Phanganiin  toisella puolella kapeaa Thaimaata ja verrata näitä toisiinsa. Taidan tykätä Koh Phanganista enemmän. Toisaalta en tiedä millaista siellä olisi asua ja miltä tuntuisi sinne kerran kuussa virtaavat full moon partylaisten massat. Kun olin vähän aikaa töissä Koh Taolla, oli huvittavaa seurata miten sekin saari sai osansa väsyneitä vierailijoita juhlien jälkeisenä aamuna. Koh Phangan on Thaimaan itäpuolella Siaminlahdella Koh Samuin ja Koh Taon saarten välissä. Aiemmasta vierailustani oli tammikuussa yli kymmenen vuotta aikaa. Olen käynyt Koh Taolla välissä pari kertaa, mutta Phanganille en enää päätynyt.

Koh Phangan pitäisi kai kirjoittaa Koh Pha Ngan, mutta mennään nyt tällä toisella kirjoitusasulla. Thaikielessä kun on omat kirjaimensa, ei englantilaiseen muotoon kirjoitetut sanat ikinä kuitenkaan ihan vastaa oikeaa muotoa. Koh Phanganin nimi on lähellä Phang-Ngan nimeä, se taas on saaristoinen alue mantereella Phuketin ja Krabin välissä, eli toisella puolella maata.

Vähäpukeista nuorisoa Koh Phanganin Srithanun raitilla. Toisella puolella tietä on ”Healing Center”, joka on saarelle tyypillistä. Koh Lantalle taas on tyypillistä, että tien laidalla työnnetään lastenvaunuja.

Koh Phangan on bilesaaren maineessa ja suurempi osa turisteista on nuoria, hyvin nuoria, verrattuna Koh Lantaan. Vaikka minua ei kiinnostakaan heidän bileensä, niin jotain eläväisyyttä he tuovat saarelle. Koh Lanta oli mielestäni ikävystyttävä asuttuani siellä vuoden. Koh Lantalla on paljon lapsiperheitä, väittäisin sen olevan ruotsalaisten lapsiperheiden saari, vaikka käy siellä ihan kaiken ikäisiä. Mutta Koh Lanta on rauhallinen, kun taas Koh Phanganin väki etsii bileitä ja itseään.

Koh Phanganin Baan Taissa kauhistelin kaahausta ja harva käytti kypärää. Itse mietin suunnilleen joka kerta pyörän selkään lähtiessä, että siinä voi kuolla.

Koh Lantalla sen huomaa selkeästi, miten liikenteen määrä alkaa kasvaa joskus lokakuussa. Joulukuussa kestää jo aikansa ennen kuin pääsee ylittämään kadun. Kesällä taas on liikennekin hiljaista. En tiedä millaista Koh Phanganilla on kesä-aikaan, mutta sen huomasin heti, että monet kaahaavat Phanganilla mopoillaan järjettömän kovaa. Phanganin länsirannikon myötäinen tie on kapeampi kuin Koh Lantalla, tai sitten vain rakennukset ovat lähempänä tietä. Mutta jos Lantalla on epämiellyttävää kävellä tien reunaa, niin varsinkin Phanganilla se tuntuu vaaralliselta.

Koh Lantan päätie ja yksi moskeija sen varrella. Siellä on paljon näitä tuk-tukin virkaa ajavia sivuvaunumopoja, Koh Phanganilla vain lava-autoja.

Muistin kymmenen vuoden takaa, että Phanganilta sai hyvää ruokaa ainakin Haad Rinin israelilaisravintoloista. Nyt Koh Phanganilla on 19 kasvisravintolaa. Koh Lantalla on kaksi. Se kuvaa hyvin paitsi kulinaristia mahdollisuuksia, niin myös saarten tunnelmaa. Koh Phanganilla saattaa olla enemmän sellainen uusia tuulia tulviva meno. Veikkaisin että siellä on vähemmän sukupolvi toisensa jälkeen siellä asuneita ihmisiä, koska se on kauempana mantereesta ja thaimaalaisväestökin on varmaan pitkälti muualta sinne muuttaneita. Koh Lantalla on asunut porukkaa vakituisesti kauemmin, he ovat eläneet elämäänsä ennen turisteja ja jatkavat sitä edelleen. Koh Lanta on muslimisaari, mikä tekee siitä rauhallisemman. Onhan kulttuuri siellä enemmän malaijilaista kuin veikeämpää thaimaalaista.

Hippimäistä sisustusta ravintolassa Koh Phanganilla.

