Salaattiruokavaliolla

on
Salaatti
Salaatissa on rucolaa, tammenlehväsalaattia, porkkanaa, papikaa, sinimailasta eli alfalfaa, avokadoa ja suppilovahveroita. Muuten raakaruokaa, mutta pakasteesta otetut suppilovahverot paistoin seesamiöljyssä. Sienet sopivat salaatteihin hyvin, kunhan ne ensin paistaa melko kuiviksi.

Olen syönyt kuukauden ajan pitkälti raakaruokaa vain, koska on tullut syötyä liikaa normaalia vegaaniruokaa ja samoin turhia herkkuja. Kokeilin samaa syömistyyliä myös vuosi sitten ennen kuin lähdin Meksikoon (joo, piti mahtua uimapukuun). Kesämmällä raakaruokailu jäi, kun olin maalla, jossa ei päässyt kauppaan ostamaan säkeittäin pinaattia, ja jossa kokkasin muillekin ihmisille.

Kun haluaa syödä messevämmin, voi irtonaisemman salaatin sijaan tehdä salaatista kermaisenoloisen mössäämällä avokadon.
Kun haluaa syödä messevämmin, voi irtonaisemman salaatin sijaan tehdä salaatista kermaisenoloisen mössäämällä avokadon. Tässä avokadon lisäksi roomansalaattia, tatsoi-salaattia, porkkanaa, tuoretta korianteria ja valkosipulia.

Ruokavalioni on nyt varmaan sellainen, jollaiseksi jotkut luulevat vegaaniruokavaliota. Joillekin tulee edelleen tänä päivänä kasvissyönnistä ensimmäiseksi mieleen raaka porkkana ja salaatinlehdet. Niitä olenkin syönyt viime aikoina varmaan yhtä paljon kuin koko viime vuonna yhteensä.

Tästä pitäisi tulla minulle pysyvä ruokavalio Suomen peruselämään eli dieetistä ei voi sanoa olevan kyse. Syön niin paljon kuin huvittaa. Juju taitaa olla vain siinä, ettei nyt verensokeri ja ties mikä muu heilahtele sillä tavalla, kuin syödessä eineksiä, kahvia, sokeria, leipää ja riisiä. Kun ei käytä suolaa, alkaa ruoka maistumaan erilaisesti.

Tämä salaatti on maustettu avokadon ja mungpapujen lisäksi hapankaalilla.
Tämä salaatti on maustettu avokadon ja mungpapujen lisäksi hapankaalilla.

Vegetaristinen aikauslehti Vegaian numerossa 4/2012 oli oikein hyvä juttu ”Vähähiilihydraattista vegaaniruokaa”. Kirjoittaja kirjoitti: ”Minulla hiilihydraattien rajoittaminen on auttanut tasaamaan verensokeria… Jos syön tärkkelys- tai sokeripitoista ruokaa, minun tulee vain enemmän nälkä, olipa kyseessä kuinka terveellinen ruoka tahansa.” Noin asia tuntuu omalla kohdallani myös olevan. Paitsi esimerkiksi hedelmien syömisessä en pihtaa, vaikka niissä luonnostaan saattaakin olla paljon sokeria.

Mutta ei elämäänsä tällä tavalla rajoittamaan kannata ryhtyä kenenkään muun kasvissyöjän, ellei ole paino-ongelmia. Lihansyöjille suosittelen normaalia vegaaniruokavaliota eettisistä ja ekologisista syistä enkä tällaista pupunruokaa.

Nyt on tullut ostettua kaupoista mitä vain kasviksia vaihtelun saamiseksi. Tässä retiisiä, josta tuli uusi kaveri.
Nyt on tullut ostettua kaupoista mitä vain kasviksia vaihtelun saamiseksi. Tässä retiisiä, josta tuli uusi kaveri. Lisäksi seesaminsiemeniä, suppilovahveroa, rucolaa, pinaattia ja avokadoa.

Raakojen vihannesten ja hedelmien lisäksi syön maustamatonta soijajugurttia, soijamaitoa ja papuja. Höyryttelen vihanneksia, joita ei kannata raakana vetää, kuten parsakaalia ja ruusukaalia. Riisikakkujakin saatan syödä, sienivarastoni paistan salaatteja varten. Joitain pakasteitakin syön, kuten marjoja ja herneitä.

Syön salaattiannoksia sen sijaan, että kypsyttelisin vihannekseni  tehdessäni niistä wokkia ja soosseja. Ja tärkeintä on, että jätän soijanakit, soijajuustot, relissit, kastikkeet ja muut suolaiset einekset kauppaan. Oikeastaan tämä on vegaanin karppausta sillä erotuksella, että yritän syödä kaiken raakana. Karppauksenhan ei pitäisi kenelläkään tarkoittaa sitä, ettei söisi vihanneksia. Ääliöitä ovat ne lihansyöjät, jotka ovat ryhtyneet syömään vain voita ja pekonia. Kaikkien ihmisten pitäisi syödä enemmän tuoreita vihanneksia, myös vegaanien, mikäli haluaa terveellisesti elää.

