Thaimaalaiset ruokalajit, vegaanisina tottakai

on
Tämä taitaa olla tom kha -keitto chiangmailaisessa Free Bird Cafessa.

Esittelen tässä tyypillisiä thaimaalaisia ruokalajeja ja niiden vegaaniversioita. Thaimaassa on ilman muuta paljon paikallisia erikoisuuksia ja vaikka mitä ruokalajeja, mutta keskityn tässä tavallisimpiin ruokiin, joita löytyy ravintoloiden listoilta. Varmasti löytyy mielipiteitä siitä, mitkä ovat tyypillisimpiä ruokia. Ja nämä voivat erota siitä, mitä thaimaalaiset syövät arkisin. Kuten Suomessakin, niin Thaimaassa arkiruoka voi olla paljon yksinkertaisempaa. Mutta se ainakin on vissi ero, että Thaimaassa ruokaa on kaikkialla ja he tuntuvat muutenkin nauttivan ruoastaan enemmän kuin suomalaiset – ja syystä.

Kun yrität saada thaimaalaisista ravintoloista Suomessa tai Thaimaassa kasvisruokaa, niin muista seuraavat seikat:

Currykastikkeita myynnissä Thaimaan kasvisfestivaaleilla.
  • thaimaalaisissa maustetahnoissa (currytahnat, chilitahnat jne.) on yleensä kalakastiketta  ja/tai katkaraputahnaa. Ravintolat saattavat Thaimaassa ostaa tahnansa isoista laareista torilla, joten he eivät edes voi tietää mitä tahnat sisältävät. He voivat tietää vegaanisuuden vain jos he tekevät tahnansa itse (melko harvinaista, vaikka maku olisi silloin paljon parempi) tai jos ostavat sen sisällysluettelollisissa pakkauksissa.
  • paistettujen riisien ja paistettujen nuudelien joukkoon laitetaan kananmunaa, ellet muista pyytää ilman.

Suosittelen suuresti käyttämään Happy Cowta missä ikinä matkailetkin. Happy Cown sivuston tai sovelluksen avulla löydät kasvisravintolat ja sellaiset ravintolat, joista muut ovat löytäneet hyvää vegetarjontaa. Joka tapauksessa on niin paljon helpompi käydä kasvisravintoloissa syömässä, kun ei tarvitse varmistella sisältöjä. Happy Cown avulla löytää myös valtavirtaa parempia ravintoloita, jolloin ei niin helposti sorru johonkin keskivertoa huonompaan turistiravintolaan. Tutustu thaimaalaiseen kasvissyöntiin jutussa Kasvissyönti thaimaalaisittain >>

Esittelyjä monien näiden ruokien valmistuksesta löytyy jutusta Vegaanista thairuokaa kokkikoulussa Koh Lantalla >>

Som tam – papaijasalaattia raa´asta papaijasta

Chiang Main Juicy 4 U:ssa oli kiva tilata papaijasalaatti, kun tietää ettei paikka ylejäänkään kasvisravintolana käytä kalakastiketta tai katkaraputahnaa sen joukossa.

Som tam on papaijasalaatti, jota tehdään raa´asta papaijasta, jonka hedelmäliha on valkoista. Yleensähän suomalaisille tutumpaa on syödä papaijat kypsinä, makeina ja oranssilihaisina. Lisäksi papaijasalaatissa on yleensä porkkanaa, tomaattia ja maapähkinöitä ja ehkä myös pitkäpapua. Salaatin pääjuttu on kuitenkin mausteliemi, johon tulee palmusokeria, valkosipulia, limemehua ja aivan liikaa chiliä. Olen monta kertaa joutunut jättämään som tam -annokseni kesken, koska se on liian tulista. Chilin määrä on harmitus, koska papaijasalaatti on tajuttoman hyvää.

