Banana Pancake Trailin paikkojen bongausta

on
Stereotyyppisin kuva Banana Pancake Trailin matkalaisista on bilettäjänuori, joka viilettää nopeasti paikkaa vaihtaen ahmien monta kohdetta yhden reissun aikana.

Ainutlaatuisia matkakokemuksia keräileville Banana Pancake Trail kuulostaa kamalalle, mutta minä suhtaudun asiaan aika positiivisesti. Muun väittäminen olisi vähän kummaa, koska banaanipannukakkureitin kohteita minäkin olen kiertänyt. Toki olisi itse kullekin kehittävää kokeilla muita kuin tällaisia massaturismikohteita ja vierailla paikoissa, joissa turistia katsotaan kummeksuen, joissa ei pärjää englannilla ja jotka kaikki eivät olisi niin samanlaisia hostelleineen ja ruokineen. Tai edes tiedostaa, etteivät nuo kohteet ole yhtä kuin kyseinen maa. Tätä aihetta pyörittelin, kun vuonna 2012 kirjoitin Pakomatkaajat -blogista >>.

Banana Pancake Traililla voi edetä esimerkiksi tämännäköisillä busseilla. Tämä on Toba-järveltä, joka on BPT-kohde Sumatralla.

Puollan Banana Pancake Trail -kohteita siinä, että ne on tietysti todettu mukaviksi paikoiksi vierailla. Sillä onhan maailmalla ja kyseisissä maissakin kyliä toisensa jälkeen, jotka eivät ole kovin mielenkiintoisia. Harva haluaa hukata loma-aikaansa sellaisissa käymiseen. Mukavuutta BPT-kohteisiin tekee ensinnäkin edullisuus ja turisti-infra. Paikasta toiseen pääsee julkisilla kulkuneuvoilla ja löytyy muutakin kuin kalliimpaa hotellimajoitusta. Nämä eivät ole itsestään selvyyksiä. Aasiassa on paljon asukkaita, joiden itsekin pitää päästä liikkumaan ja siksi siellä pääsee helposti kiertämään kohteita itsenäisesti. Ja ruokaa löytyy helposti. Sekään ei ole aina varmaa kaikkialla maailmassa. Suhteellisen turvallisiakin maita nämä ovat.

Tubingia. Tämä kuva voisi olla Vang Viengistä, mutta kyseessä on Belize.

Nuo kohteet eivät ole vain nuorien reppureissaajien kohteita, vaan ne ovat suosittuja muutenkin. Kävin Laosin Vang Viengissä kaksitoista vuotta sitten ja silloin oli alkanut sen ajat kreisinä bilekohteena. En ole käynyt siellä sen jälkeen, meno taisi siitä pahentua ja nyt on sitten kai normalisoitunut. Kieltämättä näin siellä semmoista touhua, jota en halua olla todistamassa. Yhdessä baarissa paikallinen pikkupoika poltti marihuanan näköistä sätkää ja ranskalaisnuoret ottivat siitä ihastuneena kuvia. Tubing oli ihan jännä kokemus, mutta olivathan joen varren baareissa kännäävät nuoret sietämättömän polleita. Mutta jos biletys ei ole matkan tarkoitus, ovat Banana Pancake Trailin kohteet kivoja. Ei ensimmäistä kertaa ulkomailla ja itseään täynnä olevat humalaiset nuoret ole missään kaunista katseltavaa, joten kannattaa pysyä poissa iltaelämästä noissa kohteissa. Lue tubingsta (2012)>>

Jos et voi sietää yhtään bilereissaajia, älä mene Songkranin aikaan Chiang Maihin tai Khao San Roadille. Oikeastaan Khao San Roadille ei kannata mennä silloin lainkaan. Minä tykkään näistä ihan pieninä annoksina.