Makeuttamatonta soijajugurttia ja tällä kertaa vadelmia.
Makeuttamatonta soijajugurttia ja tällä kertaa vadelmia.

Keväämmällä varmaan alan tehdä smoothieita ja gazpacho-keittoja, joita nyt ei tee mieli. Nyt haluan syödä makeita hedelmiä ja salaatteja, jotka on messevöitetty avokadon avulla. Avokadon ja satunnaisten pähkinöiden ja paistamisten lisäksi en ole muuta rasvaa käyttänyt, mutta pitää tarkistaa tilanne, kun paino asettuu uomiinsa.

Mitä tulee yleensä syötyä:

aamulla

 • teen sijaan kuumaa vettä, jossa on tuoretta sitruunaa
 • maustamatonta soijajugurttia, jossa on banaania tai esim. marjoja

välipalaksi

 • töissä mukana esim. mandariinia, retiisejä ja naposteluporkkanoita
 • vihreää teetä tai roiibosta
Salaatissa
Salaatissa höyrytettyjä pakasteherneitä, kesäkurpitsaa, punasalaattia, rucolaa, mitsuna-salaattia, pinaattia, alfalfaa, idätettyjä mungpapuja, hapankaalia, salaattisikuria ja tuoretta basilikaa.

lounaaksi

 • evässalaatti (samanlaisia kuin kuvissa)

kotona noin klo 17

 • iso salaatti
 • hedelmiä jälkiruoaksi

illan aikana

 • esim. lisää salaattia ja hedelmiä, höyrytettyä parsakaalia, hummusta, teetä
Dippiainekset ylhäältä kellonsuuntaisesti: kesäkurpitsaa (vahingossa kuutioina eikä suikaleina), höyrytettyä parsakaalia
Dippiainekset ylhäältä kellonsuuntaisesti: kesäkurpitsaa (vahingossa kuutioina eikä suikaleina), höyrytettyä parsakaalia, tsatsikia soijajugurtista, guacamolea, hummusta, sokeriherneitä ja salaattisikuria, kurkkusuikaleita ja porkkanasuikaleita. Tässä ehkä kolmen hengen aterian verran.

Salaatin sijaan vaihtelun vuoksi voi vihanneksia suikaloida ja dipata ja tehdä niistä salaattikääryleitä tai salaattiveneitä (sikuri sopii tähän erityisen hyvin).

Kevyeen kasvisruokailuun ja vegaanin laihduttamiseen kannattaa tutustua Kevyt Vegaani -blogissa >>

Samantapaisia juttuja Reissausta ja ruokaa -blogissa:

Salaatinsyöjä osa 1 ja osa 2
Salaattikääryleet
Avokado ruoan messevöittäjänä

6 Comments Lisää omasi

 1. Tiina sanoo:

  Näyttääpä hyvältä ja on varmasti terveellistä! Minuakin hauskuuttaa yleinen harhakäsitys kasvis-tai vegaaniruokavaliosta, joka olisi pelkkää salaatinsyöntiä. Tokihan se olisi terveellistä, mutta oletus että kasvissyöjä on ainaisella dietillä, on huvittava….Kyllä kasvissyöjänäkin saa itsensä pulskistettua 😀
  Itsekin yritän, yhä enemmän, ajatella ruuan terveysvaikutuksia ja ideaalihan olisi välttää eineksiä sekä valmistaa mahdollisimman paljon itse. Mutta tälläkin hetkellä pakastimesta löytyy iso tukkulaatikko Apetitin kasvispihvejä 😛

 2. Saa kyllä joo kasvissyönnillä itsensä isoihin mittoihin yhtä helposti kuin lihaa syömällä. Riippuu ihan mitä päättää syödä. Joillain vegaaneilla päivän ruokailu voi koostua vaikkapa kuudesta palasta leipää, hummuksesta, makeutetusta soijajugurtista, lasagnesta (jossa ei välttämättä ole juuri rehuja, vaan pastaa, soijarouhetta ja valkokastiketta), karjalanpiirakoista ja sipseistä. Siinä ei paljoa näy vihanneksia, vaan paljon proteiinia, rasvaa ja viljatuotteita. Se ei ole järkevää, kuten ei syödä vastaavat ruoat, joissa soijarouheen tilalla on jauhelihaa ja hummuksen tilalla juustoa. Vaikka tykkään kovasti vihanneksista ja hedelmistä, on silti itsekin tullut syötyä noin. Nyt vaihdoin tyyliä (vaikka Apetitin kasvispiffit ovatkin hyviä!) ja olen kateellinen niille, jotka pystyvät syömään mitä vain kohtuudella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s