Kokemuksia hostellidormeista

on
Tyypillinen hieman nuhjuisemman hostellin dormi. Tässä Chill out cengo Istanbulissa.

Dormit ovat usein halvin tapa yöpyä matkustaessa. Dormit eli dormitoriot eli makuusalit ovat hostellien huoneita, joihin majoittuu useampia ihmisiä, yleensä 4-12 ihmistä. Jos ei sattumoisin itse ole liikkeellä isommalla porukalla, majoittuu huoneeseen vieraita ihmisiä, miehiä ja naisia, ellei ole erikseen naisten dormia.

Kun tällaisen bambubungalowin saa Thaimaassa kahdelle viidellä eurolla, en minä ainakaan kaipaa dormiin. (Päivitys 2018: tällaisia parin euron bungaloweja ei taida enää olla Thaimaassa paljoa saatavilla).

Halvoissa maissa, kuten Intiassa ja Thaimaassa, tuskin kannattaa dormeissa asua, koska majoitus on niissä muutenkin niin halpaa, eikä dormeja edes ole aina saatavilla. Ja läntisemmissäkin maissa kahdestaan matkustaessa kahden hengen huone hostellissa voi tulla saman hintaiseksi kuin kaksi dormipaikkaa.

Eurooppa, USA, Japani, Australia ja Uusi-Seelanti ainakin ovat sellaisia kalliimman hintatason maita, joissa kahden hengen huonetta voi olla vaikea saada alle 30 euron hintaan. Tällöin kannattaa tarkistaa dormitarjonta. Hienoimmissa hostelleissa, joihin lukeutuvat siistit Hostelling Internationalin (retkeilymajajärjestö) hostellit, dormien hinnat voivat olla paljonkin korkeampia kuin muiden hostellien kahden hengen huoneissa. Mutta tässä matkaajan pitää itse valita, haluaako yksityisyyttä ehkä rupuisemmissa puitteissa, vai siistin ja rauhallisen dormin.

Monet hostellit ovat moderneja ja persoonattomia, kuten tässä kiotolaisessa hostellissa, jossa kuitenkin panostettiin yhteistiloihin.
Jos on oma pikku huone, niin siellä voi levittäytyä, kuten tässä newyorkilaisessa huoneessa.

Minulla ei ole kovin huonoja kokemuksia dormeista. Joskus hämmästelen, miten jotkut käyttäytyvät niissä kuin kotonaan. Eli juttelevat huoneessa yöllä, laittavat valot päälle myöhään, levittäytyvät, retkottavat kalsareissaan ja jättävät tiskaamatta. Ikävin kohtaamani tyyppi oli Sydneyssä saksalainen teinityttö, joka tuli kylpyhuoneesta karvainen höylä kädessään kysymään vihaisena olenko käyttänyt hänen höyläänsä. Viime kesänä Lontoossa nuoret jenkit pitivät hostellin olohuoneessa bileet myöhään yöhön ja se esti nukkumisen, kunnes lopettivat.

Ovesta mahtui kulkemaan tähän huoneeseen nipin napin New Yorkissa.

New Yorkista löysin dormihintaisen hostellin, jossa oli kuitenkin omat huoneet. Jos huoneeksi voi kutsua tilaa, johon juuri ja juuri mahtuu kahden hengen sänky, seinät ovat huteraa materiaalia eivätkä ylety kattoon asti. Seinä jatkui katonrajassa kanaverkkona. Kylppäreitä oli käytävien päässä. Tämä oli mielestäni loistoratkaisu. Jotkut ihmiset valitsevat mieluummin tilavamman dormin, mutta minusta on kiva, ettei tarvitse pukeutua suihkukopissa ja voi laittaa valot päälle kun tarvitsee. (Päivitys 2018: Tuota New Yorkin hostellia ei tietenkään enää ole).

Tokiolaisen kapselihotellin käytävä, jossa kerrossänkyjen sijaan kömmitään omiin onkaloihin.

Tokiossa kapselihotelli osoittautui suunnilleen dormin hintaiseksi ja ehdottomasti suosittelen tätä vaihtoehtoa. Ainakaan tämä kapselihotelli ei juuri eronnut dormista muuten, kuin että kerrossänkyjen sijaan kömmittiin sängyn kokoisiin kapseleihin, joiden aukon sai suljettua rullaverholla. Rinkkoja säilytettiin käytävällä ja kaikilla oli myös lukollinen pieni kaappi. Japanilaista erikoisuutta oli myös, että kaikki saivat tohvelit ja yövaatteet. Lisäksi pari kerrosta ylempänä oli kylpyosasto, joissa oli japanilaistyyppisen pesujakkarat hanojen edessä ja matala kuumavesiallas. Aivan ihanaa sateisen päivän päätteeksi. Kaikissa kapselihotelleissa ei kuitenkaan ole naisille osastoja paikkoja, koska niissä yöpyy lähinnä salarymanit. Pariskunnat joutuvat myös yöpymään eri osastoilla.

Ihanin hostelli on ollut Kiinan Chengdussa. Tulimme kaupunkiin aamuyöllä ja meidän ohjattiin avaraan ullakkodormiin. Siellä oli ihanan rapsakat valkeat lakanat, sängyt eivät olleet kerrosänkyjä, rakennus oli vanhaa kiinalaista tyyliä ja dormista oli valoisat näkymät sisäpihalle. Ihan tuon hostellin kuvien takia tekisi mieli lähteä Kiinaan.

Nomadic Matt -blogin hostellietiketti >>

10 Comments Lisää omasi

  1. Minttu sanoo:

    Halusin vain tulla kommentoimaan, että sulla on tosi mielenkiintoinen blogi. Kivoja kuvia ja kiinnostavia juttuja!

    1. Kiitoksia, on kiva kirjoittaa ja mukava jos jotkut tykkäävät näitä myös lukea!

  2. Hostellidormissa taas, nyt Amsterdamissa. En voi kuin ihmetellä, miten ihmiset levittävät tarvikkeensa ja putelinsa lavuaarin äärelle ja jättävät suihkuun. Jos jonkun shampoopullot ovat suihkussa, niin eihän niistä tiedä onko ne joku edellinen asukki sinne tahallaan jättänyt, tältä on minusta usein vaikuttanut. Eli varokaa vain levittäytyjät, katson suihkuun jätetyt pullot yleiseen käyttöön tarkoitetuiksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s