Eli näissä kohteissa ei niinkään ole vikaa, mutta joissain matkailijoissa on. Jos joku alkaa puhua ”I´ve done Thailand, I´ve done Cambodia” ja miten jokainen kokemus on awesome, niin vaihda pöytää. Joidenkin mielestä Kaakkois-Aasiaan tullaan vain kerran ja silloin koetaan siellä aivan kaikki koettavissa oleva muutaman kuukauden aikana. Valitettavasti joskus viereiseen pöytää istuu näitä kovalla äänellä puhuvia maailman valloittajia, uskomatonta että niitä oikeasti on.

Kesti muuten tosi pitkään ennen kuin pääsin ensimmäisen kerran edes maistamaan banaanipannukakkua. Vegaanina en sitä koskaan tilannut näissä reppureissukohteissa, koska epäilin siinä olevan kananmunaa ja maitotuotteita. En muista missä sitä sitten tarjottiin vegaanisena varmaan muutama vuosi sitten.

Pannukakkukoju Koh Taon Mae Haadissa.

Koko Banana Pancake Trail -termi on siitä ärsyttävä, että se on niin amerikkalainen. Se on varmaankin näitä käsitteitä, joista englanninkieliset puhuvat keskenään, ”voi kun saisi vanhaa kunnon banaanipannaria” siinä missä suomalaiset voivat kaivata korvapuustia. Kuullessani tästä käsitteestä ensimmäisiä kertoja luulin banaanipannarin olevan joku juttu, mitä aasialaiset tyypillisesti syövät Aasiassa. En siis tiennyt sen nimenomaan viittaavan epäautenttiseen ruokaan, jota tarjoillaan turisteille. Samaan tyyliin, kun en ensimmäisellä kerralla Goalla hahmottanut, mikä ruoka on intialaista ja mikä turistisapuskaa.

Wikipediassa mainittiin 60 Banana Pancake Trail -paikkaa, joista minä olen käynyt 27:ssä, jotka merkitsin alle vihreällä. Vierailut ovat tapahtuneet aika erillisinä matkoina ja joissain olen vieraillut monta kertaa, eniten Goalla, Bangkokissa, Chiang Maissa ja Krabilla. En ole käynyt vielä ollenkaan Nepalissa tai Filippiineillä.

  • Nepal: Pokhara, Thamel in Kathmandu, Everest Base Camp
  • India: Goa, Pushkar, Varanasi, Jaisalmer, Jaipur, Kerala, Dharamkot / Upper Bhagsu, Old Manali / Vashisht
  • Myanmar: Yangon, Bagan, Inle Lake, Hpa-An
  • Thailand: Bangkok (with its famous Khao San Road), Chiang Mai, Pai, Kanchanaburi, Krabi, and many of the islands, including Phuket, Ko Tao, Ko Pha Ngan (with its world-infamous Full Moon Party), Ko Phi Phi, Koh Lipe, and Koh Chang
  • Laos: Vang Vieng, Luang Prabang, Nong Khiaw, Bolaven Plateau, Si Phan Don (The 4000 Islands)
  • Cambodia: Siem Reap (home to Angkor Wat), Sihanoukville and its offshore islands, Battambang, Phnom Penh, Kampot
  • Vietnam: Ho Chi Minh City, Dalat, Mui Ne, Nha Trang, Hoi An, Hue, Hanoi, Halong Bay, Sapa
  • Indonesia: Lake Toba, Yogyakarta, Mount Bromo and the islands of Bali, Lombok, and Gili Trawangan
  • Philippines: Boracay, Banaue, Sagada, El Nido, Siargao
  • The Banana Pancake Trail also seems to have a northern extension into Yunnan, China with Kunming, Dali, Lijiang, and Yangshuo as the major centres.

Intian Banana Pancake Trail

 

Goalle mennään lähinnä rantalomailemaan, mutta Pohjois-Goassa Anjuna-Vagator-Chapora -akselilla löytyy kyllä muutakin elämää. Ja tietysti on Goan pääkaupunki Panaji, jossa pääsee paremmin jyvälle intialaisista kaupungeista, johon se on kylämäinen pehmeä lasku.

