Maailmalle lähdön suunnitelmat

on

meri meksikossaPohdiskelen lähteväni maailmalle vuoden päästä. Maailmalle lähtö on ehkä vähän dramaattinen ilmaisu, mutta tarkoitan sillä sitä, että lähtisin reissuun ilman paluulippua ja tarkoitusta palata vanhaan arkeen. Olen haaveillut asiasta pitkään ja lähtö tuli nyt ikävä kyllä mahdolliseksi, kun rakas koirani nukkui viikonloppuna pois. Lähtö on muhinut mielessäni pari kuukautta siitä lähtien, kun koirani keuhkokasvaindiagnoosi tuli ja jäin Suomeen häntä hoitamaan. Peruin silloin loppuvuoden Thaimaan ja Vietnamin matkani liput. Nyt on sellainen olo, että haluaisin lähteä heti paikalla pois täältä, jossa vapaa-aikani oli pitkälti koiran kanssa olemista.

Mitään monivuotisia suunnitelmia en tee, kuten en ole muutenkaan tehnyt, tilanteet ja fiilikset muuttuvat. Lähden varmaan pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa.

Taloudelliset asiat

Vuoden 2013 teema tulee pitkälti olemaan säästäminen. Ankeuden keskellä selvitäkseni en kuitenkaan aio kaikkea kivaa jättää tekemättä. Päin vastoin, tämän talven reissujen mentyä mönkään joudun nyt keksimään jotain piristyksiä talveeni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMutta olen juurruttanut jo itseeni sen ajatuksen, etten tee enää mitään hankintoja Suomen elämääni. Ei uusia astioita, vaatteita, cd:itä, esineitä, ei satsauksia asuntoon. Aion kevään aikana testata Helsingin itsepalvelukirppiksillä myymistä päästäkseni eroon pikkutavarasta sekä kenties tienatakseni pari pikkuhilua. Vaatteiden myyminen on vielä vaikeampaa, niiden kohdalla kysymys lienee pikemminkin kuka ne huolisi. Asunto mennee vuokralle ja tavarat maalle varastoon. Muutenkin varmaan siirrän paperini maalle ja teen reissuni sieltä käsin.

Viralliset asiat

Maailmalle päämäärättömästi lähtevillä ongelmakohtia ovat ankeat asiat, kuten vakuutus ja kela. Jos tietää menevänsä yli vuodeksi ulkomaille (minähän en sitä etukäteen tiedä), putoaa Suomen sosiaaliturvasta, eli tänne ei saisi tulla itseään hoidattamaan. Jos ei ole Suomen sosiaaliturvassa, ei myöskään saa suomalaista matkavakuutusta. Tosin on niitä muitakin, kansainvälisiä vakuutuksia, kuten nykyisin sukelluksen takia käyttämäni Gouda. Ja sairausvakutuus ulkomaille pitkäksi yhtenäiseksi ajaksi maksaa paljon. Perusmatkavakuutukset ovat voimassa vain pari-kolme kuukautta ja lisäkuukaudet tulevat kalliiksi. Pitäisi myös asua Suomessa vakituisesti käyttääkseen perusmatkavakuutuksia.

Minne menisi ja mitä tekisi?

Olen ajatellut, että menisimme ensin Intiaan. Siellä pystyy oleskelemaan halvalla ja siellä olisi niin kovin paljon nähtävää. Intian viisumitilanne vaihtelee. Parin vuoden ajan turistiviisumin on voinut saada 6 kuukaudeksi ja sen jälkeen on pitänyt mennä muualle ja pysyä poissa Intiassa vähintään 2 kuukautta.

delhin katuvilinääJoulukuun alussa 2012 on yhdysvaltalaisen konsulaatin sivuille tullut ilmoitus, että tuo 2 kuukauden poissapysymisvelvoite ennen uuden viisumin saamista olisi poistettu. Vuoden päästä tilanne voi olla taas jotain muuta. Ja mielellään välillä matkustaisin naapurimaihin, joten ei se paha olisi, jos pitäisi pysyä poissa ennen uuden viisumin saamista.

Intian jälkeen voisi ehkä mennä Thaimaahan kouluttautumaan sukellusoppaaksi. Tai mitä sitä nyt ikinä keksiikään, ehkä etsimään töitä mistä päin tahansa maailmaa. Tässä vuoden aikana seuraan myös työilmoituksia. Myös Workawayn kaltaiset diilit voisivat olla reissun päällä hyviä, koska niissä muutaman tunnin työpanosta vastaan saa majoituksen ja ruoan. Eipä sitä paljoa muuta tarvitsisi.

