Mitä ruokia jään kaipaamaan Suomesta?

on
Ulkomailla kaipaan lähinnä omatekoisia salaattejani, joihin olen laittanut sitä mitä milloinkin tekee mieli.

Kun jonain päivänä lähden Suomesta pidemmäksi ajaksi, niin ruokavaliokin tulee muuttumaan. Onneksi eri puolilla maailmaa syödään vielä nykyään erilaista ruokaa, eikä tämä asia ole globalisoitunut samalla tavalla kuin monet ilmiöt. Toki jotkut ruoat ovat valloittaneet maailman, mutta alueellisia erityispiirteitä löytyy Suomestakin, puhumattakaan miten toisistaan eroavaa ruokaa yksittäiset ihmiset syövät.

Ruokavalio muuttuu väkisinkin kun tarjolla on sellaisia herkkuja, joita Suomesta ei saa. Mehukoju on Singaporessa.

Pelkästään ruoka on jo yksi asia, mikä minua Aasiaan vetää. Silti sielläkin alkaa joskus tympiä, vaikka kotonakin laitan lähinnä vain aasialaishenkisiä ruokia.

Kyllästyn reissussa jokapäiväisiin ravintolarituaaleihin. Etenkin laskun pyytäminen rasittaa, vaikka tällä hetkellä marraskuisessa Suomessa on vaikea käsittää, miten on mahdollista, että mikään reissatessa voisi muka olla ikävää. Näin kuitenkin käy.

Vaikka intialainen puri bhaji on ihanaa, niin ravintolaruoan rasvaisuus tympii hetkittäin reissussa.

Reissussa pitäisi saada vaihtelua pystymällä välillä kokkaamaan itse. Joissain paikoissa tämä on budjettimatkailun henki ja välillä on kiva tehdä ruokaa itse, jos saatavilla on mielenkiintoisia aineksia.  Ihmeellisempiä lämpimiä ruokia tuskin itse valmistaisin maissa, joissa tulee suunnilleen yhtä halvaksi syödä ravintoloissa kuin ostaa ainekset itse. Eli minulle riittäisi pelkästään alkeelliset kokkausvälineet, yksi kattila ja terävä veitsi. Välillä pitää päästä kontrolloimaan enemmän itse ruokiensa sisältöä. Viimeistään tiskatessa sitä haluaa taas turvauta vähän aikaa joidenkin toisten tekemään ruokaan.

Lähinnä kaipaan salaattejani. Aasiassa ei niitä harrasteta siinä muodossa kuin ne itse käsitän. Oikeastaan ravintoloissa syödessä häiritsee se, että haluan syödä enemmän tuoretta, raakaa ruokaa, kuin mitä listoilta löytyy. Iso osa ihmiskunnasta taitaa rajoittaa raakaruoan syömisensä hedelmiin.

Kun ravintolassa saa eteensä tämän näköisen salaatin, saattaa joskus alkaa jurppimaan, vaikkei tämä Jukatanilla saatu annos ole ollenkaan huonoimmasta päästä.

Intia on paikka, jossa salaatteja ei pitäisi syödä, vaikka niitä turistirannoilla listoilta löytyykin. Ne salaatit ovat kätevin tapa saada vatsatauti. Ja vaikka joskus joku luotettava ravintola löytyisikin, niin tarjotut salaatit voivat olla ankeita ja tyydyttämättömiä verrattuna omiin sekoituksiin. Näin voi käydä missä vain päin maailmaa. Meksikossa salaatit pelasti saatavilla oleva guacamole, jolla ankean kaaliraasteen sai messevöitettyä.

Tulen kuitenkin pärjäämään salaatinhimoni kanssa missä vain, jos saan käsiini kurkkua, tomaattia, sitruunaa tai etikkaa ja mielellään pähkinöitä tai avokadoa.

Tällaisen avokado-tomaattileivän pystyy tekemään useissa maailmankolkissa ruispalaa lukuunottamatta.

Kaipaan myös ajoittain voileipiäni, vaikka Suomessakin yritän välillä välttää leivän mussuttamista. Ruispalatyyppinen tai edes mikä vain muu kuin valkoisesta vehnäjauhosta tehty inha englantilainen paahtomössöleipä kelpaisi reissun päällä. Koska ulkomailta ei meinaa aina löytyä maidotonta margariinia, ajaa avokado saman asian leivän päällä. Silti varmasti tulee tilanteita, jolloin mielellään maksaisin yhdestä tuoreesta pehmeästä ruispalasta, jonka päällä on sinistä keijua. Ravintoloista on turha yrittää saada voileipiä. Kaikkialla luullaan länkkäreiden haluavan syödä vain valkoista paahtoleipää ja hilloa.

Soijajugurtti silloin tällöin voisi olla kiva, mutta näitä pystyy yleensä löytämään maailman suurkaupunkien supermarketeista. Ne, eivätkä muutkaan tuontiruoat, tule kuitenkaan olemaan maailmanmatkaajan budjetin takia kovin usein tehtävä hankinta. Eli vaikka jotain olisi saatavilla, ei sitä kannata ruokavalioonsa sisällyttää. Parempi syödä paikallisen tuotannon mukaisesti hyvää ja halpaa.

Soijalatte on sellainen, mitä myös tekee mieli, tai edes kahvi soijamaidon kera. Kiitos maailmalle levittäytyneiden kiinalaisten ja maitoallergikkojen, soijamaitoa ja tofua kuitenkin löytyy ihan mistä sattuu. Soijamaidon tarpeeni takia on paikallisten kahviloiden sijaan tullut ikävä kyllä turvauduttua luvattoman usein Starbuckseihin, joissa soijamaito kuuluu valikoimaan melkein kaikkialla. Mutta mielelläni näkisin tuon ylikansallisen ketjun kaatuvan, vaikka samalla menisi soijalattenikin.

Parasta maailmalla on päästä syömään kaikenlaisia hedelmiä halpoina ja kypsinä, en jää kaipaamaan kirpeitä suomalaisia marjoja. Kuvassa salak-hedelmää Indonesiassa.

Vaikka esimerkiksi suolasienisalaatti on mielestäni ihanaa, voin hyvin elää ilman sitä. Esimerkiksi lakritsia tai salmiakkia en kaipaa laisinkaan. Kun joissain jutuissa aina sanotaan, miten tuttavien pitää tuoda expateille mukanaan salmiakkia, niin ihmettelen että ihan oikeastiko jotkut sitä syövät siinä määrin säännöllisesti, että sitä on pakko saada.

Päädyinpä minne tahansa maailmaa, niin yksi ravintolaruoka tulee pysymään, kiinalainen ruoka. Kiinalaisia ravintoloita kun taitaa löytyä ihan mistä vain.

Juttu ruokalöytöjen tekemisestä ulkomailla kaupoissa
Katso myös Ruokakuviani ulkomailta -linkit sivun oikeasta laidasta.

4 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s