Jos ei lasketa mukaan Bangkokissa käyntiä ehkä joskus vuonna -89 tai jotain, niin ensimmäinen Banana Pancake -kohteeni oli Goa 2003 – 2004 talvella.  Nyt olen käynyt siellä kuusi kertaa, viime joulukuussa viimeksi (lue: Palolem on tuttu ja hieno ranta Goalla (2017)>>), joten se osoittanee, että tykkään Goasta. Vaikka Goa on kaikkein iisein paikka Intiassa, ei se silti ime ihan samaa väkeä kuin Kaakkois-Aasia. Kaakkois-Aasiassa voi sentään viettää budjetilla luksusloman puhtaassa ympäristössä. Intia on aina tomuinen ja likainen, eikä sitä kaikki kestä. Lue Goa-aiheiset juttuni >>

Keralassa on upeita rantoja, kuten Kovalam ja kuvassa oleva Varkala.

Viimeisimmällä Intian matkallani pysähdyin myös Varanasissa ja bongasin sen uutena Banana Pancake -kohteena, mutta se on mielestäni kuitenkin paljon raskaampi kuin muut listan kohteet. Eli ainakaan Varanasista ei kannata aloittaa, Goa on pehmeämpi lasku. Varanasi on aivan mahtava paikka, mutta ensikosketuksena Aasiaan se voisi olla shokki. Lue: Intian pyhä kaupunki Varanasi Gangesin varrella (2017)>>

Muita Intian BPT-kohteita on nätti Kerala, joka on yhdeksi kohteeksi aika laaja, paljon isompi osavaltio kuin Goa, ja siellä on isoja kaupunkeja, biitsejä ja kukkuloita. Mutta siellä on tietyt suositut kohteet ja aktiviteetit, jotka kaikki kai tekevät. Lue: Keralan backwatersilla lauttamatkalla (2013) >>

Banana Pancake Trailin Kiinan laajennusosa

 

Aika hienot maisemat näillä possulla ja koiralla Kiinan Yangshuossa.

Ensimmäisestä Goan reissusta jäi hyvä fiilis ja vuonna 2005 lähdinkin 3,5 kuukauden matkalle, jolla tuli bongattua yhdeksän yllä olevaa Banana Pancake -kohdetta. Kiinassa ja Laosissa en ole sen jälkeen käynyt, ellei Hongkongia lasketa. Tein aika klassisen reissun Siperian rataa, Mongolian halki, Kiinan ja Laosin läpi Thaimaahan. Eteläisessä Kiinassa tykästyin Banana Pancake -Yangshuohon kovinkin, koska siellä alkoi olemaan muuta Kiinaa lämpimämpää ja helpompaa. Tuollaiset turistikohteet ovatkin parhaimmillaan levähdyspaikkoja tutkimuskohteiden välillä. Yangshuosta en ole blogannut, vaikka kirjoittelenkin jälkikäteen monista kohteista vuosienkin päästä. Tekisipä mieli muistella sitäkin ja kaivaa valokuvia. Kunmingissa kävimme vain päiväseltään matkalla Yangshuosta ja Nanningista Laosiin. Olen kyllä haikaillut Kiinan Yunnanin maakuntaan tutustumista.

Kaakkois-Aasia

 

Tyypillisen näköinen kuja Banana Pancake Traililta. Tämä on Koh Taon Saireelta.

Vaikka vietin Thaimaassa juuri kolme vuotta, en ole nähnyt siellä useampia paikkakuntia kuin mitä jotkut näkevät parin kiertomatkan aikana. Banana Pancake -kohteista suosikkejani ovat Chiang Mai, Bangkok ja Koh Tao, mutta on minusta kaikki ihan kivoja ja asuttavia paikkoja. No ehkä Koh Phi Phillä en jaksaisi. Katso kaikki 180 Thaimaa-aiheista juttuani >>

Burmassa olen käynyt vain kerran ja pelkästään Yangonissa, piti poistua Thaimaasta saadakseni jatkettua oleskelua kuukauden verran. Luulisin Burman olevan vähiten käyty maa tällä banaanipannukakkureitillä, koska maa on vielä jonkun verran suljettu. Lue: Kasvissyöjänä Myanmarin Yangonissa >>

Vietnamin sleeperbussit tulevat yleensä tutuiksi maan läpi suhaaville reissareille.