Papaijasalaattia ei voi tilata esimerkiksi katukeittiöstä, jos siellä on liemi sekoitettu valmiiksi, koska liemessä on oikeastaan aina kalakastiketta. Jotkut ravintolat voivat tehdä annoksen ilman kalakastiketta ja ilman pieniä kuivattuja katkarapuja tai kalaa, jos vain saat heidät ymmärtämään mitä haluat. En ihan luota siihen, että sanomalla ”gin dzee” (termi eräänlaiselle thaivegaaniruoalle) tulisi aina ymmärretyksi, eiväthän kaikki suomalaisetkaan ymmärrä sanan vegaani merkitystä tarkalleen.

Papaijasalaatin friteraatussa versiossa papaijasuikaleet on tempuroitu ja uppopaistettu. Liemi on sama kuin raakasalaatissa.

Thaiyrttisalaatti

Thaiyrttisalaatti valmistettuna Koh Lantan Time for Limen kokkikurssilla.

Thaimaassa on jonkinlaisia yrttisalaatteja, esim. Yam Samun Phrai, joissa hakataan pieneksi silpuksi paljon sitruunaruohoa, kaffirlimen lehtiä, galangaa, valkosipulia ja korianterin lehtiä. Tämmöisistä on varmasti monia variaatioita. Kyse saattaa olla myös fuusioruoista. Mutta ne maistuvat usein mahtavilta, kun nämä yrtit ovat niin täynnä makua ja ne täydentävät toisiaan.

En tilaisi tällaista ruokaa kuin  kasvisravintoloissa tai ravintoloissa, joissa varmasti ymmäretään kasvissyönnin sisältö, koska muuten joukossa voi helposti olla kalakastiketta, kuivattuja katkarapuja tai ”pikkuisen jauhelihaa”. Monet thaisalaatit ovatkin oikeastaan lämpimiä liharuokia.

Thaiyrttejä tarjottimella. Alempana galangaa, chiliä, sitruunaruohoa ja kaffirlimen lehtiä ja kuorta paloina, jotka poistetaan ruoasta syödessä. Ylempänä näitä paloiteltuna. Salaatteihin paloittelisin nämä paljon pienemmäksi hakkelukseksi.
Chiangmailaisen Taste from Heaven -kasvisravintolan nimikkosalaatissa on kauheasti makuja, mutta myös hieman liikaa tulisuuttakin.

Larb, laab tai isaanilainen salaatti

Isarnin alueen laab-salaatin kasvisversio Bangkokin May Kaidee´sin kasvisravintolassa. Tässä on isoina paloina tofua, sieniä ja kasvismakkaraa. Usein olen nähnyt laabin olevan enemmän pientä hakkelusta.

Laab on jauhelihasalaatti, josta tehdään kuitenkin kasvisversioita soijaproteiinista tai sienistä. Tässäkin salaatissa on tyypillistä, että se on kamalan tulista, kuten Thaimaan salaatit ylejäänkin. Se kai vaihtelee syödäänkö tätä lämpimänä vai kylmänä ja toisinaan tähän taitaa tulla paljon eri yrttejä ja joskus vain chiliä, inkivääriä, limemehua, sokeria ja korianteria sekä ehkä minttua.

Väittäisin että laabin kasvisversioita saa vain kasvisravintoloista, se on muutoin siis aina lihasalaatti.

Lämmin versio laabista kasvisnakein  Koh Taon kasvisravintola La Carrotte Qui Ritissä, jonka menu oli ainakin muutama vuosi sitten kuin kopio May Kaidee´sin menusta.

Tom yam

Tom yam  on oranssinsävyinen kirkas keitto, joka on todella aromaattista, mutta usein turhan tulista. Tulisuus tulee yleensä keitossa käytetystä chilisestä tom yam -tahnasta. Tom yam on hyvä esimerkki siitä, miten thaimaalaisissa ruoissa voi olla jännää happamuutta ja hirveästi makua.

Yleensä tom yamiin laitetaan isoja katkarapuja (tom yam kung) ja keiton liemen pohjalla olevassa tahnassa on kalakastiketta ja ehkä myös katkaraputahnaa. En juuri tilaa tätäkään keittoa muissa kuin kasvisravintoloissa tai sitten pitää luottaa, että tarjoilija ymmärtää tarpeeni ja keitossa käytetyn tahnan suhteen ollaan tarkkoja.

