Massaman currya May Kaidee´sin tapaan

on
Valmis massaman curry -kastike.

Ennen kuin ensi viikolla pääsen Bangkokissa nautiskelemaan yhden lempiravintolani, May Kaidee´sin tarjonnasta, päätin kokkailla ravintolan keittokirjasta massaman currya. Se on muslimicurry, joka mielestäni on malesialaistyyppinen curry kuten penang currykin.

May Kaidee´sin Thai vegetarian and vegan cookbook.

May Kaidee´s on kasvisruokaketju, jolla on kolme ravintolaa Bangkokin Banglampoossa ja ainakin yksi Chiang Maissa. Kun viimeksi kävin ravintolan kokkauskurssilla, kuulin heidän aikeistaan yrittää laajentaa ulkomaille. Vielä eivät ainakaan ole sitä tehneet.

Curryn ainekset. Ylhäältä vasemmalta kellonsuuntaisesti: kulhossa sipulia, porkkanasuikaleita ja lime, kulhossa jäävuorisalaattia, rucolaa ja ituja, purkissa intiaanisokeria, kulhossa keitettyjä perunakuutioita, kaurakerma, lautasella paistettuja tofukuutioita, purkissa punaista currytahnaa, purkissa keltaista curryjauhetta ja pullossa soijakastikkeen jämät.

Ekaksi vinkki, että mausteisissa curryruoissa ei ole juuri väliä, mitä vihanneksia käyttää. May Kaidee´sin kokkauskirjan ohjeissa onkin hauskaa, kun neuvotaan laittamaan ”kourallinen vihanneksia”. Massaman curryyn kuitenkin kuuluu peruna, mutta kaikki muu voi olla mitä vain (minimaisseja, paprikaa, sieniä, porkkanaa, tomaattia, kukkakaalia, parsakaalia, kaalia, parsaa, sokeriherneitä jne.).

Käytin siis apuna pehmeäkantista May Kaidee´sin kokkauskirjaa, mutta tein vähän omaan tapaani.

Sipulit ja porkkanat paistumassa mausteiden kera.

Massaman curry
isot annokset kahdelle

4 pientä perunaa
150 g tofua
1/2 isoa sipulia (tai yksi pieni)
1 pienehkö porkkana
(pari tomaattia)
vihanneksia pari kourallista (käytin jäävuorisalaattia, rucolaa ja itusekoitusta, vaikka ohje neuvoi että ei lehteviä vihanneksia)
1 rkl punaista currytahnaa
1 rkl curryjauhetta
2-4 dl kookosmaitoa tai kaura- tai soijakermaa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
1 tl limettimehua (tai sitruuna)
ruokaöljyä (käytin seesamiöljyä)

Kaurakerma, soijakastike ja sokeri lisätty joukkoon.

Keitä kuutioidut perunat pienessä määrässä vettä. Kuutioi tofut ja paista pannulla öljyn ja suolan kanssa.

Suikaloi sipuli, porkkana ja kuutioi tomaatit yhteen kuppiin (en käyttänyt tomaattia). Riivi toiseen kuppiin vihannekset (esim. paprikaa, parsakaalia jne.)

Kun perunat ovat kypsyneet, kannattaa samaan kattilaan vaihtaa riisit kiehumaan.

Kun tofut ovat saaneet väriä suunnilleen kaikille sivuilleen, ota ne pois pannulta. Lisää pannulle öjyä ja sipulit, porkkana ja tomaatit. Lisää perään currytahna ja -jauhe. Jos seos meinaa tarttua pohjaan, lisää pikkuisen vettä.

Seuraavaksi lisää joukkoon kookosmaitoa tai kaura- tai soijakermaa. Koostumuksesta pitäisi tulla mukavan paksua. Lisää joukkoon soijakastike, sokeri ja loput vihannekset ja tofut.

Annos massaman currya ja riisiä.

Lisää tarvittaessa joukkoon kookosmaitoa, kermaa tai vettä, jos kastike on liian tönkköä. Maku voi kaivata hieman limen tai sitruunamehun lisäystä. Myös suolaa ja sokeria saattaa tarvita lisätä. Ravintolatasoisessa curryssa on yllättävän paljon sokeria, joka pyöristää makua. Myös öljyä käytetään enemmän kuin itse haluaisi käyttää.

Lue myös: May Kaidee´sin kasviskokkauskurssilla Bangkokissa

Samantapaisia reseptejä:
Intialainen tattikastike
Intialainen nokkossoossi – palak mutter

Myöhemmin lisättyä: reissu peruuntui

5 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Oli ihan pakko tehdä eilen curryä, kun tämä näytti niin hyvältä 🙂 Kyllä se oma intialainen tofu tikkacurrykin maistui herkulliselta. Thaimaassa reissatessa Massamania tuli syötyä paljon! On se vaan niin hyvää 😛

    1. Toivottavasti onnistui hyvin! Onko tikkacurrysi resepti jossain? Opin itse tekemään mielestäni hyvää intialaista currya vasta vuosi sitten, kun sain vinkkejä pitopalvelu Ruskanvärin experteiltä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s