Vietnamissa olen myös käynyt hakeakseni uuden turistiviisumin Thaimaahan. Siellä käytiin talvisen viileässä pohjoisessa ja sitten Keski-Vietnamissa lämmittelemässä. Kaikki nuo paikat, Hanoi, Hue, Hoi-An ja Halong Bay luetaan mukaan perus banaanireittiin. Lue pari Vietnam-juttua Halong Baysta ja Hanoin ruokatarjonnasta >>

Kambodzassa kävin ensimmäisen kerran vasta viime syksynä, eikä tarkoitus ollut valloittaa koko maata, vaan pistäytyä katsomassa Siem Reapia, Angkor Watia ja Phnom Penhiä. Kaikki banaanireitin kohteita nämäkin. Lue juttuja Kambodzasta >>

Indonesia on iso maa, jossa matkaillaan silti aika harvassa paikassa. Menimme vuosia sitten letkeän maineen Toba-järvelle muiden Sumatran kohteiden ohella. Kävimme myös Balilla ja Gili-saarilla silloin, joihin menimme uudelleen viime syksynä. Eli monien näiden banaanipannukakkureitin paikoissa kerta ei ole riittänyt, joten eivät ne niin pahoja voi olla. Juttuja Indonesiasta >>

Muita juttuja reissauksesta yleensä:
Yksin matkustaminen (2013) >>
Miten tuntea olonsa kotoisaksi matkoilla (2014) >>
Selviytymisneuvoja Intiaan (2016) >>
Miten välttää vatsatauti Intiassa (2014) >>
Luottokamani reissussa: jodi, tiikeribalsami ja talkki (2013) >>
Pakkauslista Vietnam-Thaimaa -matkalle >>
Pakkauslistani reissuille >>
Yhteinen vai erillinen matkakassa >>
Millainen on hyvä leirintäalue reppureissarille? (2013) >>
Kokemuksia hostellidormeista >>
Onko sillä matkatessa väliä missä yönsä viettää? >>
Länsi-Eurooppa kovin kallis reissaajalle (2013) >>
Mitä reilu matkailija ottaa huomioon? (2015) >>
Eläinsuojeluvinkkejä matkalaisille (2014) >>

Anjunan keskiviikkomarkkinat ovat ehdoton Banana Pancake -kokemus Goalla.
Intian Varanasissa kuuluu varata souturetki Gangesilla.
Jos budjetti on enemmän flashpacker kuin backpacker, pitää Keralassa vuokrata yön tai parin matka tällaisella Kettuvalam-paatilla. Keralassa erikoisin asia on backwatersit eli välillä kapoisatkin vesireitit mantereella meren läheisyydessä.
Yangshuo ei tosiaankaan ole turhaan suosittu kohde Etelä-Kiinassa. Katsokaa noita tasaisesta maasta pomppaavia karstivuoria.
Tie Vang Viengissä Laosissa vuonna 2005. Siellä varmasti edelleen tällaisia kujia paljon ja uskon sen olevan ihan hyvä kohde.
Siem Reap Kambodzassa on kasvanut Angkor Watin kävijämäärien myötä.
Usein Banana Pancake Trailin paikat ovat luonnonkauniita, kuten Thaimaan Phi Phi -saaret.
Auringonlasku Toba-järvellä.
Banana Pancake Trail -kokemuksiin kuuluu ryystää bia hoita Hanoin vanhan kaupungin kaduilla kyykkien. Tässä kuvassa ei silti trävellereitä näy. Saattoi olla sellainen baari, jossa minut jätettiin huomioimatta, eli turisteja ei kaivattu.
Yangonissa oli vielä aika eksoottinen ollakseen täysiverinen Banana Pancake -kohde.

2 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s