Kuka ei ymmärrä downshiftaamista?

on
Rakkaiden seurasta
Rakkaiden seurasta pitää nauttia kun vielä voi ja pitää tehdä kivoja juttuja kun niitä pystyy tekemään.

Taannoin Hesarin Nyt-liitteessä oli juttua 25-vuotiaista nuorista aikuisista. Yksi perheellinen nuori kommentoi, ettei ymmärrä downshiftaamista.

Kukaan ei vanhana mieti, että kunpa olisi viettänyt enemmän aikaa toimistossa.
Kukaan ei vanhana mieti, että kunpa olisi viettänyt enemmän aikaa toimistossa.

No voi kaamea. Sehän on sama kuin sanoisi ettei ymmärrä vapaa-ajan lisäämistä, stressaavan elämäntavan hellittämistä ja luonnonsuojelua. Se on sama kuin toteaisi, ettei ymmärrä miksi joku haluaisi käyttää enemmän aikaa asioihin, joista pitää enemmän kuin työnteosta. Ettei ymmärtäisi että joku haluaa viettää enemmän aikaan perheensä, ystäviensä tai itsensä kanssa. Tai että ei ymmärtäisi miksi joku haluaisi kuormittaa luontoa vähemmän.

Elämä tapahtuu muua
Elämä on muuta kuin työntekoa ja tavaran keräämistä.

Leppoistamisesta koituva onni koskee varmaan vain niitä, jotka ovat saaneet asian itse suunnitella. Eli en puhu niistä, jotka joutuvat työttömäksi tai joiden palkka ei riitä välttämättömien kulujen maksamiseen.

Jotkut taas tietävät saavansa onnen nykyisestä tai korkeammasta elintasosta, eivätkä kaipaa lisää lomaa ja vapaa-aikaa. Kaikin mokomin. Ympäristövaikutuksia lukuunottamatta downshiftaamisen merkitys lienee vain oman elämänlaadun parantaminen. Mutta olisi hirveän kiva, jos kulutusjuhlan viettäjät ja työnarkomaanit voisivat olla mukana hengessä, että työnteko ei luo yksilöiden hyvinvointia. Jotta downshiftaaminen ei olisi niin kummallinen ajatus jatkossa, vaan yksi varteenotettava vaihtoehto.

Maalle muutto perunamaineen on joidenkin downshiftaustapa.
Maalle muutto perunapeltoineen on joidenkin downshiftaustapa, vaikka ei downshiftaus maalaismiljöötä vaadikaan. Joskus on helpompi elää vähemmällä kaupungissa.
Lukeako kirjaa sohvalla koira jalkopäässä vai mennäkö tietokoneelle vastaamaan työsähköposteihin?
Lukeako kirjaa sohvalla koira jalkopäässä vai mennäkö tietokoneelle vastaamaan työsähköposteihin?

Lue tekstejä samasta aiheesta:

kuikat

6 Comments Lisää omasi

  1. Tiina sanoo:

    Hyvä kirjoitus! Tuntuu kyllä, että enimmäkseen raha pyörittää tätä palloa ja ihmiset alkavat jo unohtaa mikä on oikeasti tärkeää…..Onneksi osa ymmärtää myös kuunnella itseään ja tehdä poikkeavia valintoja, jotka vievät kohti omaa hyvinvointia.

  2. Kiitos 🙂 Minusta tuntuu, että useampien pitäisi miettiä, minkä verran kalliita mukavuuksia he oikeasti tarvitsevat. Suomalaisten keskipalkaksi on sanottu jotain 3000 euroa ja ihmettelen, että ketkä kaikki niin paljon ansaitsevat ja kokevatko silti että se on vähän. Ja ovatko miettineet perinpohjaisesti mitä itse oikein haluavat. Itse valitsisin osa-aikatyöt ja vähemmän ansaitsemisen, ellen ennemmin haluaisi tehdä Suomessa ollessani töitä kokopäiväisesti, jotta pääsisin sitten säästöillä aina pois täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s