Poluilla El Torcal -vuoren päällä Malagassa

on

El Torcal -vuorella on erikoisia kerrostuneen näköisiä kiviä ja kallioita. Niitä on etenkin sen laella, joten niiden näkemistä varten tarvitsee päästä vuoren päällä olevalle vierailijakeskukselle asti.

El Torcal on leveä ja melko tasainen vuori ilman eroavia huippuja. Pöytävuoreksi sitä ei kai kuitenkaan voi kutsua, koska se on hyvin rosoinen vuori. Se on kalkkikiveä ja kulunut muodoiltaan hyvin omalaatuiseksi.  Kalliot ovat välillä kuin päällekkäin ladottuja jättimäisiä pannukakkuja. Olen vähän samantyylisiä kivimuodostelmia nähnyt Yhdysvaltojen Utahin Bryce Canyonin kansallispuistossa, Turkin Kappadokiassa ja Uuden-Seelannin Pancake Rocksilla.

El Torcalin merkityt kävelyreitit.

El Torcalilla saa kävellä itsekseen vain merkityillä poluilla. Muualle pääsee vain opastetuilla retkillä. Merkittyjä polkuja on  kolme. Yksi niistä lähtee vuoren juurelta parkkipaikalta A-7075-tien varrelta läheltä risteystä, josta autolla pääsisi vuoren huipulle ja jonne tämä juurelta lähtevä polkukin päätyy. Meiltä kesti kolmisen tuntia kävellä se edestakaisin. Huipulta vierailijakeskukselta lähtee kaksi rengasreittiä, jotka kulkevat ison osan matkaa samoja polkuja. Vihreä rengasreitti on lyhyempi (1,5 km) ja keltainen rengasreitti (3 km) eroaa tästä noin puolivälissä ja palaa sitten vihreälle reitille. Lyhyet kilometrimäärät hämäävät, koska reitit ovat kiviset ja lohkareiset ja eteneminen on hidasta. Rengasreitit pitäisi varmaan kävellä vastapäivään, ainakin keltainen reitti.

1 El Torcalin vihreä rengasreitti

Laakso vihreän reitin varrella. Korkeiden kallioiden kohdalle saavutaan palatessa, jos lähtee pidemmälle keltaiselle rengasreitille.

El Torcalin vierailijakeskuksen parkkipaikan vierestä lähtee kivinen vihreä reitti opastetaulujen luota. Ensimmäisellä kerralla vuorella ollessamme näimme pian useita pyreneidenvuorikauriita.

2 El Torcalin pidempi keltainen rengasreitti

Keltainen kävelyreitti kulkee tämän kapean kohdan kautta.

Keltainen kävelyreitti on vihreän kävelyreitin jatke. Keltainen reitti on siitä erityinen, että siinä mennään kapeammista kohdista kuin vihreällä reitillä. Me kävelimme siellä sateisten päivien jälkeen ja reitti on välillä mutainen ja todella liukas. Välillä reitillä oli kauniita sammaleisia kohtia ja muutenkin Torcalilla ylhäällä laaksoissa näkee nurmea ja sellaista vihreyttä, jota en muuten ole seudulla nähnyt.

Sammaleisia kiviä keltaisella reitillä.

2 Polku ylös El Torcalille

Kirjoitin Torcalin rinnettä kipuavasta reitistä aiemmin jutussa Kävely El Torcal -vuorelle Malagan provinssissa >>

Olemme muutenkin kävelleet Torcalin juurella.

Me olemme lisäksi kävelleet vuoren itä- ja länsipäissä sen juurilla.

Oliivipuita Torcalvuoren juurella.

El Torcalin sisällä on kuulemma suuret vesivarannot huokoisesta kalkkikivirakenteesta johtuen ja sieltä taitavat ainakin niin Antequeran kaupunki kuin Villanueva de la Conceptionin kyläkin saada vetensä. Kuulemma alueen oliivipuita ei tarvitse kastella, kun se saavat vetensä suurilla juurillaan, mutta olen nähnyt joitain mustia kasteluputkia joillain oliivimailla. Hyvä jos edes jokin kohta Andalusiassa ei kärsi niin kovasta kuivuudesta. Toisaalta alueella ei ole erityisen paljon metsiä siltikään.

Torcal de Antequeran nettisivut >>

El Torcalista Junta de Andalucian sivuilla, joilta löytyy tietoa muistakin luontokohteista >>

Kävimme kerran Torcalilla kun oli tosi sumuista. Silloin ajotiellä näkyy huonosti vastaantulijat eikä näkymiä oikein ole.

Tältä Torcal-vuori näyttää alhaalta etelästä katsottuna.

Maatila Torcalilla.

vuorikauris el torcal espanja
Pyreneidenvuorikauris.

Hanhikorppikotkat ovat tavallinen näky El Torcalin yllä.
Kallioita vihreän kävelypolun varrelta, kuten seuraavissa kuvissakin.

Tällaisia kuivia kukkia näkyy seudulla paljon.
Merkittyjen kävelyreittien ulkopuolelle saa mennä vain opastetuilla kierroksilla.

Lähdimme kulkemaan keltaista reittiä ilmeisesti väärään suuntaan myötäpäivään, koska meillä tuli niin paljon porukkaa silloin vastaan.
Keltaisella reitillä oli kivoja vihreitä kapeikkoja.

Kapeat kivet keltaisella reitillä.
Hieno kanjoni keltaisella reitillä.
Almaa ja Greippiä kiinnostaa villisikojen rämpimispaikat.

 

Parkkipaikka vierailijakeskuksella.

3 Comments Lisää omasi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s