Kirjoitin, että Koh Phanganin väki etsii itseään. Tämä tarkoittaa, että saarella vaikutti olevan paljon sellaista spiritualistista väkeä. Vaikka itse kammoan yliluonnolliseen uskovaa huuhaata, ovat monet hörhöjen suosimat kohteet minunkin mieleeni. Tämänhenkisiä paikkoja maailmalla on ollut Meksikon Tulum, Yhdysvaltojen Sedona, Balin Ubud ja tietysti Goa sekä Ibiza, joka on vielä kokeilematta. Yksi hyvä hippeilyn tuoma asia on ruokatarjonta. New age -ihmiset ovat usein jonkin sortin kasvissyöjiä ja vaativat quinoasalaattinsa ja kombuchansa ympäri maailman, ja ne maistuvat minullekin. Mutta jotkut ruokaan liittyvät typeryydet pökerryttävät. Phanganilla eräässä ravintolassa selostettiin heidän puristavan mehunsa sen sijaan, että rikkoisivat tehosekoittimen terällä hauraat entsyymit ja mineraalit.

Ruokakoju Phanganin Thongsalassa ja samanlaisia on myös Lantan Saladanissa. Ne ovat aika samanlaiset kylät, joiden kautta saarille saavutaan. Thongsala on vain isompi ja paremmin varusteltu.

Koh Lantalla on tietty myös hippeilyä ja tietysti äkkivääriä persoonia, joita Thaimaa tuntuu vetävän puoleensa. Tai ehkä asuminen vieraassa ja häilyvässä ympäristössä tekee vähitellen kaikista epäileviä ja luonteeltaan arvaamattomia. Mutta jotenkin ennemmin kohlantalainen voi olla saksalainen keski-ikäinen bratwurstimies kuin neulotuissa bikineissä tien viertä kävelevä parikymppinen nainen.

Koh Phanganilla taitaa olla bilehuumeiden käyttöä aika paljon ja se ikävä kyllä tuo mukanaan epäluotettavia ihmisiä. Eli turvattomuutta saarelle tuo liikenteessä kaahailu, huumekauppa ja bilettäjät. Ryöstöjä ja murtautumisia pitää varoa sekä Lantalla että Phanganilla. Lantalla koin ryöstön ja Phanganilla kymmenen vuotta sitten joku koitti tulla bungalowiimme. Tosin nykyään olen aika varma siitä, että se oli pää pöllyssä oleva täydenkuunjuhlija ennemmin kuin murtomies. Epämiellyttävää kaikki tyynni.

Koh Lantalla tein ostokseni lähinnä torilta, joka oli eri päivinä eri puolilla saarta. Se puudutti ja sinne piti ehtiä päivällä kello yhden ja  kello kuuden välissä.

Koh Phangan ja Koh Lanta ovat aika samankokoiset ja populaakin on melko saman verran, kun ei lasketa mukaan Koh Lanta Noin saarta, jossa turismi on vähäistä. Molemmilla saarilla voi vetäytyä hiljaisille alueille halutessaan. Ero löytyy lähinnä siis silloin, kun haluaa olla siellä missä tapahtuu. Kateellisena ajoin läpi Koh Phanganin isoimman kylän Thongsalan läpi. Sieltä kun löytyi isoa Tescon ja Big C:n supermarkettia, Makroa ja HomeProta. Koh Lantalla kun ei ole näistä mitään ja ruoan ja tarvikkeiden hankkiminen on työlästä. Niin sitä vain kaipasi tällaisia asioita rauhallisella paratiisisaarella.

Mantereen ja Koh Lanta Noin välillä kulkee lossi. Koh Phanganille autot kulkevat pidemmän matkan paljon isommalla paatilla.

Kummallekin saarelle tarvitsee kulkea veneellä. Vaikka kahden Koh Lantan saaren, Noin ja Yain välille on rakennettu silta, pitää silti mantereelta matkata lossilla Koh Lantan Noille noin vartin matkan. Lantalle pääsee veneellä myös Phi Philtä ja talvisaikaan myös Krabista. Koh Phanganille menee veneitä mantereelta ja saarten Samui, Phangan ja Tao välillä pääsee myös kulkemaan.

Molemmilla saarilla on paljon metsää etenkin vaikeapääsyisillä kukkuloilla ja itärannikot ovat hiljaisia. Ilta-auringon saaret ovat tietysti parhaita ja molemmilla saarilla suurin osa majapaikoista ja elämästä on länsi-rannikolla.

Lue Koh Phanganista:
Koh Phangan on noussut hyväksi vegaanikohteeksi (2017) >>
Liikkuva eläinklinikka Koh Phanganilla (2017) >>
Koh Phanganin full moon partyt vuonna 2006 >>

Lue Koh Lantasta:
Koh Lantan ravintolasuosikkini (2016) >>
Eläinsuojelukeskus Lanta Animal Welfare Thaimaassa >>
Koh Lantan kansallispuisto Thaimaassa >>

Ranta Koh Phanganin Srithanussa, jota suosittelen siellä eniten.
Klong Dao on ranta, jota suosittelen Koh Lantalla.
Molemmilla saarilla suurin osa rannoista on auringonlaskun puolella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s