Tässä meillä näyttäisi tom yamin lisäksi olevan laabia ja som tamia jossain bangkokilaisessa kasvisravintolassa.

Tom kha

Koh Lantan Happy Veggien tom kha -keitto.

Tom kha on kookosmaitoinen ja yleensä vähemmän tulinen versio tom yamista. Tom yamissakin voi olla hieman kookosmaitoa, mutta tom khassa yleensä enemmän. Tom khassa thaiyrtit pääsevät yleensä tom yamia maistuvampaan rooliin, koska chili/tom yam -tahnaa käytetään yleensä vähemmän. Tyypillisimmin thaimaalaiset laittavat tähän kanaa (tom kha gai), mutta sitä voi saada tofulla. Mutta tom yam -tahnoissa ja chilitahnoissa on siis yleensä ainakin kalakastiketta, ellet sitten osta vegeversiota.

Huonoimmillaan olen saanut sellaista tom khata, joka on on kuin kesäkeittoa ilman asiaan kuuluvia yrttejä ja mausteita. Vielä huonompaa on, jos kookosmaito on keitossa jotenkin kokkareista. Syön tom khan yleensä riisin kanssa, ainakin silloin kun se on valmistettu tuhdiksi.

tom kha
Tässä tom khan päällä on hapatettuja vihreää vihannesta, jota monissa kasvisravintoloissa voi käydä itse lappamassa ruokiensa lisäkkeeksi.

Paistettu riisi eli pad khao

Paistettu riisi Koh Lantalla Kantiangin rannalla. Useimmiten rantaravintoloiden tarjonta ei ole kummoista ja kaikissa on ne samat ruoat.

Tilaan paistettua riisiä Thaimaassa vain jos käyn jossain tavallisessa turistiravintolassa syömässä. Paistettu riisi on kyllä usein tosi hyvää ja olen syönyt sitä aamiaisiksikin. Sitä saa kuitenkin yleensä tarpeeksi usein syödäkseen esimerkiksi jos osallistuu retkille, jonne matkanjärjestäjien tarjoama vegevaihtoehto on hyvin tavallisesti joko paistettua riisiä vihanneksilla tai riisiä ja paistettuja vihanneksia.

Paistetun riisin joukossa voi olla lihaakin, joten pitää pyytää kasvisversio, eli pad khao pak. Muista aina pyytää annoksesi ilman kananmunaa, kun menussa lukee fried rice and vegetables, koska kananmuna kuuluu tavallisissa ravintoloissa paistettuun riisiin oikeastaan aina. Joskus voi olla myös mahdollisuus, että joku haluaisi laittaa joukkoon osterikastiketta tai pienen määrän lihaa, joten joka kerralla pitää korostaa, että vegetarian, gin dzee. Käytän ulkomailla aika usein sanaa vegetarian veganin sijaan, koska uskon sen olevan sanana tunnetumpi ja varmistavan siten, ettei ruoassa ole ainakaan lihaa.

pad = paistettu
khao = keitetty riisi
pak = vihannes

Pad Thai

Tässä pad thai tofulla tilattuna Wienin Naschmarktilla.

Pad thai löytyy yleensä aina thairavintoloiden listoilta. En ole kuitenkaan ihan perillä siitä, että syövätkö thaimaalaiset tätä ruokajia kuitenkaan kovin usein. Veikkaan että tämä ei ole ihan tavallista kotiruokaa. Helpompaa on varmasti keittää vain paljon riisiä ja jotain soossia siihen ohelle. Toisaalta thait ostavat paljon katukeittiöruokaa. Pad thai ei oikein onnistu, ellei sitä voi paistaa todella kuumalla pannulla nopeasti ja yksi annos kerrallaan.

Pad thai, kuten thaimaalaiset nuudeliruoat yleensäkin, tehdään riisinuudeleista. Yleensä pad thaissa nuudelit ovat vähän littanoita ja leveitä. Mukana on esimerkiksi myös pavun ituja ja porkkanaa sekä tofua. Ohessa tarjotaan rouhittuja maapähkinöitä, kevätsipulia ja tuoretta limeä.