Miksi?

En usko reissuun lähdön ja unelman toteuttamisen ainakaan kaduttavan jälkeenpäin. Minulla on hirveä matkusteluhimo, näen jokapuolella viittauksia mielettömän kiinnostaviin paikkoihin, joihin haluan päästä. Suomessa en tällä hetkellä näe muuta kiinnostavaa kuin perhe ja kaverit ja ne pari lämpimämpää kesäkuukautta, jolloin luonto ja ihmiset antavat parastaan. Suhteet saan ehkä pidettyä yllä ulkomailtakin ja aina voi tulla lomalle Suomeen.

meri goallaMinulla ei ole kiinnostusta uraan, omaisuuden keräämiseen tai ylipäätään tulla joksikin. Sen sijaan elämä tuntuu liian lyhyeltä siihen, että odotan aina vain viikonloppua ja kesää. Eläkeikää en ainakaan  jää odottamaan ja jää Suomeen ihan vain siksi, että saisin sitten vanhempana isompaa eläkettä. Tai että minun olisi velvollisuus pysyä Suomessa rakentamassa yhteiskuntaa.

Myöhemmin päivitettyä: Lue tilanne 7,5 kk tämän kirjoituksen jälkeen, Miten irtiottosuunnitelmani etenevät >>

Aihetta liippavia juttujani:
Säästövinkit matkakassaan (autoista, lapsista, asumisesta, shoppailusta)
Päivi Kanniston Elämäni nomadina -kirja
Global Nomads -blogi
Mistä tämä matkusteluhimo oikein alkoi?
Nomadit, epäluulo ja yhteiskunnan rakentaminen

Lue kaikki irtiotto- ja nomadielämä -aiheiset jutut >>

22 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Olen pahoillani koirasi vuoksi…..mutta hienoja ajatuksia sinulla on tulevaisuudelle! Toivottavasti kaikki menee niinkuin olet suunnitellut 🙂

  1. Kurjaa on, mutta onneksi voi suunnitella tulevaisuutta 🙂

 2. Tiina sanoo:

  Niin ja tässä vielä haaste, johon toivoisin että vastaat 🙂

  http://kinttupolulla.blogspot.fi/2013/01/haastetta-pukkaa-sain-jalleen-haasteen.html

  1. Kiitoksia! Täytyy laittaa työn alle.

 3. Teea sanoo:

  Voisin varmaankin allekirjoittaa koko tekstin! Tässä kun omaisuutta on vähennetty jo pitkän aikaa ja minimalismi on alkanut kiinnostamaan enemmän ja enemmän, niin maailmakin on tuntunut avautuneen enemmän. Miksi ei lähtisi matkalle ilman paluulippua? Viimeisessä kappaleessa kuvaamasi asiat (omaisuuden kerääminen, ura, joksikin tuleminen) eivät merkitse minullekaan mitään. Toki on asioita, jotka pitävät Suomessa, muutenhan olisin jo lähtenyt, merkittävin syy on läheisissä ihmisissä, joiden kanssa haluan tätä elämääni jakaa.

  1. Hienoa, kun on muitakin samanhenkisiä 🙂 Jos jotkut saavat (vai saavatko?) fiiliksiä tavaran haalimisesta, niin yhtä lailla hyvän fiiliksen voi saada siitä, että tietää pärjäävänsä vähemmällä. Ja säästävänsä sillä rahaa matkailuun. Tätä vasta opettelen!

   Hyvää pian alkavaa (tai siis mielessä jo alkanutta) matkaa!

 4. Päde sanoo:

  Anna palaa! Itse tein vastaavan päätöksen touko-kesäkuussa 2011, myin kaiken mikä oli suinkin rahaksi muutettavissa (mikä ei paljon ollut), tein hulluna töitä ja säästin ihan raivolla kaikessa missä pystyi. 1.11.2011 läksin menolipulla aasiaan. Täällä ollaan yhä, jumittuneena mukaviin oloihin Indonesiaan, sukeltelen ja hoivaan kotinurkilla hilluvaa kissalaumaa! Nyt tosin rupee matkakassan pohja häämöttämään ja paluu Suomeen, arkeen ja töihin on edessä muutaman kuukauden päästä. Tunnelma on tällä hetkellä se, että jos nyt käymään menis ja järjestämään asioita siihen malliin että voi lähteä uuelleen, kenties lopullisesti.