Pad thai pitää pyytää kasviksena tofulla (pad thai pak tofu), koska muuten siinä usein on kanaa (gai) tai katkarapuja. Erityisen tärkeää on sitten myös muistaa pyytää se ilman kananmunaa, jota siihen muutoin tulee aina, ja ilman kalakastiketta (nam plaa). Minulla on vaikeuksia yrittää thaiksi tilata ilman kanaa ja kananmunaa, koska nämä ovat niin samanlaiset sanat enkä nyt muutenkaan osaa thaita.

Pad Thai ehkä In Touchin ravintolassa Koh Taolla. Tässä nuudelit ovat aika pieniä ja ei-littania. Usein pad thai tulee sellaisena, että nuudelit ovat punertavan chiliöljyisiä
Puolisoni on varsinainen pad thai -fani ja hänen mielestään Koh Lantan Krua Kritsanasta saa parasta. Minun mielestäni muualla on saanut aromaattisempia versioita, kun tässä on aika paljon soijakastiketta.

Pad see ew eli paistetut leveät nuudelit

Paistettuja leveitä nuudeleita ja eriskummallisia vaaleita palleroita, varmaankin olivat konnyakusta tehtyjä.

Soijakastikkeen kera paistetuissa leveissä riisinuudeleissa ihaninta on nuudelien pehmeä suutuntuma. Minusta on aika sama mitä muita aineksia tässä ruokalajissa käytetään, kunhan on jotain vihanneksia lisäksi. Nämäkin pitää ilman muuta yrittää tilata kasviksena ilman lihaa ja ilman kananmunaa.

Paistetut vihannekset eli pad pak

Paistettuja vihanneksia ja tofua Koh Sametilla. Maksoi 80 bahtia.

Niputan kaikki erilaiset ”paistettuja vihanneksia” -ruoat yhteen, vaikka varmasti jokaiselle niistä löytyykin omat nimensä. Turistiravintoloissa olen usein tilannut ”fried vegetables with tofu” ja riisiä siihen mukaan. Yleensä sieltä silloin tulee mitä sattuu vihanneksia jonkinlaisen stir fry -kastikkeen kera. Joskus ruoan voi saada cashewpähkinöiden kera.

Erityismaininnan ansaitsevat annokset, joissa on paljon sieniä, jolloin annos voisi olla nimeltään yksinkertaisesti pad pak het. Lisäksi annokset, joissa on lähinnä vain paksoita tai vesipinaattia (morning glory) ovat siitä erityisiä, että niissä on yleensä lähinnä vain valkosipulia näiden ja mausteliemen lisäksi. Kypsennystapa voi olla nopea liekitys.

Paistettujen vihannesten suhteen ongelma voi lähinnä olla se, jos kastikkeena käytetään osterikastiketta. Usein tämä mainitaan ruoan esittelyssä eli tyyliin ”fried vegetables in oyster sauce”, mutta ei aina. Joskus myös mietityttää, voiko ruoan kastike olla tehty lihaliemeen.

pad = paistettu
pak / phak = vihannes
het / hed = sieni

Paistettu vesipinaatti eli morning glory. Vasemmassa kulmassa näkyvä ruskea rouhe joskus epäilyttää, koska Thaimaassa myydään tuon näköistä kuivattua lihaa, mutta näissä tuo on yleensä vain paistettua ja kuivattua valkosipulia.

Nuudelikeitot

Olen kirjoittanut Thaimaan nuudelikeitoista kokonaisen jutun oodina näille liemille, joiden juju on siinä, että niistä löytää monenlaista sisältöä eri suutuntumin.

En ikinä tilaisi nuudelikeittoa katukojusta, koska niissä liemi on yleensä lihalientä. Syön näitä pelkästään kasvisravintoloissa, ellei sitten ravintola muuten vaikuta ymmärtävän kasvisruoan käsitteen hyvin ja tarjoavan vegeversiota listallaan.

Punalieminen nuudelikeitto Chiang Maissa kasvisravintola Jay Myjam Jayssa, jossa on tosi laaja nuudelikeittomenu. Nämä keitot maksavat yleensä vain euron verran halvoissa kasvisravintoloissa.

Kevätrullat

Kevätrullat ovat friteerattuja ja joskus ne paloitellaan tälla tavalla valmiiksi. Usein niiden kanssa tarjotaan makeaa chilikastiketta, joka yleensä on vegaanista, en ainakaa muista että missään teollisessa makeassa chilikastikkeessa olisi koskaan ollut  mitään eläinperäistä.

On vähän siinä ja siinä ovatko kevätrullat eli spring rollsit thaimaalainen ruokalaji, mutta kyllä niitä siellä paljon tarjotaan. Thaiksi niiden nimi on popia. Kevätrullien tai kevätkääryleiden päällä on riisistä tehty riisipaperi ja kun se kostutetaan voi sen sisään kääriä erilaisia täytteitä ja vermiselliä.

Jos kevätrullat eivät ole erityisesti kasviskevätrullia, on niiden sisällä usein jotain lihaa. Voi olla mahdollista, että sisällä olisi kananmunaa. Erityisen usein kasviskevätrullat voisivat muuten olla täysin vegaaniset, mutta ravintolassa on saatettu käyttää kananmunaa riisipaperin sulkemiseen rullauksen jälkeen.

Kesärullat

Maapähkinäsoossi on hyvää kesärullien kanssa. Usein ne tarjoillaan myös kiinalaisen hoisin-kastikkeen kanssa.

Kesärullia pidetään ehkä eniten vietnamilaisena ruokana, mutta niitä näkyy usein Thaimaassakin etenkin kasvisravintoloiden listoilla. Ne ovat muutoin melko samoja kuin kevätrullat, mutta niitä ei ole friteerattu. Minun mielestäni kesärullat eivät ole kunnollisia, elleivät ne sisällä tuoreita yrttejä, kuten minttua, korianteria tai basilikaa.

Mango sticky rice

Thaimaalainen jälkiruoka mango sticky rice (khao niau mamuang) on makea tapa aloittaa päivä. Jos ei ole Thaimaan mangoaika (yleensä huhti-toukokuu), eivät mangot ole kaikkein makeimpia, mutta usein tätä on saatavilla vuoden ympäri.

Annokseen tulee tuoretta mangoa ja tahmariisiä, joka tehdään siis ihan vain keittämällä sellaista riisilajiketta, joka kimppuuntuu, ja lisäämällä siihen hieman kookosmaitoa ja sokeria. Tärkein juttu on kuitenkin makean suolainen kookoskastike, joka levitetään annoksen päälle. Lisäksi päälle usein ripotellaan paahdettuja keltaisia mungopapuja tai seesaminsiemeniä. On uskomatonta miten tällaisten yksinkertaisten ainesten yhdistelmällä voidaan saada aikaan jotain mikä on enemmän kuin osiensa summa.

Tässä ruokalajissa kompastuskohta voi olla kookoskastikkeessa, jos tekijä on saanut päähänsä laittaa kookosmaidon joukkoon esimerkiksi maitotiivistettä.

khao niau = sticky rice
mamuang = mango (ja cashewpähkinä lausutaan jotenkin tosi samalla tavoin)

Tällaisten banaanin tms. lehden sisään käärittynä on yleensä sticky ricea. Sticky ricen keskellä saattaa kuitenkin ikävänä yllärinä olla kinkkunökäre tai kananmunaa, joten niitä on hankala ostaa.

Makkarat

Happamat käsintehdyt sienimakkarat Chiang Main Pun Pun Wat Sua Dokissa.

Thaimaan kasvisravintoloista saa ihania makkaroita. Ne ovat parempia kuin mitkään mitä Suomessa olen syönyt, mutta tämä johtuu ehkä siitä, että Thaimaan ravintoloissa ne on paistettu kunnolla. Olen ostanut makkaroita Thaimaassa kaupoistakin, mutta eiväthän ne silloinkaan niin maistu, jos niitä ei ole kypsennetty samalla tavoin.