  Vakuutuksista: putosin vuoden reissailun jälkeen kela-korvauksesta jolloin tuli vakuutusongelma. Ratkaisu löytyi sukellusvakuutuspulju DAN Europesta, jonka gold-tason vakuutus korvaa terveyshommat rajoituksetta, muiltakin kuin sukellusäksidenttien osalta. Vakuutus on voimassa vuoden kerrallaan eikä tossa gold-tasossa ole rajotuksia matkan pituudelle. Hintakin on mielestäni vallan kelpo. Matkatavaravakuutusta siihen ei sisälly ja sen suhteen nyt mennään riskillä. Eipä tässä tosin mitään järin arvokasta ja korvaamatonta mukana olekaan, vaikka kyllähän se kirpasis jos voro veis kaiken sen vähän mitä mukana kulkee.

  Mun reissuploki löytyy osoitteesta moottoripuuma.blogspot.com. Lähinnä siellä tuntuu nyt olevan asiaa kissoista ja sukeltamisesta… joskus kyllä jotain muutakin, silloin kun saan hanurini liikahtamaan muualle täältä saarikikkareelta. 😀 😀

  Peeääs. Kiinnostava ploki sulla, löysin tänne Kulutusjuhla-sivun kautta.

  1. Aivan mahtavaa elämää Päde! Voinkin illan viettää blogisi parissa 🙂

   Indonesiakin voisi olla tarpeeksi halpa maa, jotta siellä voisi viettää pitkiä aikoja säästöillä. Oletko toiminut sukellusohjaajana? Sukeltaminen kun on niin kallis harrastus (vaikka ei Indonesiassa olekaan kallista verrattuna muihin) pikkubudjetilla. Mutta en kykenisi Indonesiassa olemaan sukeltamatta.

   Mahtavaa tietää, että DAN Europen Gold-tason vakuutus on voimassa koko vuoden matkan pituudesta riippumatta, pitää tutustua siis siihen. Matkatavaravakuutusta en ole muutenkaan koskaan ottanut. Kuinka kela sai tietää sinun olleen yli vuoden matkoilla?

 5. Päde sanoo:

  Meitsi on vasta alottanu sukelteluharrastuksen viime kesäkuussa, sehän sitte matkabudjetin romuttikin totaalisesti… pätevyys on vasta AOWD+Nitrox, eikä vältsyyn opettajaks asti tartte ruvetakaan. En oo ihmis-ihminen ja ongelma vois olla se, että voin viiä idiootit merenpohjaan, mutten vältsyyn haluu tuua niitä enää pintaan… kaikenlaisia tolloja kun tuolla sukellellessakin näkee. 😀

  Sukeltaminen ON kallista, mutta toisaalta oon pillastunu siitä niin täysillä, etten siinä oo kauheesti säästelly. On sukellettava, kun voi. Tosin just nyt on tauko siitä hommasta, mulla on kipee kissa hoidettavana, jonka elävien kirjoihin saaminen on kaikkea muuta tärkeempää ja rahat menee nyt mirrin hoitamiseen ja lääkärillä ravaamiseen 😦

  Kela sai tietää mun reissusta koska lähtiessä piti ilmottautua maistraattiin asunnottomaks, sieltä tieto menee kelaankin, joskin ilmotin heille ihan itekin. Oli tiedossa että näin käy, mutta kyllä siinä vähän kierroksia kuitenkin otin kun kirje oli tullu ja hokasin et kiva, nyt ei oo vakuutuskaan voimassa enää. Jos sulla kuitenkin on Suomessa ns. oikee kotiosote ja lähet vähän vaivihkaa niin kai se on tuurista kii haistaako Kela palaneen kärtsän. Mulla ei ole asuntoa Suomessa, olen asunnottomana kirjoilla Helsingissä, postit menee luotetulle ystävälle joka saa aukoa mun vero-pankki-kela-mitkä-vaan-kirjekuoret ja tiedottelee niistä sit mulle.

  Yli vuoden vakuutuksen saaminen suomalaisilta vakuutusyhtiöiltä on muutenkin vaikeeta, ite sain Fenniasta 1,5 vuoden vakuutuksen, kun virkailija sellasen vahingossa virheellisesti lupasi. Normisti se ei ole mahdollista, se 365 päivää on maximi tietääkseni kaikilla, ainakin sillon kun ite noita asioita ennen lähtöä selvittelin. DAN Europe on hyvä ja halpa, tosin sen aikana mulle ei oo vielä sattunu mitään, ni en tiedä korvausten nopeudesta ym. Vakuutus kannattaa olla, vaikka tuntuis kuinka turhalta kuluerältä, mut ans olla jos jotain vakavampaa sattuu niin kalliiksi tulee, olit missä hyvänsä.

  Indonesia on mun suosikkimaa, ja toki täälläkin voi halvalla elellä. Ite tosin oon jumittunu Gilille, mikä on kalleinta indoa mitä löytyy. Mutta kyllä täälläkin voi ihan edullisesti lorvailla, kun vähän kattoo mitä tekee. Jos kattoo…

 6. Toivottavasti kissa paranee hyvin.

  Jonkin aikaa pitäisi kyllä kierrellä asettuakseni jonnekin, mutta toisaalta jos vastaan tulee joku hyvä paikka, niin miksi kiirehtiä sieltä eteenpäin, jos tarkoitus on tosiaan viettää pidempiä ajanjaksoja missä vain. Jännä, että olet viihtynyt Gileillä pitkään, Gili Air ainakin tuntui kovin pieneltä paikalta! Onkohan Toby-koira vielä siellä… https://reissaustajaruokaa.wordpress.com/2012/06/13/gili-airin-ainoa-koira/

  Niin, saisi nähdä miten sukellusohjaajan hommia jaksaisi, pitkiä päiviä ja huono palkka, mutta on siinä hirveästi etujakin!

 7. Paula sanoo:

  Olen pahoillani 😦

  Minä ja puolisoni haaveilemme usein yli vuoden ulkomaanreissusta, mutta tällä hetkellä se on mahdotonta kolmen kanimme takia. Eläimet ovat yksi syy siihen, miksi aloillaan Suomessa pysymisen kestää jotenkin, mutta toisaalta niiden takia pidemmät (eivätkä aina lyhyemmätkään) reissut eivät onnistu.

  Kelan vakuutusasia oli minulle uutta tietoa – varsin hyödyllistä tulevaisuutta ajatellen. Tiedätkö, kuinka pitkäksi ajaksi Suomeen pitäisi välillä palata, jotta vakuutus säilyisi voimassa?

  1. Luulinkin, etten pääsisi tekemään irtiottoa vielä moneen vuoteen, koska toivoin koirani elävän ainakin 15-vuotiaaksi. Nyt sitten suuntaan energiani tulevan suunnitteluun.

   Opiskeluaikojeni kokemukset Kelan tiskillä käymisestä viattomienkin vaihtoonlähtöön liittyvien kysymysten kanssa olivat hankalia (minua kohdeltiin kuin huijaria kysyessäni kaaveketta anoakseni ulkomaan asumislisää) ja olen käsittänyt Kelan olevan tässä sosiaaturvan piiristä pudottamisessakin vähintään oikukas. Olen lukenut keskusteluja sivulla http://www.pallontallaajat.net/pt3/keskustelu/index.php?topic=7249.60 ja sen mukaan neuvoisin:
   – olemaan menemättä Kelan tiskille ja olemaan soittamatta sinne kysyäkseen näitä asioita omalla nimellään, yksi tuohon keskusteluun osallistunut oli pudotettu sosiaaliturvasta, vaikka hän oli vain kysynyt, eikä kai ollut lähtenyt minnekään…
   – olemaan ilmoittelematta lyhyemmistä menemisistään, Kelan virkailijat ovat ihan liian oikukkaita, siinä byrokratiassakaan ei taida olla selvää, miten kuuluu toimia ja kaikki toimivat miten sattuu ja miten itse tulkitsevat.

   Ulkomailta takaisin tullessa sosiaaliturvan piiriin kai pääsee heti takaisin. Mutta olen käsittänyt, että jos virkailjalle kertoo olleensa juuri 11 kuukautta pois Suomesta, tulleensa Suomeen 2 kuukaudeksi ja palaavansa sitten ulkomaille, niin ei siinä välissä ole oikeutettu käyttämään terveyskeskuspalveluja yms. Sitä on silloin ulkomailla asuva, joka on tullut vain Suomeen käymään eikä ole oikeutettu samaan kuin Suomessa asuvat.

   1. Paula sanoo:

    Selvästi tuohon asiaan pitäisi perehtyä kunnolla ennen lähtöä. Kelan kanssa sekään ei tosin usein riitä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s