Kasvismakkaroissa on paljon eri makuja, koostumuksia ja aineksia. Kuinka ollakaan, nekin voivat olla tosi tulisia. Kaikki makkarat eivät aina ole olleet niitä parhaita, mutta joskus tunnistan lempparini. En muista Thaimaan kaupoissa törmänneeni sellaisiin kasvismakkaroihin, joissa olisi kananmunaa.

Kolmenlaista kasvisnakkia thaimaalaisessa kasvisravintolassa, joissa ne usein pilkotaan tällä tavalla valmiiksi.

Khao Soi

Khao Soi Bangkokin Khun Churnissa.

Khao Soi vähän niin kuin pohjoisen Thaimaan kansallisruoka. Yksinkertaisesti selitettynä se on nuudeleita sekoitettuna currykastikkeeseen. Paitsi että currykastikkeet harvoin ovat katukeittiöissä ja tavallisissa thairavintoloissa vegaanisia, niin khao soin nuudelit ovat kaiken lisäksi yleensä munanuudeleita. Siispä khao soita kannattaa tilata vain kasvisravintoloissa ja niissäkin kannattaa tähdentää, että ei munanuudeleita. Tätä todellakin kannattaa tilata, koska khao soi on yleensä todella messevää.

Currykastikkeet

Thaimaan currysoossit ovat ehkä kuitenkin se kaikkien maistuvin ruoka useimpien mielestä. Harmi vain että niiden suhteen pitää Suomen ravintoloissa kovasti varmistella, etteivät käytä kalaa ja katkarapua sisältäviä tahnoja. Thaimaassa currytahnat ovat harvoin vegaanisia muissa kuin kasvisravintoloissa, puhumattakaan siitä että niissä on yleensä lihaa, jos ne eivät ole kasvisversioita. Mutta vaikka listalla lukisi vegetable curry, niin en siltikään tavallisissa ravintoloissa luota heidän miettineen asiaa currytahnan kannalta. Yleisimmin listoilta löytyvät nämä:

Vihreä curry – usein kaikkein tulisin curryista, mutta myös jollain tapaa thaimaalaisin. Sisältää vihreän chilin lisäksi usein pieniä kovia pyöreitä munakoisoja ja kookosmaitoa.

Punainen curry – kaikissa currytahnoissa on hieman eri mausteet, vaikka ne eivät tosiaankaan aina ja kaikkialla ole samoja. Punaisessa curryssa värin tuovat punaiset chilit.

Keltainen curry – yleensä miedointa näistä curryista.

Massaman curry –  miedompi ja aika makea curry, sisältää yleensä perunaa ja  intialaistyyppisiä kuivia mausteita. Lue: Massaman currya May Kaidee´sin tapaan >>

Penang curry – kuten massamankin, on penang curry malesialaistyylinen curry. Penang curry on ehkä oikeastaan massamanin ja punaisen curryn sekoitus.

Jungle curry – aina kun olen maistanut ”jungle currya”, niin se on vähän omituisen makuista, siitä ehkä puuttuu makeus ja se on ehkä karvaampaa kuin muut curryt. Yleensä siinä on mukana vihreitä pippureita, jotka ovat vielä oksassaan kiinni. Se saattaa olla myös kirkkaampaa kuin curryt yleensä, joten kookosmaitokaan ei tuo siihen pehmeyttä.

kääng = curry
taahuu = tofu

Vihreää currya pienine vihreine munakoisoineen. Joskus munakoisot voivat olla vain pikkurillin kynnen kokoisia.
Koh Lantan Time for Limen maistelumenun  punacurrykastike.
Massaman curry.
Tämä näyttäisi aikalailla penang currylta. Herkullinen curry sienilläja soijapaloilla Chiang Maissa Anschan -kasvisravintolassa
Tämä näyttäisi jungle currylta vihreiden pippureiden takia, vaikka kastike onkin sakeata.

One Comment Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s